Ieşirea Din MATRIX: ÎNCEPUTUL - filmul de weekend

PAGINI

vineri, 4 septembrie 2015

ÎNCEPUTUL - filmul de weekend

INCEPTION (2010)

Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend deosebit de profund, complex, uimitor, cu efecte minunate, un film care ne amineşte încă odată că realitatea pe care o trăim este doar un vis.

"Începutul" este un film thriller-acțiune științifico-fantastic american, apărut în 2010 și care a fost scris, produs și regizat de Christopher Nolan. Din distribuție fac parte Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger și Michael Caine. DiCaprio joacă rolul lui Dom Cobb, un spion şi un hoţ priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracţiei, adică al furtului de informaţii şi secrete preţioase din subconştientul oamenilor în timp ce aceştia visează, când mintea lor este cel mai vulnerabilă.


Rara abilitate a lui Cobb i-a conferit un statut de profesionist extrem de căutat, de o valoare inestimabilă în complicata lume a spionajului tehnologic, dar l-a făcut în acelaşi timp să piardă tot ceea ce era mai important pentru el şi l-a transformat într-un fugar internaţional. Acum i se oferă o şansă să recapete tot ceea ce a pierdut: o ultimă misiune i-ar putea reda viaţa de dinainte dacă reuşeşte un lucru imposibil, opusul extracţiei de informaţii: implantarea lor în mintea cuiva.

Însă un inamic periculos urmăreşte fiecare mişcare a lui Cobb şi a echipei sale, în scopul de a-i împiedica să-şi ducă la îndeplinire misiunea. Iar Cobb este singurul care ar fi putut anticipa acest lucru." SURSA 1 şi 2

Nota noastră: Acesta este un film care necesită mai multe vizionări pentru a putea fi înţeles cât mai bine. Este un film care te pune serios pe gânduri şi te îndeamnă la reflexie. Este un film impresionant, maiestuos, puternic şi cu o muzică pe măsură. Senzaţia pe care o ai in intreg filmul si cea cu care ramai dupa film este aceea ca totul poate fi un vis, iar pentru asta JOS PALARIA.

Poate fi considerat cu usurinta un film initiatic, o opera de arta ce poate avea un efect de trezire din visul lumii, daca este cu adevarat inteles. Nu stim in ce masura este adevarat faptul ca timpul este asa cum se spune in film, adica cu cat intri mai adanc in nivelele de vis (vis in vis in vis in vis samd) cu atat poti uita de tine si poti sa traiesti vieti in secunde, insa genul acesta de idee am mai intalnit-o in diverse povestioare initiatice.

Deci  2 secunde din "realitatea" obisnita insemnau in primul nivel de vis poate cateva minute, in al doilea, cateva ore, in al treilea zile, in al patrulea ani samd ... Ne-am bucura daca ne poate confirma sau infirma cineva care este mai lucid in vis si care doarme mai constient si are capacitatea de a explora zona astrala mai constient.

Senzatia asta ca traim afundati in mai multe nivele ale visului din vis am avut-o in cadrul unei ceremonii cu ayahuasca, in care percepeam efectiv faptul ca umanitatea este scufundata intr-un somn adanc şi nu numai atât, suntem scufundaţi în mai multe nivele ale visului cosmic, atât de inconştienţi, atât de amnezici. Este o senzaţie de nedescris, care te poate ori scufunda într-o depresie adâncă ori este un şut în fund umilitor, un imbold către trezire.

Una dintre hibele filmului ni s-a parut cea legata de scufundarea in celelalte nivele ale visului. Daca in "realitatea" prezenta era nevoie de niste substante speciale (posibil psihoactive gen ketamina), in celelate se pare ca nu mai era nevoie.

