Craciunul, asa cum il stim, a devenit cu adevarat popular doar in secolul XIX.
Craciunul incepe pe 25 decembrie si se incheie 12 zile mai tarziu pe 6 ianuarie cu Sarbatoarea Epifaniei numita si "Proslavirea Magilor" sau "Manifestatiile Domnului".
In Finlanda si Suedia inca se mai mentine o traditie veche, in care cele 12 zile de Craciun sunt declarate ca fiind timp de pace prin lege. Era un obicei ca o persoana care comitea infractiuni in aceasta perioada sa primeasca sentinte mai aspre decat in mod normal.
In timpul Evului Mediu, au fost construite multe biserici in cinstea Sfantului Nicolae, patronul copiilor. Purtand roba sa de episcop in rosu si alb, calarea un magar pentru a duce daruri copiilor.In 1860, ilustratorul Thomas Nast l-a prezentat pe Mos Craciun in felul in care il cunoastem astazi.
Istoria Craciunului
In timpurile pagane antice, ultima zi de iarna in emisfera nordica era sarbatorita ca noaptea in care Marea Zeita Mama a dat nastere copilului Zeu Soare. Mai este numita si Yule, ziua in care un bustean mare este adaugat unui foc in jurul caruia toata lumea dansa si canta pentru a trtezi soarele din lungul sau somn de iarna.
In vremea romanilor, s-a transformat in serbarile in onoarea lui Saturn (zeul recoltelor) si Mithras (zeul antic al luminii), o forma de venerare a soarelui ce a ajuns in Roma din Siria cu un secol inainte, cu cultul lui Sol Invictus. Anunta ca iarna nu este vesnica, ca viata continua, si era o invitatie de a-ti pastra buna dispozitie.
Ultima zi de iarna in emisfera nordica este intre 20 si 22 decembrie. Romanii sarbatoreau saturnaliile intre 17 si 24 decembrie..
Pentru a evita persecutia din timpul festivalurilor pagane romane, primii crestini isi impodobeau casa cu ilice de saturnalii. Pe masura ce numarul crstinilor crestea si obiceiurile lor prelevau, sarbatorile au luat o turnura crestina. Insa biserica timpurie nu a sarbatorit de fapt nasterea lui Christos in decembrie pana la Telesphorus, care a fost al doilea Episcop al Romei de la AD 125 la 136, si a declarat ca serviciul bisericesc ar trebui tinut in aceasta perioada pentru a sarbatori "Nasterea Domnului si Matuitorului." Oricum insa, cum nimeni nu era sigur cu adevarat cand s-a nascut Christos, Nasterea era tinuta deseori in septembrie, adica in timpul festivalului evreiesc al trompetelor (Rosh Hashanah din zilele noastre). De fapt, timp de peste 300 de ani, oamenii au vazut Nasterea lui Christos in diverse date.
In anul AD 274, solstitiul a cazut pe 25 decembrie. Imparatul Roman Aurelian a proclamat data ca "Natalis Solis Invicti," festivalul nasterii soarelui invincibil. In AD 320, Papa Julius I a mentionat 25 decembrie ca data oficiala a nasterii lui Iisus Christos.
Craciunul oficial, insa negeneralizat
In AD 325, Constantin cel Mare, primul imparat roman crestin, a introdus Craciunul ca o sarbatoare fixa pe 25 decembrie. A mai introdus si Duminica in a 7-a zi din saptamana ca de sarbatoare, si sarbatoarea mobila (Pastele). In AD 354, Episcopul Romei Liberius a ordonat in mod oficial credinciosilor sai sa celebreze nasterea lui iisus pe 25 decembrie.
Oricum insa, chiar si dupa ce Constantin a a oficiat 25 decembrie ca nasterea lui Christos, crestinii isi aminteau inca data ca o sarbatoare pagana, si nu impartaseau bunele intentii ale imparatului. Craciunul nu si-a capatat recunoasterea oficiala printre crestini decat relativ recent. In unele zone protestante sarbatorirea Craciunului a fost chiar interzisa. In Anglia, Oliver Cromwell a interzis sarbatorile Craciunului intre 1649 si 1660 prin asa numitele Legi Albastre, in credinta Craciunului ca o zi solemna.
