Ieşirea Din MATRIX: Povestea lui Bill Hicks - prima parte

PAGINI

duminică, 4 ianuarie 2015

Povestea lui Bill Hicks - prima parte

American: The Bill Hicks Story (2009)

William Melvin Hicks s-a nascut pe 16 decembrie 1961 si a murit 32 de ani mai tarziu din cauza unui cancer pancreatic. In acest timp acesta a scris si a produs probabil cele mai valoroase materiale comice. Atacurile sale satirice si usturatoare la adresa guvernului american, religiei, avorturilor, politicii, razboiului si multor alte teme sociale i-au castigat o multime de fani. La o reprezentatie a lui Bill, un barbat din public a fost atat de enervat de materialul prezentat de acesta incat l-a atacat pe comic si i-a rupt un picior.

Activist politic, scriitor de satira, muzician. Hicks imbina temele filozofice cu realitatile bine punctate, pe un ton ironic. Are un umor dur, deseori aspru, amintind oarecum de Carlin.   Spectacolele sale se axau pe problemele personale, cele politice sau religioase. Bill Hicks nu pierdea timpul cu nimicuri. In ciuda faptului ca este american, a devenit faimos in UK, unde este, in continuare, apreciat drept unul dintre cei mai mari comediani ai tuturor timpurilor. Cunoscut pentru colaborarea cu super trupa americana Tool la albumul Aenima. Desi a avut probleme serioase cu drogurile, Hicks a fost rapus de cancer, in 1994, la doar 32 de ani.


 SURSA: http://www.bestmusic.ro

Când mă fac mare, vreau să mă fac Bill Hicks

Mi s-a spus că atunci când voi crește o să pot fi orice vreau: pompier, polițist, doctor, chiar și președinte. Sau, pentru prima oară în istoria omenirii, ceva nou, numit astronaut.

Dar, ca atâția alți copii crescuți cu o dietă regulată de western-uri, mi-am dorit întotdeauna să fiu cowboy-ul justițiar, erou, acea voce în sălbăticie care se luptă cu corupția și cu răul oriunde le găsește. Și care se zbate pentru libertate, adevăr și dreptate.

Încă port în inimă fragmente din acel vis peste tot pe unde merg, în nesfârșitul meu drum spre soarele care apune.” (Bill Hicks)

Bill Hicks a trăit doar 32 de ani, dar și-a împlinit visul de copil: a spus mereu adevărul și a fost mereu de partea dreptății. Bill Hicks a trăit puțin, dar a spus multe. Nu era chiar cel mai bun comic. Poate ar fi fost, dacă n-ar fi avut atâtea chestii serioase și importante de zis. Suferea pentru oameni și pentru principii, dar era nemilos cu prostia, cu răutatea, cu impostura. Și spunea ”fuck” prea mult. Vorba lui taică-su, în documentarul de mai jos: ”Nu înțelegeam de ce trebuie să folosească cuvântul cu F atât de des.” În calitate de om care folosește cuvântul ăla (și nu numai) destul de des, îmi permit să-i răspund domnului Hicks senior: pentru că, în secolul nostru, atunci când vrei ca vorbele tale să schimbe mentalități, să trezească oameni, să deschidă minți, să ucidă răul, ai nevoie de ceva tare. De ceva cu care să te lupți, cu care să-i scuturi pe oamenii pe care-i vrei lângă tine suficient încât să-și ridice cururile mari de pe canapea și să ți se alăture.

Încă visez să fiu Bill Hicks. Ba mai mult, vreau ca și copiii mei să fie Bill Hicks. Și, de ce nu, vreau ca voi toți să fiți Bill Hicks. Un set corect de principii morale în numele căruia să spunem multe cuvinte cu F și cu P ar fi suficient pentru o lume mai bună."

 SURSA: http://mantzy.ro

Iata ce mai spune altcineva despre documentar AICI :

" Recenzie in 5 minute: American: The Bill Hicks Story - 2009 

Cum de l-am vazut?

Cand l-am vazut prima data, nu stiam de Bill Hicks. Trailerul parea interesant, si considerand ca in Anglia e o legenda, m-au convins niste prieteni sa mergem la cinema. Am intrat fara sa stiu ce ma asteapta.  Un documentar in stil clasic despre viata comedianului Bill Hicks, considerat unul din cei mai importanti si influenti oameni in domeniu.

In Octombrie 1993, performance-ul lui Hicks a fost primul complet cenzurat la "The Late Night Show" in toata istoria sa. (In acea vreme David Letterman era gazda, cateva decade mai devreme, pe vremea lui Johhny Carson, producatorii au cenzurat soldurile lui Elvis; dar actul lui Bill a fost primul complet scos din program).   

Documentarul e destul de tipic, urmarind viata lui Hicks de la copilarie la moarte, prin imagini, filmari private, narate de prieteni, familie, colegi, intersectate cu fragmente din spectacolele sale. Povestea e si ea clasica: tanar talentat si ambitios dintr-un orasel are vise marete, reuseste, are succes, cade in alcool si droguri, isi revine, moare tragic in culmea gloriei. Punctul cel mai de lauda al documentarului e ca nu melodramatizeaza nici unul din momente, nu il judeca. In ciuda interviurilor cu oamenii cei mai apropiati, se mentine un ton obiectiv. Povestea are un curs natural, si este mult mai interesanta asa. Oricum, cu un om ca si Hicks nu e greu sa faci un film interesant: inteligent, cult, obscen, cinic, elocvent, mizantrop, vulgar, hilar, umanist, agresiv, om fara tabu-uri si un iubitor al adevarului, a oamenilor si a iubirii. Un om care chiar vroia sa schimbe lumea cu ceea ce facea.  Daca va place George Carlin, Doug Stanhope si alti comedianti care chiar au ceva de spus si nu vor doar sa faca glume, va va place si Hicks. Nu stiam de el inainte de film, de atunci am vazut tot ce am gasit pe net si i-am citit si cartea. 

