Ieşirea Din MATRIX: ECKHART TOLLE - Cel mai Profund Adevar al Existentei Umane (02.07.2009)

PAGINI

joi, 2 iulie 2009

ECKHART TOLLE - Cel mai Profund Adevar al Existentei Umane (02.07.2009)

ECKHART TOLLE
THE DEEPEST TRUTH OF HUMAN EXISTENCE


Am primit astazi un email de la Editura For You care contine un Interviu luat lui Eckhart Tolle , de Kathy Juline cu titlul "A te trezi la scopul vietii tale" care ne-a inspirat sa postam filmul de astazi.
Va invitam de asemenea sa vedeti si celelate filme cu Eckhart Tolle de pe blogul nostru apasand aici.

"Titlul ultimei carti a lui Eckhart Tolle – Un Nou Pamant – se inspira dintr-un pasaj biblic ce promite un nou Rai si un nou Pamant. Este o metafora pentru starea de prezenta constienta a fiintei infinite (Rai), care permanent iese in afara intr-un mod nou, intr-o noua forma (Pamant). Deoarece semnificatia ideilor lui Eckhart Tolle depaseste o abordare intelectuala, ele necesita contemplare si mai degraba ne deschidem catre ele, decat le studiem. Autorul spune ca „Vorbele sunt doar indicatoare. Ceea ce este comunicat se afla dincolo de ele, dar putem folosi vorbele pentru a ne indrepta in directia dorita si asta ne este de ajutor”."


”I: In viziunea dumneavoastra despre un nou Pamant, scopul vietii implica ceea ce numiti „actiune treaza”. Ce vreti sa spuneti cu asta?

R: Cei mai multi oameni trateaza momentul prezent ca si cum ar fi un obstacol pe care trebuie sa-l depaseasca. Deoarece momentul prezent este insasi Viata, acesta este un mod nebunesc de a trai.

In actiunea treaza, exista o completa aliniere interna cu momentul prezent si cu ceea ce faci chiar acum. Atunci, a face nu este in primul rand un mijloc indreptat catre un scop, ci o deschidere pentru ca constiinta sa vina in aceasta lume. A te alinia pe tine insuti cu Acum, inseamna a te alinia cu scopul universal, scopul intregului. Care este acesta? Nasterea si inflorirea constiintei. Apoi, intregul te indruma in tot ceea ce gandesti si faci.

Asa cum am explicat in „Un Nou Pamant”, actiunea treaza se manifesta in trei moduri, in functie de circumstantele si natura activitatii. Acestea sunt acceptarea, bucuria si entuziasmul (fiecare reprezentand o frecventa de vibratie specifica a constiintei) . Daca in ceea ce faceti nu exista nici una dintre ele, atunci nu sunteti aliniat cu scopul universal. Creati nefericire, adica suferinta, intr-o forma sau alta. Un mod de a defini egoul este, pur si simplu, acesta: o relatie disfunctionala cu momentul prezent.

Ceea ce numesc “Un Nou Pamant ” – formele exterioare create prin actiunea treaza – se ridica pe masura ce mai multi oameni isi dau seama ca scopul lor este sa-i permita constiintei sa iasa la lumina, prin tot ceea ce fac.

I: Credeti ca omenirea este gata pentru aceasta transformare?

R: DA. Vad semne ca deja asta se intampla. Pentru prima oara pe planeta noastra exista o trezire la scara mare. De ce nu? Daca acum nu va exista o schimbare in constiinta umana, atunci ne vom distruge pe noi si, probabil, si planeta. Nebunia mintii egoiste colective, amplificata de stiinta si tehnologie, aduce rapid specia noastra pe marginea prapastiei. Evolutie sau moarte - acum asta este singura noastra alegere. Luand in considerare doar lumea Occidentala, estimez ca aproape 10% din oamenii din America de Nord si tarile din Vestul Europei se trezesc. Probabil ca asta reprezinta o masa critica suficienta pentru a crea un nou Pamant. Deci, transformarea constiintei se petrece cu adevarat, desi asta nu apare la stirile de seara.

Daca se petrece suficient de rapid? Acum eu sper in viitorul omenirii, mult mai mult decat atunci cand am scris „Puterea prezentului”. De fapt, de aceea am scris cartea - nu eram sigur ca omenirea va supravietui. Acum simt diferit. Vad multe motive ca sa fiu increzator.

