Ieşirea Din MATRIX: LEAGĂNUL si alte comunitati care folosesc permacultura

PAGINI

marți, 22 mai 2012

LEAGĂNUL si alte comunitati care folosesc permacultura


RODNOJE (2008)


După cum v-am promis la ultimul documentar dedicat permaculturii, astăzi vă prezentăm încă două comunități care se bazează pe această minunată știință a pământului și a vieții, dar și pe anumite idei spirituale inspirate si din Cărțiile cu Anastasia (scrise de Vladimir Megre).

De asemenea va reamitim de cursul de permacultura de la Malin (Convergenta Nationala MALIN - 18-22 iulie 2012). 
In acelasi timp va aducem noutati si in ceea ce priveste initiativa prietenului nostru de la blogul SUB LUPĂ in legatura cu crearea unei comunitati numita Colt De Rai.

Una dintre primele comunitati din Rusia bazata pe principiile permaculturii si pe cartiile cu Anastasia este numita Leaganul (sau Rodnoje in limba rusa). Poate fi o sursa de inspiratie pentru toti cei care vor sa se retraga intr-o astfel de comunitate. Editura Dianusa cea care a publicat cartile cu Anastasia in Romania ne-a permis in scris sa va facem cunoscute cateva minute din cele doua dvd-uri dedicate acestei comunitati (un dvd cu iarna si unul cu vara). Le multumim si apreciem ca ne-au ascultat sugestia scazand preturile la jumatate fata de cum erau acum 1 luna.

Puteti cumpara DVD-urile de pe site-ul Editurii (2 dvd-uri - 1 ora si jumatate) acum cu 30 de lei (profitati de promotie caci nu stim cat va dura). Spirjiniti aceasta editura mica si inimoasa!

VEDEȚI AICI, TRADUSE, CELE DOUĂ FRAGMENTE DIN DVD-URILE DESPRE LEAGĂNUL:

FRAGMENT 1 - Vara


FRAGMENT 2 - Iarna



Pentru mai multe detalii in ceea ce priveste cele discutate aici, studiati Categoria PERMACULTURA.

Va anuntam de asemenea aparitia Volumului 10 al cartilor din seria CEDRII SUNATORI AI RUSIEI, iar cartea se intituleaza ANASTA. Va invitam sa o cumparati de aici.
Insa puteti sa beneficiati de reduceri substantiale la pachete de carti (pentru unele exista oferta standard, pentru altele, daca se vrea un nr. mai mic de carti, credem ca daca veti negocia veti primi discount). O oferta este varianta unui Pachet de carti ca aici:


Acest articol este pe jumatate, RECLAMĂ.

8 comentarii:

  1. In urma cu sase poate chiar sapte ani,intr-o discutie amicala cu managerul firmei la care lucram pe atunci,am prezis adancirea crizei mondiale sustinand ca in esenta nu este doar o criza economica ci una morala in primul rand;o criza care urma sa "demoleze" actualul sistem socio-economic nu neaparat pentru ca ceva mai grandios era pregatit ci pentru ca susnumitul sistem isi atinsese limitele...intrebat ce as propune ca alternativa,am sustinut infiintarea de mici comunitati de oameni compatibili emotional si cu abilitati profesionale complementare.O societate de mici comunitati low-tech abile in a se autosustine si integra in mediul natural.Timpul a trecut,criza s-a adancit si preocuparea oamenilor in a gasi o alternativa, asa cum reiese ea din filmuletele prezentate de dvs. ma fac sa cred ca am intuit corect directia...ma bucur pentru asta.Felicitari pentru preocuparea dvs. in a distribui acest gen de informatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru aprecieri. Asa credem si noi ca e mersul pana cand se va atinge masa critica necesara schimbarii la nivel de masa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Totul e bine si frumos dar sa nu uitam ca si cei care infiinteaza aceste comunitati sunt tot oameni cu calitati si defecte ceea ce nu garanteaza ca intr-un final se va ajunge la dezbinare sau tot felul de neintelegeri.
    Am rasfoit putin pe apusenii verzi si din cate am citit la capitolul viziune asupra satului, mi-a ramas impresia ca citesc niste promisiuni politice...ca va fi asa si asa, ca toti vor fi niste oameni exceptionali, cu iubire unii fata de altii.....hai sa fim seriosi...cat de tampit trebuie sa fii sa crezi toate povestile de acest fel?
    Iei o gramada de oameni defecti si ii grupezi..ce poate iesi de aici?

