Ieşirea Din MATRIX: DESTINAȚIA - un serial mai mult decât interesant

PAGINI

vineri, 16 iunie 2023

DESTINAȚIA - un serial mai mult decât interesant

Recenzia acestui serial am publicat-o inițial în 2.02.2023, însă Netflix a terminat de data asta serialul, adăugând încă 10 episoade. Pe lângă cele spuse deja, doresc să adaug niște comentarii în completarea celor spuse de mine, o recenzie făcută de Marius Stan (vezi la final).

MANIFEST ( 2018 - 2023)

„DESTINAȚIA este un serial TV american supranatural, de mister și dramatic creat de Jeff Rake, care a avut premiera pe 24 septembrie 2018, pe NBC.  Până în acest moment, serialul are 4 sezoane, având în total 52 de episoade. A doua parte a sezonului 4 a fost confirmată de către producători.

Despre ce este vorba pe foarte scurt:

Zborul 828 din Jamaica către New York a avut parte de niște turbulențe. Când avionul a aterizat, pasagerii și echipajul au aflat că au trecut 5 ani jumătate de când zborul lor a fost dat dispărut, ei decolând la 7 aprilie 2013 și aterizând la 4 noiembrie 2018. 

Oamenii de la bord se întorc într-o lume care a mers mai departe fără ei și se confruntă cu noi realități ciudate.” SURSA

Notă: Atenție urmează spoilere!

Serialul devine tot mai interesant și profund pe măsură ce se avansează în serial. Lucrurile devin din ce în ce mai complicate și misterioase și se fac conexiuni și dezvăluiri ce pot avea legătură cu realitatea, despre diverse tehnologii existente, așa zise artefacte antice cu puteri miraculoase, deplasări în timp și spațiu asemănătoare celor din Experimentul Philadelphia, doar că acum este în joc, cel puțin în aparență, o conștiință divină care-i ajută cumva pe cei dispăruți, să-și vindece viețile și să aducă armonie pe planetă. Sunt aproape 200 de oameni cu menirea de a schimba lumea, de a o ajuta să-și depășească condiția, să-și ardă păcatele, iar acești mesageri mesianici pot fi considerați cumva și agenți ai apocalipsei sau ai revelației personale și ai umanității. 

Pare cumva un fel de purgatoriu prin care trec toți cei dispăruți, iar numele de MANIFEST se referă la lista celor care s-au aflat în acel avion 828 ... un nume cel puțin neinspirat care te poate duce cu gândul la cu totul altceva. Titlul filmului mai poate însemna și „clar” sau „vădit”, deoarece 828-ți au o viziune mai clară a lucrurilor, o clarviziune. Totodată cred că DESTINAȚIA este o traducere și mai potrivită, deoarece în esență, filmul vorbește de ultima destinație către care ne îndreptăm cu toții: SURSA sau Conștiința Divină.

Acești pasageri au devenit un fel de mesageri divini, însă așa zisa divinitate are manifestări cel puțin ciudate, capricioase, de neînțeles adeseori. Mesagerii sunt testați foarte intens, în credința lor, mai ceva ca Iona sau alți profeți biblici. Familiile lor sunt distruse, viața le este dată peste cap, iar această „divinitate” care-i păstorește din subtil, ar putea fi considerată uneori chiar demoniacă sau satanică. E ușor să te îndoiești de o divinitate care te testează astfel, însă privit din perspectiva divină, totul poate avea un sens mai înalt. Încă nu știm ce fel de divinitate este cel din subtil. Poate aflăm până la final.

Poate nu întâmplător se spune că atunci când urmezi o astfel de chemare, orice altceva trebuie lăsat pe plan secundar, deoarece atașamentele pot fi un mare obstacol. Așa cum zicea și Isus prin Biblie: Matei 10:37  „Cine iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine și cine iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.” Luca 14:26-27  „Dacă vine cineva la Mine și nu urăște pe tatăl său, pe mama sa, pe nevastă-sa, pe copiii săi, pe frații săi, pe surorile sale, ba chiar însăși viața sa, nu poate fi ucenicul Meu. Și oricine nu-și poartă crucea și nu vine după Mine nu poate fi ucenicul Meu.” 

