Ieşirea Din MATRIX: EU SUNT CAP DE PEȘTE - Psihopatul Corporatist Dopat (Psihopații - dușmanul invizibil)

PAGINI

vineri, 23 martie 2012

EU SUNT CAP DE PEȘTE - Psihopatul Corporatist Dopat (Psihopații - dușmanul invizibil)


I AM FISHEAD (2011)

"Peștele de la cap se-mpute"
proverb antic chinez


”Documentarul pe care vi-l prezint azi ne arată modul în care psihopații și medicamentele antidepresive ne influențează viața și lumea în care trăim. Este vorba despre filmul intitulat "I am fishead", apărut în septembrie anul trecut și regizat de către Misha Votruba şi Vaclav Dechmar.

Este un lucru cunoscut faptul că societatea noastră este structurată ca o piramidă, cei foarte puțini aflați în vârf punând condițiile și dictând pentru majoritatea de dedesubt. Dar cine sunt acești oameni care ne conduc ? Sunt ei oare vinovați de problemele cu care se confruntă societatea noastră astăzi ? Pornind de la zicala că "peștele de la cap se-mpute", acest film ne arată că de fapt acest lucru este foarte adevărat și că oamenii care dețin puterea, oamenii cu cel mai inalt rang, e foarte probabil să fie psihopați. Sau cel puțin au un profil psihopatic mult mai ridicat decăt noi, ceilalți.

Filmul este structurat în trei părți, iar în prima, Robert Hare şi Paul Babiak - doi psihologi contemporani, ne prezintă caracteristicile "psihopatului corporatist", termen introdus de ei în lucrarea intitulată la fel de sugestiv "Șerpi în costume: Când psihopații merg la serviciu".  Spre deosebire de imaginea stereotipică a psihopatului Hollywoodian, psihopații nu sunt mereu acei monștri însetați de sânge din filmele cu criminali în serie. Un profil psihopatic pot avea foarte multe persoane care în aparență pot părea normale. E posibil ca învățătoatea ta din școala primară, sau șeful tău actual, sau chiar prietenul tău să fie psihopat. Un psihopat este o persoană care nu are empatie și conștiință, calități fără de care nu putem distinge binele de rău. Cei mai mulți dintre noi, deoarece avem conștiință, suntem condiționați să facem lucruri bune, morale. Ei bine, psihopații nu. Vom vedea în acest documentar că, deși ei reprezintă statistic un procent de doar 1%, impactul lor asupra societății este uriaș. Deoarece un psihopat își va folosi toată energia să obțină ceea ce-și dorește, călcând în picioare totul în jurul lui, fără măcar să clipească, fără o urmă de omenie, fără să se gândească măcar la consecințele faptelor sale.

În a doua parte a filmului vedem cum medicamentele antidepresive luate în mod excesiv, lucru ce se întâmplă pe scară largă în cultura occidentală, pot determina comportamente care par să imite anumite atribute ale psihopaților. Ca o mică paranteză, folosirea acestor așa zise antidepresive a explodat în America pe la mijlocul anilor '90, odată cu ridicarea interdicției spoturilor TV la medicamente. La noi în țară nici măcar nu a existat vreodată o astfel de interdicție. Aceleași corporații farmaceutice fac și la noi campanii mincinoase la medicamente minune, trăim în epoca în care orice problemă se rezolvă luând o pastilă, dar uite că aceste pastile ale fericirii au mult mai multe efecte negative. Și peste toate astea, mai creează și o dependență puternică.

Deși supradopajul cu aceste medicamente nu produce caracteristici psihopatice, ele îi pot nivela foarte mult emoțiile celui care le folosește și îi scad dramatic abilitatea de a da dovadă de empatie. Sondajele arată că mai mult de două treimi din vestici abuzează de aceste droguri. Și le numesc droguri, deoarece asta sunt. Cu precădere la noi în țară, se face o mare distincție între termenii "drog" și "medicament". Oare am uitat cu toții că înainte, la farmacie i se mai spunea și "drogherie" ? În fine, încheind această parte de mijloc a filmului, și ținând cont că foarte mulți din cei ce se joacă cu resursele și cu destinele noastre abuzează de astfel de întăritoare, conturăm deja bine ce psihopați drogați decid de fapt pentru noi în lumea asta.