I: Spuneti, in noua carte, ca pentru ca omenirea sa faca aceasta transformare, e nevoie sa existe o schimbare de la constienta obiectelor, la cea a spatiului. Ne puteti explica acest lucru?

R: Spun ca vad ivirea constientei spatiului ca viitoarea treapta in evolutia omenirii. Prin constienta spatiului inteleg ca, pe langa a fi pe deplin constienti – de perceptiile simturilor, de gandurile, de emotiile si de tot ceea ce se petrece in vietile noastre – exista in acelasi timp si un curent subtil de constienta sau Prezenta, ce opereaza in noi. Asta implica nu numai ca suntem constienti de lucruri, precum obiectele si oamenii din jurul nostru, ci si ca, in acelasi timp, suntem constienti ca suntem constienti. Suntem constienti de atemporalul EU SUNT, fara de care nu ar exista lumea. Putem percepe o liniste interioara alerta, in profunzime, in timp ce lucrurile se petrec la suprafata. Aceasta este nelimitatul. Aceasta este adevarata inteligenta.

Daca in vietile noastre ar exista doar constienta obiectelor, am ramane prinsi in capcana limitarii, a formei, care creeaza o aparenta de separare. Intotdeauna incercam sa schimbam forma, sau sa-i rezistam intr-un fel sau altul. Cautam salvarea in lumea formei. Dar cand suntem constienti de constienta spatiului, constienti ca suntem constienti, suntem eliberati de identificarea cu forma, care este egoul, si atunci se ridica in noi un simt al unitatii cu Totul si cu Sursa.

I: Astfel, atasamentul si lupta sunt eliberate.

R: Asa este, deoarece in constienta spatiului nu exista viitor si nici trecut. Exista doar prezentul si acesta este intotdeauna liber. Asta este ceea ce budistii numesc „vid” si Isus numeste „plenitudinea vietii”. E acelasi lucru, mai degraba non-lucru. Deoarece este o deschidere in dimensiunea verticala, care nu are limita, prezentul nu este niciodata limitat sau plin de probleme. Pentru a supravietui, problemele au nevoie de timp, adica de trecut si de viitor. Pe de alta parte, daca lasam atentia noastra sa se deplaseze catre trecut sau viitor, functionam in dimensiunea orizontala, si asta duce la o diferentiere extinsa a formelor, ce deriva din constructiile egoului. Intrarea in dimensiunea verticala necesita un grad mai inalt de Prezenta. Prezentul trebuie sa fie principalul punct de concentrare al atentiei noastre.

Bineinteles ca, pentru a functiona, avem nevoie de conceptul de timp, de exemplu pentru a pregati acest interviu. Esenta este sa nu fim limitati doar la aceasta dimensiune. Ridicarea constientei spatiului – o schimbare de la constienta orizontala, catre cea verticala – este urmatoarea treapta in evolutia omenirii si se petrece din ce in ce mai mult, pe masura ce constienta noastra ramane in momentul prezent.

I: Puteti sa ne sugerati unele moduri de a ramane atenti in prezent?

R: Un lucru pe care il putem face este sa observam micile lucruri din jurul nostru, fiind atenti la detalii precum pasarile din copaci, florile din gradini – doar observati frumusetea peste tot, chiar si in lucrurile cele mai mici. A observa lucruri aparent nesemnificative necesita atentie vigilenta. Aceasta este cheia. Este nelimitatul. Este chiar constienta.

O alta practica utila este sa ne observam respiratia si sa respiram constient. Daca ne observam respiratia, nu putem sa ne gandim la altceva, in acelasi timp. Atentia noastra este in momentul prezent si nu asupra grijilor trecute, sau a planurilor de viitor. Doar respiram, nu gandim. Deoarece practicarea meditatiei respiratiei ne scoate din activitatea de gandire, ea este un mod eficient de trezire. De fapt, deoarece respiratia nu are o forma proprie, ea a fost in mod traditional echivalata cu spiritul, cu Viata Unica fara forma. In limba germana, cuvantul „atmen”, inseamna „a respira” si deriva din „atman”, care in sanscrita se refera la esenta noastra interioara cea mai profunda, sau sinele nostru universal.

