Ieşirea Din MATRIX: ECKHART TOLLE - Dependenta de Suferinta

PAGINI

vineri, 11 iunie 2010

ECKHART TOLLE - Dependenta de Suferinta

ECKHART TOLLE
Touching the Eternal -
Addiction to Suffering

Continuăm astăzi să vă prezentăm încă o conferință din seria "Touching the eternal", susținută de Eckhart Tolle la Rishikesh, INDIA  în 2002 . Celelalte filme și conferințe cu Eckhart Tolle pot fi găsite accesând Categoria Eckhart Tolle din coloana din stânga a blogului.

De asemenea, continuăm şi seria sfaturilor spirituale (Episodul 9) pe care acest învatator spiritual le dă căutatorilor de adevăr, sfaturi luate de pe blogul lui George Enea (rEvolutia Interioară):

"Sfaturi de Eckhart Tolle 9/10


Te poti afla pe tine insuti, deplasandu-te inapoi si ramanand mai departe in timp, intre vechea constiinta si cea noua, intre identificarea mentala si prezenta. Cat timp va lua aceasta situatie? Nu se pune asa problema, pentru ca vei putea pierde prezentul, iarasi!

• Cum ne recomandati sa ascultam, sa citim sau sa urmarim invataturile din ,,Puterea prezentului”? De ce inregistrarile audio si video au o asa de mare putere de transformare asupra oamenilor? – …Daca s-ar putea sa nu mai fiti angajati si in alta activitate in timp ce ascultati sau urmariti inregistrarile, asa incat sa puteti acorda intreaga voastra atentie nu numai cuvintelor ci si spatiilor de liniste dintre cuvinte. Astfel va va placea sa invatati multe lucruri interesante despre starea de prezenta ca si despre obstacolele de care va veti lovi. Dar aceasta este numai o latura secundara a acestor inregistrari. Scopul lor principal nu este sa transmita informatie ci sa va ajute sa aveti acces la starea de prezenta chiar in momentul ascultarii. Asa cum se intampla la toate invataturile spirituale, semnificatia cuvintelor care sunt spuse, patrunde mult mai adanc decat continutul lor informational. Cuvintele ce apar spontan, direct din starea de prezenta sunt incarcate cu putere spirituala: puterea de constientizare. Tot ceea ce vi se cere este sa fiti intr-o stare de ascultare atenta. Nu ascultati numai cu capul, ci si cu intreg corpul. Simtiti cand ascultati, prezenta vie, prin corp.

• Si va mai recomand sa urmariti sau sa cititi aceste texte sau inregistrari, din nou si din nou! De fiecare data cand cititi sau ascultati va veti simti ca si cand le-ati afla, pentru prima oara. Atunci cand veti relua un text sau o inregistare, veti creste in prezenta! Dar nu ascultati compulsiv. Luati o pauza de 2-3 zile,… ideal este mai mult, inainte de a citi sau asculta iarasi textul. De fiecare data cand se intampla aceasta, din nou, incercati la inceput, doar sa stati in liniste pentru cateva minute.

• Bucurati-va de marea aventura a fiintelor umane si astfel veti lua parte la aparitia unei noi constiinte!

• TU NU ESTI MINTEA TA! Un cersetor statea pe marginea drumului de 30 de ani. Odata, trecea pe acolo un strain. ,,Da-mi si mie un ban!” spuse cersetorul, scotandu-si mecanic sapca din cap. ,, nu am nimic sa-ti dau”, ii spuse strainul. Dupa care il intreba: ,,Ce este in cutia pe care stai?” ,,Nimic” ii raspunse cersetorul. mmE doar o cutie veche”. ,,Stau pe ea de atata timp, ca nici nu mai tin minte”. ,,Te-ai uitat vreodata inauntru?” il intreba strainul. ,,Nu” ii zise cersetorul. ,,De ce sa ma fi uitat? Nu este nimic in ea.” ...,,Uita-te acum!” insista strainul. Cersetorul ridica capacul si arunca o privire, inauntrul cutiei. Cu uimire si bucurie, nu-i venea sa creada – el vazu ca aceea cutie era plina cu aur! Eu sunt acel strain care NU AM NIMIC SA VA DAU si care va spune doar sa va uitati inauntru. Nu in cutie, ca in parabola, ci ceva mult mai aproape: in voi insiva! ,, dar eu nu sunt cersetor”, te pot auzi spunand. Acei care nu si-au gasit bogatia lor adevarata, care este BUCURIA RADIANTA A FIINTARII SI PACEA ADANCA, DE NECLINTIT care vine odata cu ea, aceia sunt cersetori, chiar daca poseda mari bogatii. Ei cauta in afara putina placere sau implinire, pentru aprobare, securitate, sau dragoste, in timp ce EI AU DEJA IN INTERIORUL LOR TOATA BOGATIA LUMII, care include nu numai toate lucrurile, dar si MULT MAI MULT DECAT POATE CEVA SAU CINEVA EXTERIOR SA VA DEA! PACEA, IUBIREA SI FERICIREA TOATA!

