RUGĂMINTE!

RUGĂMINTE!

Dacă vedeți vre-un articol, film, link care nu funcționează, vă rugăm să ne spuneți ca să putem actualiza. De multe ori serverele pică, dispar pur și simplu, filmele sunt eliminate, samd. Si nu lasati doar un mesaj in casuta de comentarii facebook deoarece daca nu suntem prieteni in facebook, sunt sanse sa nu vedem acel mesaj. Cei din anumite țări, posibil din Occident s-ar putea să aveți probleme mai ales cu filmele artistice, căci pe acolo pe la voi, serverele cu filme sunt blocate. Trimiteti un email sau un comentariu la acea postare, dar nu in casuta de facebook. Vă mulțumim!

marți, 31 mai 2016

O perspectivă cosmică asupra istoriei pământului - interviu cu Sal Rachele (31.05.2016)

A Cosmic Perspective On The Earth's History - Interview with Sal Rachele (2016)

Va prezentam astazi un interviu foarte interesant cu Sal Rachele , realizat de Revista Cosmos, in care se aduc in discutie urmatoarele idei si se raspunde la urmatoarele intrebari:

"Îmbunătăţirea capacităţilor intutive şi psihice. Cum au început în cazul lui Sal? 
Ce e de preferat, o abordare holistică sau reducţionistă? 
Cum să ne îmbunătăţim discernământul? 
Lucrător în Lumină vs Luptător al Luminii. 
Energia EM scalară şi Marele Soare Central. 
Ultimele noutăţi în domeniul spiritualităţii. 
Influenţe ale ADN-ului asupra societăţii în următoarele decenii. 
Reptilienii şi codul genetic. 
Progresul spiritual şi România. 
Nivelul conştiinţei/vibraţiei în România şi în lume. 
Globalizarea şi schimbul puterilor mondiale. 
Drama de pe Pământ şi creuzetul din zona României.
Ultima carte care o să urmeze? 
Avem nevoie de un lider spiritual?" SURSA

Se mai vorbeste de cele 3 rase predominante de extraterestrii (Orionienii, Siriusienii si Reptilienii, in special cei din constelatia Alpha Draconis) care blocheaza evolutia mai rapida a umanitatii (se aduc in discutie si alte rase mai putin importante, cum ar fi micii cenusii din Zeta Reticuli), dar totodata se spune faptul ca avem totusi liber arbitru sa evoluam mai repede daca vrem sa o facem si ca principalul obstacol este credinta noastra ca suntem neputinciosi in fata fortelor ostile (Archoni, iluminati, reptilieni, samd). La un moment dat Sal vorbeste despre David Icke ca si cum acesta nu ar aduce in discutie faptul ca si noi suntem raspunzatori si nu  numai victime in afta acestor forte ostile, ceea ce nu este adevarat, David Icke a specificat de nenumarate ori atat in cartile lui cat si in conferintele lui acest aspect, deci la faza asta Sal ori nu este informat, ori este rautacios.

VEDEȚI INTERVIUL TRADUS AICI - link 1 sau AICI - link 2Mai multe despre Sal Rachele gasiti studiind categoria SAL RACHELE (pe care o puteti explora mai usor in CUPRINS)

sâmbătă, 28 mai 2016

ATLASUL NORILOR (28.05.2016)


CLOUD ATLAS (2012)

Continuăm astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend foarte spectaculos, un film facut de fratii Wachowsky, producatorii trilogiei MATRIX.
Iata cateva cuvinte despre film:
"Cloud Atlas (2012) este un film german, dramatic și științifico-fantastic scris, produs și regizat de Lana Wachowski, Tom Tykwer și Andy Wachowski. O adaptare după romanul omonim din 2004 de David Mitchell, filmul prezintă mai multe întâmplări petrecute în șase epoci diferite. Rezumatul oficial al filmului Cloud Atlas îl descrie ca fiind "o explorare a modului în care acțiunile din viața unui individul au impact atât în trecut, în prezent cât și în viitor, așa cum un suflet poate transforma un criminal într-un erou, iar un act de bunătate poate provoca valuri de-a lungul secolelor pentru a inspira o revoluție."
De-a lungul a patru ani de dezvoltare, proiectul a întâmpinat dificultăți în asigurarea sprijinului financiar; filmul a fost în cele din urmă realizat cu un buget de 102 milioane dolari americani proveniți din surse independente, făcând Cloud Atlas unul dintre cele mai scumpe filme independente din toate timpurile. Producția a început în septembrie 2011, în Studioul Babelsberg din Potsdam-Babelsberg, Germania.
Filmul a avut premiera la 9 septembrie 2012 în cadrul celui de-al 37-lea Festival Internațional de Film de la Toronto și a fost lansat la 26 octombrie 2012 în cinematografele convenționale și IMAX.
Cloud Atlas a polarizat criticii de film, fiind inclus ulterior în diferite liste cu cele mai bune sau cu cel mai proaste filme. Filmul a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cea mai bună muzică originală pentru Tykwer, Johnny Klimek și Reinhold Heil. A primit numeroase nominalizări la Premiul Saturn, câștigând Premiul Saturn pentru cel mai bun machiaj." SURSA

Poza de mai jos poate fi folosita pentru a intelege mai bine evolutia personajelor din film.


