Ieşirea Din MATRIX: EFECTUL FLUTURELUI 1 - Filmul de week-end

PAGINI

sâmbătă, 1 septembrie 2018

EFECTUL FLUTURELUI 1 - Filmul de week-end


THE BUTTERFLY EFFECT 1 (2004)

Continuăm astăzi lista de FILME DE SUFLET cu un film, primul dintr-o serie de 3, fără legătură între ele, dar care prezintă aceiași idee din 3 perspective diferite și cu actori diferiți, un film care dă de gândit.

Ce s-ar intampla daca am avea puterea sa ne schimbam trecutul? Pare ceva extraordinar, dar cel mai adesea, nu ar fi ...Viata este asa cum este, deoarece are niste lectii pentru noi ... nu putem evita acele lectii chiar daca schimbam circumstantele. Atata timp cat noi nu ne schimbam vom purta cu noi si tarele noastre in oricare situatie de viata.

Despre ce este vorba pe foarte scurt în film:

"Evan Treborn (Ashton Kutcher) a pierdut noțiunea timpului. Încă de la o vârstă fragedă, fragmente esențiale ale existenței sale au dispărut în negura uitării, iar copilăria sa a fost marcată de întâmplări înfiorătoare, pe care nu și le poate aminti. Nu-i rămâne decât fantoma unor amintiri pierdute, și viețile irosite ale celor din apropierea sa - viețile prietenilor din copilărie, Kayleigh (Amy Smart), Lenny (Elden Henson) și Tommy (William Lee Scott).

De-a lungul copilăriei sale, Evan a fost supravegheat de un psiholog, care l-a încurajat să țină un jurnal în care să povestească cele mai neînsemnate întâmplări de zi cu zi. Acum la colegiu, Evan citește fragmente dintr-un jurnal și se trezește aruncat înapoi în timp. Își dă seama că jurnalele pe care le ține ascunse sub pat sunt un fel de mașină a timpului, cu ajutorul cărora se poate întoarce în trecut, în încercarea de a-și recupera amintirile. Dar aceste aduceri-aminte îl fac pe Evan să se simtă răspunzător pentru viețile prietenilor săi din copilărie, dar mai ales pentru Kayleigh, iubita sa de pe băncile școlii, la care ține și acum.

Hotărât să facă acum tot ce-i stă în putință pentru a repara greșelile trecutului, Evan călătorește înapoi în timp și pune stăpânire pe trupul copilului de odinioară, încercând cu disperarea să modifice istoria și să-i cruțe pe cei dragi de o serie de întâmplări traumatizante. Schimbând cursul trecutului, Evan speră să rescrie prezentul.

Dar de fiecare dată când Evan schimbă ceva în trecut, își dă seama că acțiunile sale au consecințe neașteptate, dezastruoase, în prezent. Oricât ar încerca, nu poate crea o realitate în care să trăiască alături de Kayleigh "până la adânci bătrâneți" SURSA

Notă: După filme, la final găsiți un articol despre Efectul Fluturelui, ca să înțelegeți de unde vine denumirea filmului.

VEZI FILMUL TRADUS AICI:
Calitate HD 720P



Efectul Fluturelui și aripile destinului. Cum ne clădim propriile destine

"Despre ˝efectul fluturelui˝ s-a vorbit foarte mult și s-au făcut multe filme. Odată intrat în ˝pop-culture˝ acest fenomen a fost transpus în cele mai diverse domenii și înțeles greșit în cele mai diverse moduri. Cu toate acestea, o discuție despre legătura dintre un ˝așa-numit˝ efect al fluturelui și ideea de destin merită luată în considerare mai atent. Să o luăm însă de la început.

În contextul săi inițial, ˝efectul fluturelui˝ a apărut în legătură cu așa-numita teorie a haosului (sistemele neliniare din matematică), care are aplicații în meteorologie. El vizează modul în care condițiile inițiale pot da naștere ulterior unui comportament aparent haotic. Exemplul lui Edward Lorenz (unul dintre inițiatorii acestui domeniu de studiu) este acela al unui fluture ale cărui bătăi din aripi pot da naștere unui uragan într-un punct foarte îndepărtat al lumii. Din punct de vedere strict fizic, acest exemplu este fals și cel mai adesea prost înțeles.

