Zeytin Ağacı (Another Self)
- Un alt sine (2022)
Un film foarte bun despre cunoasterea si descoperirea de sine si vindecarea prin intermediul constelatiilor sistemice / familiale...
„Un alt sine” este călătoria a trei femei care pornesc într-o călătorie de acceptare de sine în timp ce trec de la traumele trecute care le vor schimba viața pentru totdeauna. Femeile împărtășesc o prietenie frumoasă care le ajută să treacă prin această călătorie, în timp ce legătura lor se confruntă cu provocări și necazuri care le fac mai puternice.
„Terapia sistemica a constelatiilor familiale a fost creata de Bert Hellinger (psihoterapeut si fost preot misionar in Africa), considerata a fi o terapie fenomenologica, psihogenealogica, existentiala ce intervine in rezolvarea unor experiente dificile pe care le traim in prezent, dar care au radacini in evenimentele traumatizante din trecutul nostru sau al familiei din care facem parte.
Metoda a fost introdusa in Anglia, in reteaua de gestaltterapie, in anul 1994. Din 1996, metoda a continuat sa se extinda devenind una din metodele cele mai eficiente de terapie cunoscute, cu efecte in timp scurt nu doar asupra celor ce lucreaza si a sistemului familial din care fac parte, cat si asupra reprezentantilor grupului.
In prezent, metoda constelatiei familiale este raspandita pe toate continentele si in toate tarile avand aplicare deja pe domenii specifice (familie, sanatate, educatie, probleme politice, spiritualitate, nutritie, ecologie, s.a.).
Bert Hellinger, fiind ghidat de dorinta de a ajuta oamenii si nu de a urma ideologii stricte, a lucrat cu persoane apartinand mai multor culturi, descoperind ca exista o baza comuna intregii omeniri, ce influenteaza destinul fiecarui om in parte, si anume FAMILIA. In urma experientei sale, a concluzionat ca familia, indiferent carei culturi ii apartine, functioneaza dupa aceleasi legi universale, iar nerespectarea acestora duce la dinamici ascunse, sabotive, ce ii perturba intreaga armonie, fiecare membru al ei fiind afectat.
Metoda constelatiilor familiale este o metoda sistemica ce abordeaza nu doar un sistem ca intreg, ci relatiile din interiorul sistemului (familie, grup de munca, grup pe o categorie profesionala, etc.), astfel incat orice parte disfunctionala dintr-un sistem produce efecte asupra intregului.
Asta inseamna ca, spre exemplu, intr-o familie, certurile dintre parinti afecteaza atat calitatea relatiei dintre soti, cat si dezvoltarea psihoemotionala a copilului sau un conflict la locul de munca poate genera perturbari in viata de familie si propria raportare la sine.
Metoda constelatiilor familiale exploreaza dinamicile bazale si, deseori, ascunse in familii si grupuri umane si ofera o noua perspectiva asupra relatiilor din interiorul acestora. In constelatii, perspectiva nu este individuala, cat colectiva deoarece devenim constienti nu doar de noi ca persoana unica, cat si de noi, ca rezultat al unei familii, cu o retea de relatii in sistemul mai larg. Scopul metodei este sa dezvaluie aceste dinamici mai putin constiente si neasteptate din sistem si sa traseze granite sanatoase, bazate pe principiile de baza (apartenenta fara conditii, respect, egalitate de drepturi intre membri).
Metoda constelatiilor devine eficienta cand toate cele trei legi ale ei se respecta (numite si “orders of love”) si ea detecteaza dezordinile din sistem, le face cunoscute, precum si consecintele lor si le ordoneaza astfel incat persoana sa isi simta ameliorata intreaga situatie cu care se confrunta. Cele trei legi universal valabile pentru orice familie din intreaga lume (respectiv sistem, comunitate) sunt:
- Legea apartenentei - orice om conceput si nascut intr-o familie are dreptul natural sa-i apartina.
- Legea ordinii - fiecare are dreptul sa detina locul care ii corespunde, in ordinea in care a venit in familie (de ex: bunicii sunt inaintea parintilor si inaintea nepotilor; fratilor li se respecta rangul nasterii - cel mare, cel mijlociu, cel mic).
- Legea echilibrului dintre a da/a primi- fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare, etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.