Filmul este încă plin de mister, dar se și oferă multe idei spirituale de genul: totul este interconectat, suntem cu toții una, totul are legătură, iar dispăruții reveniți, simt pe pielea lor foarte intens acest lucru, mai ales dacă-și ascultă „chemările” divine, vocile și urmează ghidajul spiritual.  

Filmul îmi amintește un pic de serialul LOST care avea mult din același tip de mister și sper ca la final să nu rămân la fel de dezamăgit ca de acel serial. 

Se fac și multe revelații ale unor tehnologii spirituale folosite de-a lungul mileniilor pentru a accesa divinitatea. Nu știu cât de reale sunt, dar de exemplu se vorbește foarte mult la un moment dat de safir, pulberea de safir și toate calitățile pe care le-ar putea avea o astfel de nestemată, din punct de vedere spiritual. Posibil să fie o interpretare ad litteram a cunoașterii cabaliste sau alchimice legată de safir și nu întâmplător există elementul cabalist foarte important numit sefirot ... Deși cabala are în aparență o altă interpretare a sefirotului, s-ar putea să aibă legătură cu Safirul Omega sau cu piatra masonică din film, deținută de Templu Masonic al Ordinul Omega (o lojă despre care nu am găsit prea multe informații). 

„Cuvântul Sefira înseamnă “strălucitor”(Safir). Conceptul de Copac al Vieții împreună cu cele zece safire  (Sefirot) pe care le conține, este un concept cabalistic de  bază, fiind considerat esența Cabalei.

Cuvântul sefirah, care are pluralul sefirot, are mai multe fațete dar,  în general, este tradus prin „safir” și este probabil cel mai celebru  cuvânt introdus din ebraică în lumea non-ebraică.

Safirul (sefirotul) înțelepciunii conține o schemă prin care Dumnezeu creează lumi spirituale și materiale și reprezintă, de asemenea, un intelect activ, pe care Dumnezeu îl folosește pentru a domni  asupra lumii . La finalizarea Creației, Dumnezeu i-a oferit omului  un intelect similar, prin care va putea să înțeleagă principiile care  stau la baza procesului de creație . Este vorba de o înțelepciune intuitivă, înnăscută, prin care omul abordează lucrurile într-o manieră intuitivă.” SURSA TEKSTCABALA SI FRANCMASONERIA - Cum să devii una cu Dumnezeu

În film safirul ar fi un fel de element la limita transcendenței, oferind celor care aveau aceste safire pure, capacități divine. De asemenea se fac legături între diversele religii, culturi antice sau prezente, de la egipteni la tarot, cabala și masonerie. 

Filmul are multe conotații mistice, religioase, dar și spirituale și sper ca până la final să avem o imagine mai completă despre ce a vrut să transmită acest film deosebit.

Comentarii Marius Stan

„"Iertarea luminează inima."
 
Aşa s-a încheiat un serial SF excepţional, "Manifest", despre care am mai vorbit după finalul sezonului 2. Între timp Netflix l-a preluat dupa sezonul 3, când urma să fie anulat şi i-a facut un sezon 4 superb cu un final pe măsură, apărut neîntâmplător pe 2 iunie. 

Un avion dispare inexplicabil în aprilie 2013 şi reapare misterios după 5 ani, cu pasagerii şi membrii echipajului neatinşi de timp dar "atinşi" de anumite "chemări" pe care le resimt ca "stringenţă de a efectua anumite lucruri" care se dovedesc, cu toate, legate într-o reţea din ce în ce mai complexă de evenimente şi, pe parcurs, chiar de o "conştiinţă divină". Logica şi finalitatea acestor chemări duc nu doar la salvarea propriilor vieţi, ci a întregii planete ... cu termen limită 2 iunie 2024.
 
Iar cheia stă într-un act de iertare, prccum şi în acte de recunoaştere şi răscumpărare a greşelilor pentru a primi o nouă şansă (asta pe scurt, ca să nu divulg prea mult din final) .

