marți, 31 mai 2016

O perspectivă cosmică asupra istoriei pământului - interviu cu Sal Rachele (31.05.2016)

A Cosmic Perspective On The Earth's History - Interview with Sal Rachele (2016)

Va prezentam astazi un interviu foarte interesant cu Sal Rachele , realizat de Revista Cosmos, in care se aduc in discutie urmatoarele idei si se raspunde la urmatoarele intrebari:

"Îmbunătăţirea capacităţilor intutive şi psihice. Cum au început în cazul lui Sal? 
Ce e de preferat, o abordare holistică sau reducţionistă? 
Cum să ne îmbunătăţim discernământul? 
Lucrător în Lumină vs Luptător al Luminii. 
Energia EM scalară şi Marele Soare Central. 
Ultimele noutăţi în domeniul spiritualităţii. 
Influenţe ale ADN-ului asupra societăţii în următoarele decenii. 
Reptilienii şi codul genetic. 
Progresul spiritual şi România. 
Nivelul conştiinţei/vibraţiei în România şi în lume. 
Globalizarea şi schimbul puterilor mondiale. 
Drama de pe Pământ şi creuzetul din zona României.
Ultima carte care o să urmeze? 
Avem nevoie de un lider spiritual?" SURSA

sâmbătă, 28 mai 2016

ATLASUL NORILOR


CLOUD ATLAS (2012)

Continuăm astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend foarte spectaculos, un film facut de fratii Wachowsky, producatorii trilogiei MATRIX.

Iata cateva cuvinte despre film:

joi, 26 mai 2016

ATOMUL cu Jim Al-Khalili


BBC - ATOM (2007)
with Jim Al - Khalili

Acum o lună și jumătate publicam articolul Secrete Fizicii Cuantice in care aveam impresia ca sunt dezvaluite lucruri senzationale pentru mass media, aspecte de la frontiera cunoasterii, pentru ca un pic mai tarziu sa descoperim cu surprindere, un alt documentar tradus, realizat de acelasi charismatic profesor universitar de fizica, Jim Al-Khalili inca din 2007, tot la BBC (BBC Four) in care vorbea inca de pe atunci, in parte, despre cele discutate si in documentarul din 2015. 

luni, 23 mai 2016

ROBERT LANZA - Biocentrismul (23.05.2016)

ROBERT LANZA - BioCentrism (2014)

Despre BIOCENTRISM am vorbit pe larg în articolul dedicat acestui subiect intitulat "BIOCENTRISMUL ŞI VIAŢA VEŞNICĂ" însă la vremea respectivă nu am avut un interviu tradus cu autorul cărții prezentate atunci, Robert Lanza, însă acum avem.

"Robert Lanza este doctor în științe și șeful echipei de cercetare la Institutul Advanced Cell Technology, este de asemenea profesor asociat la Wake Forest University School of Medicine.

Iată în esență cam care sunt ideile lui Lanza:

Am fost învățați că suntem doar o aglomerație de celule și că murim atunci când corpul nostru se învechește. Și de aici ... sfârșitul poveștii. O serie de experimente științifice sugerează însă că de fapt, credința noastră în moarte pornește de la o premisă falsă.

Potrivit Biocentrismului, spațiul și timpul nu sunt ceea ce credem noi. Tot ceea ce experimentezi acum nu este decât un vârtej de informații care se întâmplă în creierul tău. Spațiul și timpul sunt doar instrumente care te ajută să ordonezi totul ... Imortalitatea nu presupune o existență perpetuă în timp, fără sfârșit, ci mai degrabă înseamnă existența în afara timpului :

„Nu ești un simplu obiect, ești o ființă specială”, afirmă Robert Lanza. 

Potrivit Biocentrismului, nimic nu există fără conștiință. Spațiul și timpul nu sunt obiecte, ci mai degrabă niște instrumente pe care mintea noastră le folosește pentru a da un sens existenței. Moartea nu există într-o lume fără spațiu și timp.


Este interesantă legătura care există între această teorie și spiritualitate. Cunoscutul lider spiritual Deepak Chopra a apreciat că această teorie a biocentrismului este congruentă cu tradițiile și viziunea înțeleaptă a populațiilor antice despre lume. Conștiința concepe, guvernează și se transformă în lumea fizică. Ea este terenul Existenței, unde atât realitatea obiectivă, cât și cea subiectivă iau naștere.

Interviul cu Robert Lanza, cuprinde următoarele întrebări :

* Ce anume este biocentrismul ? Cum poate biocentrismul să facă asta ? Oare este vremea unei noi paradigme ? Ce anume sunt spațiul și timpul ? Oare realitatea depinde de spațiu și timp ? Oare viața este ceva predeterminat ? Oare conștiința apare în creier sau este încorporată în Univers ? Oare putem depăși logica spațio-temporală ? Ce anume este viața ? Oare numai oamenii percep conștiința ? Oare observatorul și obiectul observării sunt separați ? Cum rămâne cu cercetarea dumneavoastră asupra celulelor stem ? Cum v-ați început cariera academică ? *


Pentru mai multe detalii despre teoria biocentrista va invitam sa studiati cartea "BIOCENTRISMUL de Robert Lanza și Bob Berman" (transport gratuit prin Libris.ro) si articolul anterior de pe blogul nostru "BIOCENTRISMUL ŞI VIAŢA VEŞNICĂ".