În primul rând, există o ierarhie a cauzelor modificărilor meteorologice. Acțiunea unui fluture nu este o cauză mai apropiată de nașterea unui uragan decât este ˝modificarea strării cuantice a unui cuarc˝, cum spune Ian Stewart cartea sa despre teoria haosului – o carte pe care ar fi educativ să o citiți pentru a vă familiariza cu problemele ridicate de ˝efectul fluturelui˝. Cu alte cuvinte, sunt explicații ˝mai apropiate˝ și mai adecvate a formării unui uragan decât mișcarile unui fluture (dintr-o populație de câteva miliarde de fluturi care trăiesc la ora actuală pe Pământ).

În al doilea rând, diferența de condiții inițiale poate schimba locul sau timpul anumitor evenimente, însă nu pot da naștere unor evenimente cu totul noi. Cu alte cuvinte, chiar dacă un fluture ar putea să provoace schimbări majore, nu ar lua naștere un uragan în zone în care nu se produc de fel uragane. De aceea, nu trebuie să ne facem probleme că s-ar putea produce un uragan în România dacă un fluture și-ar lua zborul în Africa de Sud.

Deși, așa cum am spus, și cum susține și Ian Stewart în cartea sa, efectul fluturelui în fizică nu trebuie luat decât ca o metaforă sau ca o aproximare, îl putem pune în contextul vieții noastre cotidiene. Ce ar însemna acest lucru? Ce ar spune despre destinul nostru?

Aripile destinului

În viețile noastre cotidiene, diferențe mici pot avea urmări dintre cele mai grave. Dar asta pentru că avem de-a face cu un domeniu care este clădit în fiecare secundă de deciziile pe care le luăm, pe care evităm să le luăm sau pe care nu le luăm niciodată. De aceea, cred că domeniul sufletului omenesc este locul în care putem observa cu adevărat ˝efectul fluturelui˝.

Gândiți-vă puțin. Zilnic luăm sute de decizii care ne duc adesea în locuri foarte diferite. De aceea, este foarte important să luăm deciziile corecte. Însă, deciziile corecte pot fi găsite doar prin gândire și analiza amănunțită a situației în care ne găsim. Aripile destinului sunt, practic, acționate de deciziile noastre și depind de capacitatea noastră de a gândi limpede și a obseva oportunitățile care ni se ivesc. Așadar, destinul nu este implacabil, ci este în mâinile noastre, așteptând să îl construim cărămidă cu cărămidă.

Chiar dacă sună ca o metaforă, rămân valabile cele două observații făcute mai devreme în domeniul fizicii. Și în viață există o ierarhie a cauzelor. De aceea, este mult mai important ceea ce facem acum decât ceea ce am făcut în trecut. Cauza primă a situației în care ne aflăm sunt deciziile noastre cele mai apropiate, nu cele pe care le-am făcut în copilărie. Acesta este un lucru bun deoarece niciodată nu este prea târziu să ne luăm viața în propriile mâini. Dacă ceea ce contează este ce facem în prezent, atunci trecutul poate fi oricând ˝lăsat în urmă˝. Așadar, nu există o vârstă maximă până la care putem face lucruri remarcabile sau ne putem împlini. Există doar bariere psihologice pe care noi ni le punem singuri în calea fericirii.

În al doilea rând, nici noi nu am putea schimba, prin acțiunile și deciziile noastre, ceva acolo unde nu poate fi schimbat. Și nici nu îl putem schimba mai devreme decât poate fi schimbat. Cu alte cuvinte, fericirea și împlinirea nu apar când vrem noi și în momentul în care vrem noi. Avem nevoie, mai întâi de o perioadă în care să ne schimbăm felul de a gândi și felul de a ne comporta, o perioadă în care să ne schimbăm ˝clima˝ interioară pentru a putea ajunge unde vrem. De aceea, schimbările nu vin peste noapte, ci se clădesc cu fiecare acțiune a noastră.

Suntem mereu ˝pe aripile destinului˝, însă trebuie să ne dăm seama că noi controlăm acele aripi. După aceea, trebuie să învățăm să le controlăm pentru a nu mai fi ˝în bătaia vântului˝. În această încercare, singurele lucruri pe care ne putem baza sunt corectitudinea gândirii noastre și stabilitatea voinței noastre." SURSA

Pentru aprofundarea subiectului vă invităm să studiați următoarea carte:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!