• Iluminarea, duce la ideea unor oameni super invatati, si egoului ii place sa pastreze aceasta imagine, dar de fapt este vorba de starea naturala de A FI TU INSUTI, DE A TE SIMTI BINE CU TINE, cu fiinta care esti. Este o stare de conectare cu ceva nemarginit si indestructibil. In felul acesta, iti afli adevarata ta natura care este mai presus de nume si forma. Inabilitatea de a simti aceasta conectare, da nastere iluziei separarii de tine insuti si de lumea din jurul tau. Apoi tu te percepi pe tine, constient sau inconstient ca UN FRAGMENT IZOLAT. Si atunci APARE FIRESC CONFLICTUL DIN INTERIOR SI DIN AFARA, iar in cele din urma, acesta devine norma.

• Imi place definitia simpla a lui Buddha despre eliberare ca ,,sfarsitul suferintei”. Nu este nimic superuman in aceasta, nu-i asa? – Desigur ca definitia este incompleta. Ne spune numai ceea ce nu este eliberarea: nu este suferinta. Dar ce ramane cand nu mai este deloc suferinta? Buddha pastreaza tacerea in aceasta privinta, iar tacerea lui implica faptul ca tu va trebui sa gasesti singur raspunsul. El foloseste o definitie negativa, astfel incat mintea sa nu o poata transforma intr-o credinta sau intr-o insusire superumana, o tinta care sa fie pentru noi imposibil de realizat. In ciuda acestei precautii, majoritatea budistilor cred inca ca eliberarea este pentru Buddha, nu si pentru ei, ca ei mai au mult de lucru pana sa o atinga, si mult de lucru,… si cel putin nu in viata asta.

• Ati folosit cuvantul fiintare. Ce intelegeti prin acesta? – A FI ESTE ETERNA SI INTOTDEAUNA PREZENTA VIATA VESNICA, mai presus de miriadele de forme de viata care sunt subiect de nastere si moarte. Totusi, A FI nu este numai mai presus de, dar este si adanc inradacinat in fiecare forma, este esenta din strafunduri, invizibila si indestructibila. Aceasta inseamna ca VA ESTE ACCESIBILA, CHIAR ACUM, ca fiind sinele vostru din adanc, natura voastra adevarata. Dar sa nu incercati sa-l atingeti cu mintea! Nu puteti sa-l intelegeti! Puteti sa-l cunoasteti numai atunci CAND MINTEA ESTE LINISTITA! CAND SUNTETI PREZENTI,… CAND ATENTIA VOASTRA ESTE CU TOTUL SI INTENS PUSA PE CLIPA ACEASTA!. A FI, POATE FI SIMTIT, dar nu poate fi niciodata inteles cu mintea!

• Important este a capata constiinta fiintarii, iar A RAMANE IN STAREA DE SIMTIRE A FIINTARII, ESTE ELIBERAREA!

• Cand spui fiintare, vorbesti de Dumnezeu? Daca asa este de ce nu Il numesti? - Cuvantul Dumnezeu a ajuns sa fie inteles gresit timp de mii de ani, de utilizare nepotrivita. Il folosesc uneori dar fac asta rar. Prin utilizare gresita, vreau sa spun ca cei care chiar au luat cunostiinta cu realitatea sacrului, infinitul vast mai presus de cuvant, acestia il utilizeaza cu o mare convingere, ca si cand ar sti ceea ce spun. Ori ei de fapt argumenteaza impotriva Lui, pentru ca afirma ca stiu ceea ce este El - dar de fapt Il neaga. Aceasta neintelegere, produce credinte absurde, tot felul de afirmatii, si deziluzii egoiste, cum ar fi spre exemplu: ,,Dumnezeul meu/nostru este singurul Dumnezeu, iar al tau este fals”, sau faimoasa afirmatie a lui Nietzche, cum ca ,,Dumnezeu este mort’’. Cuvantul Dumnezeu a devenit un concept prea mult folosit.

