Ieşirea Din MATRIX: ROMÂNIA TE IUBESC - Marea Defrișare

PAGINI

miercuri, 30 octombrie 2013

ROMÂNIA TE IUBESC - Marea Defrișare



Iluzia statului de drept încă mai există în mintea oamenilor ... În afară de propaganda mincinoasă şi deşănţată promovată prin mijloacele principale de mass media, care ani la rând ne-a facut să credem altceva, nu există motiv (cel puţin pentru omul de rând din România) să credem în această iluzie ...

Iluzia că instituţiile ne vor binele, că justiţia ne vrea binele sau că există o justiţie, că guvernele ne vor binele, iluzia că există oameni care să aplice legile, iluzia că un sistem anume (comunist, dem(n)cratic, nazist sau cum o fi el, dar în esenţă monetar) ar putea funcţiona, ar putea să ne ajute să trăim mai bine ... Nicăieri nu este mai evidentă această iluzie ca în domeniul silvic, iar documentarul de astăzi o dovedeşte cu prisosinţă. Noi am spus-o de multe ori şi o să o tot repetăm: degeaba ai legi, sisteme, demo(n)craţie, programe, platforme, viziune, planuri, partide, guverne, parlament, doctrine, dacă nu ai oameni cu care să mişti lucrurile, dacă nu ai oameni cu suflet, cu conștiinţă, curajoşi, verticali, incoruptibili, drepţi, cinstiţi, oneşti ... Niciun sistem nu funcţionează fără oameni de calitate! Așa cum este şi moto-ul blogului şi cum am spus-o din primul articol al blogului: Schimbarea pornește din interior, cu fiecare dintre noi!

Peştele nu se mai impute numai de la cap şi nu se mai curăţă numai de la coadă ci din toate părţile!

Cine să aplice legea? Cine să se ocupe de implementarea acestor legi, sisteme, doctrine? Atâta timp cât toţi, de la cap la coadă sunt corupţi sau coruptibili, sclavii mațului, sclavii banului, sclavii lăcomiilor şi friciilor lor, cu cine să faci o schimbare? Exemplul din silvicultură este atât de evident şi simptomatic pentru întreaga societate ...

Aşa este întreaga societate şi ne bucurăm că mai există şi jurnalişti curajoşi, cum este Alex Dima de la ProTv, care cu riscul vieţii continuă să investigheze acest aspect dureros al societăţii româneşti. Astfel de documentare mai spală din păcatele acestei televiziuni pe care nu am dori să o mai promovăm şi noi, dar astfel de informaţii merită ştiute şi răspândite. Bravo ProTV , bravo Alex Dima. (prima emisiune despre defrişări, cu Alex Dima am publicat-o AICI). 

Acesta este un alt motiv pentru care să se iasă în stradă, pe lângă cel cu Roşia Montană şi gazele de șist!


VEZI DOCUMENTARUL AICI:



Mai jos găsiţi transcriptul unei părţi din emisiune:

„Totul s-a întâmplat cu acordul politicienilor, silvicultorilor, poliţiştilor şi al tuturor celor care ar fi trebuit să intervină. Până acum, nici unul din cei care au devastat munţi întregi nu a fost pedepsit.

La „România, te iubesc” am arătat de-a lungul timpul jaful care se petrece în pădure, cine sunt cei care taie ... şi am oferit şi soluţii. După difuzarea materialelor s-au făcut controale, s-au luat măsuri, dar, din pacate, în pădure înca se taie ilegal.

Noi nu renunţăm. Vom arăta dezastrul din pădure şi vom merge peste vinovaţi. Vom cere politicienilor să schimbe legile, iar silvicultorilor să îşi facă treaba.

O anchetă realizată de Alex Dima.

Maramureş, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Văile Argeşului, munţii Apuseni şi multe alte zone. Sunt locuri din care s-a tăiat şi se taie în continuare fără milă şi fără lege. În perioada 1990-2011 în România au dispărut ilegal 3 hectare de pădure în fiecare oră. Iar paguba depăşeşte 5 miliarde de euro. Peste 80 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal. Sunt date oficiale. Neoficial, paguba este mult mai mare.

Într-un tir intră 35 de metri cubi de lemn. Asta înseamnă că reţeau naţională de drumuri a României, care are 16.000 de kilometri ar putea fi ocupată în totalitate de tirurile cu lemn furat. Pe ambele sensuri.

Acum, ministerul Pădurilor se laudă că România are 6.500.000 de hectare de pădure, adică 27% din suprafaţa României. Se iau în calcul însă şi locurile în care există vegetaţie forestieră şi nu pădure, adică puieţi de doar câţiva centimetri. Asta pentru că politicienii noştri vor să dea bine în faţa Uniunii Europene, care ne cere să acoperim 32 % din suprafaţa ţării cu pădure.


Munţi întregi au rămas decopertaţi, pe zeci de mii de kilometri. Iar părtaşi la acest dezastru au fost de-a lungul timpului politicieni şi silvicultori. Se vorbeşte mult despre paguba materială, despre valoarea lemnului furat. Despre prejudiciul de mediu, despre atentatul la aer curat, la un mediu sănătos, silvicultorii şi politicienii nu vor să audă. La „România, te iubesc” am arătat de multe ori dezastrul din pădure.


