Ieşirea Din MATRIX: SADHGURU - un maestru mucalit

PAGINI

luni, 23 noiembrie 2015

SADHGURU - un maestru mucalit


Intr-una din postarile trecute (Prefacătoria şi Ipocrizia Spirituală şi Creştină) am analizat pe larg ce inseamna vointa divina si am ridicat la fileu niste intrebari de bun simt tuturor spiritualilor si religiosilor care ne viziteaza acest blog. Nimeni nu a adus niste clarificari sau nu a contestat ceea ce am spus acolo. Cum Universul are modul lui misterios de a raspunde la unele intrebari sau framantari, am dat peste un raspuns pe tema vointei divine si a liberului arbitru venit de la Sadhguru, un maestru spiritual cu care rezonam si care aduce niste argumente de mult bun simt (dedicate si celor care cred ca nu avem cu adevarat liber arbitru).

Iată articolul:


Despre voia cosmică şi voia omului

"Este viaţa predestinată de voia cosmică?
Sadhguru Jaggi Vasudev

Originalul în limba engleză: http://www.ishafoundation.org
Traducere de magicInsight

Căutător: Sadhguru, namaste. Sadhguru, ce este voia cosmică şi ce este liberul arbitru? Liberul arbitru este acelaşi lucru cu voia cosmică, sau există o diferenţă?
Sadhguru: Ceea ce numeşti voia cosmică nu este voinţă aşa cum o ştii, ca voinţa umană, ca voia minţii tale. Ea are un anumit tipar, o anumită calitate. Ceea ce reglementează cosmosul are o anumită conştiinţă, o tendinţă proprie. Şi este întotdeauna acolo. Faptul că voi şi cu mine existăm acum este voia cosmică. Dar faptul că voi, acum, aţi decis să veniţi la satsang este voia voastră, nu-i aşa? Aşadar, voia cosmică nu este ca o decizie. Este acolo, pur şi simplu. Datorită voii cosmice, noi am luat această formă. Datorită voii cosmice, planeta se învârte în jurul Soarelui. Astea nu sunt aşa cum sunt gândurile umane. Asta e o calitate a naturii, pur şi simplu. Acum, apa curge dintr-un loc înalt către unul mai jos. Poţi să încerci să o opreşti în ce fel vrei – pare să aibă o voie proprie. Numai că aia nu este o „voie”, ci apa curge, pur şi simplu, conform legilor gravitaţiei. 


Aşadar, voia cosmică e precum forţa gravitaţională – şi precum diverse alte lucruri… E acolo tot timpul, pur şi simplu. Şi acţionează numai în acest fel. Pentru că însuşi cadrul vieţii se bazează pe voia cosmică. Dar azi, tu decizi să faci asta, sau aia – şi asta e voia ta. Voia cosmică nu joacă niciun rol în asta. Însă poţi să foloseşti forţa cosmică pentru a îţi transforma voia într-o realitate. Forţa de gravitaţie este în acţiune chiar acum. Folosind acest lucru, eu stau aici. Altfel aş pluti peste tot. Nici nu am nevoie de vreo ancoră. Datorită faptului că acţionează gravitaţia, eu mă delectez stând aici. Altfel… Folosind aceeaşi gravitaţie, pot să dansez. E voia mea. Să şed e voia mea, să dansez e voia mea. Dacă vreau, pot să sar jos. Toate lucrurile astea sunt voia mea. Dar toate lucrurile astea nu se pot întâmpla fără gravitaţie. Probabil că asta e cea mai apropiată analogie la care vom putea ajunge, aici. Voia cosmică acţionează tot timpul. Noi ne bucurăm de ea în fiecare clipă a vieţii noastre. Sau o suferim, uneori. Gravitaţia poate să te facă să dansezi, sau gravitaţia poate să te facă să cazi, dacă nu eşti acordat la ea. Aşadar, acesta este punctul în care voia ta stabileşte, determină şi poate să folosească voia cosmică. Fără ea, voia ta nici măcar n-ar exista. Voia cosmică este că tu trebuie să ai propria ta voie. (sau după cum spunea Neale Donald Walsch în cartea "Conversaţii cu Dumnezeu" , planul lui Dumnezeu este ca noi să putem să ne facem propriul plan, voia lui este ca noi să avem voinţă proprie şi liber arbitru n.n.)

