marți, 25 iulie 2017

SAMADHI - Partea I - Maya - Iluzia Sinelui

SAMADHI (2017)
- Part I "Maya, the Illusion of the Self"

In filmul de astazi sunt abordate cateva idei foarte inalte despre ce ar putea insemna Samadhi, pe care unii il traduc ca fiind un extaz al stării divine de supra-conștiență. Iată mai jos câteva cuvinte ale lui Paramahansa Yogananda, unul dintre maestrii spirituali cei mai indragiti sufletului meu, despre Samadhi:

"In cele din urma, sfarsitul lumii vine in Samadhi sau extazul divin. Exista doua tipuri de Samadhi. La inceput, cand incercati sa stati si sa meditati, mintea fuge in toate directiile. Credeti ca este imposibil sa mergeti mai in profunzime. Dar daca stati linistiti si perseverati suficient de mult, incepeti sa simtiti acea liniste minunata a lui Dumnezeu. Cand mintea este orientata spre interior, centrata asupra Lui, uitati de lume si descoperiti in acea liniste o fericire mai mare decat orice fel de placere lumeasca. Acea stare, cand sunteti complet absorbiti de constientizarea interioara a lui Dumnezeu, cand nu mai sunteti constienti de lume, se numeste Sabikalpa Samadhi. Ea reprezinta o “disolutie partiala a lumii” pentru ca atunci cand va intoarceti la starea de constiinta obisnuita, iluziile acestei lumi va vor afecta din nou intrucatva, cu exceptia cazului in care sunteti foarte evoluati si liberi de orice fel de dorinte si atasamente.

Al doilea tip de Samadhi, si cel mai inalt, este cand sunteti in lume dar nu sunteti ai ei, va impliniti in continuare indatoririle, insa sunteti constienti de Dumnezeu in fiecare moment. Aceasta se numeste Nirbikalpa Samadhi. Este sfarsitul tuturor dorintelor si atasamentelor limitatoare. Iluziile sunt indepartate si acela este cu adevarat sfarsitul lumii.

Va indemn sa memorati poezia mea “Samadhi” (o gasiti la final n.n) pentru ca acea stare de libertate a sufletului este telul fiecarui om ce cutreiera Pamantul. Multi se tem ca daca intra in Samadhi s-ar putea sa nu se mai intoarca la constiinta acestei lumi. Si totusi nu se tem sa se duca la culcare in fiecare noapte, cand identificarea cu corpul si cu lumea sunt uitate si lasate subconstientului. Este o prostie sa va ganditi in acest fel la Samadhi. El nu este o incetare a constiintei ci o expansionare a ei.

Incheiati iluzia acestui vis intorcandu-va la Dumnezeu

Aduceti sfarsitul lumii pentru voi insiva chiar acum fiind cu Dumnezeu. Nu intinati templul sufletului vostru cu dorinte care va agita si placeri lumesti zgomotoase. Stati imaculati in lumina constiintei voastre si in lumina iubirii pentru Dumnezeu. Accedeti la acel nivel chiar acum. Si atunci poate ca, in razboaiele acestei epoci electrice sau in epoca mentala, sau in epoca adevarului, va veti reintoarce asemenea lui Iisus pentru a aduce pace pe Pamant si a spune omenirii: “Am invatat lectiile pe care Dumnezeu dorea sa le invat. Necazurile, bolile si moartea nu mai inseamna nimic pentru mine. Sunt una cu Lumina Eterna. Lumea s-a sfarsit pentru mine. Veniti, frati si surori ce inca suferiti de cosmarul acestei lumi a vietii si mortii si de cicluri nesfarsite de reincarnare – veniti cu mine! Va voi arata ca sfarsitul lumii inseamna sfarsitul visului vostru ireal pe acest Pamant. Invatati aceasta lectie pentru ca sufletul vostru sa poata straluci vesnic – o stea in eternitate – la pieptul Domnului.”

Nu uitati, sunteti aici pe Pamant doar pentru scurt timp, insa sunteti vesnic copilul lui Dumnezeu. Nu va alaturati fortelor ignorantei. Mai intai sa ajungeti sa-L cunoasteti pe Dumnezeu. Si atunci orice v-ar spune El sa faceti va fi bine, indiferent ca ar fi vorba sa luptati pentru tara voastra sau sa fiti oameni de afaceri sau un artist sau un invatator spiritual. Cand Il veti cunoaste cu adevarat, veti fi bine ghidati in viata. De aceea spune Scriptura: “Mai intai cerceteaza imparatia Domnului…”

Daca veti putea trai respectand doar cateva din adevarurile pe care vi le-am oferit, veti fi persoane transformate. Daca veti urma invataturile de la Self-Realization (Yogoda Satsanga) il veti cunoaste pe Dumnezeu. Cand sunt cu voi, nu vreau sa va dau doar satisfactia intelectuala despre adevar, ci vreau sa-l percepeti pe Dumnezeu voi insiva. V-am invatat cum sa puneti capat imperfectiunilor ca sa puteti merge mai departe – la El.