Dar ce este mai dureros este că noi le facilităm într-un fel drumul spre vârf acestor lepre. Cum anume ? Păi în primul rând pentru mulți dintre noi acești psihopați au devenit modele de urmat. Intoxicați de consumerismul promovat de capitalism și de egocentrismul ridicat în slăvi și modelat în mod malefic de către media și show-biz, noi ne închinăm acestor escroci și dorim să fim ca ei. Dar marea majoritate, ăștia care suntem ok și înțelegem cum stau lucrurile și vedem mizeria, nu facem însă nimic să schimbăm ceva. Și astfel îi ajutăm pe escroci să-și vadă de treabă !

Există însă și o altă cale. Mult mai decentă și mult mai elegantă. În loc să facem ca ei, hai mai bine să dăm dovada că suntem oameni. Einstein spunea că "lumea este un loc periculos pentru a trăi, nu din cauza oamenilor care sunt răi, ci pentru că oamenii nu fac nimic în privința asta." Dar ce putem face ? Putem noi, prin simple gesturi de omenie să schimbăm toată lumea asta nebună în care trăim ? În ultima parte a filmului, profesorii Nicholas Christakis și James Fowler, autorii lucrării "Conectat", au studiat cum se propagă în jurul nostru, gesturile pe care le facem. Au ajuns la concluzia că noi îi putem afecta și pe prietenii prietenilor, prietenilor noștri, și vice-versa. Deci influențăm și suntem influențați de oameni până la o conexiune de gradul trei ! Și mai mult de-atâta, gesturile pe care le facem se pot întoarce cumva asupra noastră, deoarece suntem cu toții conectați. O faptă bună pe care o facem se propagă în rețea ca un fulger și determină cumva un feed-back, deoarece tinde să echilibreze aceste conexiuni elastice dintre noi. Păi asta este minunat, vă dați seama ? În urma unui calculul probabilistic, au determinat că este de-ajuns ca măcar 4-5% dintre noi să conștientizăm clar problemele pe care le avem și atunci aproape toți ceilalți adormiți vor deveni conștienți. Deci chiar putem să schimbăm lumea ! Și o vom schimba dacă vom fi destui și dacă și tu vei face ceva. Ce vei face ?

VEZI FILMUL TRADUS AICI 

 În context cu ultima parte a filmului, urmăriți și scurt metrajul de mai jos, intitulat Change for a dollar, deoarece este extrem de sugestiv. Și credeți-mă, puteți schimba lumea prin aceste mici gesturi ! Și dacă am început cu un proverb, să închei cu un altul, că bine mai spuneau cei de demult: "O bucurie împărtăşită este o bucurie dublă". Să fițí iubițí !”



SURSA: Blogul Sub Lupa http://sub-lupa.blogspot.com


Multumim Tone Tavi pentru inca o traducere la un film deosebit si un comentariu. Tine-o tot asa!

Nota noastra:
Din pacate in societatea de astazi nu credem ca mai este valabila zicala ”pestele de la cap se impute”. Acum nu mai stim exact ce a fost mai intai oul sau gaina, dar cert este ca si omul de rand este foarte oorupt sau coruptibil , la fel de nevertebrat ca si sefii lui. Fa-l sef pe omul de rand si o sa vezi ce calitate are. In ziua de azi Pestele se impute din toate partile.

Conex acestui film studiati si:

1) CORPORAȚIA - O ”persoană” psihopată 
(acum cercul este inchis - doar niste fiinte psihopate dopate pot fi sefele acestor Corporatii).

2) VANZAREA NEBUNIEI - Drogurile psihotrope pe reteta

Filmul este OPEN SOURCE.

2 comentarii:

  1. Enjoy!
    http://www.youtube.com/watch?v=nwAYpLVyeFU&feature=player_embedded#!

    RăspundețiȘtergere
  2. ! ATENTIE !
    De ceva timp, la intrarea pe siteul vostru apare un pop-up cu continut malitios specificand internautului ca browserul folosit necesita sa-si instaleze un add-on !
    Scapati cumva de aceasta chestiune sacaitoare pentru persoanele mai putin avizate.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!