Ieşirea Din MATRIX: SOSIREA - Primul Contact

duminică, 5 februarie 2017

SOSIREA - Primul Contact

ARRIVAL (2016)

Continuăm astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend de suflet, care surprinde prin starea transmisa atat de muzica cat si de mesajul pacifist.

Despre ce este vorba (atentie spoilere):

"Canadianul Denis Villeneuve continuă în forţă un deceniu început în stil mare cu Incendies/Scorched şi, după succese precum Prisoners şi Sicario, oferă o nouă surpriză plăcută cu inteligentul SF Arrival/Primul Contact. Cu siguranţă un candidat serios la Oscarurile de la anul, filmul tratează inedit o premisă familiară: sosirea pe Terra a unei civilizaţii extreterestre, evident mult mai dezvoltată tehnologic decât omenirea.

După nenumărate filme în care un prim contact cu extratereştrii se sfârşeşte prost, iar cele două rase îşi împart imediat rolurile de invadatori şi invadaţi, Arrival schimbă abordarea şi explorează următoarea premisă: ce-ar fi dacă, în loc de o bătălie pe viaţă şi pe moarte, un prim contact între oameni şi vizitatori ar fi unul paşnic, concentrat pe comunicare? Intră în scenă Louise Banks (Amy Adams, foarte bună), expert în lingvistică ce primeşte o misiune aparent imposibilă: să găsească mijloace de comunicare cu fiinţe a căror istorie nu coincide absolut deloc cu a noastră.


Cu greu poţi găsi un film care să se îndepărteze mai mult decât Arrival de comoda abordare belicoasă a unui prim contact cu o rasă extraterestră, abordare folosită şi răs-folosită de titluri precum Ziua independenţei (şi neglijabilul şi pe alocuri rizibilul sequel Ziua Independenţei: Renaşterea). Deşi premisa este identică, iar Villeneuve şi Roland Emmerich merg împreună o parte din drum pentru a arăta entuziasmul, confuzia şi chiar panica ce cucereşte omenirea o dată cu sosirea vizitatorilor, drumul lor se desparte iremediabil şi fericit.

Arrival este în primul rând un film despre comunicare, iar faptul că de această dată interlocutorii nu au niciun bagaj comun care să faciliteze dialogul nu face decât ca lucrurile să fie şi mai interesante. Deşi conceptele explorate de film şi-au mai făcut loc în seriale precum Star Trek sau în SF-uri recente precum Interstellar, Arrival reuşeşte să "te facă din vorbe" şi să se transforme într-un adevărat thriller comunicaţional, ridicând câteva întrebări importante: este comunicarea posibilă? şi dacă este posibilă, are vreun rost? Faptul că deznodământul conversaţiei ar putea fi catastrofal pentru omenire ridică şi mai mult miza din Arrival.

O mişcare inteligentă a scenariului este să o aşeze pe Louise Banks în centrul atenţiei. Ajutat de interpretarea excelentă a lui Amy Adams, personajul subliniază faptul că o imensă parte din comunicare ne este oferită pe tavă de experienţele comune. Într-un dialog cu un chinez, de exemplu, ştim de la început că, deşi nu cunoaştem niciun cuvânt din limba respectivă, mintea noastră înţelege şi foloseşte concepte esenţiale precum "da", "nu", "acum", "aici" şi aşa mai departe. Dar ce faci când aceste concepte comune nu există? Ajutată de omul de ştiinţă Ian Donnelly (Jeremy Renner) şi de o armată de lingvişti, fizicieni şi matematicieni, Louise înfruntă cea mai mare provocare întâmpinată vreodată de un lingvist: descoperirea unor sensuri comune în mentalitatea unei civilizaţii cu care nu avem nimic în comun.

Abordarea lui Villeneuve are şi un aspect politic: faptul că pe Terra ajung 12 nave extraterestre şi fiecare dintre ţările vizitate încearcă să comunice, prin forţe proprii, cu vizitatorii, subliniază cât de divizată şi imatură comunicaţional este rasa umană. Într-o istorie în care conflictul (şi implicit distrugerea) a fost adesea principalul mijloc de evoluţie tehnologică, vizita extratereştrilor are o greutate fantastică." SURSA

Notă: Filmul este surprinzator, fascinant si tulburator ... Un film care indeamna la reflexie si care ne reaminteste cat de inapoiati suntem ca si specie inca ... dureros de imaturi emotional, dureros de fricosi, dureros de obtuzi si de inchis sufleteste si spiritual. Atentie totusi la mesajele liminale de fond, adica ce rai sunt rusii, pakistanezii, indienii si chinezii si ce buni si destepti sunt americanii.
Se reitereaza de asemenea ideea ca acesti extraterestrii ne observa de foarte mult timp (de cel putin 3000 de ani) si sunt aici sa ne ajute sa evoluam, iar filmul ne prezinta una din strategiile prin care acestia doresc sa ne unifice ca si specie, printr-un limbaj comun si o unire in fata unui "dusman" comun.