Cand multi dintre protestanti au scapat de persecutiile bisericii catolice fugind in coloniile din toata lumea, interesul pentru sarbatorile vesele de Craciun a fost reaprins. Cu toate astea, Craciunul nu a fost nici macar o sarbatoare legala pana in secolul trecut. Si, tineti minte, in acel timp, nu exista nici un personaj care sa-l intrupeze pe Mos Craciun (Santa Claus).
Popularitatea Craciunului a fost impulsionata in 1820 de cartea lui Washington Irving "Cum se tine Craciunul la Bracebridge Hall". In 1834, Regina Angliei Victoria si-a adus sotul german, Printul Albert, la Castelul, introducand in imperiu traditia bradului de Craciun si a colindelor ce se tineau in Europa. Cu o saptamana inainte de Craciun in 1834, Charles Dickens a publicat O Colinda de Craciun (in care a scris ca Scrooge ii cerea lui Cratchit sa lucreze si despre intrunirea de Craciun a Congresului SUA). Era deja atat de popular incat nici biserica nici guvernele nu mai puteau ignora importanta Sarbatorilor Craciunului. In 1836, Alabama a devenit primul stat din SUA care a declarat Craciunul sarbatoare legala. In 1837, cartea lui T.H. Hervey "Cartea Craciunului" a devenit de asemenea un best seller. In 1860, ilustratorul american Thomas Nast s-a inspirat din povestirile europene despre Sfantul Nicolae, patronul sfant al copiilor, pentru a-l crea pe Mos Craciun (Santa Claus). In 1907, Oklahoma devenea ultimul stat american ce declara Craciunul sarbatoare legala. An de an, tari din lumea intreaga incepeau sa recunoasca Craciunul ca zi in care se aniverseaza Nasterea lui Iisus.
Astazi, multe din obiceiurile pagane sunt reflectate in Craciun. Iisus s-a nascut in martie, si totusi nasterea sa este celebrata pe 25 decembrie, in momentul solstitiului. Sarbatorile de Craciun se termina in a 12-a zi de Craciun (6 ianuarie), aceeasi perioada cat se serba si reintoarcerea Soarelui de anticii romani si pagani. De aceea nu surprinde ca puritanii crestini - sau chiar crestinii conservatori - sunt deseori suparati deoarece Craciunul" nu este atat de religios pe cat ar trebui sa fie," uitand ca acesta nu a fost de fapt sarbatorit de loc pana relativ recent.
Mos Craciun
Figura lui Mos Craciun (Santa Claus) este cladita pe Sfantul Nicolae, care a devenit unul din cei mai tineri episcopi ce au fost vreodata la doar 17 ani. La 30 a devenit Episcop de Myra, un oras port la Marea Mediterana, care acum este parte din Turcia Moderna. A plecat de la o casa bogata si a devenit binecunoscut pentru sprijinul celor in nevoie. Putea fi deseori vazut, inbracat in rosu si alb, roba de episcop si calarind un magar, inmanand daruri copiilor.
In timpul Evului Mediu, multe biserici au fost ridicate in onoarea Sfantului Nicolae. In secolul XI, ramasitele sale au fost puse in sicriu intr-o biserica din orasul italian Bari. Se spune ca primii cruciati au vizitat Bari si au dus cu ei acasa povestiri despre Nicolae. Aniversarea mortii sale, pe 6 decembrie, a devenit o zi in care se daruiesc darurile.
In timpul Reformatiei Protestante din secolul XVI, Martin Luther a incercat sa opreasca venerarea sfintilor, iar sarbatoarea Sfantului Nicolae a fost abolita in unele tari europene. Cel ce oferea daruri a luat alte nume: in Germania, a devenit Der Weinachtsmann ("Craciunul"), Pčre Noël in Franta, Mos Craciun in Marea Britanie si in colonii, si multe alte nume.
Santa Claus in New York
Danezii, condusi de Peter Stuyvesant, au fondat New York-ul - numit New Amsterdam sub danezi si redenumita cand britanicii au preluat colonia - si au adus cu ei sarbatorirea lui Sinterklaas, numele danez al Sfantului Nicolae. Santa Claus este pronuntia americana pentru Sinter Klaas.
In 1885, Nast a desenat doi copii privind harta lumii si urmarind calatoria lui Santa de la Polul Nord pana in Statele Unite. In anul urmator, scriitorul american, George P. Webster, a preluat ideea, explicand ca fabrica lui Santa de jucarii si "casa sa, in timpul lungilor luni de vara, sunt ascunse in gheata si zapada de la Polul Nord".