Termenul de “constelatie” nu are nimic de-a face cu spatiul cosmic, cu astrologia sau cu alte referiri stiintifice. “A face o constelatie”, in cadrul grupului de participanti, se refera la a configura o imagine in spatiu, invitand in diferite roluri (spre exemplu, in rol de “tata”, “mama”, “bunici”, s.a) diversi participanti din grup. In functie de cum sunt pozitionati acestia si de miscarea lor ulterioara se contureaza o imagine cu sens pentru cei implicati, iar aceasta imagine poarta numele de “constelatie”.
Metoda constelatiei sistemice se lucreaza atat individual cat si in grup:- In maniera individuala se pastreaza relatia terapeut-client, iar pentru reprezentari se folosesc obiecte (papusi, statuete, foi de hartie, etc).
- In lucrul in grup, clientul are relatii cu toti membrii grupului alegandu-si singur reprezentantii pentru problema pe care a ales sa o lucreze. Grupul are rol de sustinere emotionala si energetica si ajuta clientul sa isi integreze mai multe parti conflictuale din el insusi. Constelatia se afla in campul generat de client, insa facilitatorul il indruma in a-si gasi solutia care ii este benefica si serveste tuturor celor implicati in constelatie, nu doar clientului.
Cum incepe: clientul isi numeste intentia si, ajutat de facilitator, invita reprezentantul intentiei si ai constelatiei, dandu-le un rol. Reprezentantii, din perspectiva pozitiei pe care o au, sunt invitati sa dea curs miscarilor si sa exprime ceea ce simt. Prin miscarile fiecarui membru al constelatiei, clientul primeste informatiile de care are nevoie pentru solutionarea problemei sale. Miscarile reprezentantilor in constelatia clientului fac parte din campul generat de inconstientul individual si familial al clientului, numit si “camp morfogenetic” (Ruppert Sheldrake).
Camp morfogenetic este denumirea data pentru forma oricarui sistem viu, dat din natura si care tinde sa aiba o structura unica, de sine statatoare si autoreglatoare (exemple – campul plantei, al animalelor, al unui habitat vegetal, al oricarei fiinte vii, inclusiv omul cu propriul sau climat familial). In interiorul oricarui camp morfogenetic, orice lipsa semnalata are tendinta de a se repara reproducandu-se pana la scara mica in mod identic (de exemplu, daca lipseste o parte dintr-un organism, imaginea reala apare cu acea lipsa, insa la nivel energetic apare ca intreg).” SURSA și mai multe detalii
Notă: Din experiența soției mele, constelațiile familiale au în ele ceva inexplicabil din punct de vedere al rațiunii obișnuite. Cred că este important totuși, ca cel care mediază astfel de experiențe să fie psihoterapeut.
În film este absolut inexplicabil modul în care Zaman, liderul care organiza sesiunile Constelațiilor Familiale, înțelegea imediat substratul problemelor genealogice, vedea imediat, ca printr-un fel de clarviziune, problema din istoria diverșilor indivizi care veneau acolo la terapie. Deci mi se pare foarte forțat și greu de crezut, că acest Zaman vedea imediat cauzalitatea. Nu se leagă deloc, iar asta scade din credibilitatea procesului arătat în film.
Sigur, este o metodă extrem de controversată, pusă la zid de mulți, considerată o pseudo-știință, însă atâta timp cât unii oameni reușesc să-și vindece anumite traume cu ajutorul acestei metode, cred că e cel puțin la fel de ok ca multe alte alternative, considerate pseudo-științe. Fiecare are dreptul să-și aleagă calea.
Efectul Placebo poate fi cel care funcționează cu adevărat, atât în medicina „științifică”, alopată, cât și în așa zisele „pseudo-științe” alternative, naturiste, șamanice, în Noua Medicină Germanică și altele.
Iată un punct de vedere venit din partea Feliciei Popescu, o susținătoare a Noii Medicini Germanice, (care ironic, e considerată pseudo-știință de medicina alopată), infierând proletar Constelațiile Familiale, poate pe bună dreptate. Nu știu, dar în spiritul obiectivității, vă prezint și punctul ei de vedere. Înainte de a merge la un astfel de curs, e bine să cunoașteți toate punctele de vedere, iar punctul de vedere al Feliciei, este destul de informat, dar nu este izvorât din proprie experință, ci din părerile altora. Cred că e bine să experimentezi personal și apoi să-ți dai cu părerea.
ESCROCHERIA CONSTELAȚIILOR FAMILIALE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!