Ieşirea Din MATRIX: CETĂŢEANULPATRU - Povestea lui Edward SNOWDEN

PAGINI

joi, 23 aprilie 2015

CETĂŢEANULPATRU - Povestea lui Edward SNOWDEN


CITIZENFOUR (2014)     

"Citizenfour" este un documentar care a luat premiul Oscar in acest an, un film in care ni se prezinta portretul lui Edward Snowden, fost analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), care a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliştii care au publicat detalii despre NSA şi despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite ale Americii, căruia i-ar fi căzut victime şi lideri politici ai lumii, precum preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff şi cancelarul german Angela Merkel.
La One World România, "Citizenfour" face parte din secţiunea intitulată "Demo +/- Craţie", alături de şase alte titluri: "Euromaidan. Rough Cut", "Second Chance", "Pixadores", "The Term", "Iranian" şi "Killswitch".

Secţiunea "Demo +/- Craţie" ridică întrebarea "ce a mai rămas din democraţie?" şi demască guverne democrate doar în aparenţă, arată cetăţeni de rând care devin disidenţi şi acţiuni individuale transformate în mişcări de masă cu ajutorul noilor mijloace de comunicare. Selecţia de filme din această secţiune îşi propune să ofere un prilej de reflecţie care să pună mişcările de stradă din România într-un context global şi să ofere, poate, puncte de pornire strategice pentru viitor. "
SURSA: http://www.mediafax.ro

"In ianuarie 2013, regizoarea de film documentar Laura Poitras a primit o serie de e-mail-uri incriptate de la o sursa anonima care s-a indentificat doar ca „CitizenFour”. In iunie 2013, Poitras, impreuna cu jurnalistul de investigatie Glenn Greenwald si cu reporterul veteran de la The Guardian Ewen MacAskill, a zburat la Hong Kong sa se intalneasca cu sursa: un tanar care s-a prezentat ca Edward Snowden.

Citizenfour pune spectatorii direct in cele opt zile extraordinare care au urmat, timp in care Snowden isi lasa in urma cariera comfortabila de analist de securitate in schimbul unei vieti de fugar si decide sa informeze intreaga lume despre progamele de colectare de date si urmarire a populatiei ale guvernelor occidentale. Citizenfour e un thriller psihologic care exploreaza existenta singuratica a celor care trag semnalul de alarma, in contextul erodarii dreptului la viata privata si al derivei democratiilor populare. In acelasi timp, filmul este o meditatie asupra relatiei dintre jurnalismul de investigatie si arta cinematografica a documentarului.

 Citizenfour este ultimul film dintr-o trilogie despre rolul Americii in lume dupa 11 septembrie 2001, care a inceput cu My Country, My Country (nominalizat la Oscar in 2007), despre viata irakienilor dupa invazia americana si a continuat cu The Oath (castigator la Sundance in 2010 si prezentat  la One World sub titlul Juramantul), care exploreaza prin intermediul a doua destine yemenite extraordinare noul univers concentrationar care se intinde din Afghanistan pana la Guantanamo Bay."

SURSA: http://oneworld.ro

VEDEŢI FILMUL TRADUS AICI



"Edward Joseph Snowden (n. 21 iunie 1983, Elizabeth City, Carolina de Nord, SUA) este un avertizor de integritate nord-american.

Snowden a lucrat în serviciul de pază[1] și sectorul tehnic al serviciului de spionaj american al CIA și NSA. Până în mai 2013 a lucrat ca agent secret în sistemul de administrație și consultare al firmei Booz Allen Hamilton. Prin funcția de colaborator tehnic deținută avea acces la informațiile strict secrete ale serviciului de spionaj american, între care se remarcă cele obținute prin programul agenției NSA PRISM de supraveghere și spionare a rețelelor de Internet. Încă din 2007 începe să considere că moralmente munca de spionaj generalizat pe care o desfășoară nu este în acord cu valorile personale, însă decide să nu treacă la dezvăluiri publice întrucât își pune speranțe într-o modificare de politică în materie de spionaj o dată cu câștigarea alegerilor prezidențiale de către Barak Obama, însă în 2013 e forțat să admită că speranțele au fost deșarte.[1]

El a furnizat date secrete lui Glenn Greenwald, care era jurnalist la revista britanică The Guardian, și care fără a divulga sursa de informații, a publicat în 2013 datele obținute de la Snowden. La data de 9 iunie 2013 în Hong Kong, Snowden face cunoscut în mod oficial că el este cel care a furnizat gazetei engleze informațiile secrete. În prezent el este urmărit de serviciul secret american, fiind acuzat de înaltă trădare[1][2][3][4][5]. Refugiat în Hong Kong, el a părăsit China la 23 iulie 2013, după ce autoritățile chineze au acceptat să-l extrădeze. El a călătorit fără pașaport, care i-a fost revocat de către guvernul SUA.

Ajuns în Rusia în aceeași zi, Snowden s-a stabilit în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo din Moscova. El și-a angajat un avocat rus, Anatoly Kucherena, și a cerut azil politic în peste 20 de țări. A rămas blocat în zona de tranzit a aeroportului respectiv și a refuzat să părăsească aeroportul, în ciuda declarațiilor președintelui rus, Vladimir Putin, conform cărora ar fi liber să părăsească aeroportul deoarece nu a comis nici o crimă pe teritoriul Rusiei, până ce nu va primi azil într-un stat. La 1 august 2013, Rusia i-a acordat azil politic lui Snowden pe durata a un an. Acesta a părăsit aeroportul, după ce a rămas blocat timp de 1 lună și 1 săptămână."

 SURSA: http://ro.wikipedia.org

Nota Noastra: Cazul lui Snowden si a lui Asange (de la Wikileaks) sunt cele mai cunoscute cazuri de indivizi maltratati, haituiti, ostracizati de sistemul "demo(n)cratic" occidental. Cam asta patesc toti cei care au indrazneala sa spuna adevarul despre mafia planetara. Genul acesta de oameni sunt eroii zilelor noastre si posibil viitorii martiri, pe care aceasta planeta nu prea ii merita. Omenirea isi cam merita soarta, din pacate ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!