I: De ce este de dorit sa eliberam mintea de gandire?

R: Gandirea, sau mai precis identificarea cu gandirea, naste si mentine egoul, care, mai ales in societatea noastra occidentala, se afla in afara controlului. Egoul crede ca este real si incearca din greu sa-si mentina suprematia. Starile negative ale mintii, cum ar fi furia, resentimentul, frica, invidia, gelozia, sunt produse ale egoului. Cand egoul este cel ce controleaza, aceste stari ne apar ca fiind justificate si, de asemenea, ca fiind cauzate de unii factori externi. De obicei, o alta persoana este vinovata de aceste sentimente. Totusi, adevarata lor cauza nu se afla in continutul vietii noastre, ci chiar in structura mintii egoiste. Aceasta are nevoie de inamici, deoarece isi defineste propria identitate prin separare si, astfel, pune accentul pe „diferitul” celorlalti. Din acest motiv, a lasa egoul sa controleze duce, in cele din urma, la violenta, lupta si razboi. Asta e nebunie, dar egoul nu vede lucrurile in acest mod.

Filmul „O minte minunata – A Beautiful Mind” exprima clar cum mintea ne poate amagi, daca nu suntem constienti ca ne controleaza. Este povestea adevarata, a unui om care e un geniu, dar care este nebun in acelasi timp. Cei ce privesc filmul nu stiu ca este nebun, pana cand si el isi da seama de asta, pe masura ce povestea se desfasoara. Filmul subliniaza ca, atunci cand devenim constienti de mintea noastra, nu ne mai identificam cu ea. S-a ivit o noua dimensiune a constientei. Nebunia se datoreaza gandirii fara constienta, iar gandirea fara prezenta constienta este modul in care egoul ne tine prinsi.

I: Sugerati sa schimbam doar continutul gandurilor noastre, indepartandu- l de negativitate, sau mai degraba sa incetam activitatea de gandire?

R: Cu siguranta ca gandirea pozitiva este de preferat celei negative. Dar a fi in constiinta momentului prezent si a practica constienta Prezentei Divine este ceea ce Isus spunea in Predica de pe Munte: „Nu luati gandul drept viata voastra”. Din aceasta „stare de Fiintare” se naste o mare creativitate. Indemnul „schimba-ti gandirea” poate fi inteles cu adevarat ca spunandu-ne sa incetam activitatea mentala constant agitata, ce este repetitiva, inutila si adesea negativa. In loc sa gandim permanent, devenim tacuti si linistiti si devenim constienti ca suntem constienti. Aceasta este realizarea lui EU SUNT, realizarea Fiintei, identitatea esentei noastre. Cand suntem inradacinati in aceasta, gandirea devine slujitorul constientei, mai degraba decat o activitate de auto – (ego) servire. Gandirea devine creatoare, plina de forta.

I: Vorbiti in carte despre corpul-durere, atat cel personal cat si cel colectiv. Ce intelegeti prin acesta?

R: Corpul–durere este termenul meu pentru acumularea unor vechi dureri emotionale, pe care aproape toti oamenii le poarta in campul lor energetic. Il vad ca o entitate psihica semi–autonoma. El consta din emotii negative care nu au fost privite in fata, acceptate si apoi eliberate in momentul in care au aparut. Aceste emotii negative lasa un reziduu de durere emotionala, care este inmagazinat in celulele corpului nostru. De asemenea, exista un corp–durere colectiv, ce contine suferinta nenumaratelor fiinte umane, de acum si din toata istoria noastra.

Corpul–durere are o etapa inactiva si una activa. Periodic, el devine activ si atunci cauta mai multa suferinta pentru a se hrani. Daca nu sunteti absolut prezenti, va acapareaza mintea si se hraneste cu gandirea negativa si experientele negative traite, dramele din relatiile voastre. Asa s-a perpetuat de-a lungul istoriei umane. Un alt mod de a descrie corpul–durere este acesta: dependenta de nefericire.

I: Puteti sa ne sugerati o modalitate de a elimina corpul–durere?