In 1925, s-a descoperit ca nu existau reni la Polul Nord. Exista insa, oricum, o multime de reni in Lapland, Finlanda. In 1927 marele secret al adresei lui Santa a fost divulgat de Markus Rautio ("Uncle Markus") care era gazda popularei emisiuni "Ora Copiilor" la un post public de radio finlandez. El a declarat ca Mos Craciun locuieste in Muntii Korvatunturi din Lapland.
Pomii au fost un simbol al vietii cu mult inainte de crestinism. Egiptenii antici aduceau in casele lor ramuri verzi de palmier, in cea mai scurta zi a anului, in decembrie, ca un simbol al triumfului vietii asupra mortii. Fenicienii dinn antichitate foloseau tufisuri sacre in loc de temple. Romanii isi decorau casele cu brazi vesnic verzi in timpul saturnaliilor, un festival de iarna in cinstea lui Saturn, zeul agriculturii. Preotii druizi decorau stejarii cu mere aurii pentru festivitatile solstitiului de iarna. In timpul lui decembrie, in Evul Mediu, pe copaci erau atarnate mere rosii ca un simbol al sarbatoririi lui Adam si Eva si erau numiti copacii paradisului.
Prima referire despre un brad decorat pentru Craciun apare la Riga in Lituania in 1510. In 1521, Printesa Hélčne de Mecklembourg a intodus bradu de Craciun in paris dupa ce s-a casatorit cu Ducele de Orleans. Mai exista o referire scrisa cu privire la pomul de Craciun in Germania, datata din 1531. O alta referinta celebra, din 1601, este a unui vizitator la Strasbourg, Germania (acum parte din Franta) care a consemnat o familie care decora un copac cu "napolitane si bete de zahar aurii rasucite (zahar de orz) si flori de hartie de toate culorile."
Pomii erau decorati cu mere, prajituri si dulciuri timp de multe secole. Martin Luther a fost primul care a folosit lumanari pe pom, tarziu in secolul XVI. In 1842, Charles Minnegrode a introdus obiceiul decorarii pomilor in SUA in Williamsburg, Virginia.
Originea sarbatorilor de iarna: (falsitatea ''sarbatorilor'' anului nou si mos Craciun)
S-ar putea să îţi placă şi:
Buna! Traditionalul "LA MULTI ANI !!" nu are ce sa strice, este o urare din suflet, cu bucurie si dorinta de bine !!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca mai are curaj cineva sa scrie si altceva... asa ca cele pe care le-am citit aici.. Se pare ca si eu am avut curaj sa scriu "ceva" si am pierdut un cititor !! Oricum chiar daca am si unul... este bine!!! Cunosc foarte bine din studii personale diverse semnificatii, diverse lucrari, comlexitatea devenirilor in lume... dar cel mai greu de acceptat este adevarul, atunci cand mintile noastre au fost si sunt manipulate sistematic... Nu putem sa iesim usor din MATRIX...
Multumesc pentru toate cele urmarite aici, caci va urmaresc cu bucurie de mult. Sarbatori fericite in continuare!!
Cu drag, Cristiana
Mos Craciun este mai vechi decat se arata in acest material, ma refer la sarbatoarea Craciunului, Craciun fiind dupa Densusianu identic cu asa zisul Saturn (asa ii ziceau grecii) al doilea mare rege sacerdot pelasg dupa Cronos (Manu - Manea), Craciun putand veni de la Carnu, Cornel, tec (zic eu) fiind un om deosebit de batran (zice Densusianu) identificabil in legendele romanilor cu Toma Alimos (care l-a invins pe Manea slutu si uratu)ce au preluat si transformat apoi grecii si romanii e o alta mancare de peste, celelalte conotatii demonice ale acestui nume Set ..etc, cat si "uitarea" in care se gasesc acesti regi primordiali, dovedeste ca acesti baieti care ne conduc azi i-au dusmanit si inca ii mai dusmanesc, "ei" fiind cei care se pare (conform lui Tzarion) au inlaturat conducerea vechii dinastii pelasge asupra Egiptului, promovand cultul "soarelui" si ducand la infometare vechiul popor egiptean care a putut scapa de ei doar printr-o revolta masiva... Restul il cunoasteti!
RăspundețiȘtergere