Şi le-am cerut politicienilor să introducă în legislaţie că tăierea din pădure reprezintă un atentat la siguranţa noastră, a tuturor. Şi a celor care vin după noi. Au promis...


Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului:

„- Eu sper în 2 luni de zile să finalizăm această…

- În două luni?

- Da, să avem această strategie de securitate."

Şi iar au promis.

Lucia Varga, ministrul Pădurilor: „O să o discutăm în guvern. Pentru că eu consider că pădurile sunt element de siguranţă naţională.”

Dar nu s-a întâmplat. Tăierea iraţională şi dezastrul din pădure ne afectează pe toţi. Dreptul nostru la aer şi la un mediu sănătos.

Valea Dornei. Munţii Apuseni. La zeci de kilometri de civilizaţie, un sat improvizat în inima munţilor toacă lemn zi şi noapte.

S-a auzit o alarmă de maşină, de ceva şi toţi s-au împrăştiat. Locul a rămas pustiu. Moţi. Ţara Moţilor.

E o aşezare stranie. Desprinsă parcă dintr-un film ciudat. Moţii ne pândesc de pe la geamuri. Nimeni nu vrea însă să vorbească despre industria care funcţionează în acest colţ uitat de lume.

Munţi de rumeguş stau lângă firul de apă.

La câteva zeci de metri, altă aşezare. Copacii din depozit nu au mai mult de 30 de ani. O pădure tânără.

Despre aceste locuri autorităţile ştiu. S-au făcut controale. Dar oamenii îşi văd liniştiţi de treabă.

Într-un raport al Corpului de Control întocmit în această vară se arăta că pe teritoriul comunei Albac în Ţara Moţilor, în perioada 2003-2012, s-au tăiat ilegal 115.000 de metri cubi, o valoare de 5 milioane de euro. Cu siguranţă, paguba este mult mai mare. Mergem de kilometri buni pe acest drum şi acesta este peisajul: oriunde te uiţi vezi munţi fără pădure şi astfel de locuri în care se toacă neîncetat.

Şi asta se întâmplă de mai bine de 20 de ani. Iar astfel de locuri sunt multe pe toate văile. Tot ce se întâmplă aici este ilegal.

Pe o faţă a muntelui răsună drujbele. Aici se taie de mulţi ani. În continuu. Nu-i deranjează nimeni. Îşi aleg liniştiţi copacul pe care să-l pună la pământ. Iar în urmă tăietorii lasă un adevărat dezastru. Toată valea care leagă Albacul de Cluj e măcelarită pe zeci de kilometri. Un dezastru.

Comuna Măguri. Un sat înconjurat de cioate şi munţi de rumeguş. Aproape fiecare casă are în curte un motor de tăiat lemne. Oriunde întorci capul se văd urmele dezastrului. Un control făcut la începutul acestui an a descoperit că în zonă au fost rase ilegal 462.000 de hectare de pădure. Iar paguba ajunge la 29 de milioane de lei.

Zona aparţine de ocolul silvic Someşul rece iar pe lista vinovaţilor pentru dezastrul de aici apare şi şeful de ocol, Vesa Vasile.

L-am căutat la sediul de ocol, dar s-a ascuns în baie.

În raportul Corpului de Control, în dreptul numelui lui Vesa Vasile, şef de ocol silvic Someşul Rece, apare o listă întreagă cu nereguli şi ilegalităţi, printre care şi faptul că a tolerat, a închis ochii, la dispariţia a zeci de mii de metri cubi de pe 200 de hectare de pădure. Domnul Vesa este încă inginer aici la Someşul Rece.

Acum stă închis în baie. Alex Dima l-a aşteptat câteva minute. După câteva zeci de minute, acesta a ieşit din baie...

Pentru dezastrul din pădure, Vesa Vasile a fost mutat de pe un scaun pe altul. 8 ani a fost şeful acestor locuri. Acum e inginer şi se ocupă de cultura pădurii.


„Vesa Vasile, fost şef Ocol Someşul Rece: - De la birou mergeam în teritoriu şi nu găseam nimic, o drujbă...nu se mai auzea. Dacă mă duc eu...eu mă duc şi îi prind la tăiat. Şi nu-s de meserie. Să nu credeţi că a fost uşor să gestionez...

Alex Dima: - De ce nu v-aţi dat demisia? La un moment dat când aţi văzut că nu puteţi să ţineţi în frâie, de ce nu v-aţi dat demisia?

V.V.: - Pentru că sigur, da, am şi eu o vârstă şi am facut tot ce mi-o stat în putinţă pentru ca treburile să iasă bine.”

Într-un document oficial se arăta însă că Vesa Vasile ştia foarte bine cum stau lucrurile în zonă, ba mai mult, nu a luat în seamă controalele care vorbeau despre dispariţia pădurii.

Sursa: Pro TV

Pentru cine nu întelege rolul vital al pădurilor îi rugăm să citească și:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!