Ieşirea Din MATRIX: Viața lui Bruce Lee

PAGINI

marți, 20 ianuarie 2015

Viața lui Bruce Lee


I AM BRUCE LEE  (2011)

Bruce Lee este idolul copilariei multora dintre noi cei de peste 35 de ani si credem ca merita un articol sau mai multe acest om care intr-o oarecare masura, iesise din Matrix. In filmul de astazi ni se prezinta mai mult latura umana, normala a personalitatii lui Bruce, din copilarie si pana la moarte, insa dintr-un motiv sau altul, nu sunt aduse in discutie aspectele misterioase sau mai profunde (aspectele  spirituale) ale vieții lui.  Asadar, dorim pentru moment sa nu intram prea mult in aspectele oculte ci, pentru inceput, sa il (re)aducem in constiinta noastra pe unul dintre cei mai frumosi oameni ai acestei planetei.

Filmul merita vazut deoarece sunt multe aspecte pe care poate, nu le cunosteati despre Bruce, informatii foarte interesante care fac un tablou mai complet.

Asadar, iata cateva informatii despre Bruce:


"Bruce Lee (chineză 李振藩, pinyin: Lǐ Zhènfán; 27 noiembrie 1940 – 20 iulie 1973) a fost un actor chinez-american, instructor de arte marțiale, filozof, regizor, producător, scenarist și întemeietorul categoriei de artă marțială cunoscută sub numele de Jet Kune Do. Este considerat unul dintre cei mai influenți artiști de arte marțiale din secolul 20.

Lee s-a născut în San Francisco, California, SUA, părinții lui fiind chinezi din Hong Kong. Până la atingerea majoratului, Bruce Lee a crescut în Hong Kong, dar odată cu împlinirea vîrstei de 18 ani, el a emigrat în SUA, pentru a-și solicita cetățenia americană[1] și a-și primi studiile superioare. În acest timp el a început să predea arte marțiale, care au condus la roluri în filme.

El este cunoscut pentru rolurile sale din cinci filme de lung-metraj: Marele șef (1971) și Pumnul de fier (1972), regizate de Lo Wei ; Calea dragonului (1972), regizat și scenarizat de Lee; Intrarea dragonului de Warner Brothers (1973) și Jocul morții (1978), amândouă regizate de Robert Clouse.[2] Lee a devenit o personalitate emblematică cunoscută în întreaga lume și rămâne foarte popular în rândul chinezilor, deoarece a descris naționalismul chinezesc prin filmele sale.[3] La început el s-a antrenat în Wing Chun, dar a respins mai târziu stilurile de arte marțiale bine definite, favorizând folosirea tehnicilor provenite din surse diferite, în spiritul filozofiei sale de arte marțiale, pe care și-a numit-o Jeet Kune Do (Calea interceptării pumnului). Lee avea naționalitate dublă în Hong Kong și în Statele Unite.[4] El a murit în Kowloon Tong la 20 iulie 1973 la vârsta de 32 de ani.

Bruce Lee s-a născut în 27 noiembrie 1940, la Spitalul Chinez din San Francisco, în Cartierul chinezesc din San Francisco . Conform zodiacului chinezesc, Lee s-a născut atât la ora, cât și în anul Dragonului, care, potrivit tradiției este un semn puternic și neprevăzut.[5] Tatăl său, Lee Hoi-chuen (李海泉) a fost un chinez Han, iar mama sa, Grace Ho (何愛瑜) era jumătate chineză, jumătate caucaziană.[6] Grace Ho era fiica lui Ho Kom-tong și nepoata lui Sir Robert Ho-tung, amândoi fiind celebri afaceriști și filantropi din Hong Kong.[7] Bruce a fost al patrulea din cei cinci copii: Phoebe Lee (李秋源), Agnes Lee (李秋鳳), Peter Lee (李忠琛), și Robert Lee (李振輝). Lee și părinții săi s-au întors în Hong Kong când Lee avea trei luni.[8]

Numele cantonez de naștere al lui Lee era Lee Jun-fan (李振藩).[9] Numele înseamnă "niciodată sau întotdeauna San Francisco", și i-a fost dat lui Lee de către mama sa, care considera că acesta se va întoarce în Statele Unite atunci când va ajunge la vârsta potrivită.[10] Din cauza naturii superstițioase a mamei, ea l-a numit la început Sai-fon (細鳳), un nume feminin care înseamnă "mic phoenix".[11] Se consideră că numele englezesc "Bruce" i s-a dat de către medicul curant, Dr. Mary Glover.[12]