VEDEȚI INTERVIUL TRADUS AICI - link 1 sau AICI - link 2

sâmbătă, 21 mai 2016

POARTA STELARĂ - Filmul inițiator al odiseei (21.05.2016)


STARGATE (1994)

Dorim sa pornim astazi o odisee pe care am evitat-o pana acum, deoarece volumul de munca este destul de mare, insa fiind unul dintre filmele si serialele noastre de suflet, credem ca merita sa existe si pe acest blog. Pentru noi acest film si serialele conexe ce au urmat, sunt poate, cele mai bune productii sf din toate timpurile. 
Filmul, dar mai ales serialele sunt arhimediatizate, insa in ciuda acestui fapt nu am reusit sa le gasim pe net cu usurinta asa ca am zis sa ne aducem si noi contributia in promovarea acestora.
Este o serie care ne-a marcat si ne-a ridicat la fileu sute de intrebari, o epopee care poate deschide mintea catre noi posibilitati, un film care abordeaza idei stiintifice de frontiera si aduce o viziune asupra religiei si spiritualitatii extrem de ofertanta ...

vineri, 20 mai 2016

Noul Mind Synergy de la AIM GROUP - mai bun si reducere 20% (20.05.2016)


Mind Synergy: cea mai SIGURĂ și UȘOARĂ cale
prin care te poți relaxa și revitaliza profund în doar 15 minute

Această tehnologie revoluționară pentru stimulare mentală și relaxare fizică totală se adresează în mod deosebit persoanelor care suferă de stres cronic și acut, tulburări emoționale intense, oboseală psihică și fizică, nivel scăzut de energie, probleme cu somnul, dificultăți de concentrare și memorare, poftă scăzută de viață, anxietate și depresie.
Detaliile campaniei de reducere:

1. reducerea de 20% se acordă doar la comenzile făcute ONLINE cu plata prin card sau transfer bancar.
2.  acest discount este valabil în perioada 7 mai 2016 – 7 iunie 2016
3. faci precomandă acum ca să primești reducerea de 20% și îți livrăm aparatul începând cu data de 7 iunie 2016. După acest termen, poți achiziționa Mind Synergy doar la preț întreg.

Această variantă nouă de Mind Synergy este special gândită și concepută pentru a veni în ajutorul tuturor celor care își doresc:

- îmbunătățirea stării de sănătate
- dobândirea și păstrarea stării de relaxare profundă fizică și psihică
- regenerarea forței vitale și creșterea nivelului general de energie
- amplificarea stării interioare de bine
- reprogramarea subconștientului pentru atingerea succesului financiar
- atingerea greutății ideale prin autosugestie
- revigorarea memoriei și creșterea capacității de învățare
- îmbunătățirea somnului
- atingerea celei mai profunde stări de armonie pe toate nivelurile ființei
- vindecarea prin puterea minții a unor tulburări și boli psihice, emoționale sau fizice

Stresul: cauza majorității bolilor

Majoritatea specialiștilor estimează că 85 până la 90% dintre bolile cu care se confruntă astăzi omenirea au la bază stresul cronic. De exemplu, hipertensiunea arterială, ulcerele, bolile de inimă, cancerul, diabetul, tulburările hormonale, depresia, anxietatea și oboseala cronică.

Din păcate, studiile efectuate arată că stresul psihic, tulburările emoționale și starea continuă de încordare fizică sunt prezente în așa măsură încât majoritatea oamenilor nu ating niciodată în viața adultă adevărata stare de relaxare. Stresul cronic la intensitate scăzută (acea picătură chinezească) a devenit ceva obișnuit, trecut adesea cu vederea, însă este profund nociv pentru întreaga ființă umană cauzând deteriorarea gradată și sigură a sănătății.

Este vorba despre majoritatea stimulilor de stres care sunt subtili sau indirecți: poluarea fonică și atmosferică, presiunile constante de la locul de muncă, grijile familiale, factori ambientali cangerigeni, fluxul de mesaje și informații negative primite pe toate căile mass-media, șomajul, teama constantă (și adesea neconștientizată) de criminalitatea stradală, neînțelegerile dintre generații și sexe etc. Aceștia sunt probabil cei mai periculoși factori de stres deoarece sunt insidioși și permanenți.
De ce nu funcționează cu adevărat majoritatea practicilor de relaxare?

Tehnicile existente la ora actuală necesită disciplină: întâi trebuie să înveți practica și apoi să o pui în aplicare până când începe să dea rezultate. Mulți dintre oameni au nevoie de câteva săptămâni și chiar luni de zile pentru a ajunge să simtă efecte pozitive, iar alții renunță pentru că le lipsește timpul efectiv de practică, încrederea sau disciplina. Pentru unele persoane care sunt deja foarte tensionate și agitate sau au o fire mai vulcanică, încercările de a-și liniști mintea și de a se relaxa conduc la frustrări și acumulări de stres și mai mare.
Mind Synergy este probabil cea mai rapidă, puternică și eficientă tehnologie de relaxare din lume

Mulți oameni asociază privitul la televizor, statul pe plajă, pescuitul sau pur și simplu statul degeaba cu deconectarea și eliminarea stresului, dar niciuna dintre aceste stări nu este cu adevărat și profund relaxantă.