Notă: Poate cartea lui David Mitchell este mai explicita, mai clar conturata, nu am citit-o, insa cel putin la o prima vizionare, eu personal nu am vazut o reala interconexiune destinica intre personajele filmului, adica nimic care sa ne dea de inteles de ce anumite fapte din trecut ale personajelor i-a propulsat pe diversele trasee destinice in viitor, sau poate ca nu exista un traseu liniar al personajelor, ci o interconexiune in eternul ACUM, (trecut, prezent si viitor ca UNA), nu stiu, insa filmul nu cred ca este atat de profund ca si semnificatie (daca este cineva printre voi care a citit-o ne-am bucura sa ne confirme sau infirme cele spuse aici). Prezentam totusi acest film, deoarece aduce in discutie subiectul reincarnarii (in ciuda lipsei unei claritati in aceasta directie) si a faptului ca este un film spectaculos prin imagini, o adevarata capodoperă. Poate ca filmul este facut pentru cei care au citit cartea si care cunosc mai bine despre ce e vorba, nu stiu, dar senzatia mea este ca este un pic de manatuiala facut si poate nu intamplator a primit atatea critici negative. 

VEDETI FILMUL TRADUS HD 720p  AICI 

joi, 26 mai 2016

ATOMUL cu Jim Al-Khalili (26.05.2016)


BBC - ATOM (2007)

Acum o lună și jumătate publicam articolul Secrete Fizicii Cuantice in care aveam impresia ca sunt dezvaluite lucruri senzationale pentru mass media, aspecte de la frontiera cunoasterii, pentru ca un pic mai tarziu sa descoperim cu surprindere, un alt documentar tradus, realizat de acelasi charismatic profesor universitar de fizica, Jim Al-Khalili inca din 2007, tot la BBC (BBC Four) in care vorbea inca de pe atunci, in parte, despre cele discutate si in documentarul din 2015. 

Documentarul in 3 parti, pe care vi-l prezentam astazi, este inspirat de cartea "Atomul de Piers Bizony" de aceea vom prelua pentru descrierea lui o recenzie despre carte, deoarece si cartea si filmul prezinta cam aceleași lucruri.

Acest gen de documentare este cel care ar trebui prezentat la orele de fizica cu adevarat, pentru a starni dorinta de a cerceta si mai in profunzime misterele acestei lumi.
Ni se demonstreaza inca odata cu probe stiintifice indubitabile, incontestabile ca OBSERVATORUL influenteaza realitatea, particulele sunt interconectate, materia e o iluzie, viteza luminii poate fi depasita, totul e o vibratie, nu numai particulele atomice sau electroni ci insusi atomul este de fapt unda, vibratie, lucruri care in mod normal ar trebui sa fi schimbat de mult paradigma materialista din stiinta actuala. Lucrurile insa, mai au de asteptat, se pare.

"Atomul, cartea lui Piers Bizony, însoţeşte excelentul documentar omonim realizat de BBC şi difuzat la începutul anului 2008. Cartea, după cum uşor se poate desprinde din titlu, prezintă o scurtă, dar incitantă istorie a atomului, a fizicienilor ce au contribuit la descoperirea misterelor acestuia şi a experimentelor efectuate de aceştia.

Cei care au avut ocazia să vizioneze documentarul difuzat de BBC şi intitulat ATOMUL, nu pot fi decât entuziasmaţi la aflarea veştii că există şi o carte, care poartă semnătura lui Piers Bizony şi se bucură de un mare succes, care acompaniază filmul. Cartea, care nu este încă tradusă în limba română, dar sperăm că va fi în curând , poate fi achiziţionată în versiunea în limba engleză de pe Internet, la un preţ în jurul a 10 dolari. Puteţi consulta câteva pagini din carte aici.

Piers Bizony este jurnalist şi scriitor. Scrie pentru Focus, Wired şi Independent. Opera sa include lucrări pe teme de popularizare a ştiinţei, dar şi în domeniul cinematografiei şi al istoriei.

Bogăţia de idei şi originalitatea volumului au ceva din densitatea de informaţie şi farmecul cu care documentarul pereche difuzat de BBC a spart canoanele popularizării ştiinţei cu ceva mai mult de un an în urmă. Cartea împleteşte poveşti de viaţă cunoscute publicului larg, precum idila dintre soţii Curie sau tumultoasa viaţă sentimentală a lui Richard Feynman, cu detalii mai puţin cunoscute, dar la fel de interesante din vieţile multor alţi savanţi.

