Ieşirea Din MATRIX: Introducere in designul permaculturii cu Geoff Lawton

PAGINI

joi, 18 octombrie 2012

Introducere in designul permaculturii cu Geoff Lawton

Introduction To Permaculture Design (2009)

”Răspunzând provocării lansate de cei de la Permaculture Research Institute de a prezenta o versiune condensată a cursului său de de 72 de ore - Permaculture Design Certificate Course - Geoff a acceptat să îl comprime într-un curs introductiv de 80 de minute.

Desigur, nu are cum să cuprindă tot cursul, foarte complex de altfel, în doar 80 de minute. Este doar o introducere, după cum spune și titlul, menită să trezească interesul celor care vor să afle cu ce se mănâncă permacultura. Dar sinteza este foarte bine gândită și sunt sigur că mulți vor fi intrigați de ceea ce vor vedea și vor căuta apoi să se documenteze mai mult despre această minunată formă de agricultură sustenabilă.

În film sunt relevate temele principale ale abecedarului lui Bill Mollison. Aici mă refer bineînțeles la Permaculture: A Designers' Manual, Geoff rămânând fidel viziunii originale a bătrânului Bill, dar ilustrând totul cu exemple tangibile, pentru ca novicii să poată vedea și înțelege cum toate aceste idei se îmbină împreună într-un mod armonios. Aceste mici aspecte fac ca acest documentar să fie foarte interesant și util.
Geoff este un profesor extraordinar. Sper ca la un moment dat să îmi pot permite să mă înscriu la un PDC predat de el. Omul știe să se facă înțeles și să te mobilizeze să te apuci de treabă. Îți explică teoria, pentru ca apoi să îți arate imediat un exemplu care să susțină vorbele. Designul permacultural are ca scop activarea mecanismului din mintea privitorului, necesar pentru a putea privi lumea într-un mod diferit. Într-un mod în care un designer perma ar privi-o. Lumea are nevoie de astfel de oameni în ziua de azi.
Sunt semne că lumea începe să se trezească. Și pe măsură ce o fac, permacultura câștigă teren, deoarece oamenii încep să vadă cu adevărat spre ce ne îndreptăm, dacă nu ne abatem de la acest drum pe care am luat-o, și caută o ieșire din acest haos. Materiale precum acest film documentar, ce prezintă cunoștințe de bază pe înțelesul tuturor, devenind apoi virale într-o lume orientată spre multimedia, nu fac altceva decât să ajute la umplerea vidului. Avem un punct de pornire spre urgenta tranziție pe care trebuie să o facem spre o lume post-carbon.
După ce vizionați acest film, vă recomand să treceți la nivelul următor, ca să zic așa și să continuați cu Permaculture Soils, prezentat de asemenea pe acest blog.”
SURSA: http://sub-lupa.blogspot.ro

Noi am abordat destul de des in ultimul an subiectul permaculturii asa ca nu o sa mai intram in detalii pe aceasta tema si astazi (documentarul de astazi si celelalte articole din categoria PERMACULTURA de pe blogul nostru spun multe), insa ne bucuram sa vedem ca lucrurile se misca si in Romania.  Apar tot mai multe site-uri si comunitati hotarate sa schimbe lucrurile si sa rastoarne o intreaga traditie seculara, cu fundul in sus .. si bine fac. Asa nu se mai poate. Pamanturile noastre mor incet incet, iar vegetalele noastre sunt tot mai pline de chimicale. Nu stim cum a fost pentru voi, insa vara asta nici la piata nici la magazine nu prea am mai gasit rosii cu gust de rosie. Poate e o perceptie subiectiva, poate am fost noi mai nenorocosi, insa cred ca e primul an din viata asta cand vara nu am simtit ca mancam rosii adevarate aproape de loc.  E un semn clar ca si in Romania lucrurile merg din mai rau in mai rau si din acest punct de vedere si este nevoie de o schimbare rapida, altfel ajungem ca occidentalii, disperati dupa un sol de calitate, disperati si dependenti de chimicale si seminte modificate genetic.
Va invitam sa vedeti mai jos cateva filmulete despre unii romani care au luat initiativa de a construi sate ecologice si sa foloseasca permcultura, fiind astfel niste pionieri si niste deschizatori de drumuri, o sursa de inspiratie pentru toata lumea, care ne arata ca se poate. Multumim canalului youtube ecojurnal pentru aceste filmulete.

4 comentarii:

  1. Excelenta alegere ati facut traducand acest documentar;poate prin popularizarea acestui gen de filme oamenii vor primi o ultima sansa de a reveni la normalitatea pe care au parasit-o cu multa vreme in urma in favoarea unui trai alienat si alienant...personal mai astept filme de gen si va sustin printr-o redistribuire a informatiei spre cercurile mele de cunoscuti din diferitele retele de socializare.
    Sa va mearga bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Publicam tot ce se traduce in domeniul permaculturii ... Multumim de ajutor! Te imbratisam ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am infiintat un grup pe facebook. Instalatii biogaz...ar fi bine sa putem vb mai multe ,sa ne spunem ideile

    RăspundețiȘtergere
  4. Am infiintat un grup pe facebook. Instalatii biogaz...ar fi bine sa putem vb mai multe ,sa ne spunem ideile

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!