Ieşirea Din MATRIX: Horia Francisc-Țurcanu în dialog cu Christina Grof: Rădăcinile adânci ale dependențelor (11.06.2014)

PAGINI

joi, 12 iunie 2014

Horia Francisc-Țurcanu în dialog cu Christina Grof: Rădăcinile adânci ale dependențelor (11.06.2014)

The Thirst for Wholeness: Attachment, Addiction, and the Spiritual Path

"Christina Grof este, alături de Stanilav Grof, unul dintre părinții psihologiei transpersonale și fondator al metodei experiențiale de investigație a conștiinței numite Respirație Holotropică. 40 de ani de lucru cu stările de expansiune a conștiinței au făcut din Christina Grof o figură legendară în spațiul cercetărilor de frontieră ale psihicului uman.

Călătoria Inimii continuă seria interviurilor cu marii maeștri ai explorării conștiinței. De data aceasta cu o temă cvasi-universală: rădăcinile profunde ale dependențelor și conexiunea lor cu căutarea spirituală. Christina Grof, în cartea sa Setea de întregire, demonstrează impecabil că dependențele de orice fel – alcool, droguri, etc, sunt, în ultimă instanță izvorâte din nevoia profundă de expansiune a conștiinței, din necesitatea de a ieși din spațiile strâmte ale minții, din nevoia de a scăpa de presiunea uriașă a gândirii compulsive. Ea numește această tendință ”setea de întregire” și arată cum lucrul cu stările de expansiune ale conștiinței pot deveni un mijloc nu numai de a depăși dependențele, dar și de a recupera adevărata anvergură a Ființei.

Această temă este doar un pretext pentru o discuție liberă despre spiritualitate și psihologie, despre condiția umană în lumea modernă și despre puterea de a alege transformarea interioară în ciuda experiențelor dificile care însoțesc acest proces. Un interviu despre eliberarea de condiționări și de prejudecată, care aduce o perspectivă proaspătă asupra expansiunii conștiinței umane în secolul XXI."
Iata ce spune Cristina Grof despre cartea ei:
 "Această carte se adresează celor care sînt conştienţi de setea lor de întregire, se luptă cu ea uneori şi vor să găsească modalităţi de-a o potoli. O bună parte din atenţia mea se îndreaptă asupra dependenţei; însă cred că lupta celui dependent este în numeroase privinţe exacerbarea unei provocări cu care ne confruntăm cu toţii. Problemele sînt asemănătoare şi tot astfel sînt şi soluţiile. Dacă eşti student, părinte, profesor, o persoană implicată într-un proces activ de refacere după una sau mai multe dependenţe sau pur şi simplu te afli în căutarea unei vieţi mai împlinite, s-ar putea să te recunoşti în rîndurile care urmează.
   Când eram copil, sacrul îmi făcea semne. Descopeream licăriri divine în natură, în biserică şi în timpul interludiilor lăuntrice private. Pe la douăzeci şi cinci de ani, am avut experienţa unei treziri mistice spontane care m-a dus la o distanţă de ani-lumină de tot ceea ce considerasem întotdeauna ca fiind real şi acceptabil - mi-a schimbat complet viaţa. Pentru a înţelege mai bine ce mi se întîmpla, am început să explorez, să citesc, şi să pun întrebări oamenilor despre care credeam că ar putea să-mi ofere unele indicii. Am întîlnit un maestru spiritual din India, ale cărui învăţături şi practici m-au ajutat să-mi explic experienţele şi mi-au oferit sprijin; am devenit eleva lui şi am început să meditez.
   La puţin timp după aceea, am luat cunoştinţă de domeniul relativ nou al psihologiei transpersonale, o ramură a acestei discipline care oferă o înţelegere cuprinzătoare a experienţei umane. Adepţii psihologiei transpersonale vorbesc despre persoană în întregimea sa, despre capacităţile noastre fizice, emoţionale şi intelectuale şi consideră că natura mistică reprezintă un element esenţial al alcătuirii noastre. Această teorie era diferită de orice abordare occidentală pe care o cunoscusem sau experimentasem şi, cum fusesem întotdeauna atrasă de spiritualitate, am simţit o uşurare foarte mare prin simplul fapt de a afla că există oameni - oameni serioşi - care gîndesc şi trăiesc în acest fel. O întreagă lume nouă a început să mi se deschidă în faţă. Am început să caut cu perseverenţă gînditori transpersonalişti şi practicieni aparţinînd unor diferite orientări psihologice.
   Am ascultat şi am învăţat tot mai multe lucruri. M-am luptat cu propriul meu proces lăuntric imperios, care devenise o adevărată criză transformatoare sau urgenţă spirituală, cum am numit-o în acel moment. Am descoperit zone foarte dificile şi dramatice ale sufletului meu. Pe măsură ce încercam să înţeleg şi să integrez ceea ce mi se întîmpla, m-am simţit deosebit de atrasă de tradiţiile mistice orientale. Şi am descoperit că psihologii şi teoreticienii transpersonalişti îmi sînt de mare ajutor pentru a-mi înţelege multe dintre intuiţiile şi experienţele proprii, pentru că le traduceau într-un limbaj accesibil occidentalilor." (Christina Grof)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!