R: Il eliberam taind legatura dintre el si procesele de gandire, astfel incat sa nu-l mai hranim cu gandirea noastra. Orice gand negativ are o frecventa similara cu corpul–durere si astfel il hraneste. El nu se poate hrani cu ganduri pozitive. Atunci cand acesta nu mai conduce dialogul intern al gandirii noastre necontrolate, devenim direct constienti de el. Simtim emotia in corpul nostru si aducem atentia catre ea – Lumina constientei. Atunci, vechea emotie este transformata in constiinta, in acelasi fel in care un foc transforma totul in el insusi. Astfel dez–identificarea de emotie si simpla prezenta in momentul de acum, este modul de a opri ciclul de re – creare constanta a experientelor dureroase.

I: Frica pare ca se afla in spatele celor mai multe dintre emotiile negative. Cum poate fi ea eliberata? Vorbiti de un proces de dez–identificare. Cum functioneaza acesta?

R: Frica se naste prin identificarea cu forma, fie ea o posesiune materiala, un corp fizic, un rol social, o imagine de sine, un gand, o emotie. Se naste din ne–constientizarea dimensiunii interioare fara forma a constiintei sau spiritului, care este esenta a cine sunteti. Sunteti prinsi in constienta obiectelor, ne–constientizand dimensiunea de spatiu interior, care este el insusi libertate adevarata.

Orice gand de frica se refera la viitor, la ceva care trebuie sau poate sa se intample. Cei mai multi oameni sunt familiarizati cu „filmele mentale” care cauzeaza stres si anxietate si ii tin treji noaptea, in timp ce corpul sta intins intr-un pat cald si confortabil. In momentul in care recunoasteti un gand de frica, drept ceea ce este, adica o activitate mentala inutila si auto–distructiva, incepeti sa va dez–identificati de el. Atunci Constienta sau Prezenta preiau controlul. Nu spun ca nu mai ganditi, ci ca nu mai confundati gandirea cu cine sunteti cu adevarat. Gandirea devine inradacinata in constienta, mai degraba decat sa fie autonoma si sa-si serveasca siesi, adica egoului.

Fiecare corp–durere contine foarte multa frica, deoarece frica este emotia negativa primordiala. Cum lucram cu asta? Din nou, recunoasteti corpul–durere ca fiind o acumulare de emotii vechi. De indata ce ati recunoscut asta, el nu mai poate sa va preia mintea, sa se hraneasca cu gandurile voastre negative si sa controleze dialogul vostru interior si ceea ce spuneti si faceti. De indata ce s-a ivit corpul–durere, nu va luptati cu el, sau nu-i opuneti rezistenta. El este parte a calitatii de a fi a momentului prezent, cu care intotdeauna trebuie sa fiti in aliniere interioara. Astfel, ii permiteti sa fie acolo. Daca nu mai hraniti corpul–durere, acesta isi pierde incarcatura energetica, iar emotia negativa trece printr-o transmutare.

I: In cartea dumneavoastra vorbiti de dorinta neincetata a egoului si de nevoia sa insatiabila de mai mult. Totusi, anumite lucruri pe care le dorim nu ar putea fi considerate valoroase, precum dorinta de a deveni o persoana mai buna?

R: Dorinta de a deveni o persoana mai buna se refera adesea la a vrea sa imbunatatesc modul in care ma simt pe mine insumi, ma vad pe mine, sau cum sunt privit de ceilalti. Are de a face cu crearea imaginii mentale, adica a egoului. Bineinteles ca asta include dorinta de a deveni iluminat sau spiritual. Trezirea sau realizarea spirituala este descoperirea ca nu trebuie sa-ti mai adaugi nimic, pentru a fi pe deplin tu insuti. Nu e nevoie sa incerci sa devii bun, ci sa-i permiti bunatatii care este in tine, inerenta Fiintei tale si inseparabila de cine esti, sa iasa la lumina.

I: Spuneti ca, pe masura ce oamenii se trezesc la sinele lor adevarat si la scopul vietii lor, se creeaza un nou Pamant. Cum arata acesta?

