Ieşirea Din MATRIX: Precum în Cer - filmul de uichend

PAGINI

sâmbătă, 11 iulie 2015

Precum în Cer - filmul de uichend

Sa som i Himmelen (2004)
- As it is in Heaven

Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend deosebit de emoţionant ,o capdoperă aflat în top în sufletul nostru, o bijuterie care ne bucurăm să vedem că este destul de cunoscută şi apreciată, iar mai jos vă prezentăm descrierea acestuia prin ochii cuiva pentru care pelicula este pe locul 1 în sufletul lui. Pentru noi, filmul este o bijuterie şi o capodoperă ce ar fi meritat toate premiile.

"Într-o mica asezare in nordul Suediei, o mana de oameni obisnuiti sa traiasca intr-o ordine sociala conventionala, lipsiti insa de inaltimea zborului,  apare un dirijor de renume mondial, interpretat magistral de catre Michael Nyqvist, care se intoarce in singurul "acasa" pe care-l cunoaste. Fusese "baiatul cu vioara", multi ani in urma. Batut si batjocorit de unii dintre colegi.

Intr-un decor minimalist, cu personaje sclipitoare, astfel a fost conceput"As it is in heaven" in regia lui Kay Pollak. Personaje vibrant creionate, imagini aspre, dure pe alocuri, contrabalansate de secvente pline de candoare si de gingasie. Cautarea propriei voci, unice, definitorii, urmata de apropierea unii fata de ceilalti, descoperirea propriului eu.
Fiecare dintre personajele principale trece prin propriul iad. Fie ca trebuie sa-si infrunte trecutul, fie ca invata sa-si imblanzeasca orgoliul sau lasa in urma o viata de abuzuri, isi descopera in final propria voce, isi accepta fragilitatea umana si prin cantec, isi lumineaza privirile si sufletul.

Nu as fi crezut vreodata ca simplele vocalize, pot emotiona in asa mare masura. Pofta de viata, fericirea in starea cea mai pura, izbucneste in fiecare sunet, intr-o muzica care nu are nevoie de cuvinte. Vibreaza si ingenuncheaza cu uimire si recunostinta sufletul.
Centrat pe sentimente, pe emotii, regizorul isi poarta personajele pe un drum aproape initiatic. Printre asteptari, dezamagiri, gesturi simple, secvente obisnuite de viata se transforma in momente de-o frumusete rascolitoare, dand nastere acelui echilibru si acelei armonii fara de care nici muzica, nici fericirea nu sunt posibile. 

Muzica are nevoie de suflet la fel de mult pe cat sufletul are nevoie de muzica. Ea imblanzeste orgolii, apropie oamenii si-i face atata de buni inca reusesc sa-si vada unii altora aripile. 

"-Crezi in ingeri?

-Cand ma uit cu coada ochiului, le vad uneori aripile. Am vazut aripi la Olga si la Arne… la ultimul cantec. Le-am vazut si la Tore. Si le-am vazut si la tine. Esti pregatit cand le vezi la toata lumea."

Da, acesta e filmul care ocupa primul loc in topul personal. Am inchis cu totul in suflet si cantecul Gabriellei, si rasul frumos al Lenei, si dorul de viata al Ingai, si frumusetea sufletului si a trairilor lui Daniel, greu de descris in cuvinte, undeva intre sfasiere sufleteasca si cer. Cu bratele aruncate in aer, dansand cu fulgii de zapada si simtind sub picioarele goale pamantul rece. La marginea cerului, la marginea lumii, asa-si traieste fericirea.

Pe tot parcursul filmului, am simtit acel flux de energie, de emotie, care te absoarbe si te poarta cu el, si tu esti fericit ca exista asa ceva si convins, foarte convins, ca alaturi de cei care ne iubesc si-i iubim, pe pamant, poate fi"Precum in cer".


Nota noastră: Titlul filmului nu este ales întâmplător. Dirijorul este ca un înger venit din ceruri. Cum ar arăta un înger încarnat pe pământ? Cum ar face faţă un înger lumii nebune, fanatizată de religii, de îngrădiri, de limite? Filmul aduce unele răspunsuri ... 


Minunata si povestea de iubire din film.

Credem că în acest film este surprins egregorul poporului suedez în cea mai frumoasă formă.

Printre altele este savuros  dialogul purtat între clericul localităţii şi soţia acestuia, Inger (Înger n.n.), iar memorabilă este replica pe care aceasta i-o dă constipatului şi ipocritului cleric pe marginea păcatului:

"Soţia:
Iti voi spune ceva ce voiam sa spun de multa vreme. Ceva ce ma roade de 20 de ani. Nu exista pacat. La dracu cu toata vorbaria asta despre pacat! Nu e decât în capul tau!

Popa:
- Ce-ai spus?

Soţia:
- Nu exista pacat.

Popa:
Nu exista pacat?

Soţia:
- Exact, nu exista pacat!

Popa:
- Gândeste-te ce spui!

Soţia:
M-AM GÂNDIT ce spun! BISERICA a inventat pacatul. Da pacatul cu o mâna ca sa ofere iertare cu cealalta. E o minciuna, vorbe goale, sa asupreasca oamenii si sa câstige putere.

Popa:
- Taci! Cere-i iertare lui Dumnezeu.

Soţia:
- Dumnezeu nu iarta. Nu ti-ai dat seama? Dumnezeu nu iarta nimic, pentru ca nu a condamnat nimic."

Minunat este ce urmeaza după acest dialog, dar vă lăsăm pe voi să descoperiţi singuri ...


VEDEŢI FILMUL TRADUS, AICI:

Server 1 - google drive (calitate dvd sd)

Pentru a viziona acest film subtitrat în calitate HD oferiți-ne o DONAȚIE pentru a vă împrumuta accesul  pentru acces la toate cele restricționate, FĂRĂ RECLAME, nelimitat, prin Paypal, Revolut (pe id-ul @stefanrmsv), TransferGo sau transfer bancar - detalii AICI 

 

 FILMELE SE VĂD AȘA DOAR LA CERERE! 

(pentru fiecare în parte)


Cei care au Donat deja până acum, vor primi accesul la cerere, doar să ne spună/amintească în email 

freeyourmindandheart@yahoo.com sau iesireadinmatrix@gmail.com 

sau pe celelalte canale de Contact. Cei care donați anunțați-ne prin email (sau celelalte forme de CONTACT) ca să vă înregistrăm în baza noastră de date.

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!