Detensionarea, calmarea și relaxarea deplină resimțite doar în timpul ședințelor cu Mind Synergy sunt profund revitalizante și benefice pentru corp, minte și spirit. Calmul și relaxarea sunt absolut esențiale pentru a ne păstra sănătatea fizică, mentală și emoțională. Niciun medicament sau terapie din lume nu are efecte pe un fond de stres și încordare permanentă. Invers, atunci când ne relaxăm tot mai mult la cel mai profund nivel, ușor și plăcut, ne vindecăm pe toate nivelurile posibile, devenim mai creativi, avem claritate mentală, identificăm adevăratele soluții ale problemelor cu care ne confruntăm, ne eliberăm de dependențe chimice sau emoționale, radiem frumusețe și charismă, ne redobândim pofta de viață și intrăm în contact cu cele mai puternice și benefice resurse aflate în subconștient.

Liniștirea gândurilor, păstrarea stabilității emoționale și armonia profundă la nivelul corpului sunt cheia sănătății și a vitalității. Atunci când te relaxezi tot mai profund și intri într-o stare plenară de euforie și bună dispoziție, corpul se regenerează intens, țesuturile se refac la capacitate maximă, deșeurile sunt eliminate în cel mai eficient mod, energia atinge nivelul optim, te simți fericit și pregătit pentru orice provocare a vieții.

Motivul pentru care Mind Synergy reprezintă cea mai complexă și performantă tehnologie pentru relaxare și revitalizare este efectul puternic de menținere a stărilor dobândite. Efectele benefice se resimt mai mult timp chiar după o singură ședintă cu Mind Synergy.


Efectele majore pe care le obții cu tehnologia Mind Synergy:

-atingerea celui mai profund nivel de relaxare și accesarea energiilor puternic revitalizante
- efect calmant intens și de durată (reducerea și chiar eliminarea totală a stresurilor puternice, durerilor fizice și tulburărilor emoționale)
- eliminarea totală a oboselii, stărilor de depresie, anxietate sau agitației emoționale
- inducerea și menținerea stării de euforie, claritate mentală și armonie interioară
- regenerarea rapidă a energiei fizice după efort intens, competiții sportive, intervenții chirurgicale sau boală
- îmbunătățirea somnului datorită eliberării de tensiune și a efectului puternic calmant pe care îl au programele special concepute pentru acest efectele
- fortificarea sistemului imunitar și creșterea rezistenței la oboseală, infecții și alți factori patogeni
- amplificarea și menținerea stării generale de bine (senzația deplină de ușurare și ordine interioară)
- creșterea sugestibilității subconștientului, fapt care facilitează ștergerea programelor negative care rulează fără să fim conștienți de ele și rescrierea unor programe noi pentru succes financiar, relații armonioase, evoluție la locul de muncă, sănătate radiantă, performanțe spectaculoase în sport, artă sau știință, atragerea partenerului ideal de viață
- acumularea unui volum mai mare de informații într-un timp mai scurt)
- îți apar idei spontane, rezolvări ale unor probleme din prezent sau mai vechi, se deblochează centri energetici și se declanșează procese de vindecare spontană
- se produc transformări profunde la nivelul înțelegerii și a viziunii asupra vieții, și adesea ședințele repetate cu Mind Synergy conduc la salturi mentale spectaculoase și rezultate profund benefice în practicile spirituale
- crearea unei câmp energetic pozitiv și protector care favorizează accesarea celor mai înalte și benefice planuri subtile (efecte puternice în meditație, vise lucide, dedublare astrală, dinamizarea intuiției și clarvedere).

CUMPĂRAȚI MIND SYNERGY II de AICI
(REDUCERE 20%)

Ce îmbunătățiri am adus noului model Mind Synergy

Din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de tehnologiile pentru relaxare totală și revitalizare rapidă a energiei fizice și psihice. Interacțiunea cu clienții și partenerii noștri ne confirmă că deschiderea către terapii neconvenționale, stimulare mentală și reprogramarea creierului pentru creșterea calității vieții este tot mai mare.

Din acest motiv, ne-am dorit să creăm pentru tine o nouă variantă a tehnologiei Mind Synergy, una care să-ți împlinească un număr cât mai mare de nevoi în cele mai importante domenii de activitate.
Am trecut de la 51 de programe la un set nou cu 112 programe specifice și foarte puternice.
Ne-am asigurat că programele acoperă cele mai importante domenii de viață: relaxare profundă, revitalizare și sănătate, îmbunătățirea somnului, antrenarea creierului, îmbunătățirea memoriei și învățarea accelerată, reprogramare mentală, succes financiar, eliberarea de dependențe și construirea unor relații armonioase, creșterea performanțelor sportive, amplificarea intuiției și a creativității în artă, liniștirea minții, meditație și amplificarea rezultatelor obținute în practicile spirituale.
Datorită posibilității conectării la PC, laptop ori tabletă îți poți descărca singur actualizările de software și viitoarele programe noi
Funcționalitate extinsă: acumulator Lithium polymer (similar cu cel de la telefoanele mobile). Acest lucru înseamnă că poate fi folosit absolut oriunde pentru că nu depinde de priză. Îl încarci la laptop și îl poți lua în orice loc cu tine.
Are SD card pe care poți introduce orice vrei tu (melodii preferate, afirmații, sugestii, programe audio cu informații utile, inclusiv programele noastre ulterioare pe care le vei putea descărca de pe internet direct în noul model Mind Synergy).
Noul model Mind Synergy are încoporat un mp3 player, ceea ce îți dă posibilitatea să introduci melodii care pot rula peste programele deja existente (eficiență crescută, plăcere mai mare)
Poate fi folosit acum special pentru învățare accelerată, introducând în format audio informațiile pe care vrei să le reții rapid înaintea unui examen (rezultate excepționale se obțin și când introduci afirmații și sugestii pozitive care să ruleze odată cu programele pentru creșterea sugestibilității și reprogramarea subconștientului)
Noul Mind Synergy are un design mult mai elegant, este mai mic și mai ușor (afișaj LCD mai complex și totodată mai ușor de înțeles, făcând navigarea în setul de programe mult mai plăcută și clară)
Am păstrat același preț. Am făcut toate aceste îmbunătățiri, am perfecționat calitatea sunetului și am adus relaxarea la cel mai profund nivel posibil din pasiune pentru tehnologie și dezvoltare umană, astfel încât tu să te poți bucura mai mult și mai profund de viață. Prețul noului model Mind Synergy este același cu cel de dinainte.


