Ieşirea Din MATRIX: SRI RAMANA MAHARISHI (17.05.2013)

vineri, 17 mai 2013

SRI RAMANA MAHARISHI (17.05.2013)

Înțeleptul de la Arunachala

Astăzi vă prezentăm câteva informații despre unul dintre cei mai cunoscuți maeștrii spirituali ai secolului 20. Până acum v-am mai vorbit de doi dintre discipolii lui Ramana, unul fiind Papaji, un discipol direct si celalat fiind Mooji, care l-a avut ca maestru pe Papaji, deci indirect pe Ramana.
”Ramana s-a născut în 1879, lîngă Madurai, Tamilnadu. Pe nume Venkataraman, era al doilea din 3 fii. Nu era prea atras de cursurile şcolare şi suferea de somnambulism. El relata ulterior cum era dus de mănă de copii, necăjit de aceştia cu diferite glume fără ca să ştie nimic, continuând să doarmă adânc. Adeseori i se spunea în glumă Kumbhakarna, după personajul din Ramayana care a dormit adânc luni de zile. Contrar aşteptărilor, Ramana nu era deloc înclinat spre viaţa religioasă.
În vara lui 1896, Ramana a avut o experienţă a morţii iminente despre care vorbeşte el însuşi. El s-a lăsat în voia stării induse de obsesia morţii şi astfel a trăit experienţa sinelui etern. Această experienţă, fără cauze aparente, i-a modificat radical cursul vieţii.
VenkataramanTreptat, îi apare o farcinaţie stranie pentru numele Arunachala. La vîrsta de 16 ani, Ramana află că există acest loc Arunachala (numele oraşului este de fapt Tiruvanamalai).
Aflat la sfîrşitul liceului, Ramana are un conflict cu fratele său mai mare legat de prestaţiile şcolare. Pedepsit de acesta să facă exerciţii, renunţă brusc şi se hotărăşte să părăsească casa familiei şi să plece definitiv la Arunachala. Citise o carte despre maeştrii din Tamil şi acest lucru i-a întărit şi mai mult decizia de a pleca.
La 17 ani, Ramana a plecat la Arunachala, unde a ajuns după 4 zile de călătorie. A renunţat la însemnele castei sale adoptînd poziţia renunţării la cele lumeşti şi a mers direct la templul local. Era decis să rămână acolo pentru totdeauna.
Următorii 10 ani i-a petrecut trăind în templu şi peşteri, meditînd, adoptând tăcerea totală, şi indiferenţa faţă de lume şi lumesc. Căuta locurile cele mai retrase pentru a nu fi tulburat de mulţime. Este cunoscut sub numele de Brahma Swami şi treptat reputaţia începe să-i crească. Apar primii discipoli cu care comunică prin scris şi care îi aduc primele cărţi spirituale.
ArunachalaUlterior renunţă la atitudinea ascetică, la tăcere şi începe să ducă o viaţă normală în ashramul creat chiar pe locul în care medita. Mulţi oameni veneau să-l viziteze, din India şi din alte ţări, întrebându-l diverse - de la probleme religoase, la cele de viaţă de zi cu zi. Ca o anecdotă, la un moment dat o femeie din înalta societate indiană l-a rugat să-i confirme că poate vedea morţii şi îi poate arăta şi ei. În opinia ei aceasta era puterea unui swami. Ramana, rîzînd, i-a spus că el este swami, dar că nu are această putere.
Ramana vorbeşte tot mai des de metoda (auto)interogării (atma vichara) ca singură cale spre cunoaşterea sinelui etern. El nu arată deloc gust pentru practicile yoga. Unui vizitator care i-a arătat un procedeu (asana ) i-a răspuns, comic, că exerciţiul e bun ca relaxare după cîteva ore de meditaţie intensă.
Ramana le propune tuturor, în felurite feluri, să se întrebe "Cine sînt eu" pentru a realiza natura lor divină. Dar întrebarea nu trebuie să primească un răspuns intelectual de genul "eu sînt cutare, am atîţia ani şi profesez cutare meserie etc." Întrebarea e, mai degrabă, pretextul unei reflecţii conştiente asupra esenţei care se află dincolo de cuvinte, de eul empiric. Astfel, individul află pentru prima oară că în spatele reprezentărilor verbale despre sine se află sinele etern, Cunoscătorul din doctrina yoga a lui Patanjali.
MaharshiRamana arată foarte mare interes pentru vieţuitoarele din ashram, pentru tot ce e viu. El crede că o atitudine egală faţă de tot ce este viu e semnul realizării esenţei spirituale. La un moment dat l-a certat pe un vizitator pentru că a cules toate florile unui arbust fără să se gîndească şi la arbust, la nevoia lui de a avea flori. Sau a luat apărarea unei bătrânici care a fost îndepărtată de discipoli pentru că nu a respectat ritualul oferirii, şi s-a apropiat prea mult de el arătând cum au participat ea şi fiii ei la ridicarea adăpostului pentru meditaţie.
Ramana era interesat de viaţa socială şi politică şi în general afişa o atitudine foarte amuzată şi veselă, disponibilă.
Foarte multe exemple publicate în diverse lucrări de vizitatorii săi atestă profunda umanitate şi înţelegere de care dădea dovadă, ca şi un fel de indiferenţă şi non-ataşament care l-au marcat pentru totdeauna. Brunton nu a ezitat să aducă în discuţie detaşarea nativă a lui Ramana atunci cînd a sugerat că în ashram lucrurile nu se petreceau întotdeauna cum ar fi trebuit.
Ramana s-a îmbolnăvit de cancer şi la îngrijorarea discipolilor săi le-a spus: "Nu plec nicăieri, unde aş putea pleca? Voi sta aici pe vecie."
A murit în aprilie 1950, în poziţia lotusului.”
SURSA: http://www.ramanamaharshi.info/biografia.html

IATA SI CATEVA CARTI SCRISE DE SI DESPRE RAMANA MAHARISHI:

AICI puteti citi cartea IN CĂTAREA SINELUI

Mai jos sunt cateva carti de vanzare: 
Invataturile lui Ramana Maharshi - Arthur Osborne  
Cine sunt eu? - Ramana Maharshi 
India secreta - Paul Brunton 
Pacatul si vina - Ramesh S. Balsekar 


Mai multe informatii despre Ramana gasiti si aici 

 VEDEȚI MAI JOS 2  FILMULEȚE TRADUSE DESPRE RAMANA: 


In completare studiati si  :
MOOJI 
PAPAJI
NISARGADATTA MAHARAJ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...