Ieşirea Din MATRIX: ARE DUMNEZEU VREUN VIITOR? - dezbatere religie vs. stiinta vs. spiritualitate

PAGINI

joi, 18 februarie 2016

ARE DUMNEZEU VREUN VIITOR? - dezbatere religie vs. stiinta vs. spiritualitate

ABC NEWS - NightLine With Dan Harris
Does GOD Have A Future? (2011)

Dorim sa va prezentam astazi o dezbatere extrem de interesanta pe marginea unui subiect extrem, dar extrem de sensibil, un subiect care este considerat de obicei tabu in cadrul relatiilor interumane, deoarece cel mai adesea, naste dezbateri extrem de aprinse care pot duce la ruperi de prietenii, despartiri in familie, samd. si anume despre religie vs. stiinta vs. spiritualitate. Dezbaterea a avut loc in cadrul emisiunii "NightLine with Dan Harris" de la acest post major de televiziune din statele unite, intitulat ABC NEWS, ceea ce este laudabil.

Multumim Adina pentru subtitrare si articol!

"Încă din vremuri străvechi, oamenii au încercat să-și explice fenomenele din natură, experiențele pe care le trăiau și rostul lucrurilor. Se spune că din această nevoie de înțelegere au apărut credințele în supranatural și în zeități de toate tipurile. Pe măsură ce omenirea a evoluat, explicațiile căutate de oameni s-au descoperit una câte una. Totuși, rămâneau destule lucruri neexplicate, astfel încât, credințele au avut timp să se transforme în sisteme religioase.

Până la un punct, religiile au avut o funcție benefică în sensul că au ținut în frâu agresivitatea unei omeniri cu un grad de conștiență scăzut. Însă, așa cum spune Sam Harris: "Faptul că religia a jucat un rol necesar pentru noi în trecut nu exclude posibilitatea ca acum să fie cel mai mare impediment pentru a construi o civilizație globală."

Într-adevăr, fanatismul a generat și continuă să genereze cele mai mari și mai agresive conflicte de pe glob. La nivel micro, putem observa că atunci când vine vorba de religie nu doar în discuțiile din realitate ci și în acelea online apar cele mai acide judecăți și conflicte dintre oameni.

Pentru mine e evident că nu vom ajunge niciodată să gândim la fel sau să avem aceleași păreri. În aproape nici o privință. Cu atât mai puțin probabil în privința credinței în divinitate și în semnificația pe care o dăm cuvântului Dumnezeu. De aceea evit să folosesc acest cuvânt.

Am ascultat de-a lungul timpului foarte multe povești de viață. Una mai tulburătoare ca cealaltă. Ce a fost uimitor în primii ani în care am ascultat aceste povești, a fost faptul că la finalul fiecăreia, punându-mă în locul celui ce a trăit acele experiențe, mereu ajungeam la concluzia că credințele lui sunt absolut îndreptățite, oricare ar fi acestea. Așa am ajuns să înțeleg și să accept faptul că oamenii gândesc în feluri atât de diferite, și chiar dacă modul lor de a gândi nu are nici o logică în mintea mea, știu sigur că are o logică conformă cu experiențele lor de viață și cu impactul psiho-emoțional al acelor experiențe.

Dacă credințele noastre ar rămâne la nivel personal, dacă nu le-am impune nimănui, dacă am deveni conștienți că diferențele pot coexista, atunci am trăi într-o societate armonioasă. Dar după cum știți, conflictele ce au la bază credințele religioase și fanatismul conduc la din ce în ce mai multă separare și se transformă deseori în conflicte armate.

Într-o plimbare virtuală acum ceva timp am găsit o dezbatere care m-a impresionat nu doar prin bagajul informațional, prin argumentele aduse, ci și prin modelul echilibrat al dialogului (în sensul profund al cuvântului) pe o temă atât de sensibilă: știință vs. religie. Este vorba despre o dezbatere la care participă patru oameni remarcabili:

- Dr. Deepak Chopra - medic internist, endocrinolog, specialist în Ayurveda, speaker și autor a 80 de cărți (22 bestseller New York Times) traduse în 43 de limbi vândute în peste 20 de milioane de exemplare. Conduce programe educaționale în Chopra Center (S.U.A.);

- Dr. Jean Houston - savant, filosof și cercetător al capacităților umane, este considerată una dintre principalii fondatori ai Mișcării pentru Potențialul Uman, este consilier UNICEF și este cunoscută pentru perspectivele ei interdisciplinare și notele de umor cu care le expune;

- Dr. Michael Shermer - scriitor american și specialist în istoria științei și fondator al The Skeptics Society, este cunoscut pentru critica adusă psudoștiinței și credinței în fenomene supranaturale; de aemenea este autor a mai multe cărți recunoscute pe plan internațional;

- Dr. Sam Harris - este filozof, neurolog, co-fondatorul si directorul executiv al Project Reason - organizație non-profit care promovează știința și gândirea critică; de asemenea este gazda emisiunii "Trezirea cu Sam Harris" și autor a mai multe cărți remarcabile, trei dintre ele fiind traduse și în limba română.

Consider că această dezbatere poate lumina drumul către o perspectivă echilibrată în ceea ce privește consecințele credințelor noastre și amprentele acestora asupra civilizației din care facem parte. "
SURSA: Blogul http://adinaamironesei.blogspot.ro

Nota Noastra: Daca inlocuiesti conceptul sau cuvantul Dumnezeu cu Iubire sau viata, atunci nici agnosticii, nici ateii nu prea au ce comenta. Oare ei cred in existenta vietii? Ce este viata? Plecand de la aceasta intrebare, cautand raspunsurile cred ca este o cercetare onestă. Oare cred in existenta iubirii? Si poate acesta este viitorul lui Dumnezeu... inlocuirea acestui termen perimat cu Iubire sau Viată.

VEDETI EMISIUNEA TRADUSA, AICI 
Dezbatere - Stiinta vs Religie vs Spiritualitate 


In completare studiati si:

1) Spiritualitate vs. Religie de Stanislav Grof
2) HALUCINAȚIA ȘTIINȚEI - Dogma ca metodă de (ne)cercetare ştiinţifică
3) Cine sau ce este Dumnezeu?
4) Cine suntem noi cu adevarat?
5) CE NAIBA! - Gaura Cuantică De Iepure, Ultra Extinsă
6) Schimbarea de paradigmă s-a produs ! - Demascarea Falsei Filozofii A Ştiinţei Moderne
7) FANATISMUL - Sursa tuturor relelor

De asemenea va recomandam sa cititi cateva carti traduse care sprijina cele spuse de cele doua tabere ale acestei dezbateri (transport gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):

"TREZIREA. Ghid pentru o spiritualitate fără religie" -Sam Harris- comandă online aici-link;

"IPOTEZA DUMNEZEU - O nouă abordare a celei mai vechi dezbateri din istorie" -Gerald Benedict- comandă online aici-link;

"Viitorul lui Dumnezeu" -Deepak Chopra- comandă online aici-link



"Sfârșitul credinței: religie, teroare și viitorul rațiunii" -Sam Harris- comandă online aici-link

"Supercreierul" -Deepak Chopra, Rudolph E. Tanzi- comandă online aici-link.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!