Ieşirea Din MATRIX: CALEA PSIHONAUTULUI (2021) – Viața și opera lui Stanislav Grof, un pionier în psihoterapie psihedelică

PAGINI

luni, 17 octombrie 2022

CALEA PSIHONAUTULUI (2021) – Viața și opera lui Stanislav Grof, un pionier în psihoterapie psihedelică

THE WAY OF THE PSYCHONAUT (2019)

 Stanislav Grof and the Journey of Consciousness 

„Calea psihonautului explorează viața și opera lui Stanislav Grof, un pionier în psihoterapie psihedelică, creatorul respirației holotrope și fondatorul Psihologiei Transpersonale. Căutarea lui Stan pentru cunoaștere a influențat psihologia și a schimbat profund multe vieți. Căutarea lui Stan pentru cunoaștere și cunoștințe despre puterea vindecătoare a stărilor de conștiință neobișnuite, a influențat disciplina psihologiei și a schimbat profund multe vieți individuale. Unul dintre cei transformați de Stan este regizorul Susan Hess Logeais. Documentarul folosește criza existențială personală a lui Susan ca o poartă către impactul lui Grof, de la micro la macro. Ce înseamnă „psihonaut”? Deci, psihonautul este o fuziune a două cuvinte grecești antice. „Psyche” înseamnă minte, spirit sau suflet și „naut” care se referă la navigație sau navigație (cum ar fi „nautic”, desigur!) Astfel, psihonautul înseamnă „marinar al sufletului”, sau „navigator al spiritului”. SURSA

Despre Stanislav Grof am vorbit pe larg în articolele și documentarele dedicate acestuia, din categoria STANISLAV GROF, pe care vă invităm să o studiați, ca și completare. 

Documentarul de astăzi este inspirat de cartea cu același nume, care nu este însă tradusă în limba română. O parte din cărțile lui Grof, traduse în română, pot fi găsite AICI.

VEZI DOCUMENTARUL TRADUS, AICI

Cei care doriți să vizionați filmul, oferiți o donație celui de la Trezirea Inteligenței

sau mie (și cereți accesul). Mulțumesc.

În completare citiți și articolul: 

Ce este un psihonaut?

„Dacă sunteți un cititor obișnuit al blogurilor noastre, ați observat că folosim cuvântul "psihonaut" destul de des. De obicei, ca un termen general pentru fanii psihedelicelor - în special cei care sunt suficient de isteți pentru a se răsfăța cu gama noastră de ciuperci magice și trufe! Totuși, știați că este de fapt un termen cu o istorie veche și bogată?
Și înseamnă ceva mai mult decât o persoană care poate suporta o doză mare de ciuperci... de fapt, unii psihonaut autoproclamați o fac în totalitate. treaz! Deci, ce este un psihonaut? Cum te "califici" pentru a fi unul? (vești bune: este cu siguranță mai ușor decât să devii astronaut...)

Ce înseamnă "Psychonaut"?

Așadar, psihonaut este un amalgam de două cuvinte din greaca veche. "Psyche", care înseamnă minte, spirit sau suflet și "naut", care se referă la navigație. (cum ar fi "nautic", desigur!) Astfel, psihonaut înseamnă "navigator al sufletului" sau "navigator al spiritului", sau o altă interpretare poetică de acest gen. Încântător, nu-i așa?

Cine a spus-o primul?

Termenul a fost inventat pentru prima dată în 1970 de scriitorul german Ernst Jünger, care l-a folosit pentru a-l descrie pe Arthur Heffter - un farmacist care făcea experimente pe el însuși cu substanțe psihedelice pe parcursul 50 de ani înainte ca Albert Hoffman să sintetizează LSD. El a fost, de asemenea, primul care a izolat mescalina din cactusul peyote. Această descriere apare în eseul lui Jünger "Abordări: Droguri și intoxicație extatică' în care și-a povestit propriile aventuri psihedelice. Un mare susținător al explorării minții, a declarat:
Arthur Heffter - psihonautul omonim
"Atâta timp cât nu am deschis încă ușa ultimei camere, nu vom domni ca stăpâni ai casei."

De-a lungul eseului, Jünger face comparații între explorarea minții facilitată de halucinogene și explorarea fizică reală. El descrie chiar și "recifele" pe care cineva se poate prinde în timpul explorărilor psihedelice - adică oprovocator călătorie". După cum știm, uneori pot exista ape agitate atunci când călătorești, dar o parte din a deveni un psihonaut este să înveți să navighezi prin orice eventualitate.