VEDEȚI FILMUL CALITATE HD, 720p AICI:

SERVER 1

2 comentarii:

  1. Am urmarit si io acest film si sincer mi-a lasat un gust amar, este un film care te duce pe piste neadevarate asupra a ceea ce ar trebui sa fie Primul Contact si te cam induce in eroare ca idee si asta daca nu esti atent.
    Chiar nu vad ce au vazut altii care il lauda, pt ca nu are nimic spectaculos, nimic relevant si din punct de vedere spiritual este zero. Dar asta este doar parerea mea, posibil sa ma insel, totusi vreau sa punctez de ce cred asta: Sosirea unor nave extraterestre in mai multe locuri strategice de pe Terra care nu fac altceva decat sa inspaimante lumea, apoi vezi doamne aceste nave si acesti e.t. sunt atat de evoluati incat ei nu sunt in stare sa comunice cu noi, ci noi trebuie sa ne dam seama cum sa comunicam cu ei ... :)))) hai ca asta e buna gluma
    ... pe urma lumea e atat de inspaimantata de acesti extraterestri incat decid sa ii atace, crezand ca sunt invadatori desi cam asta au aratat la prima vedere si cateva puteri militare chiar sunt pe punctul de a face asta cand deodata cineva din US, american bineinteles, isi da seama, descifreaza mesajul acestor extraterestri si aplaneaza temerile omenirii iar mesajul este de-a dreptul chiar posibil si indraznet ... cica extraterestri care erau cu ochii pe noi ca pe butelie de mult timp au vazut ei ca suntem atat de dezbinati incat suntem pe cale de a ne autodistruge ca civilizatie si atunci era necesara interventia lor pt ca sa uneasca omenirea si pt ca intr-o viziune undeva in viitor noi vom fi salvatorii speciei lor. Apoi dupa ce transmit mesajul isi iau jucariile si pleaca.
    Mda, ce sa zic... se stie ca cineva spiritual avansat ca nivel de constiinta va intelege f usor pe cel situat mai jos indiferent ce specie sau civilizatie este, deci daca ar fi vrut sa comunice cu noi atunci ar fi inlesnit acest lucru din partea lor, iar primul contact s-ar fi facut cu totul altfel, adica intai ar fi abordat planul spiritual la care se gaseste omenirea si apoi in functie de acesta ar urma gradual contactul fizic. Daca planul spiritual nu este adecvat atunci abordarea de catre et ar presupune unele etape premergatoare, de pregatire si de observatie.
    Practic ce se arata in film este abordarea noastra de catre extraterestri situati ca nivel de evolutie spirituala la nivelul nostru sau mai jos, evident ar putea fi avansati ca tehnologie dar asta este altceva. O civilizatie cu adevarat sanatoasa este atunci cand avansarea tehnologica este reflectia evolutiei ei in plan spiritual si viceversa. Orice dezechilibru in aceasta balanta ori de partea spirituala , ori de partea materiala arata ca acea civilizatie este pe un drum autodistructiv.
    Pe urma ce m-a mirat este felul cum aratau acesti extraterestri, ei nu erau deloc asemanatori cu noi, ceea ce te pune un pic pe ganduri deoarece se stie din conspiratiile cu e.t. in care se vorbeste despre anumite contacte care s-au realizat in trecut in secret intre conducerile unor puteri ale lumii cu anumite specii de extraterestri complet altfel decat noi. Vezi dosarele X
    In fine filmul ca actiune si idee nu este unul apectaculos, desi sunt un f mare fan al sf-urilor nota mea pt acest film este 5 pe o scala de la 1 la 10 , nu se compara cu mesajele din STAR TREK sau SG. Chiar si serialul V este mult mai realist decat acest film.
    cu drag nelunnn

    RăspundețiȘtergere
  2. Anul acesta mi-am propus sa vad toate filmele nominalizate la Oscar, iar acesta este cel cu care am inceput. Pot spune ca mi-a placut, mi-a dat o stare de spirit buna si m-am bucurat ca nu a fost foarte spectaculos.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...