R: Nu doresc sa speculez referitor la caracteristicile noului Pamant, dar orice este, ar fi o manifestare exterioara a noului Rai, taramul interior al constiintei. El se va ridica din constiinta trezita, care este nelimitata si libera de iluziile egoului. In Biblie se gasesc indicii despre cum va fi noul Pamant. De exemplu, se spune ca „lupul va salasui cu mielul”. Un mod de a intelege asta este ca ceea ce percepem ca realitate exterioara, e una cu constiinta umana colectiva si o reflexie a acesteia. Astfel, o schimbare in constiinta va schimba nu numai lumea pe care o cream, ci si intregul nostru mod de percepere a realitatii.

Pe masura ce oamenii se trezesc din visul identificarii cu forma, constiinta poate incepe sa creeze forme, fara sa se piarda pe sine in ele. Este realizata adevarata esenta a cine este fiecare dintre noi. Venirea unui nou Rai si a unui nou Pamant, prezisa atat in Vechiul cat si in Noul Testament, este o metafora potrivita pentru aceasta schimbare in constiinta.

Totusi, aceasta schimbare nu reprezinta o stare viitoare care trebuie sa fie realizata, sau in care trebuie sa credem. Chiar in acest moment se naste in fiecare dintre noi, un nou Rai si un nou Pamant. Deci, trezirea la scopul vietii voastre nu este sa incercam sa privim spre viitor si sa asteptam acolo implinirea, ci sa ramanem in moment, permitandu-i egoului sa se dizolve. Scopul intern al vietii noastre este fundamental si scopul nostru interior este sa ne trezim, sa fim constienti. In orice facem, starea noastra de constienta este factorul fundamental."

(ii multumim Editurii For You din newsletter-ul careia a fost preluat interviul si Vioricai Mocanu)

Vedeti filmul tradus, AICI - LINK 1 sau AICI - LINK 2


 

In completare va invitam sa studiati categoria ECKHART TOLLE, pe care o puteti explora mai usor in CUPRINS si sa cititi urmatoarele carti scrise de Tolle:
1) PUTEREA PREZENTULUI - Ghid de dezvoltare spirituala
2) PUTEREA PREZENTULUI - Ghid practic. Invataturi esentiale, meditatii si exercitii din Puterea Prezentului 
3) UN PAMÂNT NOU 
4) LINIŞTEA VORBEŞTE 
5) SECRETUL LUI MILTON
Daca simititi ca demersul intelectual este insuficient si ca nu puteti avansa in cunoasterea de sine doar cu recomandarile lui Tolle, va recomandam un curs de Vipassana (click aici pentru detalii), unde veti experimenta cu adevarat , in fiinta voastra, efemeritatea structurilor egoului, printr-o cufundare in clipa prezenta, ca niciodata inainte.
Specificăm că anul acesta cursul s-a ţinut deja în Romania, la Vila Cristina din Moroieni, în perioada 4 - 15 august 2009. Dar, pentru cei care cunosc limba engleză şi doresc cu adevărat să participe la un astfel de curs, există şi alte locuri şi centre de meditaţie Vipassana în Europa (http://www.dhamma.org/en/bycountry/eu/) unde sunteţi bineveniţi, dar important este să vă faceţi înscrierea cât mai din timp.

6 comentarii:

  1. Multumesc freeyourmind.
    Tolle este preferatul meu.Si Nassim Haramein.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. OAUU, Am atins illuminarea! De azi inainte nimic nu mai e la fel!
    Multumiri din suflet!
    Am o rugaminte, daca ati putea face subtitrare si pentru portiunea netradusa din conferinta ar fi excelent. Se vor bucura multi prieteni de-ai mei care nu stiu engleza.
    Multumesc inca o data, si imi place ca sunteti revolutionari "de-ai mei".
    JOS SISTEMUL!!! LIBERTATE!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ne bucuram pentru realizarea ta! Felicitari ... Multumim si noi pentru aprecieri!
    Care anume portiune nu este tradusa? Ne poti spune exact de la care minut la care minut?

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut! Portiunea fara subtitrare e intre 29'26" si 34'57".
    Multam!

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa e..curios...nu inteleg de ce s-a encodat asa.Il reencodam si-l reurcam undeva, cat de curand.. multumim pentru semnalare!

    RăspundețiȘtergere
  6. GATA!..L-am reencodat si reurcat si pe stagevu! Merge mai greut dar se vede mai bine si e completa subtitrarea).

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!