Pe de altă parte, autorul alternează pasaje biografice foarte pitoreşti cu prezentarea contribuţiilor ştiinţifice majore ale exponenţilor de vază ai perioadei de aur a mecanicii cuantice, precum Niels Bohr, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger, fără a lăsa deoparte un strălucit experimentator cum a fost Ernest Rutherford şi nici o figură aparte ca Richard Feynman. Mai mult, sunt aduse în atenţia cititorilor şi poveştile mai puţin cunoscute, asemenea descoperirilor aparţinându-le, ale unor fizicieni ca George Gamov şi Fred Hoyle, reuşindu-se per ansamblu o superbă trecere în revistă a ideilor pe baza cărora s-au cristalizat teoriile fizicii moderne, ideile despre atom, particulele fundamentale, stele sau Univers, aşa cum au evoluat acestea pe parcursul secolului al XX-lea.
Piers Bizony

Bizony dedică partea finală a lucrării sale unor subiecte apropiate de zona filozofiei precum cele două variante ale principiului antropic, existenţa sau nu a unui designer responsabil cu reglajele fine ale constantelor universale fără de care viaţa inteligentă nu ar fi putut apărea ori potenţialitatea existenţei şi creării unor lumi informaţionale virtuale la fel de complexe ca cea în care vieţuim noi, oamenii.

Cartea alternează strălucit pasajele de popularizare a ideilor ştiinţifice cu secvenţe din viaţa protagoniştilor care scot în evidenţă faţete foarte complexe ale personalităţilor unor oameni care de cele mai multe ori sunt identificaţi în memoria publică exclusiv cu realizările lor de ordin ştiinţific. Trecând prin episoade dintre cele mai diverse, de la amanta pierdută în istorie care i-a inspirat lui Schrödinger celebra sa ecuaţie, la rigoarea lui Wolfgang Pauli, copilăria foarte tristă a lui Paul Dirac, farmecul irezistibil al lui Richard Feynman, gândurile post-Hiroshima ale lui R. Oppenheimer sau implicarea lui Werner Heisenberg în eforturile naziste de construire a bombei atomice, Bizony se apleacă cu o sensibilitate aparte şi un foarte fin simţ psihologic asupra poveştilor de viaţă şi dilemelor de ordin moral pe care le-au trăit eroii fizicii secolului XX.

Conferinţa Solvay din 1927 - poză de grup
Lucrarea este structurată pe nouă părţi, fiecare dintre acestea urmărind nu neapărat o perioadă anume cât evoluţia unor teorii sau, alteori, realizările majore de ordin experimental de pe parcursul secolului XX.

Prima parte, intitulată „Cuante de energie” ("Energy in pieces"), se opreşte asupra progreselor înregistrate în studierea lumii atomului înainte de începutul secolului XX. Primul model atomic, cel propus de John Dalton, deschide seria, pentru a fi urmat de prezentarea observaţiilor botanistului scoţian Robert Brown şi a sa explicaţie bazată pe existenţa unei „forţe vitale” privind mişcarea spontană, complet haotică şi dependentă de temperatură a unor particule de polen. Urmează italianul Michelangelo Besso care îi prezintă aceste studii prietenului său, pe atunci ilustrul anonim Albert Einstein, fiind astfel creat cadrul pentru naşterea conceptului de mişcare browniană şi pentru reluarea discuţiilor despre structura intimă a materiei. Este şi perioada când J.J. Thomson descoperă electronul şi propune un nou model atomic, iar savanţi precum Becquerel şi soţii Curie fac primele observaţii pe marginea fenomenului radioactivităţii. Nu lipseşte, desigur, un capitol dedicat lui Max Planck şi studiului său privind radiaţia corpului negru, pentru ca finalul acestei prime părţi să fie dedicat lui Einstein, anului său de excepţie 1905 şi, în special, explicării efectului fotoelectric.

Marie Curie

Partea a doua – „Atomul gol” ("The empty atom”) - nefiind parcă suficient că undele deveniseră particule, iar energia era discretă, un strălucit fizician neozeelandez pe nume Ernest Rutherford vine să revoluţioneze încă o dată ideile vremii despre structura atomului, demonstrând în urma unui inspirat experiment realizat de doi studenţi de-ai săi, Geiger şi Marsden, că atomul constă în cea mai mare parte din...nimic. Se naşte modelul atomic al lui Rutherford. Un foarte inteligent savant danez, Niels Bohr, printre altele şi un talentat jucător de fotbal, vine în curând cu o variantă îmbunătăţită pentru modelul propus de Rutherford. Perioada de aur a mecanicii cuantice stătea să înceapă.