Această idee a iertării, recunoşterii şi răscumpărării este, evident, prezentă în toate religiile şi sistemele spirituale. Aparent, cheia "izbăvirii" personale şi colective nu stă în pedepsirea celor care au comis rele inimaginabile ci într-un soi de "iertare" care înseamnă conştientizarea faptului că suntem cu toţii "în aceeaşi barcă" şi eliminarea unuia, oricum s-ar fi comportat în trecut, înseamnă punerea în pericol a salvării tuturor. "Eu nu voiesc moartea. păcătosului, ci ca păcătosul să se întoarcă de la calea sa şi să fie viu." (Ezechiel 33:11). 

Dumnezeu îl iartă pe cel care a greşit, oricât de grav, şi aşteaptă din partea lui recunoaştere şi răscumpărare ("să se întoarcă de la calea sa şi să fie viu") pentru a primi o nouă şansă.
 
Sunt idei extrem de provocatoare, cu largă aplicabilitate mai ales astăzi, când suntem tentaţi să interpretăm multe evenimente ca fiind rele şi pe cei care le orchestrează ca fiind nişte oameni îngrozitori. Avem noi puterea să îi iertăm şi au ei puterea să recunoască şi să răscumpere? La cum stau lucrurile acum, vizibil, nu prea. 

 Acesta funcţionează categoric la nivel individual, dar nu sunt convins că în actualele condiţii este posibilă şi ar funcţiona la nivel colectiv. Şi are legătură cu o idee dintr-un alt serial SF excepţional, "The 100", despre care am mai vorbit dar voi relua mâine, ca o paralelă cu ideea de final din "Manifest".

„"Mai întâi mergem la război, trecem totul prin foc şi sabie, umplem de sânge şi apoi ne recăpătăm umanitatea" (din serialul "The 100") versus "Iertarea luminează inima" (din serialul "Manifest") - iata două afirmaţii contradictorii, exemplificate în cele două seriale, cu largă aplicabilitate în vremurile şi contextele planetare actuale. Suntem noi pregătiţi, la nivel colectiv, să aplicăm cea de-a doua afirmaţie sau e necesar să trecem mai întâi prin prima? Spuneam despre prima afirmaţie, când am vorbit despre "The 100" că "în ultimul episod se conştientizează inutilitatea acestui mod de gândire, faptul că el continuă să perpetuze violenţa şi separarea şi nu se ajunge la nimic bun - dar omenirea actuală nici măcar nu a ajuns la nivelul afirmaţiei din serial cu mersul la război şi apoi recăpătarea umanităţii - darămite să conştientizeze inutilitatea ei. 

Noi, ca specie nici măcar nu ne luptăm între noi cu motivaţia recăpătării umanităţii, foarte justificată, ci din cu totul alte motive mărunte."  Şi spuneam ieri despre cea de-a doua: "Aparent, cheia "izbăvirii" personale şi colective nu stă în pedepsirea celor care au comis rele inimaginabile ci într-un soi de "iertare" care înseamnă conştientizarea faptului că suntem cu toţii "în aceeaşi barcă" şi eliminarea unuia, oricum s-ar fi comportat în trecut, înseamnă punerea în pericol a salvării tuturor." Afirmaţiile chiar sunt contradictorii întrucât prezintă două căi complet diferite de urmat. 

Dar, din nefericire, ceea ce este valabil la nivel individual nu are cum să fie valabil la nivel colectiv, oricât de mult ne-ar plăcea. Dacă ne închipuim că, dacă noi suntem în stare să ne comportăm într-un anumit fel, toată lumea ar trebui să fie în stare - deci, să ne urmeze neîncetat modelul - atunci trăim într-o frumoasă (dar impractică) iluzie. Sigur, putem să influenţăm un anumit grup de persoane prin exemplu, dar nu întreaga omenire, din numeroase motive. 

Prin urmare, deşi la nivel individual calea practică de urmat este afirmaţia din Manifest, la nivel colectiv ea  nu poate fi aplicată. Nu că nu ar fi practică - ar fi, categoric - dar nu are cum să fie implementată la nivelul global actual, care se îndreaptă mai curând către afirmaţia din "The 100", la un anumit moment - şi cine ştie peste cât timp, va fi pregătită pentru "iertarea luminează inima". (Asta dacă nu cumva se intervine din alte părţi, caz în care procesul poate fi grăbit oricât.)”

VEDEȚI FILMUL TRADUS,

AICI (Netflix), AICI sau AICI

Un comentariu:

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!