Ieşirea Din MATRIX: Echilibru - filmul de weekend

PAGINI

vineri, 7 iulie 2017

Echilibru - filmul de weekend



EQUILIBRIUM (2002)

Continuăm astazi lista de FILME DE SUFLET cu un film cu un mesaj deosebit in care ni se arata cum ar arata o lume fara sentimente, fara emotii, fara bucurie. Ce s-ar intampla in cazul in care guvernul tarii tale ar crea un medicament care ti-ar bloca toate sentimentele, toate trairile interioare? 

Dar despre ce este vorba pe f. scurt:

Atenție spoilere!

"Acțiunea filmului se desfășoară în orașul-stat Libria, o societate distopică din viitor. După un al treilea război mondial care a devastat Pământul, se naște un nou stat fascist a cărui principală ideologie spune că emoția umană este cauza principală a conflictelor. Toate materialele care pot provoca emoții sunt interzise, iar infractorii (cei care au emoții) sunt persecutați fără milă. Materiale ilegale sunt evaluate CE-10 (de la Conținut Emoțional de risc maxim) (o trimitere la sistemul american de evaluare a filmelor MPAA) și distruse prin incinerare imediată. Toți cetățenii de Libria sunt obligați să iși injecteze regulat o substanță de suprimare a emoțiilor, substanță numită Prozium.

Libria este guvernată de către Consiliul Tetragrammaton, care este condus de un lider care nu apare în viața publică. Acest conducător este cunoscut sub numele de Tatăl (interpretat de Sean Pertwee). Tatăl nu interacționează cu nimeni din afara consiliului de guvernământ, dar el este omniprezent pe ecranele video gigant din Libria. Consiliul Tetragrammaton folosește poliția pentru a aplica legea. Cei mai puternici din forța de impunere a legii sunt Clericii Grammaton, care sunt instruiți într-o artă marțială mortală denumită Gun Kata. Clericii fac raiduri dese prin regiunile din afara orașului. Aceste regiuni sunt cunoscute sub numele de [Lumea de] Jos (the Nether). Clericii caută și localizează toate materiale care pot produce emoții, cum ar fi cărți, opere de artă sau muzică. Clericii urmăresc și execută pe toți oamenii care folosesc aceste materiale. În ciuda eforturilor lor, o mișcare de rezistență cunoscută sub numele de Rezistența (Underground) apare în Libria.


John Preston este un războinic-preot și ofițer Grammaton. După ce uită accidental să ia o doză de Prozium, Preston începe să experimenteze emoții care-l fac să-și pună întrebări despre moralitatea faptelor proprii și îți temperează acțiunile sale. În tot acest timp încercă să nu fie prins că are emoții de către societatea în care trăiește. În cele din urmă el ajută o mișcare de rezistență folosind artele marțiale. John Preston stăpânea foarte bine artele marțiale deoarece era instruit de regimul sever pe care acum încearcă să-l doboare." SURSA

Notă: Majoritatea oamenilor au devenit drone, roboti, zombi, merg la locul de munca, se intorc acasa, dorm, se inmultesc si ciclul se repeta. Cam la asta se rezuma viata majoritatii oamenilor. Deci realitatea nu e chiar asa departe de acest film pentru multi, foarte multi oameni.
In realitatea noastra sentimentele inalte in special nu-si au locul: iubirea, bucuria, recunostinta, iertarea. Insa blocand capacitatea de a avea sentimente blochezi si pe cele frumoase, inaltatoare si pe cele rele. Ele vin la pachet. Emotiile, sentimentele sunt parte din motorul functionarii noastre, ele dau culoare, savoare si intensitate vietii. 
Filmul copiaza pe alocuri cate ceva din Matrix.
Despre importanta emotiilor din viata nastra am discutata pe larg in cadrul documentarului E-MOTION (2014).

VEDEȚI FILMUL TRADUS, AICI:
(CALITATE HD 720p)

Un comentariu:

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!