Ieşirea Din MATRIX: MINIMALISMUL - Lucrurile cu adevărat importante în viață (documentar)

PAGINI

luni, 7 ianuarie 2019

MINIMALISMUL - Lucrurile cu adevărat importante în viață (documentar)


MINIMALISM : A Documentary About the Important Things (2015)

"Minimalismul este un proces în sine. Pe scurt înseamnă să trăiești simplu, folosind lucruri care-ți sunt necesare, precum și să te înconjori de experiențe care-ți aduc o stare de fericire. Eliminând în paralel pe cele care-ți crează emoții negative.

Stilul de viață minimalist este bazat pe conceptul de renunțare la tot ce nu ne este realmente necesar și util. Poate fi vorba de o “curățare” a garderobei și renunțarea la hainele pe care nu le-am mai folost de ceva ani, să facem cadou cărți le pe care le ținem în bibliotecă și nu le vom mai citi nicicând. Sau “curățarea”cercului de “prieteni”.


Rămânem cu mai puțin, cu esențialul.

Ce ne împiedică să avem un stil de viață simplu?

În condițiile în care mașina mondială de marketing folosește orice tip de media pentru a promova produse și servicii și pentru a încuraja consumerismul, omul de rând este bombardat zilnic cu mii de mesaje – ziare, radio, TV, internet – care îi prezintă produse. Scopul final al acestora este să vândă, indiferent dacă produsul e necesar sau nu.

Astfel ajungem cu toții să ne “dorim” lucruri pe care le vedem la TV, în ziare sau pe internet. De la dorință până la cumpărarea lor este un drum scurt.

Pe termen lung asta duce la acumularea de mii de lucruri. Când le-am cumpărat am fost încântați de ele, apoi – treptat – le-am folosit tot mai puțin. Până au ajung ascunse într-un colț.

La o perspectivă onestă și obiectivă, descoperim însă că nu avem nevoie de 50 de tricouri. 5-6 ar fi fost suficiente.

Nici de bicicleta de fitness nu avem nevoie și o ținem împachetată pe balcon. De fapt nici nu am avut vreodată nevoie. Am fi putut să ne facem un abonament la sala de fitness și să facem mișcare acolo. Ar fi fost mai eficient plus că nu încărcam casa cu încă un obiect.

Pe scurt un stil de viață minimalist se caracterizează prin: 

O viață simplă bazată pe experiențe care ne aduc valoare, 
Controlul asupra acumulării de lucruri, 
Cumpărarea lucrurilor care ne sunt realmente necesare și utile, evitând să fim influențați de advertising. 

Minimalismul și societatea românească

După aproape 45 de ani de comunism și perioada de lipsuri de până în 2000, la un moment dat a venit creșterea economică. Moment la care întreaga națiune a început să cumpere: electronice, electrocasnice, mașini, case, apartamente etc. După atâția ani de lipsuri, exista o foame de “a poseda“. Așa că multă lume s-a afundat în datorii cumpărând.

În foarte multe cazuri lumea nu și-a pus întrebarea dacă realmente avea nevoie de acele lucruri. De exemplu avea nevoie de o casă cu 6 camere, sau era suficientă una cu doar 3?

Cred că această foame de “a poseda, a avea” încă există în poporul român. Mă aștept ca în anii ce urmează să fie mai scăzută – asta și sub influența crizei economice – iar lumea să fie mai atentă la ce cumpără. Și să se întrebe dacă lucrurile ce și le dorește îi sunt chiar necesare.

Din acest punct de vedere, a vorbi de minimalism este un demers care ar putea fi considerat derizoriu. Sunt convins însă că lucrurile se vor schimba în anii ce urmeză. Acesta este și motivul pentru care am scris acest material: să fac disponibile informații celor interesați.

Iată și alte motive pentru care merită să încerci conceptul de stil de viață minimalist:

11 motive ca să devii minimalist 

1) Depinzi mai puțin de normele sociale ale unui statut. Media abundă de modele care încearcă să ne convingă să consumăm mai mult, să cumpărăm mai mult. Dacă vrei să arăți super trebuie să cumperi anumite produse cosmetice, să ai anumite haine, etc. Un stil de viață simplu și minimalist înseamnă să renunți la ceea ce se așteaptă ceilalți să deții pentru a avea un anume statut. 

2) Scazi impactul negativ asupra mediului. Mai puține obiecte și posesiuni înseamnă automat mai puține ambalaje, mai puțin plastic aruncat ș.a.m.d. Oricum România nu este chiar un model dpdv al colectării selective și reciclării gunoiului. 

3) Mai mulți bani. Cheltuind mai puțin pe lucruri – care oricum e discutabil dacă ai într-adevăr nevoie de ele – vei rămâne cu mai mulți bani în buzunar. 

4) Mai puține datorii. Derivă din precedenta. Mai mulți bani înseamnă o scădere a datoriilor pe care le ai. Suplimentar, să-ți dorești lucruri de care chiar ai nevoie înseamnă că vei și acumula mai puține datorii pentru posesiuni de care oricum nu aveai într-adevăr nevoie. 