• In momentul in care un cuvant este spus, se creeaza o imagine mentala, nu pentru mult timp, probabil, a unui batran cu o barba alba, dar totusi o reprezentare gandita, a cuiva sau ceva din afara ta, si, da, bineinteles, aproape inevitabil a unui barbat, sau ceva de acest gen. Nici Dumnezeu si nici fiintare, si nici-un alt cuvant, nu poate defini sau explica realitatea inefabila mai presus de minte, asa ca singura intrebare cu adevarat importanta este daca cuvantul este un ajutor sau un obstacol in a-ti permite sa experimentezi pe Acela spre care toate lucrurile converg. Poate el sa arate spre mai sus de el insusi, spre aceea realitate transcedenta, sau se indica pe sine prea usor spre a deveni nu mai mult decat o idee in capul tau, in care crezi,… un idol mental?

• Cuvantul fiinta nu explica nimic, si nici Dumnezeu. Fiinta totusi, are avantajul ca este un concept deschis. Ea nu reduce infinitul invizibil la o entitate finita. Este imposibil sa formezi din ea o imagine mentala. Nimeni nu poate cere exclusiv posesia fiintarii. Este vorba de esenta ta adanca, ce ESTE DE FAPT IMEDIAT ACCESIBILA TIE CA SIMTIRE A PROPRIEI TALE PREZENTE, realizarea lui Eu sunt, care este lucrul primordial - a fi aceasta sau aceea. Asa ca mai este doar un mic pas de la cuvantul fiinta la experimentarea fiintarii.

• Care sunt marile obstacole in TRAIREA ACESTEI REALITATI? – IDENTIFICAREA CU MINTEA TA, care face ca gandurile sa fie compulsive. Nu sa fii capabil sa-ti opresti gandirea. Ea nu este acel lucru ingrozitor. Noi nu realizam asta, pentru , fiecare din noi suferim datorita ei, asa ca o consideram normala. Acest zgomot mental neincetat va opreste sa aflati aceea realitate a linistii adanci din voi care este inseprabila de fiintare. Mai si creeaza un sentiment de sine mental care produce o umbra de teama si durere.

• Filosoful Descartes a crezut ca el a gasit cel mai fundamental adevar cand a facut faimoasa sa declaratie ,,cred, deci exist”. Atunci de fapt, el a dat expresie celei mai fundamentale erori: sa identifici gandirea cu fiintarea si apoi aceasta cu gandirea.

Multumesc enorm Forumului Unique pentru aceste materiale!"



VEDETI FILMUL TRADUS, AICI



BINE DE STIUT!

In completare va invitam sa studiati categoria ECKHART TOLLE, pe care o puteti explora mai usor in CUPRINS si sa cititi urmatoarele carti scrise de Tolle:

1) PUTEREA PREZENTULUI - Ghid de dezvoltare spirituala
2) PUTEREA PREZENTULUI - Ghid practic. Invataturi esentiale, meditatii si exercitii din Puterea Prezentului 
3) UN PAMÂNT NOU 
4) LINIŞTEA VORBEŞTE 
5) SECRETUL LUI MILTON

Daca simititi ca demersul intelectual este insuficient si ca nu puteti avansa in cunoasterea de sine doar cu recomandarile lui Tolle, va recomandam un curs de Vipassana (click aici pentru detalii), unde veti experimenta cu adevarat , in fiinta voastra, efemeritatea structurilor egoului, printr-o cufundare in clipa prezenta, ca niciodata inainte. Pentru a vedea efectele pe care un astfel de curs le poate avea asupra oricui, chiar si asupra unor puscariasi, vizionati filmul Practica Vipassana in Inchisoare (click aici)

Anul trecut , in 2009, cursul s-a ţinut  în Romania, la 
Vila Cristina din Moroieni, în perioada 4 - 15 august 2009. Anul acesta 
se organizează un curs în perioada 30 august- 10 septembrie în apropiere de Cluj, la Someşul Rece. Vă rugăm să revizitaţi pagina aceasta http://www.ro.dhamma.org pentru informaţii actualizate. Este bine sa va inscrieti cat mai devreme ca sa aveti sanse sa prindeti un loc. 
Dar, pentru cei care cunosc limba engleză şi doresc cu adevărat să participe la un astfel de curs, există şi alte locuri şi centre de meditaţie Vipassana în Europa (http://www.dhamma.org/en/bycountry/eu/) unde sunteţi bineveniţi, dar important este să vă faceţi înscrierea cât mai din timp.