Partea a 3-a – intitulată „Nici măcar greşit” ("Not even wrong"titlul îl parafrazează pe Pauli, caracterizat de o rigoare excesivă) – este dedicată celor mai frumoşi ani ai fizicii teoretice a secolului XX. Sunt prezentate succesiv ideile introduse de Louis de Broglie, Wolfgang Pauli, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger şi Paul Dirac. Este şi epoca când se naşte interpretarea Copenhaga – o încercare de filozofie pe marginea teoriilor mecanicii cuantice pe care un grup de fizicieni conduşi de Niels Bohr şi Werner Heisenberg o formulează. Dar este şi perioada rămasă în istoria ştiinţei prin conferinţele Solvay, în special cele din anii 1927 şi 1930, ocazii cu care un industriaş şi chimist belgian cu vederi progresiste şi pasionat de fizică reuşeşte să reunească sub acelaşi acoperiş cele mai luminate minţi ale vremii. Este creat cadrul unor dispute legendare între Niels Bohr şi Albert Einstein, pe parcursul cărora cel din urmă a încercat necontenit invalidarea interpretării Copenhaga, care dărâmase toate convingerile clasice despre determinism şi ordine în Univers. Bizony surprinde perfect intensitatea duelurilor intelectuale deja celebre dintre cei doi şi se opreşte şi asupra încercărilor ulterioare pe care Einstein şi Schrödinger le-au întreprins pentru a demonstra incompletitudinea fundamentelor teoretice ale mecanicii cuantice. Viitorul le-a dat însă dreptate adversarilor lor.


Partea a 4-a („Playing with marbles”) - prezintă descoperirea de către George Gamov a efectului tunel care se manifestă la nivel cuantic, urmăreşte anii de pionierat ai fizicii particulelor, cu construirea primelor acceleratoare, pentru a ajunge la povestea lui Otto Hahn şi a Lisei Meitner, istoria explicării riguroase a fenomenului fisiunii nucleare.


Lise Meitner şi Otto Hahn

Partea a 5-a („Blast radius”) - este dedicată prezentării etapelor care au dus la construirea bombei atomice în cadrul proiectului Manhattan. Autorul pune accent pe un aspect moral extrem de controversat. Obişnuim să glorificăm realizări ştiinţifice şi cercetători ale căror descoperiri şi realizări de natură practică au generat acţiuni ce au lăsat urme tragice care se întind de la finele celui de-al doilea război mondial până în prezent. Cursa spre bomba atomică este presărată cu evenimente din vieţile unor mari oameni de ştiinţă precum Enrico Fermi, Robert Oppenheimer, Werner Heisenberg (de partea cealaltă a baricadei) sau Edward Teller.


Partea a 6-a („Renormalising the infinities”) – dedicată dezvoltării teoriei electrodinamicii cuantice (teoria cuantică a câmpului), coincide şi cu startul erei moderne a acceleratoarelor de particule. Teoriile dezvoltate în mod independent de Richard Feynman, Julian Schwinger şi Sin-Itiro Tomonaga aveau să explice interacţiunile energiei cu materia într-un mod cu totul nou. Capitolul se opreşte şi asupra lui Freeman Dyson, cu a sa unificare a teoriilor lui Feynman şi Schwinger, dar şi asupra rolului pe care savanţi precum Hans Bethe şi Oppenheimer l-au avut în acceptarea pe scară largă în cadrul comunităţii ştiinţifice a teoriilor destul de obscure ale mai tinerilor lor colegi.Richard Feynman

Partea a 7-a („Three quarks for Muster Mark!”) - este dedicată naşterii teoriei cromodinamicii cuantice. Israelianul Yuval Ne’eman şi americanul Murray Gell-Mann încearcă şi reuşesc să găsească o ordine în noianul de particule pe care din ce în ce mai puternicele acceleratoare de particule le scoteau la iveală. Erau vremuri când în SUA budismul câştiga foarte mulţi adepţi, astfel că cei doi aveau să-şi numească prima versiune de standardizare a lumii particulelor “Eightfold Way” (după Calea de mijloc sau cu opt braţe, a budismului - “Buddha’s Eightfold Path”). Gell-Mann introduce şi ideea de „quarc”, inspirându-se în alegerea numelui din romanul lui James Joyce intitulat „Veghea lui Finnegan”.

Partea a 8-a – „Ylem” – se opreşte asupra teoriilor moderne despre naşterea şi evoluţia Universului. Nume ca Edwin Hubble, Georges-Henri Lemaître (cel care a propus ideea unei explozii primordiale – ce avea să fie ulterior numită "Big Bang"), George Gamow cu al său "ylem" (termen grecesc care înseamnă „înainte de începutul timpului”) sau Fred Hoyle (cel care a explicat mecanismul sintezei elementelor grele în interiorul stelelor, fără a accepta valabilitatea teoriilor despre expansiunea universului, ci fiind susţinătorul unei versiuni stabile a acestuia, descrisă într-o teorie ce a rămas cunoscută prin sintagma „Steady state”) ţin capul de afiş al capitolului.


