joi, 12 iunie 2014

Horia Francisc-Țurcanu în dialog cu Christina Grof: Rădăcinile adânci ale dependențelor (11.06.2014)

The Thirst for Wholeness: Attachment, Addiction, and the Spiritual Path

"Christina Grof este, alături de Stanilav Grof, unul dintre părinții psihologiei transpersonale și fondator al metodei experiențiale de investigație a conștiinței numite Respirație Holotropică. 40 de ani de lucru cu stările de expansiune a conștiinței au făcut din Christina Grof o figură legendară în spațiul cercetărilor de frontieră ale psihicului uman.

Călătoria Inimii continuă seria interviurilor cu marii maeștri ai explorării conștiinței. De data aceasta cu o temă cvasi-universală: rădăcinile profunde ale dependențelor și conexiunea lor cu căutarea spirituală. Christina Grof, în cartea sa Setea de întregire, demonstrează impecabil că dependențele de orice fel – alcool, droguri, etc, sunt, în ultimă instanță izvorâte din nevoia profundă de expansiune a conștiinței, din necesitatea de a ieși din spațiile strâmte ale minții, din nevoia de a scăpa de presiunea uriașă a gândirii compulsive. Ea numește această tendință ”setea de întregire” și arată cum lucrul cu stările de expansiune ale conștiinței pot deveni un mijloc nu numai de a depăși dependențele, dar și de a recupera adevărata anvergură a Ființei.

Această temă este doar un pretext pentru o discuție liberă despre spiritualitate și psihologie, despre condiția umană în lumea modernă și despre puterea de a alege transformarea interioară în ciuda experiențelor dificile care însoțesc acest proces. Un interviu despre eliberarea de condiționări și de prejudecată, care aduce o perspectivă proaspătă asupra expansiunii conștiinței umane în secolul XXI."
Iata ce spune Cristina Grof despre cartea ei:
 "Această carte se adresează celor care sînt conştienţi de setea lor de întregire, se luptă cu ea uneori şi vor să găsească modalităţi de-a o potoli. O bună parte din atenţia mea se îndreaptă asupra dependenţei; însă cred că lupta celui dependent este în numeroase privinţe exacerbarea unei provocări cu care ne confruntăm cu toţii. Problemele sînt asemănătoare şi tot astfel sînt şi soluţiile. Dacă eşti student, părinte, profesor, o persoană implicată într-un proces activ de refacere după una sau mai multe dependenţe sau pur şi simplu te afli în căutarea unei vieţi mai împlinite, s-ar putea să te recunoşti în rîndurile care urmează.
   Când eram copil, sacrul îmi făcea semne. Descopeream licăriri divine în natură, în biserică şi în timpul interludiilor lăuntrice private. Pe la douăzeci şi cinci de ani, am avut experienţa unei treziri mistice spontane care m-a dus la o distanţă de ani-lumină de tot ceea ce considerasem întotdeauna ca fiind real şi acceptabil - mi-a schimbat complet viaţa. Pentru a înţelege mai bine ce mi se întîmpla, am început să explorez, să citesc, şi să pun întrebări oamenilor despre care credeam că ar putea să-mi ofere unele indicii. Am întîlnit un maestru spiritual din India, ale cărui învăţături şi practici m-au ajutat să-mi explic experienţele şi mi-au oferit sprijin; am devenit eleva lui şi am început să meditez.
   La puţin timp după aceea, am luat cunoştinţă de domeniul relativ nou al psihologiei transpersonale, o ramură a acestei discipline care oferă o înţelegere cuprinzătoare a experienţei umane. Adepţii psihologiei transpersonale vorbesc despre persoană în întregimea sa, despre capacităţile noastre fizice, emoţionale şi intelectuale şi consideră că natura mistică reprezintă un element esenţial al alcătuirii noastre. Această teorie era diferită de orice abordare occidentală pe care o cunoscusem sau experimentasem şi, cum fusesem întotdeauna atrasă de spiritualitate, am simţit o uşurare foarte mare prin simplul fapt de a afla că există oameni - oameni serioşi - care gîndesc şi trăiesc în acest fel. O întreagă lume nouă a început să mi se deschidă în faţă. Am început să caut cu perseverenţă gînditori transpersonalişti şi practicieni aparţinînd unor diferite orientări psihologice.
   Am ascultat şi am învăţat tot mai multe lucruri. M-am luptat cu propriul meu proces lăuntric imperios, care devenise o adevărată criză transformatoare sau urgenţă spirituală, cum am numit-o în acel moment. Am descoperit zone foarte dificile şi dramatice ale sufletului meu. Pe măsură ce încercam să înţeleg şi să integrez ceea ce mi se întîmpla, m-am simţit deosebit de atrasă de tradiţiile mistice orientale. Şi am descoperit că psihologii şi teoreticienii transpersonalişti îmi sînt de mare ajutor pentru a-mi înţelege multe dintre intuiţiile şi experienţele proprii, pentru că le traduceau într-un limbaj accesibil occidentalilor." (Christina Grof)Niciun comentariu:

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?

Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE.

Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa 1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

Munca depusă pe acest blog necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani, căci timpul înseamnă bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze, să dea click pe ele să cumpere sau să se înscrie la ce promovăm noi. Pe de altă parte, genul acesta de activitate nu poate fi independentă dacă este finanțată de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independentă, aceasta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare.
Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portaal poate dispărea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru...

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...