L-as mai vedea din nou?

Prima data am vazut filmul cand a iesit, si in seara asta l-am vazut din nou. Peste vreo doi ani m-as mai putea o data cu placere." SURSA: http://arscinematica.blogspot.ro


Nota noastră: Din pacate este tradusa doar prima parte a filmului pe care am gasit-o AICI, iar traducatorul doreste donatie ca sa continue traducerea. I-am trimis email sa-l intrebam cat de consistenta trebuie sa fie donatia ca sa continue, dar nu ne-a raspuns. Poate voua va raspunde, sau daca nu, va invitam pe voi sa faceti subtitrarea in continuare. O puteti descarca in engleza de AICI.

Acum cateva impresii despre film: desi Bill si-a trait viata cu intensitate, consideram trist si regretabil faptul ca si el ca multi altii au murit neimpliniti. Interesant este ca "pasarea pe limba ei piere". Practic si-a intuit moartea cumva, iar in citatul lui faimos de mai jos spune cumva ca cei care vor sa ne trezeasca sunt omorati. Am avut tendinta sa credem ca a fost omorat, insa acum privind la viata lui, la excesele de alcool, tutun si droguri pe care le-a facut, se pare ca s-a sinucis lent ... ne miram ca a rezistat chiar si pana la 32 de ani. Oricum ar fi fost, era o victima sigura, iar daca cineva i-a grabit moartea cumva, l-a scapt de chinuri. 

A fost un om prea inteligent pentru societatea in care a trait, nu prea a reuşit să se adapteze cu adevărat, iar asta i-a creat un vid sufletesc si o urgenta spirituala imensa, insa din pacate, psihedelicele l-au ajutat doar pe alocuri, partial (expereintele lui fiind relatate pe scurt in film si sunt deosebite). Se pare ca a fost totusi o victima sigura a influentelor energetice nefaste, dependenta de alcool si fumat fiind semne clare a unor parazitari  aurice masive. Din pacate nu a apelat la niste samani sau vindectori cu experienta care sa-l indrume si din punct de vedere spiritual pe o cale catre o sanatate si longevitate mai mare. Desi poate si-a si dorit cumva moartea dupa cum spune si in poza alaturata: "Ei au demonstrat că dacă te laşi de fumat, asta îţi va prelungi viaţa. Ceea ce nu au demonstrat încă este faptul că o viaţă prelungită este ceva bun. Nu am văzut statisticile legate de asta, încă!"

Cert este ca dincolo de toate, a fost un om curajos, intelept (cand era treaz), onest si e o mare pierdere pentru omenire moartea acestui mare comic.

Ca sa incheiem totusi intr-o nota mai placuta dorim sa va reamintim unul dintre celebrele lui pilde de intelepciune, pe care ani de-a randul, multi le-au pomenit (vezi Zeitgeist sau David Icke, samd), inclusiv noi (vezi articolul anterior de ex.):

"Viata e ca o calatorie intr-un carusel intr-un parc de distractii. Si cand incepi, totul pare real, deoarece asa de puternice sunt mintile noastre. Urca, coboara si se invarte, ne da fiori si are culori stralucitoare, e tare si e amuzant, PENTRU O VREME. Unii se afla in calatorie de ceva timp si se intreaba: e real sau este doar o calatorie? Si alti oameni si-au amintit, si s-au intors si ne-au spus: ‚Hei, Nu te ingrijora, NU-TI FIE TEAMA NICIODATA, pentru ca... e doar o calatorie!’. Iar noi, ii omoram pe oamenii astia. ‚Fa-l sa taca! Am investit foarte mult in aceasta calatorie, fa-l sa taca!!! Uita-te la ridurile mele cauzate de ingrijorare! Uita-te la contul meu mare din banca!Uita-te la familia mea, trebuie sa fie real!’ DAR E DOAR O CALATORIE...:) Intotdeauna ii omoram pe tipii aceia buni care ne zic asta (Kennedy, John Lenon , Diana , Michael Jackson , Bob Marley, Gandhi, Martin Luther, si alti oameni deosebiti care ne invata ce inseamna sa fim umani), si ii lasam pe demoni sa alerge in voie. (elita parazita, dictatorii si toti nebunii lumii , oamenii egoisti , invidiosi si pusi pe rautate) Dar nu conteaza, pentru ca... e doar o calatorie. Si o putem schimba de cate ori dorim. E numai o alegere, nu necesita efort, munca, economii, ci doar o alegere... chiar acum, intre frica si iubire." BILL HICKS R.I.P.

VEZI FILMUL TRADUS AICI (prima parte)
American - The Bill Hicks Story (2009)

Dacă doriți filmul oferiți o donație! Mulțumim!

Cu această ocazie inaugurăm o nouă categorie pe care o vom intitula SATIRĂ unde puteţi găsi mai multe show-uri, filme şi articole care satirizează lumea, politicul, religiile, ipcrizia socială şamd. (ca de obicei, această categorie poate fi exploraă mai uşor în CUPRINS)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!