George Gamov

Partea a 9-a şi ultima - „Noi frontiere” - („New frontiers”) - atacă problemele controversate ale fizicii moderne, precum existenţa gravitonului, particula ipotetică responsabilă cu existenţa gravitaţiei, universurile paralele (cu accent pe interpretarea lui David Deutsch), teoria stringurilor, găurile negre şi cele albe, principiile antropice sau lumile virtuale." SURSA: http://www.scientia.roVEDEȚI MAI JOS CELE 3 DOCUMENTARE TRADUSE:

PARTEA I - Clash Of Titans (Ciocnirea Titanilor)


PARTEA A II-A - The Key to the Cosmos (Cheia către Cosmos)


PARTEA A III-A - The Illusion Of Reality (Iluzia Realității)


luni, 23 mai 2016

ROBERT LANZA - Biocentrismul (23.05.2016)

ROBERT LANZA - BioCentrism (2014)

Despre BIOCENTRISM am vorbit pe larg în articolul dedicat acestui subiect intitulat "BIOCENTRISMUL ŞI VIAŢA VEŞNICĂ" însă la vremea respectivă nu am avut un interviu tradus cu autorul cărții prezentate atunci, Robert Lanza, însă acum avem.

"Robert Lanza este doctor în științe și șeful echipei de cercetare la Institutul Advanced Cell Technology, este de asemenea profesor asociat la Wake Forest University School of Medicine.

Iată în esență cam care sunt ideile lui Lanza:

Am fost învățați că suntem doar o aglomerație de celule și că murim atunci când corpul nostru se învechește. Și de aici ... sfârșitul poveștii. O serie de experimente științifice sugerează însă că de fapt, credința noastră în moarte pornește de la o premisă falsă.

Potrivit Biocentrismului, spațiul și timpul nu sunt ceea ce credem noi. Tot ceea ce experimentezi acum nu este decât un vârtej de informații care se întâmplă în creierul tău. Spațiul și timpul sunt doar instrumente care te ajută să ordonezi totul ... Imortalitatea nu presupune o existență perpetuă în timp, fără sfârșit, ci mai degrabă înseamnă existența în afara timpului :

„Nu ești un simplu obiect, ești o ființă specială”, afirmă Robert Lanza. 

Potrivit Biocentrismului, nimic nu există fără conștiință. Spațiul și timpul nu sunt obiecte, ci mai degrabă niște instrumente pe care mintea noastră le folosește pentru a da un sens existenței. Moartea nu există într-o lume fără spațiu și timp.


Este interesantă legătura care există între această teorie și spiritualitate. Cunoscutul lider spiritual Deepak Chopra a apreciat că această teorie a biocentrismului este congruentă cu tradițiile și viziunea înțeleaptă a populațiilor antice despre lume. Conștiința concepe, guvernează și se transformă în lumea fizică. Ea este terenul Existenței, unde atât realitatea obiectivă, cât și cea subiectivă iau naștere.

Interviul cu Robert Lanza, cuprinde următoarele întrebări :

* Ce anume este biocentrismul ? Cum poate biocentrismul să facă asta ? Oare este vremea unei noi paradigme ? Ce anume sunt spațiul și timpul ? Oare realitatea depinde de spațiu și timp ? Oare viața este ceva predeterminat ? Oare conștiința apare în creier sau este încorporată în Univers ? Oare putem depăși logica spațio-temporală ? Ce anume este viața ? Oare numai oamenii percep conștiința ? Oare observatorul și obiectul observării sunt separați ? Cum rămâne cu cercetarea dumneavoastră asupra celulelor stem ? Cum v-ați început cariera academică ? *


Pentru mai multe detalii despre teoria biocentrista va invitam sa studiati cartea "BIOCENTRISMUL de Robert Lanza și Bob Berman" (transport gratuit prin Libris.ro) si articolul anterior de pe blogul nostru "BIOCENTRISMUL ŞI VIAŢA VEŞNICĂ".

VEDEȚI INTERVIUL TRADUS AICI - link 1 sau AICI - link 2

sâmbătă, 21 mai 2016

POARTA STELARĂ - Filmul inițiator al odiseei (21.05.2016)


STARGATE (1994)