1 Poezia apare in “Autobiografia unui yoghin”, capitolul 14: “Experienta Constiintei cosmice”, precum si in cartea “Songs of the Soul”

„SAMADHI” 

de Paramahansa Yogananda

Întunericul şi lumina s-au stins amândouă,
Aripile întristării s-au evaporat, 
Bucuriile efemere au fugit ca nişte corăbii rapide,
Mirajul simţurilor nu mai există acum pentru mine.
Boală sau sănătate, ură, iubire sau moarte,
Umbre deşarte pe ecranul dualităţii – toate acestea nu mai sunt.
Sarcasmul, hohotele de râs, melancolia sumbră, 
S-au topit într-un singur ocean preafericit.
Meditaţia sa, această baghetă magică,
A liniştit furtuna iluziei.
Trecutul, prezentul şi viitorul, nu sunt pentru mine 
Decât un etern prezent: Sinele omniscient.
Planetele, stelele, galaxiile sau Pământul,
Mii de cratere în flăcări, cataclisme seismice
Creuzete gigantice ale creaţiei!
Gheţari de raze cosmice, fluxuri incandescente de electroni.
Gânduri ale tuturor oamenilor – trecute, prezente sau viitoare –
Fiece fir de iarbă, eu – însumi sau întreaga omenire – 
Cea mai mică părticică de pulbere cosmică,
Toate acestea se revarsă etern prin Eu-l meu nou-născut,
Imens ocean – sânge al Fiinţei mele infinit dilatate!
O bucurie extatică, născută din meditaţie,
Îmi orbeşte ochii înecaţi în lacrimi.
Flacăra ta nemuritoare, beatitudine, străfulgeră
Consumându-mi lacrimile, ţesuturile, toată fiinţa!
Tu eşti eu, eu sunt Tu!
Cunoaşterea, Cunoscătorul, Cunoscutul nu sunt decât un Unic Tot!
Beţie indescriptibilă şi senină, calmă, neîncetat renăscând; viaţă eternă;
SAMADHI; beatitudine dincolo de orice expresie!
Tu nu eşti o stare inconştientă,
Palid produs al unui cloroform mental;
Tu mi-ai lărgit, o SAMADHI, câmpul conştiinţei
Dincolo de limitele corpului meu muritor, 
Până la ultimele frontiere ale Eternului!
Acolo eu sunt oceanul cosmic,
Contemplu micul ego plutind în Mine.
Aud murmurul ultimilor atomi,
Pământul întunecat, munţii, valurile – toate devin fluide.
Duhul Sfânt suflă deasupra aburilor îndepărtându-le vălurile;
Oceanul se reduce la milioane de picături de electroni.
Şi, deodată, profund ca infinitul, sunetul tobei cosmice 
Transmută razele mai puţin subtile în Lumina necreată,
Aceea a beatitudinii care pătrunde totul.
M-am născut din bucurie; trăiesc în bucurie; mă dizolv în ea
Ocean spiritual, eu beau fluviile creaţiei.
Patru văluri: solidul, lichidul, vaporii, lumina, 
Se ridică.
Eu însumi sunt una cu Marele Eu.
Adio, efemere umbre ale amintirii muritoare.
Cerul, spiritului meu este imaculat,
Fie deasupra, dedesubtul sau înaintea mea.
Nu mai formez decât o singură rază cu eternitatea.
Bucuria mea, uşoară ca un balon, a străpuns norii,
Iată-mă devenit Oceanul bucuriei prin excelenţă!"

SURSA

Transcriptul filmului îl puteți citi pe blogul Realitate Posibilă și cu această ocazie îi mulțumim lui Paul Marian pentru efortul susținut de a traduce aceste informații pentru publicul din Romania.

VEDEȚI FILMUL TRADUS (de noi) AICI
(varinata cu subtitrare pe film)

sau AICI - link 2
(cu subtirarea separata, tradusa de altii)

Niciun comentariu:

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?

Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE.

Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa 1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

Munca depusă pe acest blog necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani, căci timpul înseamnă bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze, să dea click pe ele să cumpere sau să se înscrie la ce promovăm noi. Pe de altă parte, genul acesta de activitate nu poate fi independentă dacă este finanțată de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independentă, aceasta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare.
Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portaal poate dispărea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru...

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...