Ieşirea Din MATRIX: ULTIMUL ÎNGER TRIST - o carte SF ce conține niște idei ce pot fi foarte adevărate

PAGINI

miercuri, 27 aprilie 2022

ULTIMUL ÎNGER TRIST - o carte SF ce conține niște idei ce pot fi foarte adevărate


„Cu ce ne mai poate surprinde un autor de carte în oceanul de informație care circulă în zilele noastre cu atâta viteză? Este întrebarea scriitorului Alexandru D. Lazăr, autorul volumului de eseuri Ultimul înger trist. Replica este: citiți cartea, veți găsi în ea răspunsuri fascinante.

Personajele centrale din Ultimul înger trist sunt două ființe nepămăntene care vin printre oameni pentru a le observa și analiza viața. Billy Boy și Sarah iau formă umană, împrumutând trupurile a doi pământeni. Când ajung printre oameni Terra este o planeta protejată, cu flora și fauna nealterate. Civilizația umană a ajuns la un nivel de dezvoltare ce îi permite să populeze alte planete din diferite universuri. Transportul oamenilor de pe o planetă pe alta se face prin teleportare.

Vânătorii de emoții

De-a lungul timpului, oamenii au descoperit posibilitatea de a transforma spectrul emoțional în informație. Tot treptat, oamenii au renunțat la hrana propriu-zisă. Pentru supravietuirie au folosit diferite categorii de energie, printre care și emoțiile. Progresul la care a ajuns omenirea nu a exclus actele de violență. Au apărut vânătorii de emoții. Aceștia foloseau călătoriile în timp cu scopul de a jefui de emoții oamenii.

Cum poate fi perceput timpul?

Billy Boy explică faptul că timpul nu trebuie înteles ca liniar și unidirectional, ci ca un tot unitar aflat într-un infinit potențial. De ajutor este să ni-l imaginăm ca pe o țesatură deasă, unde fiecare iță și fiecare fibră care o compune sunt, de fapt, o linie temporală, o realitate obiectivă. Când o fibră o atinge pe cealaltă, omul are posibilitatea să urmeze cursul inițial sau să-l abandoneze și să pornească pe celălalt, care o să-l ducă la un alt final.

Ce se întamplă dincolo de moarte?

Billy Boy îi explică lui Sarah ce se întamplă cu oameni trecuți prin moarte: ca ființe înălțate, aceștia se transformă într-un fel de abur difuz fără formă definită. Pot rămâne în această stare indefinit dar dacă strâng suficientă informație utilă pot să se reîntoarcă la viață, într-un corp diferit de cel în care au trăit anterior. Cei ce reușesc să dobândească mai multe cunoștințe se transformă în Înalți demni, care pot evolua în Divini și în cazuri foarte rare în cei Vechi. Cei Vechi au puteri imense: pot crea sau manipula universuri întregi doar printr-un singur gând.

Cine pe cine a devorat?

Pe parcursul volumului, sesizăm o tensiune între Billy Boy și Sarah. Billy Boy a fost cândva om. După moarte, a trecut prin toate etapele prin care trec ființele înălțate. Acum este unul dintre puținii rămași, unul dintre cei Vechi. Ceea ce înseamnă că poate manipula universuri întregi. Doar că este un Vechi Întunecat. Scopul lui este să o doboare pe Sarah. A reușit Billy Boy ce și-a propus sau Sarah este mai inteligentă decât el?” SURSA

„Într-un plan temporal nedeterminat al lumii noastre, Billy Boy și Sarah se angajează într-o discuție despre… oameni. Dar dialogul se dovedește a fi un periplu fizic și astral prin etapele evolutive ale societății umane reinventate, în care informația și energia psihică sunt de o valoare inestimabilă. Firele temporale și lumile intergalactice se întrepătrund în acest SF poveste în poveste.

 

În expunerea istoriei remodelate, Sarah dă dovadă de compasiune și toleranță, încercând să vadă partea bună a lumii, în vreme ce Billy Boy scoate în evidență latura degradantă a omului.

 

Dar cine sunt de fapt Billy Boy și Sarah și ce urmărește aceasta din urmă?

 

În cartea Ultimul Înger Trist de Alexandru D. Lazăr, perspectiva relațiilor interumane capătă dimensiuni nebănuite, autorul dovedind că este un vizionar cu o imaginație debordantă. „Războiul lumilor” de H.G. Wells pare că este repovestit în plan astral în această lucrare SF ce amintește totodată de metaficțiunea infuzată cu elemente fantasy, suspans și umor a autorului britanic contemporan Jasper Fforde, și de complexitatea epică a lucrărilor lui Felix J. Palma.

 

Autorul ne atrage de la primele pagini prin descrierile vii, tridimensionale și perfect echilibrate cu ajutorul cărora construiește cadrul plin de mister din expoziție. În acest punct îi regăsim pe cei care își spun Billy Boy și Sarah, două personaje aparent normale. Curând însă descoperim că cei doi sunt, în realitate, două entități superioare aflate în trupurile unor... gazde umane, dar nu acesta reprezintă momentul declanșator al poveștii, ci motivul necunoscut pentru care Sarah vine la Billy Boy, ea atrăgându-l pe cel din urmă într-o surprinzătoare discuție despre omenire, aceasta reprezentând fundamentul narativ al cărții Ultimul Înger Trist.  

 

Blânda și toleranta Sarah îl ascultă pe Billy Boy relatând istoria societății umane reinventate în plan spiritual, cu toate etapele și transformările sale de-alungul epocilor. Suntem transportați într-o lume în care oamenii conviețuiesc cu Globulari, Liniari, Ființe Umbră și Blinkers, ființe invizibile ce se hrănesc cu informație. Billy Boy, cu simțul său critic, pesimist, surprinde însă, de la început la final, aceeași latură umană degradantă binecunoscută, cruzimea animalică a omului într-o dimensiune a controlului psihic, a interacțiunilor psiho-senzoriale, a Angețiilor Temporale, a Vânătorilor de Emoții și a Poliției PSI, în care hrana fizică ajunge să fie înlocuită de hrana energetică, iar sentimentele sunt de vânzare.

 

Ultimul Înger Trist este o poveste în poveste, Billy Boy și Sarah contopind la un moment dat cele două planuri narative când ei se identifică cu alte două personaje: Xi Arnaud și Nesta, agenți PSI. Astfel, noi, ca cititori, devenim martori direcți la evenimente prin intermediul lor. Și totuși, motivul necunoscut pentru care Sarah alimentează acest dialog îl descoperim în rezolvarea finală neașteptată ce aduce în prim-plan eternul echilibru dintre lumină și întuneric.

 

De la problematica narcoticelor asociate cu violența până la cea a civilizațiilor umane din universuri paralele și a evoluției transcendentale a sufletului care trece prin mai multe etape (Înălțații Grei, Înălțații Demni, Divinii și cei Vechi), Ultimul Înger Trist prezintă evoluția umană și lupta continuă pentru supraviețuire a omului dintr-un unghi neașteptat, cartea fiind o imagine în oglindă a straturilor realității noastre, reflexie ce ne evidențiază slăbiciunile, dorințele, latura întunecată și cea divină.”

by Wallachian Voice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!