Diferit de utilizarea în scop recreativ

Cei care se autoproclamă psihonaut se diferențiază adesea de utilizatorii "recreaționali" de psihedelice. Diferențierea se poate face prin intenții a utilizatorului. Intenția utilizatorului recreațional este, de obicei, aceea de a căuta distracție și socializare sau poate doar de a simți cum este să fii foarte drogat.

Intenția psihonautului este, de obicei, auto-explorarea și/sau spiritualitatea. Adesea, aceștia își planifică călătoria, își planifică dinainte ceea ce vor să investigheze, își înregistrează experiența și, poate, efectuează un fel de ritual. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că psihonauturile nu iau uneori niște ciuperci doar pentru a chicoti; nu înseamnă nici că un consumator recreațional nu va avea o experiență care îi va schimba viața și îi va schimba mintea, când se aștepta doar la culori și forme ciudate.

Substanțele psihonautice

Substanțele psihedelice care sunt asociate de obicei cu explorarea psihodonautică variază de la psihedelicele naturale, cum ar fi ciupercile magice și trufele, peyote, ibogaina și DMT. (în ayahuasca) la halucinogene sintetice, cum ar fi LSD, MDMA și, uneori, chiar ketamină. Psihonauții se pot referi la substanța pe care o aleg ca fiind un "entheogen", ceea ce înseamnă că "generând divinul din interior".

Nu doar droguri

Un alt lucru important de reținut cu privire la psychonaut este că nu trebuie să iei droguri psihedelice deloc pentru a fi unul! După cum sublinia Jünger în 1970:

"Stările de excitație sau de meditație, ca și cele de intoxicație, pot înflori și fără utilizarea de substanțe toxice. Această posibilitate indică faptul că se pot trezi, prin intermediul drogurilor, forțe mai mari decât cele ale unei anumite intoxicații. Intoxicația extatică este o cheie care deschide uși către regnuri inaccesibile percepției normale, dar nu este singura astfel de cheie."

Da, ca și iluminarea și moartea ego-ului' există și alte modalități de a ajunge la o stare superioară fără a fi nevoie de turbo-boostul psihedelicelor. Iată câteva modalități prin care poți fi un psiho-naut fără să tragi nimic mai mult decât un pui de somn:

Visând: da, nu trebuie să fii Freud pentru a ști că visele ne explorează cele mai profunde gânduri. Cu toate acestea, psihonautii pot merge puțin mai departe, stăpânind tehnicile de visare lucidă, astfel încât să poată obține controlul și liberul arbitru în timpul aventurilor lor subconștiente.

Meditație

Privarea senzorială: îndepărtarea stimulilor externi pentru a ajuta la explorarea interiorului. Acest lucru poate varia de la o simplă legare la ochi până la un bazin de privare senzorială!

Privarea de somn: (nu-l recomand pe acesta!)

Yoga

Tehnici de respirație: cea mai cunoscută fiind Respirația holotropică dezvoltată de Stanislav și Christina Grof, și prezentată în cartea 'Calea psihonautului '.

Comunitatea Psychonaut

Comunitatea de psihonaut este una bogată și incluzivă, suficient de mare pentru a fi considerată un adevărat fel de subcultură. Cu toate acestea, din cauza naturii ilegale a multora dintre substanțele folosite pentru a explora psihonautica, ea trebuie să existe în prezent ca una mai degrabă "subterană". Pentru comunitățile de psihonauți din zilele noastre, forumul de internet este rege. Este posibil să se împărtășească, să se studieze și să se documenteze diferite experiențe psihedelice în cadrul grupului, rămânând în același timp anonim. Unele dintre aceste forumuri au cerințe de inițiere - trebuie să fii mai degrabă un psihonaut practicant decât un observator pasiv. În acest fel se creează un sentiment puternic de experiență comună - o aventură de grup. În plus, multe dintre aceste forumuri promovează utilizarea în siguranță a halucinogenelor, împărtășesc sfaturi, surse și anecdote utile.

Pe măsură ce consumul de psihedelice devine din ce în ce mai normalizat prin dezincriminare și recunoaștere medicală, comunitatea psihoterapeuților va continua să crească. Acest lucru nu poate fi decât un lucru bun, deoarece posibilitățile minții, ale sufletului și ale spiritului sunt nelimitate.

Bon voyage psychonaut!” SURSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!