Cum funcționează tehnologia Mind Synergy


Principiul său de funcţionare are la bază munca de studiu şi practică a doctorului Francis LeFebure care a demonstrat că anumite senzaţii sub forma unor puncte luminoase (fosfene) generate prin stimulare cerebrală audio-vizuală (lumină şi sunet alternant stânga/ dreapta) declanşează efecte profund benefice în întreaga structură a fiinţei umane (nivel psihic, fizic şi spiritual).

Mind Synergy te conduce într-o călătorie în care poți experimenta senzații noi, intense, de a căror existență nu ai fost conștient înainte. Deseori intervine o modificare a percepției temporale și spațiale când primează sentimentul de întrepătrundere a mai multor spații (universuri). Luminile compuse ale ochelarilor (cu care un dispozitiv de stimulare cerebrală este prevăzut) produc efecte luminoase în câmpul vizual, generând o multitudine de culori și forme datorită frecvențelor și programelor riguros alese. Legătura cu fenomenele mistice este de cele mai multe ori evidentă, mai ales pentru persoanele care practică în paralel și meditația.

Pe termen lung, ședințele de stimulare cerebrală cu semnale sonore și luminoase conduc la crearea unei stări mentale foarte lucide, focalizate și flexibile. Intrarea cu ușurință în dispoziția de relaxare totală este un alt efect major care ulterior poate fi accesat fără utilizarea unui dispozitiv de tip brain machine, deoarece acest gen de tehnologie antrenează creierul să învețe reproducerea la comandă a diferitelor stări de conștiință.

„Rezultatele pe care le obținem nu doar că sunt fără precedent, dar ele sunt și revoluționare. Implicațiile și efectele sunt incredibile – explorarea creierului are o importanţă colosală, nu numai pentru combaterea dizabilităților de învățare, ci şi pentru potenţarea tuturor funcţiilor creierului. Am observat că depresia, anxietatea, insomnia, epilepsia și practic orice disfuncție mentală sunt cauzate de lipsa coerenței la nivelul creierului. Folosind dispozitive de stimulare cerebrală, putem readuce creierul la cea mai performantă stare de funcționare. Sună fantastic, dar ceea ce descoperim poate schimba radical viața tuturor oamenilor de pe Planetă.” – Dr. Siegfried Othmer, cercetător științific la Institutul EEG, Woodland Hills, California, și președinte al diviziei de neurofeedback din cadrul Asociației pentru Psihologie Aplicată și Biofeedback,Recomandări speciale


Pentru obţinerea efectelor specifice în sfera dinamizării şi stimulării mentale se recomandă una sau chiar două şedinţe zilnic cu Mind Synergy folosind acelaşi program timp de 21 de zile, preferabil în același interval orar. Urmărești pentru început să realizezi sesiuni de stimulare cerebrală folosind programele mai scurte pentru a-ți acomoda simţurile şi programele de relaxare deplină.
Efectele obţinute în urma unei şedinţe nu se opresc odată cu încheierea stimulării. Reverberaţiile produse în undele cerebrale durează săptămâni şi chiar luni de zile cu amplificări şi diminuări care depind de schemele mentale şi de ritmurile de funcţionare ale fiecărui utilizator.
Certificări și Garanții

Mind Synergy are certificare ISO 9001, standardul cu cea mai largă răspândire și aplicare în ce privește îndeplinirea condițiilor de calitate a bunurilor. Indiferent de motiv, dacă îl returnezi în 30 de zile de la achiziționare, primești banii înapoi. Certificatul de garanție ce însoțește produsul este valabil 24 de luni.


Contraindicații!


Se interzice în mod ferm folosirea acestui dispozitiv în cazul bolilor de inimă, epilepsie. Schizofrenie și în cazul altor boli psihice grave (în tratamentul cărora se folosesc neuroleptice). Achiziționarea acestui produs presupune că dumneavoastră ați luat la cunoștință și vă asumați întreaga răspundere în cazul încălcării acestor contraindicații.