 Dar nu încercaţi să vă împliniţi viaţa prin propria voastră voie. Pentru că, în general, voia voastră îşi primeşte puterea de la un gând. Iar gândul vostru, în esenţă, este o colecţie de lucruri acumulate. Gândul vostru este ceea ce aţi adunat din jurul vostru. Sunt datele pe care le-aţi adunat şi pe care le reprocesaţi, le reciclaţi în atât de multe feluri. E ok să faceţi asta folosindu-vă propria voinţă, dacă ţintiţi spre lucruri mărunte. Azi vreţi să vă treziţi la ora cinci. Faceţi asta prin puterea voinţei, sau prin puterea ceasului deşteptător? Sună ceasul, dar tot îţi trebuie voinţă ca să te ridici din pat. Dacă faceţi asta, poate că o să reuşiţi să faceţi diverse lucruri, dar la sfârşitul zilei veţi avea o mutră lungă, de înmormântare. În loc să încercaţi să faceţi toate astea cu puterea voinţei, faceţi-le cu devoţiune, faceţi-le cu iubire. Acum, vreau să mă trezesc la ora cinci pentru că există ceva ce chiar vreau să fac. Nu ceva ce trebuie să fac – în viaţa mea nu există nimic ce trebuie să fac. Toate lucrurile din viaţa mea sunt lucruri pe care vreau să le fac. Aşadar, ceasul tău sună la ora cinci – eu mă trezesc la patru şi jumătate. Pentru că vreau să fac asta. Dacă îţi conduci viaţa după „trebuie să fac lucruri” – pentru că asta înseamnă voinţă. Oh, indiferent ce s-ar întâmpla, trebuie să fac asta, trebuie să o fac… Poate că vei ajunge să o faci, dar o să ai o faţă lungă, de înmormântare. Toate se întâmplă, dar până la urmă, tu o să ai faţa asta lungă. Scopul a fost ratat, nu? Scopul pentru care faci toate astea e deja ratat, nu? Pentru că nu ţi-a plăcut, nu te-a împlinit – şi atunci, care e scopul? Aşadar, nu încercaţi să vă trăiţi viaţa cu voinţă. Pe ici, pe colo, în chestii mici – uneori, când te doare corpul. În ziua aia vei avea nevoie de voinţă, ca să te impulsionezi puţin. Dar nu încercaţi să conduceţi procesul vieţii în sine prin puterea voinţei, pentru că veţi ajunge să aveţi o faţă lungă… de om de succes. Arsuri în stomac, succes în portofel şi o faţă aşa de lungă, că nimeni nu vrea să se uite la ea. O să ajungeţi să zgâriaţi cu bărbia de podea. Nu e bine. Măcar eu am o pernuţă [barba] – dar voi, ce vă faceţi?" SURSA https://magicinsight.wordpress.com

VEDEŢI AICI UN ALT PLAYLIST DE FILME TRADUSE CU SADHGURU


"Sadhguru Jaggi Vasudev este yoghin, mistic și vizionar, un maestru spiritual care face diferența. Cu un amestec captivant de profunzime și pragmatism, viața și activitatea lui servesc ca o aducere aminte a faptului că yoga nu este o disciplină ezoterică care vine dintr-un trecut depășit, ci o știință contemporană de o relevanță vitală pentru vremurile noastre. El a dezvoltat metode născute din științele străvechi pentru a permite omului modern să își transforme viața și să își ia destinul în propriile mâini. Pasionante și provocatoare, profunde, de o logică și desăvârșită înțelepciune, conversațiile sale i-au adus reputația unui vorbitor și lider de opinie internațional.


Sadhguru este invitat frecvent la forumuri globale prestigioase pentru a aborda probleme diverse cum ar fi drepturile omului, principiile în afaceri, probleme sociale, de mediu și existențiale. A fost delegat la United Nations Millennium World Peace Summit, membru al Consiliului Mondial al Liderilor Religioși și Spirituali și al Alianței pentru Noua Umanitate, invitat special la Australian Retreat Leadership, Tallberg Forum, Summit-ul Economic Indian, precum și un vorbitor frecvent la Forumul Economic Mondial de la Davos. Ascultătorii din toată lumea au fost impresionați de privirea lui pătrunzătoare asupra problemelor actuale ale societății, afacerilor internaționale sau în ce privește mult-dezbătuta problemă a bunăstării umane.



Sadhguru se implică activ în diverse domenii precum arhitectură și visual design, poezie și pictură, ecologie și horticultură, muzica și sport. Este, de asemenea, fondatorul Fundației Isha, o organizație non-profit care a fost dedicată bunăstării individului și umanității, timp de peste trei decenii. Isha Foundation nu promovează nicio ideologie anume, religie sau rasă, ci transmite științe pentru evoluția interioară care au căutare universală. Sadhguru este și designerul mai multor clădiri și spații la Isha Yoga Center, forme arhitecturale ce au beneficiat de o mare atenție în ceea ce privește combinarea energiilor sacre cu estetica novatoare. Isha Yoga Center este construit la poalele Munților Velliangiri, în sudul Indiei. Este un centru de creștere interioară ce atrage oameni din toate colțurile lumii și promovează însușirea celor patru căi majore de yoga – Gnana (cunoștințe), Karma (acțiune), Kriya (energie) și Bhakti (devoțiune).



“Acestea sunt cele patru realități din viața ta: corp, minte, emoție și energie. Orice ai vrea să faci cu tine, trebuie să fie la aceste patru niveluri. Dacă utilizezi emoțiile și să încerci să ajungi la final, numim acesta Bhakti yoga. Asta înseamnă calea devotamentului. Dacă utilizezi inteligența și să încerci să ajungi la final, numim acesta Gnana yoga. Asta înseamnă calea inteligenței. Dacă utilizezi corpul sau o acțiune fizică pentru a ajunge la final, numim acesta Karma yoga. Asta înseamnă calea acțiunii. Dacă îţi vei transforma energiile și încerci să ajungi la final, numim acesta Kriya yoga. Asta înseamnă acțiune internă. Acestea sunt singurele patru modalități în care poţi ajunge undeva: fie prin corp, minte, emoție sau energie. Eşti o combinație de aceste patru lucruri. Sfaturile pe care le dăm unei persoane s-ar putea să nu funcţioneze la fel de bine la tine pentru că, poate, acea persoană este mai sentimentală şi mai puţin intelectuală. De aceea, pe calea spirituală, este atât de multă presiune pe un guru în viaţă. El creează cocktail-ul potrivit pentru tine, altfel nu iese nici o băutură bună.” (Sadhguru)
SURSA: http://www.inspire-magazine.ro

 Mai multe despre acest maestru spiritual gasiti studiind categoria SadhGuru de pe blogul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!