Ieşirea Din MATRIX: FRACTALII - Culorile Infinitului (un documentar vechi, dar bun)

PAGINI

marți, 12 octombrie 2021

FRACTALII - Culorile Infinitului (un documentar vechi, dar bun)


FRACTALS - The Colors Of Infinity (1995)

„Scriitorul, inventatorul și futuristul Arthur C. Clarke găzduiește această examinare a mulțimii lui Mandelbrot, a cărei creare a revoluționat geometria fractală.

Benoit Mandelbrot a descoperit ceea ce se numește acum M-Set la începutul anilor șaptezeci și a inventat termenul „fractal” pentru a descrie geometria din spatele acestuia. Puterea și frumusețea fractalilor au putut fi văzute doar odată cu apariția computerelor, care devin ferestre psihedelice la infinit atunci când se utilizează ecuații simple fractale.

În 1995, Nigel Lesmoir-Gordon a realizat documentarul TV, „The Colors of Infinity” despre setul Mandelbrot și fractali, care au fost văzuți de atunci în toată lumea. Entuziasmul lui Nigel a reunit o echipă de vis de colaboratori pentru film, care toți contribuie acum la cartea care urmărește modului în care s-au dezvoltat fractalii de la realizarea filmului. 

Sir Arthur C Clarke a prezentat filmul, iar în carte ne oferă o relatare lucidă și simplă a matematicii setului M. Benoit Mandelbrot, matematicianul belgian, explică cum a început. 

Profesorul Michael Barnsley, cercetătorul în grafică pe computer care a dezvoltat tehnologia de compresie a imaginii fractale, explică aplicațiile descoperirilor. Profesorul Ian Stewart, autorul cărții „Do God Play Dice?” (Se Joacă Dumnezeu cu Zarul?) adaugă ideile sale în ecuația frumoasă și simplă care naște fractali.

Două dintre cele mai interesante aplicații ale geometriei fractale, reflectate de cei doi noi contribuitori la carte, sunt pe internet și pe piața bursieră. Dr. Gary Flake, Chief Technology Officer la Overture, principalul furnizor de căutare comercială pe Internet și preluat de Yahoo pentru 1,6 miliarde de dolari (la un moment dat ...acum, din 2017 și Yahoo aparține de Verizon Communications n.m.), discută despre natura profund fractală a internetului în articolul său: „The Self-ish Web” (Rețeaua Egoistă). Robert Prechter Jr este președinte al Elliott Wave International, Inc. și fondator al Institutului Socionomic. Ultimul său titlu este „Socionomica: Știința istoriei și predicția socială (2003)”. El scrie despre modul în care fractalii ne pot ajuta să înțelegem oscilațiile piețelor bursiere.” SURSA

Notă: Subiectul fractalilor este discutat în mod amplu în mai multe aticole și documentare de pe blog (în categoria FRACTALI), în mod direct sau indirect. Public acest documentar doar ca omagiu pentru primul documentar din lume pe marginea acestui subiect (un documentar pe care-l aveam în lista TOP 300 a documentarelor ce merită traduse, încă de la înființarea blogului) ... 

De atunci am aflat că universul nu numai că are o componentă fractală, ci și o întreagă geometrie sacră fractală, holografică (holo-fractografică după cum îi spune Nassim Haramein), toroidală, bazată pe numărul de aur ... Așa că e posibil să trăim într-un matrix virtual.

Așadar vă recomand să vedeți sau să revedeți:

1) FRACTALII - Dimensiunea Ascunsă
2) Majoritatea articolelor și documentarelor cu NASSIM HARAMEIN
3) THRIVE 


VEDEȚI DOCUMENTARUL TRADUS, AICI 

Dacă nu aveți abonament la Netflix, vă pot împrumuta eu accesul la film, pentru o donație. 
(cei care ați donat deja și doriți să-l vizionați, dați un semn)
Mulțumesc!

BONUS (un playlist cu mai multe filmulețe traduse sau în limba română, pe subiect)


dar și RON EGLASH - despre fractalii africani

În completare (dacă mai simțiți necesar) vă recomand și articolul de mai jos:

FRACTALI: NATURĂ, ARTĂ, ȘTIINȚĂ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!