Dorim sa pornim astazi o odisee pe care am evitat-o pana acum, deoarece volumul de munca este destul de mare, insa fiind unul dintre filmele si serialele noastre de suflet, credem ca merita sa existe si pe acest blog. Pentru noi acest film si serialele conexe ce au urmat, sunt poate, cele mai bune productii sf din toate timpurile. 
Filmul, dar mai ales serialele sunt arhimediatizate, insa in ciuda acestui fapt nu am reusit sa le gasim pe net cu usurinta asa ca am zis sa ne aducem si noi contributia in promovarea acestora.
Este o serie care ne-a marcat si ne-a ridicat la fileu sute de intrebari, o epopee care poate deschide mintea catre noi posibilitati, un film care abordeaza idei stiintifice de frontiera si aduce o viziune asupra religiei si spiritualitatii extrem de ofertanta ... 
Din punctul nostru de vedere poate exista mult adevar in aceste filme si le consideram ca oferind o versiune destul de posibila asupra istoriei acestui Pamant, cu unele diferente mai mici sau mai mari, dar in esenta destul de adevarata. Acest film este unul care a descatusat un univers, universul StarGate, un univers extrem, dar extrem de complex pe care speram sa-l putem zgaria un pic la suprafata, in miciile prezentari oferite la fiecare serial si documentar ce va sa vina. 
Odiseea a inceput in 1994 cu filmul de astazi, fiind urmata apoi de serialul StarGate Sg-1 (10 sezoane, intre anii 1997 - 2007), StarGate Atlantis (5 sezoane intre 2004 - 2009) si StarGate Universe (2 sezoane, 2009 - 2011). Am calcuat aproape 400 de episoade, plus documentarele aferente. Deci un film cu care am crescut practic, care ne-a marcat existenta pe parcursul celor aproape 15 ani de difuzare, un serial caruia ii ducem dorul sincer, un serial pe care ne-am dori sa avem timpul sa-l mai revedem odata in viata asta, acum si in calitate mai buna, HD. Este un film care merita vizionat odata in viata cel putin.


Asadar cateva cuvinte pe foarte scurt despre filmul initiator al acestei odisei pe care vi-l prezentam astazi (Atentie spoilere!):

"Poarta Stelară,  este un film științifico-fantastic-de acțiune apărut în 1994, regizat de Roland Emmerich, scenariul fiind scris de Dean Devlin și Roland Emmerich, cu coloana sonoră de David Arnold. Formează baza universului science-fiction Stargate.
Filmul Stargate, scris de Dean Devlin și regizat de Ronald Emmerich, a fost lansat în 1994. Filmul a fost de la bun început gândit pentru a putea fi continuat, dar Emmerich a trecut ulterior la crearea filmelor Ziua Independenței și Godzilla. Din această cauză filmul nu a fost urmat de celelalte trei serii ale trilogiei (Stargate SG-Stargate Atlantis si Stagate Universe), așa cum a fost gândit inițial, dar povestea a fost ulterior detaliată de alți scriitori.


Bugetul filmului a fost estimat la aproximativ 55 milioane dolari. Filmul a reușit să strângă din încasări la nivel global aproximativ 196 milioane dolari, cu încasări de 16 milioane dolari la premieră. Reacțiile de la lansarea filmului au fost oarecum diferite. În timp ce unii critici nu au fost deloc impresionați de intriga condusă de efectele speciale pe lângă un început oarecum lent și un sfărșit slab, alții au fost impresionați de devierea filmului de la clișeele science fiction și de subiectul unic al acestuia. De asemenea, Emmerich și Devlin au fost acuzați de plagiat. Filmul a câștigat premiul Saturn pentru "Cel mai bun film science-fiction" și premiul "BMI Film Music Award" pentru coloana sonoră.


Tema principală a filmului este teoria conform căreia ființe extraterestre au influențat civilizația umană încă de la începuturile sale. Intriga acestui film stă la baza universului Stargate. Un arheolog strălucit, Daniel Jackson (James Spader), este renegat de lumea academică datorită teoriilor avansate ale sale privind Piramida lui Keops. Catherine Langford îl angajează pentru a descifra un număr de simboluri găsite pe un artefact antic (Poarta stelară) găsit la Giza în 1928. Jackson descoperă că simbolurile sunt de fapt constelații, și că 6 simboluri identifică de fapt un punct în spațiu (o posibilă "destinație"); al șaptelea simbol identifică punctul de origine. Această descoperire scoate la iveală secretul utilizării porții stelare pentru călătorii interplanetare.


Colonelul Jack O'Neil (Kurt Russell) din aviația Statelor Unite ale Americii, împreună cu Daniel Jackson, conduc o expediție prin poarta stelară către planeta Abydos. În film se presupune că există numai două porți stelare (cele care interconectau Pământul și planeta Abydos), așadar scopul misiunii este de a determina dacă Abydos constituie un pericol pentru Pământ, iar în caz afirmativ, trebuia distrusă poarta de pe Abydos pentru a proteja Pământul. Extensiile filmului, precum SG-1 au modificat această premisă, considerând că există o întreagă rețea de porți stelare.


Pe Abydos, echipa condusă de O'Neil intră în conflict cu un extraterestru care se considera Ra (zeul soarelui la egipteni). Ra deținea un număr mare de sclavi care lucrau în minele sale. Sclavii erau de fapt descendenți ai oamenilor care au fost transportați prin poarta stelară pe Abydos din Egiptul Antic, pentru a extrage un minereu necesar pentru a-l susține pe Ra. Echipa lui O'Neil se împrietenește cu oamenii de pe Abydos iar Jackson se îndrăgostește și căsătorește cu o femeie numită Sha'uri, care îi fusese inițial dăruită de oamenii de pe Abydos în semn de pace. Echipa scoate la iveală păcăleala lui Ra și conduce oamenii de pe Abydos la răscoala împotriva lui.