P.S. In perioada 12 - 20.06.2010 vom fi plecati din localitate, iar accesul nostru la internet va fi limtat. Vom putea raspunde comentarilor si mesajelor voastre din email dupa data de 20. 
Sa ne revedem cu bine!

6 comentarii:

  1. Buna ziua!

    Numele meu este Ciprian P. In urma vizitei mele pe acest site, as fi
    incantat sa colaboram(interactionam) prin schimb de linkuri. As dori sa
    postati pe prima pagina un link cu
    site-ul http://www.filmele-copilariei.blogspot.com si titlul Filme ROmanesti , in schimbul acestui serviciu eu
    urmand sa va postez un link pe site-ul respectiv. In conditiile in
    care acceptati, va rog sa-mi raspundeti pentru a stabili detaliile
    ancor textului.
    Cu speranta ca oferta mea este avantajoasa, astept colaborarea cu
    dumneavoastra.

    Cu respect
    Ciprian P.

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow, one of the best read posts so far.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un documentar foarte interesant ar fi Codul piramidei - "The Pyramid Code" Daca puteti, va rog sa-l titrati. Va multumesc

    “Codul Piramidei” ne dezvaluie adevaratele invataturi si secrete ale egiptului antic , care au fost suprimate mii si mii de ani la rind de cei care au ajutat la inlocuirea societatii matriarhale ( bazata pe pace, armonie si comuniune cu divinitatea ) cu cea patriarhala ( bazata pe materialism, violenta, dominare si idolatrizarea liderilor & zeilor falsi ) In societatea patriarhala magia neagra a luat locul adevaratelor invataturi sacre.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un adevarat maestru spiritual acest Eckahart Tolle

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot respectul pentru ceea ce postati in blog....dar nu pot intelege un lucru,de ce oameni inteligenti ce au atins paliere superioare ale cunoasterii incearca sa isi popularize cunostiintele atat de imperativ incat ceea ce citesc sau vizionez se aseamana cu o "dogma religioasa"?de ce?....de ce omul trebuie sa traieasca dupa reguli si experienta spirituala a altora?...oare nu am liberul albitru?...oare prin cunostiintele dobandite...prin nativul inteligentei mele nu imi pot trai viata mea?...cu greselile ...cu realizarile si cu neimplinirile mele?....e atata preaucupare pentru viata de apoi...pentru initiere in stiinte oculte...incat efectiv te apuca si frica de a trai...eu consider ca cine traieste frumos va sti si sa moara demn...iar pentru a muri nu ai nevoie de iluminare nimanui...e ceva personal...e intalnirea ta cu destinul tau...Cu respect.

    RăspundețiȘtergere
  6. Citindu-l si ascultandu-l pe Tolle nu am avut de loc sentimentul descris de tine. Dimpotriva. Unde se spune ca trebuie sa urmezi experienta spirituala a cuiva in discursul lui Tolle? Sau asta ti se pare tie ca ai citit si ascultat "printre randuri"? Cati oameni atatea cai spre adevar ..cam asta e ceea ce spune si Tolle. Si mai spune ca oriunde te-ai afla si oricine ai fi, in orice punct din timp sau spatiu poti evolua, poti face un salt , te poti ilumina, aici si acum. Unii o fac spontan, cum a facut-o el, altii in urma exersarii unui anumit tip de exercitiu sau altul. Nimeni nu impune nimic, nimeni nu spune ca doar calea lui este cea buna. Unde vezi tu preocupare pentru viata de apoi? Pe bune acum..ai cam inteles lucrurile anapoda din cate se pare. Urmareste te rugam cu mai multa atentie ce spune Tolle. Cu drag ...

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!