Lee mai avea alte trei nume chinezești: Li Yuanxin (李源鑫), un nume de familie/de clan; Li Yuanjian (李元鑒), nume pe care l-a folosit în timp ce frecventa liceul La Salle College, și numele său de scenă Li Xiaolong (李小龍; Xiaolong înseamnă "micul dragon"). Prenumele lui Lee, Jun-fan a fost scris la început în limba chineză 震藩, însă, caracterul chinez Jun (震) era identic cu una dintre părțile numelui bunicului său, Lee Jun-biu (李震彪). Prin urmare, caracterul chinez Jun din numele lui Lee a fost înlocuit cu omonimul 振 , pentru a evita tabuurile legate de nume din tradiția chineză.

Bruce Lee nu a studiat numai artele marțiale, ci și domenii ca dramaturgia și filozofie și aceasta pe când era student la Universitatea din Washington.

A intrat în contact și a aprofundat o serie de sisteme filozofico-religioase ca: taoismul, budismul, precum și conceptele lui Jiddu Krishnamurti.

Vederile sale liberale, opuse conservatorismului, au atras atenția contemporanilor, fiind adesea considerat ateu. Astfel, în 1972, în legătură cu credința într-o divinitate, a declarat: "...să fiu sincer, nu cred deloc".
SURSA: http://ro.wikipedia.org/wiki/Bruce_Lee

Povestea mortii lui Bruce Lee!  

E simbolul artelor martiale in intreaga lume si astazi, desi a murit la doar 32 de ani. Povestea mortii sale este insa un mister extrem de complicat. 

Imbracat in costumul traditional chinezesc cu care a aparut in Enter The Dragon, Bruce Lee a fost inmormantat in 1973 intr-un cimitir din Seattle. Cu mult inainte de moartea subita si tragica a starului, zvonurile in Orient il dadeau ranit sau ucis in lupta.

"Intr-o zi am fost sunat de cel mai mare ziar din Hong Kong" povestea Lee, "m-au intrebat daca sunt in viata. Le-am spus sa ghiceasca atunci cu cine stau de vorba".

Atunci cand Lee chiar a murit, speculatiile au inceput sa vina in valuri. Zvonurile plecau de la o lovitura data de triadele din Hong Kong, mafiotii fiind suparati ca Lee nu platea taxa de protectie pana la un blestem ce ar fi fost pus asupra sa.

Ultima varianta pornea de la faptul ca Bruce Lee se mutase intr-o casa din Hong Kong despre care se spunea ca ar fi fost bantuita. Alte variante spun ca ar fi murit in timp ce facea dragoste cu actrita Betty Tingpei sau ca a enervat comunitatea artelor martiale din China pentru ca le-a predat strainilor si ca a fost ucis intr-un meci de provocare.

Unii chinezi spun ca Lee a fost victima antrenamentelor intensive, in timp ce altii au dat vina pe droguri. Poate la fel de multi cred ca soarta lui Bruce Lee a fost stabilita inca de la nastere si ca moartea sa a fost scrisa in stele. Nu in ultimul rand, pe stilul Elvis, sunt si oameni convinsi ca Bruce Lee n-a murit niciodata si ca asteapta ocazia perfecta sa revina.

Ceea ce se stie sigur: Lee a murit dupa ce a intrat in coma. Medicul legist a facut un raport neconcludent, iar autoritatile au venit cu 5 cauze posibile pentru moartea lui. Moartea sa a fost pusa pana la urma pe seama unui edem cerebral.

Ce l-a provocat insa?

Conform sotiei lui Lee, Bruce s-a intalnit cu producatorul Raymond Chow in jurul pranzului pentru a vorbi despre filmul Jocul Mortii. Au lucrat pana la ora 4 si apoi au mers impreuna la casa lui Betty Tingpei, o actrita din Taiwan ce urma sa aiba un rol important in film. Cei trei au discutat scenariul la casa lui Tingpei, iar Chow a plecat pentru a lua parte la o cina.

La scurt timp, Lee s-a plans de o durere de cap, iar Tingpei i-a dat o tableta de Equagesic - un fel de super aspirina. In afara de asta, Lee a consumat doar bauturi racoritoare.

In jur de 7:30, Lee s-a intins pentru a dormi si era inca in somn cand Chow a sunat sa intrebe de ce el si Tingpei nu au aparut la cina. Actrita a spus ca nu il poate trezi. In urma autopsiei au fost gasite urme de canabis in stomacul lui Lee, dar releventa acestui lucru este discutabila.