CUMPĂRAȚI MIND SYNERGY II de AICI
(REDUCERE 20%)

Despre produsele AIM GROUP puteti afla mai multe in filmuletele de mai jos:


ACEST ARTICOL ESTE ŞI O RECLAMĂ
Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.

miercuri, 18 mai 2016

CREIERUL cu David Eagleman (18.05.2016)

THE BRAIN WITH DAVID EAGLEMAN (2015)

DAVID EAGLEMAN (n. 1971) este, printre altele, specialist în neuroştiinţe, membru al Consiliului Forumului Economic Internaţional, cercetător în cadrul Institutului pentru Etică şi Tehnologii Inovatoare. În 2012, a fost inclus de revista italiană Style în „Lista personalităţilor geniale" („Brightest Idea Guys").
Documentarul pe care vi-l prezentam astazi, de fapt o serie de 6 episoade (posibil primul sezon) realizate de PBS, sunt facute pe baza studiilor realizate de David Eagleman, studii publicate in cartea "INCOGNITO - Viețile secrete ale creierului", de accea vom prezenta atat cartea cat si documentarul, pe scurt.
Nu am vazut tot documentarul ci doar prima parte din 6 (Ce este realitatea?), in care este abordat un subiect care a mai fost dezbatut pe blogul nostru in special in cadrul documentarului "Secretul de dincolo de materie", insa de data asta cu dovezi mult mai clare, mai concrete care vin in completarea celor spuse atunci, aspecte spuse intr-un mod usor de inteles si chair amuzant pe alocuri. Pentru noi a fost suficient ca sa-l promovam mai departe, desi este un documentar facut de main stream media (PBS).
 In ultima vreme au inceput sa apara, incet incet si in mass media centrala ici colo, oaze de adevar, raze de lumina extrem de stralucitoare care brazdeaza plafonul gros de nori si ceata din aceasta medie corporatista extrem de intunecata.  
Speram sa nu fim dezamagiti pana la finalul seriei. 

Iata despre ce este vorba in carte si in film conform celor de la stroke.ro

"Am avut tentația de a scrie un articol gen „Știați că…” după ce am citit cartea Incognito. Viețile secrete ale creierului”, de David Eagleman. Asta pentru că sunt foarte multe lucruri pe care le ignorăm în privința funcționării creierului uman, deși cercetările neurologice sunt din ce în ce mai numeroase și interesante. Însă, practic, ar fi trebuit să copiez jumătate din carte. Rămâne să o citiți și să aflați, de pildă, de ce nu ne putem gâdila singuri (și de ce, totuși, schizofrenii o pot face), de ce 15% dintre femei pot vedea mai multe culori decât restul populației, ce este epilepsia de lob temporal și ce rol a jucat ea în „transmiterea profețiilor divine”, de ce putem omorî mult mai ușor pe cineva de la distanță și mult mai greu când ne aflăm cu acel cineva față în față, ce mecanisme cerebrale inconștiente sunt implicate atunci când ne simțim atrași de o persoană și de ce trăim, de fapt, tot timpul în trecut.

Eagleman adună în volumul „Incognito. Viețile secrete ale creierului” foarte multe descoperiri despre funcționarea acestei mașinării complexe și fascinante care este creierul. Acest organ de numai 1400 de grame, străbătut de miliarde de neuroni, susține viața fiecărui om și este, în continuare, un mister pe care îl vom cerceta mulți ani de acum înainte. Dar totuși ce știm despre el?

„Un neuron creează în medie zece mii de conexiuni cu neuronii învecinați. Dată fiind existența a miliarde de neuroni, aceasta înseamnă că într-un singur centrimetru cub de țesut cerebral sunt tot atâtea conexiuni câte stele în Calea Lactee.”

În funcționarea acestui conglomerat de conexiuni neuronale, conștiința este „un mărunt pasager clandestin pe un transatlantic, care se bucură de călătorie fără să bage de seamă enorma inginerie de sub punte”. Conștiința prinde „doar zvonurile a ceea ce se-ntâmplă” în funcționarea creierului. Rolul conștiinței este acela al unui director de multinațională. Nu cunoaște decât puțini angajați, nu știe cum își fac treaba, nu are cum să le urmărească activitatea în detaliu.

„Piesele conștiente ale creierului antrenează alte piese din mașinăria neurală, stabilind obiectivele și alocând resursele.”

Creierul este un „sistem automatizat de subprograme care atinge un grad mare de complexitate”, iar conștiința este mecanismul care permite comunicarea între componente, distribuie resurse si deleagă responsabilități. Atât timp cât mediul extern poate fi abordat de programele automatizate (fie moștenite, fie dobândite) ale creierului, intervenția conștiinței n-ar face decât să ducă la eșecul sau îngreunarea acțiunii. De pildă, după ce am învățat să mergem cu bicicleta, dacă am încerca să devenim conștienți de cum mergem pe bicicletă n-am mai putea să o facem.

În cadrul creierului exista niște sisteme zombi (la care nu avem acces conștient, sunt automatizate și inconștiente). Însă specializarea lor nu este definită mereu clar. Pot fi sisteme care pot face același lucru și care pot intra în conflict. Un alt rol al conștiinței este de a media cu succes în aceste conflicte și de a lua decizii. Uneori, aceste decizii se pot referi la învățarea unor noi sisteme eficiente, care în timp vor deveni și ele zombi. Flexibilitatea intelectuală presupune și imprevizibilitatea acțiunilor. Astfel, cu cât dispunem de un creier antrenat în a învăța și aplica sisteme diverse, chiar dacă uneori în conflict, cu atât vom fi mai flexibili și, în consecință, mai imprevizibili. În acest context, se poate vorbi de intuiție ca despre acel proces prin care simțim că trebuie să acționăm sau să decidem ceva fără o explicație anume, căci sunt momente în care creierul „se prinde” de multe lucruri, înainte ca informația să pătrundă în conștiința noastră.

