Ieşirea Din MATRIX: RĂZBOI PRIN TELECOMANDĂ - Viitorul confruntărilor prin roboţi teleghidaţi

PAGINI

duminică, 26 aprilie 2015

RĂZBOI PRIN TELECOMANDĂ - Viitorul confruntărilor prin roboţi teleghidaţi

Remote Control War (2011)
- The future of unmanned combat

„Implicarea în luptă a primei armate de roboţi, în Irak, este ultimul pas făcut pe o cale periculoasă – intrăm ca nişte somnambuli într-o ‚minunată lume nouă’ în care roboţii decid pe cine, unde şi când să ucidă. Deja, Coreea de Sud şi Israel folosesc armate de roboţi ca grăniceri, iar China, Singapore şi Marea Britanie se numără printre acele ţări care folosesc, din ce în ce mai mult, roboţii militari. Cel mai mare jucător rămâne, totuşi, SUA: roboţii fac parte integrantă din proiectul sistemelor de luptă ale viitorului, în valoare de 230 miliarde dolari, un plan de dezvoltare masivă a vehiculelor autonome care pot lovi din aer, de sub apă şi terestru. Congresul şi-a stabilit drept ţel ca o treime din numărul vehiculelor terestre ale armatei să fie telecomandate până în 2015. Peste 4.000 de roboţi sunt în serviciu în Irak, în prezent, iar alţii în Afganistan. Şi acum sunt, cu toţii, înarmaţi.”

Noel Sharkey
Profesor de inteligenţă artificială şi robotică
la Universitatea din Sheffield

Difuzat în august 2011 de postul canadian CBC-Tv, documentarul Remote Control War, regizat de Leif Kaldor, pune în discuţie aspectele evident malefice ale robotizării accentuate a armatelor marilor puteri ale lumii, tendinţă prezentată laudativ de propaganda corporatistă, şi nu la modul realist şi onest, ca pe o manifestare a unui „progres” ce tinde să excludă elementul uman din lanţul decizional al acţiunilor de luptă, cărora oricum le era străină omenia, atât timp cât în zonele de conflict de pe mapamond sunt reprezentate numai interesele meschine ale elitei sionist-financiare mondiale. [...]

In documentar se vorbeste in esenta despre automatizarea crimei în masă (cu ajutorul dronelor, robotilor si a altor dispozitive ghidate de la distanţă) idealul sociopaţilor care conduc această lume din vremuri imemoriale, şi fireşte că, dacă n-o vor face pe faţă, simultan, în întreaga lume, consolidând minciuna, ca de obicei, cu ajutorul mass-media, fiindcă nu vom fi îndreptaţi către abator în secunda imediat următoare, noi, (in)conştienţii acestei lumi, vom proceda ca de obicei, aşteptând năuci o mântuire miraculoasă care să se producă sub orice formă, dar în nici un caz printr-o implicare conştientă şi prin manifestarea responsabilităţii noastre individuale.

„Soldaţii umani au la dispoziţie protocoale, cum ar fi convenţiile de la Geneva, după care se ghidează. Roboţii autonomi se supun numai legilor conflictelor armate în care se folosesc arme convenţionale. Dar roboţii autonomi nu seamănă cu nici o altă armă. Suntem pe cale să lăsăm decizia de a ucide pe mâna maşinilor, care nu sunt suficient de inteligente nici măcar pentru a fi numite proaste. Din moment ce costurile lor sunt în scădere, iar tehnologia devine tot mai accesibilă, vom fi în curând martorii unei curse a înarmării robotice care va fi greu de stopat. Este imperativă crearea unei legislaţii internaţionale şi a unui cod etic pentru roboţii de luptă autonomi, până nu va fi prea târziu.”

SURSA şi mai multe gânduri pe marginea acestui documentar găsiţi pe site-ul traducătorului filmului, Marian Matei http://antiiluzii.blogspot.com

Nota Noastră: Consideram jocurile de genul Counter Strike si alte shootere, un antrenament deosebit de bun pentru cei care ghideaza de la distanta aceste dispozitive  de ucis. Implicarea emotionala a celor care ucid este minima si poate, se simt cumva mai putin responsabili. Se intampla poate un fenomen asemanator cu cei care desi nu ucid animalele, aleg totusi sa manace din carnea lor. Daca ar fi sa ucida ei insisi, majoritatea carnivorilor ar deveni vegetarieni peste noapte. Cumva, cedand responsabilitatea altora pentru ucidere, pare mai ok sa mananci carnea animalelor. Esti mai putin implicat emotional, de fapt, alegi sa nu te gandesti la procesul mizerabil prin care acea bucata de carne a ajuns la tine in farfurie. Se produce o falsa detasare,  o neimplicare emotionala ... poate este o comparatie fortata, insa credem ca atunci cand chiar esti fata in fata cu inamicul si ii tragi un glont in cap, asta are un impact mult mai puternic asupra ta decat daca stai la un monitor undeva la mii de km distanta si impusti in stanga si in dreapta  ... Consideram ca devine mult mai usor sa ucizi prin intermediul acestor dispozitive decat daca esti implicat fizic, emotional, in conflict.

VEZI FILMUL TRADUS AICI:
Razboiul prin telecomanda

Dacă doriți filmul oferiți o donație! Mulțumim!

In completare studiati categoria MILITARE, pe care o puteti explora mai usor in CUPRINS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!