Ieşirea Din MATRIX: SADHGURU & NASSIM HARAMEIN - Legătura dintre spiritualitate și știință

marți, 7 februarie 2017

SADHGURU & NASSIM HARAMEIN - Legătura dintre spiritualitate și știință

Sadhguru este unul dintre misticii actuali pe care-l simțim ca fiind unul dintre cei mai reali, lucizi si simpatici învățători spirituali. I-am mai dedicat cateva articole pe care le puteti studia in categoria SADHGURU, iar astazi dupa articol, gasiti un filmulet in 3 parti prin care se face legatura intre stiinta si spiritualitate printr-un colaj intre ceea ce spune Sadhguru si Nassim Haramein.

PROBLEMA IDENTIFICARII CU MINTEA

"Căutător: Mintea noastră chiar e împotriva noastră tot timpul – și dacă da, de ce?

Sadhguru: Bun, datorită minții ai auzit un cuvânt precum „spiritualitate”. Da? Datorită minții ești capabil să înțelegi ce îți spun acum. Așadar, nu face dușman din cineva care îți este prieten. Te rog să privești puțin la viața ta și să-mi spui – mintea ta îți e prieten, sau dușman? Tu ești cine ești doar datorită minții tale, nu-i așa? Te-ai făcut varză, dar asta e alegerea ta. Dacă vrei să fii fără minte, e foarte simplu: n-ai nevoie decât de o lovitură puternică în cap. Nu mintea e problema. Problema e că nu știi cum să o folosești. Așa că nu vorbi despre minte, ci doar ia aminte la modul nepotrivit în care încerci să o folosești. Dacă încerci să mânuiești un lucru fără să îl înțelegi, atunci o să îl faci varză.

Nu mintea este problema. Problema este că nu știi cum să o folosești.

De exemplu, să luăm cultivarea orezului. Crezi că e mare lucru? O face un simplu țăran. Își dau 100 de grame de boabe de orez, pământul necesar și tot ce-ți trebuie. Cultivă-mi orez pe un acru și adu-mi ce-ai obținut – și o să vezi ce dezastru o să fie. Nu pentru că e mare lucru să cultivi orez, ci pentru că tu nu înțelegi nimic despre cultivarea orezului; de-aia e așa de dificil. În același fel, a-ți menține mintea goală precum spațiul nu e mare lucru. E cel mai simplu lucru. Dar tu nu înțelegi nimic despre asta, așa că e atât de greu. Viața nu funcționează așa. Dacă vrei să ai capacitatea să folosești ceva așa cum trebuie, trebuie să înțelegi pe deplin ce este lucrul acela. Altfel, poate că o să reușești de câteva ori, accidental. Dar n-o să meargă de fiecare dată.

Într-o zi, la o biserică foarte fundamentalistă, pastorul se lua de copiii de la școala de duminică înainte de slujba efectivă. Știți cum sunt ei, persoane foarte energice, așa că chiar îi freca bine. Apoi și-a dat seama că micuții arată un pic descurajați, așa că s-a gândit că ar putea să facă lucrurile mai interesante pentru ei, spunându-le o ghicitoare. Așa că le-a spus: „Acum o să vă spun o ghicitoare. Ce strânge alune pentru iarnă, se cațără în copaci, sare de colo-colo și are o coadă înfoiată?”. O fetiță a ridicat mâna. „Spune-mi ce este.”. Fetița spuse: „Știu că răspunsul este Iisus, dar mie mi se pare că e o veveriță.”. Da? Ei bine, cam de asta ați avut parte până acum. Cea mai mare parte din educația pe care ați primit-o este în contextul ăsta. Ce e bine și ce e rău, ce e corect și ce e greșit, ce e Dumnezeu și ce e diavolul – totul se înscrie în contextul ăsta, nu vine din propria voastră experiență de viață.

Odată ce te-ai identificat cu ceva ce nu ești, mintea este un tren expres pe care nu poți să-l oprești. Poți să faci ce vrei; n-o să poți să-l oprești.

Așadar, cum poți să oprești această minte? Te-ai identificat cu lucruri care nu sunt tu. În clipa în care te identifici cu ceva ce nu ești, mintea o să meargă continuu. Să zicem că ai mâncat multă mâncare grasă și acum ai gaze la stomac. Încerci să le ții, dar nu poți. Dacă mănânci ce trebuie, nu trebuie să ții nimic, corpul e în regulă. La fel e și cu mintea – te-ai identificat în mod eronat cu lucruri care nu sunt tu. Odată ce ești identificat greșit, nu poți să oprești mintea.

Dacă te de-identifici de tot ce nu ești, o să vezi că mintea o să fie goală și limpede. Dacă vrei să o folosești, poți să o folosești; dacă nu, ea o să fie goală, pur și simplu. Așa ar trebui să fie, că n-are nicio altă treabă să fie în alt fel. Dar în clipa asta te-ai identificat cu atât de multe lucruri care nu sunt tu. Uită-te un pic și vezi cu câte lucruri te identifici – începând cu corpul fizic. Ești identificat cu atât de multe lucruri și încerci să oprești mintea, încerci să meditezi – păi n-o să meargă. Fie dezmembrezi identificările, fie o să o facă viața pentru tine. Indiferent cu ce te identifici, atunci când te înfruntă moartea, toate pică, nu-i așa? Așa că, dacă nu înveți în niciun alt fel, o să vină moartea și o să te învețe că nu asta era ideea. Dacă ai puțină rațiune, o să înveți chiar acum că nu asta e ideea. Dacă nu înveți acum, atunci o să vină moartea și o să te scoată din identificări.

Așadar, trebuie să te dez-identifici. Petrece-ți 10 minute în fiecare dimineață și vezi cu ce lucruri te identifici – cu ce lucruri care nu sunt tu. O să fii surprins să vezi în câte moduri ridicole și cu câte lucruri ridicole te identifici. Pur și simplu sparge, mental, toate lucrurile din jur, în casă și vezi – atunci o să știi toate lucrurile cu care te identifici. Lucruri mici, lucruri mari, casa ta, familia, totul – sparge-le mental și o să vezi. Toate lucrurile care te dor – este evident că te identifici cu ele. Și de îndată ce te identifici cu ceva ce nu ești, mintea devine un tren expres pe care nu mai poți să-l oprești. Poți să faci ce vrei, că n-o să o poți opri. Așadar, tu duci mintea la viteza maximă și apoi vrei să pui frână – nu merge așa. Înainte să frânezi, trebuie să iei piciorul de pe accelerație."



Mult mai multe articole cu Sadhguru gasiti pe site-ul http://www.inspire-magazine.ro dar și pe https://magicinsight.wordpress.com

2 comentarii:

  1. Pacat ca nu e tradus!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este tradus..apasati pe butonul de activare a subtitrarii din playerul youtube (arata ca o casuta alba cu doua dungi negre. In mod normal subtitrarea intra automat daca sunteti din Romania.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...