Din această perspectivă, animalele au conștiință? Gradul de conștiință al unui animal este direct proporțional cu flexibilitatea sa intelectuală.

„Cu cât un animal pare a fi un talmeș-balmeș de subprograme care reacționează simultan și diferit la stimuli, cu atât oferă mai puține semne de conștiință, cu cât este mai capabil să se coordoneze, să amâne atingerea satisfacției și să învețe programe noi, cu atât va fi mai conștient.”

Autorul propune o nouă lege a evoluției – „Caută soluții – când găsești una, nu te opri.” Îi dă exemplu pe cei care, deși bolnavi de Alzheimer, nu își pierd capacitatea de a se descurca singuri. Asta pentru că creierul lor a fost antrenat permanent să caute soluții alternative când se lovea de obstacole și ei aplică strategii de găsire a rezolvărilor problemelor fără să rămână blocați într-un comportament ce se dovedește ineficient în confruntarea cu elementele realității din jur.

Aș numi-o o carte tocmai bună pentru a afla cum să faci față manipulărilor din publicitate și politică. În aceste domenii, se folosesc des două informații despre creierul uman pe care noi tindem să le ignorăm când ne formăm o opinie despre un produs sau despre un om. Prima se referă la efectul de simplă expunere – expunerea repetată la un obiect sau un chip anume te va determina să îl preferi altora. A doua este legată de efectul de iluzie a adevărului – suntem mai înclinați să credem că o afirmație e adevărată dacă am mai auzit-o (indiferent dacă e adevărată sau falsă). Nu-i așa că acum înțelegem de ce același politician rămâne în funcție mult timp (indiferent de calitățile și acțiunile sale) și de ce unele produse sunt consumate des (deși calitatea lor e îndoielnică)? Creierul nostru funcționează după niște „coordonate” și dacă le cunoaștem ne putem schimba și comportamentul și deciziile, deci însăși calitatea vieții pe care o ducem.

Modificările aduse de tumori, atacuri cerebrale sau de consumul de droguri în funcționarea creierului ne arată că „identitatea unui om depinde în mod esențial de starea creierului său”. Dar, în același timp, „mintea depinde de integritatea neuronilor, dar nu neuronii sunt cei care gândesc.” Principiul emergenței (conform căruia mai multe elemente laolaltă formează un întreg ceva mai mare decât suma lor) este cel care guvernează funcționarea creierului uman – „… întregul poate prezenta o proprietate nouă, de care nu se bucură în sine nici una dintre părți”.

Autorul prezintă numeroase experimente care dovedesc atât importanța moștenirii genetice, cât și cea a influenței mediul extern, a experiențelor personale în acest mediu. De pildă, există anumite combinații de gene ce predispun la agresivitate, însă dacă mediul în care a trăit individul a fost crescut și educat în spiritul colaborării și înțelegerii, având atașamente afective sănătoase în familie și în comunitatea sa, și experiențele sale nu l-au expus la traume și neglijență, aceste gene nu se vor manifesta niciodată.

Incognito. Viețile secrete ale creierului” (2011), de David Eagleman /// Punctaj personal***** /// Editura Humanitas (2016) /// Traducere: Ovidiu Solonar

Îndemnul cunoașterii de sine, vechi de când lumea, capătă noi valențe dacă ținem cont de noile descoperiri din neurologie. Acel „eu” conștient e doar o părticică din ceea ce suntem noi. Există o mulțime de programe și subprograme neurologice care susțin existența a numeroase „euri” care pot ieși la iveală în diverse situații – când bem prea mult, când suntem epuizați, când consumăm droguri, când o parte a creierului e afectată de prezența unei tumori sau de un atac cerebral etc. Dar anumite procese inconștiente pot ieși la suprafață, adică pot deveni conștiente, și în situații de stres, de competiție, de trăriri emoționale intense. Descoperim uneori despre noi înșine lucruri de care nu știam, dar asta înseamnă doar că atunci le-am conștientizat, nu înseamnă că ele nu erau acolo, modelându-ne comportamentul și deciziile. În plus, în noi, pot coexista „euri” contradictorii, aflate în conflict, fiecare luptându-se să ia deciziile pe care le crede potrivite la un moment dat.

„În fiecare dintre noi mai este cineva pe care nu-l cunoaștem.” (C.G. Jung)

Autorul este preocupat de elaborarea unor politici sociale și juridice adaptate descoperirilor din neurologie. În acest context, vorbește despre modul în care lobii noștri frontali, care se dezvoltă până la vârsta de 20 de ani, trebuie antrenați să controleze impulsivitatea și să gestioneze amânările. Mulți infractori sunt incapabili să își controleze agresivitatea deoarece lobii lor frontali fie nu au fost niciodată antrenați în procesul amânării satisfacțiilor și al controlului impulsurilor, fie sunt afectați de vreo disfuncționalitate. Eagleman dă exemple de oameni care acum 100 de ani au fost condamnați pentru anumite fapte și astăzi, cu cunoștințele de acum, n-ar mai fi primit aceeași pedeapsă, pentru că se iau în calcul în sistemul judiciar suferințele cerebrale, fizice și psihice ce pot fi probate.


„Legile eficiente au nevoie de modele de comportament eficiente: înțelegerea nu doar a felului în care vrem să se comporte oamenii, ci a felului în care se comportă de fapt.”