Înainte ca O'Neil să poată detona un focos nuclear pentru a sigila calea către Pământ, Ra fură bomba și utilizează același minereu folosit la construirea porții pentru ai crește puterea destructivă cu intenția de a trimite bomba înapoi pe Pământ. O'Neil nu mai reușește să dezamorseze bomba dar o transportă în naveta spațială a lui Ra, distugând astfel naveta și omorându-l pe Ra. O dată cu distrugerea lui Ra, sclavii de pe Abydos sunt eliberați.
O'Neil și ceilalți supraviețuitori ai misiunii se întorc pe Pământ, însă Jackson rămâne pe Abydos pentru a-și trăi viața alături de soția sa." SURSA 

Notă: Ca la orice film de impact exista mereu conspirationisti care aduc argumente solide ca filmul este o manevra a ocultei de spalare pe creier samd si s-ar putea sa aiba dreptate, insa noi avem incredere in discernamantul cititorilor blogului si in faptul ca inima fiecaruia va stii ce este adevar si ce nu in aceasta serie colosala de filme.

Vom aborda intr-un articol si Conspiratia STARGATE ca o completare la aceasta odisee, dar moment, bucurati-va de film.


VEDETI FILMUL TRADUS VARIANTA EXTINSA HD 720P AICI:vineri, 20 mai 2016

Noul Mind Synergy de la AIM GROUP - mai bun si reducere 20% (20.05.2016)


Mind Synergy: cea mai SIGURĂ și UȘOARĂ cale
prin care te poți relaxa și revitaliza profund în doar 15 minute

Această tehnologie revoluționară pentru stimulare mentală și relaxare fizică totală se adresează în mod deosebit persoanelor care suferă de stres cronic și acut, tulburări emoționale intense, oboseală psihică și fizică, nivel scăzut de energie, probleme cu somnul, dificultăți de concentrare și memorare, poftă scăzută de viață, anxietate și depresie.
Detaliile campaniei de reducere:

1. reducerea de 20% se acordă doar la comenzile făcute ONLINE cu plata prin card sau transfer bancar.
2.  acest discount este valabil în perioada 7 mai 2016 – 7 iunie 2016
3. faci precomandă acum ca să primești reducerea de 20% și îți livrăm aparatul începând cu data de 7 iunie 2016. După acest termen, poți achiziționa Mind Synergy doar la preț întreg.

Această variantă nouă de Mind Synergy este special gândită și concepută pentru a veni în ajutorul tuturor celor care își doresc:

- îmbunătățirea stării de sănătate
- dobândirea și păstrarea stării de relaxare profundă fizică și psihică
- regenerarea forței vitale și creșterea nivelului general de energie
- amplificarea stării interioare de bine
- reprogramarea subconștientului pentru atingerea succesului financiar
- atingerea greutății ideale prin autosugestie
- revigorarea memoriei și creșterea capacității de învățare
- îmbunătățirea somnului
- atingerea celei mai profunde stări de armonie pe toate nivelurile ființei
- vindecarea prin puterea minții a unor tulburări și boli psihice, emoționale sau fizice

Stresul: cauza majorității bolilor

Majoritatea specialiștilor estimează că 85 până la 90% dintre bolile cu care se confruntă astăzi omenirea au la bază stresul cronic. De exemplu, hipertensiunea arterială, ulcerele, bolile de inimă, cancerul, diabetul, tulburările hormonale, depresia, anxietatea și oboseala cronică.

Din păcate, studiile efectuate arată că stresul psihic, tulburările emoționale și starea continuă de încordare fizică sunt prezente în așa măsură încât majoritatea oamenilor nu ating niciodată în viața adultă adevărata stare de relaxare. Stresul cronic la intensitate scăzută (acea picătură chinezească) a devenit ceva obișnuit, trecut adesea cu vederea, însă este profund nociv pentru întreaga ființă umană cauzând deteriorarea gradată și sigură a sănătății.

Este vorba despre majoritatea stimulilor de stres care sunt subtili sau indirecți: poluarea fonică și atmosferică, presiunile constante de la locul de muncă, grijile familiale, factori ambientali cangerigeni, fluxul de mesaje și informații negative primite pe toate căile mass-media, șomajul, teama constantă (și adesea neconștientizată) de criminalitatea stradală, neînțelegerile dintre generații și sexe etc. Aceștia sunt probabil cei mai periculoși factori de stres deoarece sunt insidioși și permanenți.
De ce nu funcționează cu adevărat majoritatea practicilor de relaxare?

