SIDDHARTA (1972)
Continuăm astăzi lista de
FILME DE SUFLET cu unul spiritual de data asta, un film făcut după romanul inițiatic cu același nume al lui Herman Hesse, o carte de căpătâi într-o anumită perioadă a căutării mele spirituale, o carte de referință care mi-a fost un îndrumar interior multă vreme.
Filmul este totuși o palidă încercare de a pune în scenă cartea lui Hesse, de aceea vă recomand să citiți cartea, filmul fiind cumva un trailer sau demo al cărții, iar dacă nu știți cartea, uneori nu se înțelege nimic. În plus cartea descrie mult mai exact trăirile interioare și aventurile spirituale ale personajului cărții, iar impresia oferită este aceea că Hesse chiar a fost un trăitor, nu numai un fantezist.
Dar despre ce este vorba mai exact, pe foarte scurt:
"Siddhartha este un film adresat cunoscătorilor limbajului spiritual budist şi al filozofiei hinduse ori orientale , pentru oameni care caută o cale de evoluție spirituală având ca scop înălţarea spiritului la un nivel superior existenţei fizice , materiale . Producţia a fost filmată în mai multe locaţii ale Indiei de Nord , cetatea sfântă Rishikesh şi moşiile private respectiv palatele maharajahului de Bharatpur .
Filmul descriei viaţa plină de întâmplări şi neprevăzut a tânărului '' Siddhartha '' care deşi născut într-o familie de oameni bogaţi el se afla în căutarea unui mod mai semnificativ de viaţă în care spiritualul să învingă materialul . Căutările lui sincere îl duc în zone şi perioade de abstinenţă şi ascetism aspre , plăceri senzuale, bogăţie materială după care urmează auto-repulsia şi negarea, aflându-se în căutarea unităţii şi a armoniei perfecte cu sine însăşi. Siddhartha descoperă în acest fel că secretele vieţii nu pot fi transmise de la un om la altul ci fiecare prin credinţă şi perseverenţă poate atinge un nivel superior propriu de comunicare spirituală cu sinele propriu şi transcedentalul ." SURSA
Notă: Filmul nu este despre Buddha (Gautama Siddharta), ci despre un alt personaj (fictiv) care ar fi trăit în aceiași perioadă cu Buddha. În poveste, drumurile celor doi chiar se întâlnesc, am impresia că au și un dialog (nu mai sunt sigur), însă fiecare merge pe calea lui unică, nebătătorită.
Într-o oarecare măsură istoria lui Siddharta din carte și cea a lui Buddha din realitate, sunt destul de asemănătoare pe alocuri.
Expresia "oamenii-copii" folosită de Hesse în roman pentru oamenii care preferă sau sunt prinși în lumea fenomenală, complet identificați cu mintea, instinctele, corpul lor, mi-a rămas reper mental și cred că este o exprimare foarte reușită.
De fapt filmul este realizat prin ochii și experienta a doi căutători Siddhartha (Shashi Kapoor) și Govinda (Romesh Sharma), prietenul lui Siddharta.
Iată și câteva citate din carte:
-"Aceasta viata este plina de durere. Iar aceasta lume este plina de suferința. Cauza suferinței este dorința. Dorința, adică: dragostea de un "eu" fals și atașamentul.
Remediul pentru suferința este distrugerea sistematica a dorinței.
Sa vedem Nirvana ca o iluminare a mintii conștiente, control de sine, apoi concentrare și meditație.
Aceasta ar trebui sa ducă la ințelepciune."
-"Problema cu scopurile este când căutătorul devine obsedat de scop. Când pornești în căutare, înseamna ca este ceva de găsit."
-"Dar libertatea adevărată este realizarea faptului ca nu exista scopuri. Exista doar ACUM-ul ... Ce s-a întâmplat ieri - nu mai este... Ce se va întâmpla mâine - nu știm... Așa că ne rămâne să trăim doar prezentul. Ca și fluviul. Totul se întoarce."
-"Nu mai cauta. Oprește-te din a-ți face griji. Si învață sa emani DRAGOSTE.."
De
AICI puteți cumpăra cartea
(TRANSPORT GRATUIT)
VEDEȚI FILMUL TRADUS AICI
Buna seara. De ce nu mai pot vedea Siddharta? Multumesc
RăspundețiȘtergereUneori linkurile si serverele pe care sunt urcate filmele dispar sau sunt actualizate ...acum ar trebui sa functioneze.
RăspundețiȘtergere