El face chiar câteva propuneri (dând exemple din sistemul judiciar american) de cum s-ar putea introduce metode de reabilitare eficiente a deținuților, de cum s-ar ajunge la acordarea unor pedepse potrivite, de cum s-ar putea implementa anumite politici sociale care să încurajeze comportamentele bune și de cum s-ar putea elabora politici proactive de prevenire a comportamentelor infracționale. Toate aceste propuneri au la bază cunoștințele pe care le deținem în prezent despre funcționarea creierului uman.

„… atunci când înțelegem cum operează de fapt creierul și de ce controlul impulsurilor eșuează la unele persoane, putem dezvolta noi strategii pentru a îmbunătăți procesul de luare a deciziilor pe termen lung și pentru a înclina balanța în favoarea acestuia.”

Eagleman vorbește și despre mitul egalității care spune că toți suntem capabili în mod egal să luăm decizii, să avem control asupra impulsurilor și să înțelegem consecințele faptelor noastre. El subliniază că ne naștem cu creiere diferite, cu posibilități diferite și nu se poate face o ierarhie în care să îi clasificăm pe oameni după niște criterii fixe. Oamenii nu vin pe lume cu același capacități și, în plus, în timpul vieții, au experiențe extrem de diferite care le modelează funcționarea cerebrală, după cum și funcționarea cerebrală influențează experiențele pe care le trăiesc. Aceaste experiențe sunt unice pentru fiecare și nu pot fi repetate.

„… dacă creierul nostru ar fi într-atât de simplu, încât să fie înțeles, nu am fi suficient de inteligenți ca să-l înțelegem.”

Crescut într-o familie de oameni de știință, cu o mamă biolog și un tată fizician, David Eagleman și-a urmat propriul drum în lumea științei fiind preocupat de funcționalitatea creierului în general și, în special, de modul în care percepem timpul.

În copilărie, a căzut de pe acoperișul unei case și, adult fiind, a aflat că experiența a durat mai puțin de o secundă, în timp ce el simțise că durase cu mult mai mult. Care sunt mecanismele care fac ca modul în care creierul percepe și își amintește un eveniment traumatic să ne pară ca având o durată mai lungă? E doar una dintre întrebările la care a căutat Eagleman răspuns de-a lungul anilor în domeniul cercetărilor neurologice. În urma experimentelor făcute, a aflat și că fiecare dintre noi trăim în trecut. Asta pentru că creierului nostru îi ia un timp să proceseze și să sincronizeze stimulii externi. Deci, când noi devenim conștienți de petrecerea unui lucru, el deja e consumat și multe altele s-au petrecut.

David Eagleman este directorul Laboratorului de Percepție și Acțiune din cadrul Facultății de Medicină Baylor (Houston, Texas), unde coordonează și Centrul de Cercetare în Neuroștiințe și Legislație. Este membru al Consiliului Forumului Economic Internațional și cercetător în cadrul Institutului pentru Etică și Tehnologii Inovatoare. Studiile sale privesc de asemenea capacitatea de adaptare a creierului, sinestezia și interconexiunile dintre neuroștiințe și sistemul juridic.

În 2015, a realizat câteva documentare intitulate „The Brain with David Eagleman”. În 2016, documentarele au fost nominalizate la Premiile Emmy. Experimente privind funcționarea percepției au demonstrat că viziunea noastră asupra lumii, intermediată de simțuri (văz, auz, miros, pipăit, gust etc.), nu reflectă exact mediul din jur, ci percepțiile sunt construcții ale creierului ajustate în funcție de așteptările noastre în legătură cu ceea ce vedem/auzim/mirosim etc. și în funcție de experiențele anterioare personale. Observăm diferențe perceptive doar atunci când așteptările noastre sunt înșelate sau atunci când ni se atrage atenția că trebuie să căutăm ceva anume în câmpul perceptiv. Practic, ne construim propria realitate, creierul decizând ce să rețină și ce să excludă, cum să sincronizeze ceea ce receptează și cum să elimine ceea ce nu îi este de folos.

David Eagleman este fondatorul mișcării „possibilian” prin care promovează spiritul creativ și dorința de explorare a lumii." SURSA

Cartea poate fi cumparat de AICI (TRANSPORT GRATUIT)

luni, 16 mai 2016

QiGong - câteva informații si prezentări video despre acestă cale spirituală, împreuna cu maestrul Jin Bodhi (16.05.2016)


Ce este Qigong-ul?

"Qigong-ul reprezintã multitudinea tehnicilor din sistemul practicilor energetice tradiţionale chinezeşti. El este o disciplinã spiritualã, o practicã terapeuticã, o ştiinţã a vieţii.

În antichitate, Qigong-ul (cikung) era “învãţãtura contopirii omului cu Cerul”. Astãzi conţinutul sãu are urmãtoarele pãrţi importante:

1) prevenirea apariţiei bolilor, întãrirea sãnãtãţii, tratarea afecţiunilor,

2) întãrirea corpului şi a sufletului, prelungirea vieţii şi atingerea longevitãţii,

3) creşterea capacitãţii de cunoaştere,

4) armonizarea omului cu mediul înconjurãtor,

5) descoperirea capacitãţilor deosebite ale omului şi consolidarea lor

6) modelarea caracterului şi a moralei

La una din conferinţele despre fenomenele deosebite care apar în Qigong, Maestrul Yan Xin afirma:

“Privit în general Qigong-ul este o modalitate de exersare a corpului şi a “inimii” (sufletului), de cultivare a naturii şi a vieţii, o metodã idealã de transformare a organismului, de menţinere a unei bune stãri de sãnãtate, de vindecare a bolilor şi de atingere a longevitãţii, o artã demonstrativã, o “tehnicã de descãtuşare a înţelepciunii”. De asemenea, el este o ştiinţã ce înglobeazã mai multe ştiinţe, legatã îndeosebi de actualele ştiinţe naturale şi sociale, este “tehnica avansatã a tehnicilor avansate actuale.”

