THE FOUNTAIN (2006)
Continuăm astăzi lista de
FILME DE SUFLET cu un film impresionant, cel putin prin efectele grafice care pot fi regasite in multe alte montaje pe care le-am vazut pe net, când e vorba de înățare spirtuală, evoluție, libertate spirituală, iluminare, o poveste despre dragoste, moarte, suflet si fragilitatea existentei umane, un film plin de simboluri și poate părea destul de criptic. Este un film ce merită văzut și revăzut pentru a putea fi înțeles mai bine.
Despre ce este vorba pe foarte scurt:
"Ni se prezintă odiseea unui barbat care se lupta din rasputeri pentru a o salva pe femeia pe care o iubeste. In Spania secolului al XVI-lea, conchistadorul Tomas (interpretat de Hugh Jackman) porneste in cautarea Fantanii Tineretii, careia legenda ii atribuie puterea de a-i face pe oameni nemuritori. In zilele noastre, omul de stiinta Tommy Creo cauta cu disperare o cura pentru cancerul care o macina pe iubita sa sotie, Isabel (interpretata de Rachel Weisz). Calatorind prin spatiul interstelar, in secolul al XXVI-lea, astronautul Tom incearca sa inteleaga misterele care il macinasera vreme de un mileniu. Cele trei istorii converg spre un adevar unic, pe masura ce eroii – in fond, una si aceeasi persoana - isi regasesc pacea sufleteasca in fata vietii, a mortii, a iubirii si a renasterii."
SURSA
Notă: La aceiași
sursă am găsit un comentariu foarte frumos: "Filmul lui Darren Aronofsky, asociază în mod fericit metafora vieţii de cea a copacului ca punte dintre existenţe, dintre sentimente, dar şi legătură între viaţă şi moarte.
Cele trei poveşti creionate în cadre diferite se intersectează acut pe traiectoria unei idei evidente de la sine: viaţa nu se materializează cel mai bine în ceva, ci în cineva.
Povestea doctorului, a conchistadorului, dar şi a celui care va deveni mai târziu Primul Tată este de fapt aceeaşi: oricine va căuta sursa vieţii într-un obiect, fie el şi unul extraordinar, va eşua într-un final.
Fântâna vieţii este prezenţa umană din apropiere care conferă consistenţă şi alimentează cu vitalitate existenţa celor trei mai sus amintiţi.
Din punct de vedere artistic, filmul este o combinaţie reuşită de contraste: cadrele sumbre de la început cu albul zăpezii de după moartea soţiei, planul real cu cel fantastic, liniştea şi muzica devenită amprentă sonoră.
Simplificând povestea aş putea spune că viaţa adevărată se trăieşte şi nu se construieşte. În timp ce doctorul căuta soluţii miraculoase şi-şi consuma toată energia pentru aceasta, ignora viaţa ce-i rămăsese de trăit soţiei lângă el.
Nu este uşor să accepţi ceva ce trebuie să se întâmple, nu este uşor nici să vezi cum cea mai dragă persoană se stinge ca ultima picătură de viaţă din tine însuţi. Lupta pentru viaţă devine la un moment dat resemnare, acceptare şi dispariţia fricii (când Izzi îi oferă caietul soţului ei să completeze ultimul capitol al poveştii) şi credinţa că putem opri moartea, văzută ca o boală.
Sunt câteva secvenţe în film pentru care acesta merită revăzut cu atenţie: inelele de pe trup ca simbol al aşteptării şi maturizării incomplete acolo unde nu există dragoste, faptul că un om poate trăi prin creaţia lui, când te hrăneşti cu viaţă se poate întâmpla să fii nevoit să devii viaţă şi să te sacrifici, etc.
Pe mine m-a bulversat puţin filmul, stilul lui Aronofsky este inconfundabil. O să mai reflect pe marginea lui ceva timp.
Bineînţeles,
muzica trebuie menţionată pentru că vine ca o completare perfectă a poveştii şi a contrastelor."
VEDEȚI FILMUL TRADUS AICI:
Calitate HD 720p
Numai atat zici, Mihai? Ma asteptam sa vii cu o multime de explicatii si interpretari! Filmul se suprapune perfect peste ideile tale despre constiinta cosmica si co. Spune ce e cu simbolurile, explica-le prin prisma diferitelor idei cosmogonice din istorie sau la care aderi tu! Hai cu mandala indiana! Hai cu religia mayasa! Cred c-o sa fac si eu o incursiunie psihanalitica.
RăspundețiȘtergerePS. Uita-te si la "Predestination" sau "Looper"!
Nu sunt Mafalda sa le stiu pe toate ... unele interpretari pot fi fortate ... cred ca ar trebui sa-l mai vad odata ca sa-l inteleg mai bine.
RăspundețiȘtergere