Un doctor a spus despre moartea lui Bruce Lee ca a venit pe urma unei reactii hipersensive la una din componentele tabletei consumate in acea dupa-amiaza.

Chow a ajuns la apartament si nici el nu l-a putut trezi pe Lee. Un doctor a fost chemat si a petrecut 10 minute incercand sa-l trezeasca la viata inainte de a il trimite la spital. Pana a ajuns acolo, era mort.

In mod ciudat, moartea timpurie a fost o idee despre care Lee vorbea cu o freceventa surprinzatoare. Sotia sa a povestit ca Lee nu dorea sa ajunga la batranete si nu suporta ideea de a-si pierde abilitatile fizice pe care muncise atat de mult sa le obtina.

"Daca as muri maine, n-as avea niciun regret. Am facut ce-am vrut, nu-ti poti dori mai mult de la viata" Bruce Lee

Alte versiuni ale mortii lui:

1) Una din cartile publicate de el, facea referire la Dim-Mak, ,,puncte interzise” in acupunctura si presopunctura chineza. Prin simpla apasare sau intepare a lor, s-ar schimba circuitul energetic Qi in organism. Adica, spus mai pe intelesul tuturor, in loc sa vina sange oxigenat la creier sau organele vitale, vine cel cu CO2. Iar in cele mai ,,fericite” cazuri, iti provoaca paralizia membrelor superioare sau inferioare. Asa ceva trebuia in opinia multora, sa ramana secret.

2)  O altă ipoteză susţine că un fost sensei l-ar fi drogat şi apoi omorât pentru că îi învăța pe străini secretul artelor marţiale. Cu toate acestea, foarte mulţi chinezi au considerat că marele Bruce Lee a fost doborât din cauza regimului său de viaţă care includea foarte multe antrenamente istovitoare. 

3) Mai există o altă teorie care susţine că Lee a murit din cauza consumului excesiv de medicamente.

4) Cea mai populară versiune asupra morţii actorului, pe care a publicat-o şi presa din Hong Kong, susţinea că mafia din SUA l-ar fi omorât. Imediat după ce terminase filmările la filmul Viespea Verde, reprezentanţi ai mafiei l-ai abordat şi i-au propus să devină prima vedetă asiatică de la Hollywood. Bruce Lee, foarte curajos din fire, i-a refuzat. Capii mafiei s-au simţit umiliţi şi au angajat un asasin plătit. În acest fel şi-ar fi găsit moartea celebrul Bruce Lee. O altă întâmplare stranie s-a petrecut şi cu fiul lui Lee, Brandon, care a murit şi el “accidental” după ce se presupune că a aflat detalii despre moartea tatălui său.

O altă teorie, mai puţin plauzibilă, invoca faptul ca Bruce Lee ar fi fost omorât de o prostituată. Înainte de consumarea actului sexual actorul ar fi luat un afrodiziac puternic care l-ar fi transformat într-un monstru. Prostituată s-a speriat pentru viaţa sa şi i-a dat cu un obiect contondent în cap. În acest fel Lee a murit.

Nenumărate cărţi care au apărut după moartea celebrului actor au pretins că deţin adevărul asupra morţii sale. Nici până în ziua de astăzi nu s-a aflat varianta reală a morţii sale şi nici nu se va afla vreo dată. Toate teoriile care încearcă să explice moartea profesorului de arte marţiale sunt pure speculaţii, iar adevărul rămâne ascuns bine de ochii curioşilor."

SURSA: http://www.efemeride.ro

VEDETI FILMUL TRADUS AICI
 

Nota noastră: Ni se pare uimitor ca in filmul biografic nu apar urmatoarele scene, care din punctul nostru de vedere, sunt esentiale pentru a intelege nivelul atins de Bruce. Cel putin momentan, credem ca Bruce Lee devenise un mic Neo iar impactul lui asupra oilor era un pic prea mare pentru a fi tolerat de oculta. Trezea prea multi oameni , iar asta nu era bine. Iata imaginile: AICI.

De asemenea ca și BONUS vă invit să vedeți mai jos un film de 24 de minute în care BRUCE LEE ne oferă multe pilde de înțelepciune și inspirație.

Dacă doriți filmul BONUS oferiți o donație! Mulțumim!

Un comentariu:

  1. a fost si va ramane mereu un maestru a multor marte artiale, defpat nu cred ca il va egala cineva cat de curand. Respect.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!