Principalele tipuri de Qigong sunt: Qigong-ul taoist, Qigong-ul budhist, Qigong-ul confucianist, Qigong-ul medical şi Qigong-ul artelor marţiale (wushu). Caracteristica lor comunã este punerea accentului pe moralã.

Qigong-ul are forme dinamice şi forme statice. Accentul se pune însã pe alternarea tehnicilor statice cu cele dinamice. Formele dinamice cresc energia şi vigoarea corpului, pe când cele statice acţioneazã asupra fluidelor corpului (sângele, saliva, sucurile gastrice, diversele secreţii ale glandelor, ş.a.m.d.) şi asupra stãrii interioare.


Caracteristicile Qigong-ului sunt: comod, benefic sãnãtãţii şi longevitãţii

“Comod” se referã la faptul cã nu sunt necesare condiţii speciale (aparaturã, loc sau îmbrãcãminte deosebitã) pentru a practica: se poate exersa indiferent de sex, vârstã, starea corpului, într-o încãpere sau în aer liber, pe vreme frumoasã sau urâtã, şezând, mergând, culcat, în timpul lucrului sau al repaosului ş.a.m.d.

Practica Qigong-ului duce la îndepãrtarea afecţiunilor, chiar şi la a celor existente în stare latentã, permite întãrirea sãnãtãţii şi în timp duce la atingerea longevitãţii. În acest fel omul poate trãi mult mai mult, iar bãtrâneţea sa va fi una decentã, plinã de înţelepciune, viaţa nu se va fi scurs fãrã de rost. Nu vor exista regrete şi neîmpliniri. Sufletul va fi liniştit şi energia în armonie.
Cele douã “chei” ce deschid poarta Qigong-ului sunt: morala şi înţelegerea

Aspectul moralei conţine: gândurile, acţiunile şi caracterul. Toate acestea trebuie sã fie conforme cu morala. Nu este suficient sã ai gânduri bune, trebuie sã şi faci fapte bune. De asemenea, nu te poţi schimba dacã te mulţumeşti sã faci câteva fapte bune: este necesar sã încerci ca toate acţiunile tale sã fie pozitive. În acest mod, treptat firea ta se va schimba şi vei putea fi “un om de caracter”.

Înţelegerea ce se dezvoltã prin Qigong este cea a sufletului şi nu a minţii. Practicantul va avea diferite experienţe ce îi vor permite sã înţeleagã ce este energia, cum poate fi ea adusã în interiorul corpului, cum poate fi cultivatã, transformatã, deplasatã de-a lungul meridianelor (şi nu numai), cum poate fi emisã în exteriorul corpului în scop terapeutic sau de apãrare ş.a.m.d. Într-o modalitate similarã, practica va conduce la înţelegerea modului în care energia se transformã în spirit, la felul în care spiritul se întoarce în starea sa naturalã: vidul.

Transformãrile interioare şi punerea accentului pe moralã vor duce la descãtuşarea sufletului, la descoperirea compasiunii şi a iubirii, ce fac posibilã comunicarea cu toate celelalte fiinţe. În acest fel va apare înţelegerea modului în care poţi realmente sã ajuţi o altã fiinţã. Viaţa ta se va schimba: vei realiza şi vei trãi din plin faptul cã faci parte din Univers. Vei simţi în interiorul tãu numai bunãtate, tandreţe, blândeţe, putere interioarã, compasiune şi iubire. Fiinţa ta se va schimba, cei din jurul tãu vor fi transformaţi, existenţa ta va fi o bucurie pentru toate fiinţele, pentru întregul Univers.

Qigong-ul permite cultivarea corpului şi a sufletului

Etapele ce pot fi parcurse de un practicant de Qigong sunt urmãtoarele:

1) exersarea esenţei corporale (jing) pentru a fi transformatã în energie (qi)

2) exersarea energiei (qi) pentru a fi transformatã în spirit (shen)

3) exersarea spiritului (shen) pentru a se întoarce în starea de vid (xu)

4) exersarea vidului (xu) pentru a te contopi cu Calea (dao)"

Mai jos il puteti vedea pe Maestrul Di Yu Ming (Jin Bodhi – este numele său de iluminat), creatorul formelor Iluminării, care a susţinut de-a lungul timpului o serie de conferinţe despre practica Qigong-ului, despre sănătate şi spiritualitate, despre fericire şi Iluminare. O parte dintre ele au fost înregistrate video şi au fost mediatizate, pentru ca toţi cei predestinaţi să le poată urmări. Pentru a vă da posibilitatea să le vizionaţi şi dumneavoastră, am tradus subtitrările în limba română şi le-am încorporat în înregistrările video. Vizionarea acestor înregistrări video are acelaşi efect cu cel pe care l-aţi obţine dacă aţi urmări aceste conferinţe ale maestrului Di Yu Ming în direct.

SURSA si mult mai multe detalii aici: https://www.qigong.ro

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru...

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?
Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE. Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa
1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...