O alta hiba ni se pare faptul ca realitatea din vis era destul de asemanatoare cu realitatea obisnuita (uneori, dar rareori, este) si toti reuseau sa intre impreuna in aceasi realitate de vis a unui individ, ca si cum ar exista doar o singura realitate de vis pentru toata lumea (pe fiecare nivel al visului). Din punctul nostru de vedere sunt tot la fel de multe realitati de vis pe cat sunt indivizi, fiecare individ avand propria frecventa de vibratie si propriul univers astral, fiind practic Dumnezeii propriei lor realitati subtile. Cum reuseau sa intre toti la fix in astralul altui individ si sa se intalneasca acolo este greu de inteles. Sigur, realitatile astrale individuale se pot intersecta pe anumite frecvente, pot exista rezonante comune ale indivizilor si in consecinta se pot intalni in astral, dar asta nu se intampla intotdeauna, dimpotriva, ci foarte rar, deoarece la acel nivel stabilitatea este foarte fina, frecevntele oscileaza rapid, orice gand iti poate modifica cu usuinta realitatea, fiind mai putin stabila sau coerenta pentru majoritatea oamenilor. De aceea ideea unui singur nivel de vis pentru toata lumea, asemanatoare cu "realitatea" noastră fizică este limitatoare. Nu este imposibil sa patrunda toti in aceiasi realitate de vis dintr-o infinitate de versiuni de vis, insa este destul de improbabila.

Apoi o alta hiba este legata de faptul ca atunci cand devi constient ca esti in vis poti modifica realitatea mult mai usor. De ce doar unii puteau modifica realitatea si altii nu (aceasi hiba ca in filmul Matrix)? De ce trebuia sa existe un Neo sau o tipa mai speciala cum e in filmul de fata sa poata modifica realitatea? De ce nu puteau sa faca asta si ceilalti? Apoi de ce daca esti impuscat in vis sufera corpul tau in realitatea fizica? De ce daca mori in vis , mori si in realitatea fizica? Aici lucrurile sunt greu de crezut. Cu totii cred ca am murit, am fost vatamati in vise, am suferit fel si fel de chestii si cu toate astea atunci cand ne-am trezit am vazut ca nu este asa si la nivel fizic.  Deci in film omul isi poarta propriile limitari mentale si atasamente si in lumea de vis si se comporta ca si cum ar fi in realitatea fizica desi este constient ca e in vis. Asta mi se pare putin probabil.

In fine, in ciuda aspectelor cu care nu suntem de acord, simpla aducere in discutie a acestei realitati subtile, astrale este un pas inainte in evolutia artei cinematografice.

Este un film ce merita savurat!

Enjoy!

VEDEŢI FILMUL TRADUS, 
CALITATE HD 720p AICI 

LINK 1 - VeziOnline
LINK 2 - FilmeOnline
LINK 3 - Filme-Onlines

Un comentariu:

  1. Un film cu adevarat remarcabil. Muzica lui Hans Zimmer e de-a dreptul fantastica. Sint cateva track-uri care n-au fost puse in film-- probabil ca n-au avut loc. Se pot descarca de pe internet si asculta. Nu revolutioneaza sound-ul, insa trage niste concluzii sonore remarcabile.
    Intradevar seductia solipsita a lumii vis e o tema inepuizabila. Filosofia a ramas intepenita intre aceasta prapastie intre autonomia realitatii si subiectivitatea noastra a perceperii ei. Intr-un fel, oricat de stiintifica e perceperea noastra a lumii ea ramane un "fenomen" , asa cum zicea Kant. Adica un vis.
    Din punct de vedere al coerentei povestei gasesc si la acesta acelasi punct slab, ca si la Matrix (un alt film de referinta, nu?), respectiv extrapolarea simbolului subiectiv (semn) in realitatea obiectiva (semnificat). Si in Matrix si si aici realitatea subieciva a visului (sau iluziei) afecta realitatea obiectiva a suportului fizic al mintii. Desigur, o astfel de incoerenta intareste alura solipsista a mesajului ambelor filme.

    Nu stiu daca traducerea "inceputul" e tocmai potrivita. Nu se deschide o alta realitate, ca in Matrix. Dimpotriva , se incheie o misiune. Oricum, termenul este unul special inventat asa ca si in romaneste probabil ca s-ar putea corela cu cel de "inceptie".

    Oarecum pe aceeasi tema a relativitatii realitatii recomand un SF psihologic care pe mine m-a impresionat:
    http://baldovinconcept.blogspot.ro/2014/12/despre-ciclul-represiunii-nevroticiste.html

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!