    RăspundețiȘtergere
  4. Se incearca ceva nou cu oameni care se presupune ca au facut ceva schimbari in interiorul lor, caci nu oricine rezoneaza cu astfel de idei ... Cine se aseamana se aduna pana la urma.

    RăspundețiȘtergere
  5. De acord cu ce zici DAR pot fi si interese ascunse la mijloc si sa nu uitam ca oamenii pot fi foarte prefacuti, chiar de nerecunoscut.
    Doamne ajutale sa reuseasca ce isi propun dar eu unul am vazut la viata mea diversi oameni care pareau a fi cineva si am ajuns in final sa-mi schimb radical parerea despre ei.
    Oamenii sunt foarte schimbatori si e greu sa faci o filtrare in momentul alegerii membrilor comunitatii.
    Sunt multe variabile de luat in calcul.

    Eu sustin viata traita departe de tot haosul metropolitan, undeva in natura, dupa legile lui Dumnezeu si nu a unor politicieni meschini insa cred ca cel mai bine ar fi sa-si vada fiecare de ale lui si nu sa vina un Gigi peste noapte sa construiasca un sat dupa legile lui. Daca vrei libertate nu o gasesti intr-un astfel de sat. E exact ca si in acele filme in care unul se face stapan peste ceilalti dar cine stie..poate ca intradevar suntem creati exact cum spune in filmul the avengers...adica suntem creati a fi condusi, a ne pleca, capul, a ingenunchia si s-ar putea sa prinda ideea unui astfel de sat.

    Am vazut in filmuletul wild carpathia o batranica, care se descurca singura undeva retrasa in munti. Tot am stat si m-am gandit ca daca ea la ~70 de ani se descurca singura fara nici o resursa atunci nu e imposibil sa iti iei lumea in cap si sa lasi totul balta, sa te retragi in linistea CODRULUI.

    RăspundețiȘtergere
  6. FIEcare facece simte. Unii prefera muniaea deoarece intr-o comunitate unita poti beneficia de o mai mare protectie si siguranta si totodata poti construi mult mai multe. In plus cand oamenii sunt pe aceasi frecventa de unda lucrurile sunt mai intense, ca intr-o frumoasa orchestra. Sigur poate aparea si sindromul turmei. Insa fiecare situatie are avantaje si dezavantaje si fiecare le alege pe cele care-i plac. Unii prefera solitudinea, altii se retrag in pestera, altora le mai place sa socializeze.

    RăspundețiȘtergere
  7. La cat de dragii imi sunt rusii astia din documentarul ''RODNOJE'',pe atat de antipatici imi sunt ''romanii'' astia cu ''Apusenii Verzi''.Trec peste faptul ca spre deosebire de rusi, nu au reusit sa faca decat un slideshow de poze (din care aproape jumatate sunt poze cu pisici,oi,catelusi,o doamna cu poseta pe umar admirand natura si o poza cu un tractor in fundal- care numai permacultura nu inseamna).La fel cum cred ca tot din alt film sunt si proiectele lor :restaurant,centru de servicii IT,atelier de feronerie,centru de echitatie club hipic,complex spa,complex de birouri pentru reprezentanta locala servicii geo-topo-cadastru-notariat,ansamblu de piscine si bazine.Materialele folosite la casele din imagine nu par a avea legatura cu permacultura,iar ce e cel mai dragut , este la complexul de corturi , unde singurul steag arborat este cel francez,deci ar putea fi vorba de apusenii francezi.La case vad ca este oferta maricica,tinand cont ca au vreo 10 tipuri de case.Intrebarea mea este daca acele case le fac ei si le vand pe bani frumosi, sau daca si le face comunitatea si tu , ca beneficiar, doar alegi modelul,argila si fanul.Plus ca nu vad nimic legat de permacultura in albumul lor cu poze de familie.Proiectul lui Tavi mi se pare de cateva ori mai pertinent, cinstit si natural ,fie el argumentat de 3 articole si un forum ,deocamdata.

    RăspundețiȘtergere
  8. La pagina http://www.apuseniiverzi.org/comunitate_management.htm spun de permacultura. Cel mai bine ii contactezi direct pentru alte detalii sau clarificari. Noi doar le-am prezentat proiectul. Nu-i stim, nu-i cunoastem insa initiativa lor pare interesanta ..cel putin pentru unii dintre voi. Fiecare rezoneaza cu un tip de comunitate. Tu rezonezi cu cel initiat de Tavi. Mergi pe acea directie si cu asta basta.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!