5) O mai bună calitate a stilului de viață. Economisind bani și cumpărând mai puțin, îți vei permite – treptat și pe măsură ce ieși din datorii – ca acele lucruri mai puține pe care le cumperi să fie de o mai bună calitate. 

6) Criza economică. Criza ultimilor ani a ridicat semne serioase de întrebare legat de nevoile reale pe care le avem, respectiv care ne sunt induse în mod artificial. Criza în sine este un motiv pentru a ne îndrepta spre un stil de viață rezonabil și care să elimine consumerismul non-necesar. 

7) Mai puțin timp pentru curățenie. O locuință care are suprafața necesară și potrivită familiei tale este mai ușor de curățat și întreținut decât o casă cu 2 etaje și 6 camere din care folosești doar 3. 

8) Mai mult timp liber. Vei economisi timp care-l foloseai ca să faci curățenie, să întreții, să faci shopping, să repari, să speli haine, etc. Astfel te poți reorganiza și îți crești productivitatea personală

9) Diminuarea stresului. Stresul creat de datorii scade. Scade și dacă îți asumi doar angajamente personale necesare. Mai puțină înghesuială în casă, mai mult spațiu liber – un mai scăzut nivel de stres. Vezi și articolul acesta despre controlul stresului. 

10) Te concentrezi pe lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine. Nu am de gând să-ți țin o predică, dar chiar ai nevoie de plasmă cu diagonala de 100 deși realmente nu ți-o permiți decât cu credit? Sau tu nu ai ce pune pe masă și cheltui o avere pe un ceas nou (de care, apropo, ai nevoie?). Nu sugerez să nu ai televizor sau ceas, dar unul mai simplu (și ieftin) nu îți este suficient? Un stil de viață minimalist te ajută să rămâi concentrat intâi pe ceea ce contează pentru tine. 

11) Relații de calitate. Mai puțin timp și energie depuse în căutarea unor lucruri, înseamnă mai multă disponibilitate și deschidere pentru a lucra la relații de calitate. Relațiile sunt precum orice altceva: cu cât lucrezi mai mult la ele și faci ceva concret să devină mai bune, cu atât și devin mai bune. Sau mai crezi în mitul relațiilor de calitate care funcționează fără efort? 

Cum poți deveni minimalist?

Să clarific întâi ceva: minimalismul nu înseamnă să trăim în cutii de carton și să nu avem ce mânca. Nu e important doar câte obiecte avem, ci cum ne trăim viața. Iar obiectele pe care le avem, ne sunt ele necesare și ne completează?

Despre cum poți aborda stilul de viață minimalist vreau să scriu un articol cu idei care mi-au plăcut. Ce am încercat și cum a mers. Pentru moment aș putea spune că un stil de viață minimalist prespupune: 

- o evaluare a lucrurilor pe care le ai și a obiceiurilor de consum, 
- crearea de activități și experiențe care ne crează emoții pozitive și ne aduc fericire, 
- revizuirea angajamentelor personale pe care ni le-am asumat și eliminarea celor care nu ne aduc valoare, 
renunțarea la obiceiurile negative care ne crează emoții neplăcute, 
- o preocupare intensă spre activități care cresc valoare propriei vieți, 
- trăirea unei vieți bazată pe valori și roluri personale

Până atunci însă iată câteva resurse suplimentare unde poți afla mai multe :

Despre mindfulness și cum să fim prezenți în ceea ce facem – podcasturi cu Raluca Moisi și cu Gaspar Gyorgy
mnmlist – site creat de Leo Babauta. 
On minimalism – articol scris tot de Leo Babauta pe tema minimalismului. O să găsești aici mai multe linkuri spre resurse utile. 
be more with less – blog întreținut de Courtney Carver. 
365 less things – experiment pornit de Colleen și Cindy pentru adoptarea unui stil de viață minimalist. 
the minimalists – proiectul întreținut de Joshua Fields Millburn și Ryan Nicodemus, vrea să dezvolte conceptul unei vieți minimaliste care are sens. 

Dacă știi și alte resurse interesante despre minimalism, cum putem trăi o viață simplă și plină de sens cu cât mai puține posesiuni și consum, lasă un comentariu mai jos cu părerea ta. Crezi că un stil de viață simplu și minimalist ți s-ar potrivi?

Rescrie și simplifică-ți viața

ValorileRolurile Angajamentele • Minimalismul • Posesiunile Timpul • Obiectivele personale • Gândurile negative " 


VEZI FILMUL TRADUS, AICI:
Calitate Full HD 1080

3 comentarii:

  1. Aveti niste comori aici , materiale extraordinar de interesante. Vine iarna, e material mult, vreau sa le vad,ciresc pe toatr pe indelete. Inca odata multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca si acest documentar a disparut ; nu il mai gasesc nicaieri

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!