Tehnicile existente la ora actuală necesită disciplină: întâi trebuie să înveți practica și apoi să o pui în aplicare până când începe să dea rezultate. Mulți dintre oameni au nevoie de câteva săptămâni și chiar luni de zile pentru a ajunge să simtă efecte pozitive, iar alții renunță pentru că le lipsește timpul efectiv de practică, încrederea sau disciplina. Pentru unele persoane care sunt deja foarte tensionate și agitate sau au o fire mai vulcanică, încercările de a-și liniști mintea și de a se relaxa conduc la frustrări și acumulări de stres și mai mare.
Mind Synergy este probabil cea mai rapidă, puternică și eficientă tehnologie de relaxare din lume

Mulți oameni asociază privitul la televizor, statul pe plajă, pescuitul sau pur și simplu statul degeaba cu deconectarea și eliminarea stresului, dar niciuna dintre aceste stări nu este cu adevărat și profund relaxantă.

Detensionarea, calmarea și relaxarea deplină resimțite doar în timpul ședințelor cu Mind Synergy sunt profund revitalizante și benefice pentru corp, minte și spirit. Calmul și relaxarea sunt absolut esențiale pentru a ne păstra sănătatea fizică, mentală și emoțională. Niciun medicament sau terapie din lume nu are efecte pe un fond de stres și încordare permanentă. Invers, atunci când ne relaxăm tot mai mult la cel mai profund nivel, ușor și plăcut, ne vindecăm pe toate nivelurile posibile, devenim mai creativi, avem claritate mentală, identificăm adevăratele soluții ale problemelor cu care ne confruntăm, ne eliberăm de dependențe chimice sau emoționale, radiem frumusețe și charismă, ne redobândim pofta de viață și intrăm în contact cu cele mai puternice și benefice resurse aflate în subconștient.

Liniștirea gândurilor, păstrarea stabilității emoționale și armonia profundă la nivelul corpului sunt cheia sănătății și a vitalității. Atunci când te relaxezi tot mai profund și intri într-o stare plenară de euforie și bună dispoziție, corpul se regenerează intens, țesuturile se refac la capacitate maximă, deșeurile sunt eliminate în cel mai eficient mod, energia atinge nivelul optim, te simți fericit și pregătit pentru orice provocare a vieții.

Motivul pentru care Mind Synergy reprezintă cea mai complexă și performantă tehnologie pentru relaxare și revitalizare este efectul puternic de menținere a stărilor dobândite. Efectele benefice se resimt mai mult timp chiar după o singură ședintă cu Mind Synergy.


Efectele majore pe care le obții cu tehnologia Mind Synergy:

-atingerea celui mai profund nivel de relaxare și accesarea energiilor puternic revitalizante
- efect calmant intens și de durată (reducerea și chiar eliminarea totală a stresurilor puternice, durerilor fizice și tulburărilor emoționale)
- eliminarea totală a oboselii, stărilor de depresie, anxietate sau agitației emoționale
- inducerea și menținerea stării de euforie, claritate mentală și armonie interioară
- regenerarea rapidă a energiei fizice după efort intens, competiții sportive, intervenții chirurgicale sau boală
- îmbunătățirea somnului datorită eliberării de tensiune și a efectului puternic calmant pe care îl au programele special concepute pentru acest efectele
- fortificarea sistemului imunitar și creșterea rezistenței la oboseală, infecții și alți factori patogeni
- amplificarea și menținerea stării generale de bine (senzația deplină de ușurare și ordine interioară)
- creșterea sugestibilității subconștientului, fapt care facilitează ștergerea programelor negative care rulează fără să fim conștienți de ele și rescrierea unor programe noi pentru succes financiar, relații armonioase, evoluție la locul de muncă, sănătate radiantă, performanțe spectaculoase în sport, artă sau știință, atragerea partenerului ideal de viață
- acumularea unui volum mai mare de informații într-un timp mai scurt)
- îți apar idei spontane, rezolvări ale unor probleme din prezent sau mai vechi, se deblochează centri energetici și se declanșează procese de vindecare spontană
- se produc transformări profunde la nivelul înțelegerii și a viziunii asupra vieții, și adesea ședințele repetate cu Mind Synergy conduc la salturi mentale spectaculoase și rezultate profund benefice în practicile spirituale
- crearea unei câmp energetic pozitiv și protector care favorizează accesarea celor mai înalte și benefice planuri subtile (efecte puternice în meditație, vise lucide, dedublare astrală, dinamizarea intuiției și clarvedere).

CUMPĂRAȚI MIND SYNERGY II de AICI
(REDUCERE 20%)

Ce îmbunătățiri am adus noului model Mind Synergy

Din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de tehnologiile pentru relaxare totală și revitalizare rapidă a energiei fizice și psihice. Interacțiunea cu clienții și partenerii noștri ne confirmă că deschiderea către terapii neconvenționale, stimulare mentală și reprogramarea creierului pentru creșterea calității vieții este tot mai mare.

Din acest motiv, ne-am dorit să creăm pentru tine o nouă variantă a tehnologiei Mind Synergy, una care să-ți împlinească un număr cât mai mare de nevoi în cele mai importante domenii de activitate.
Am trecut de la 51 de programe la un set nou cu 112 programe specifice și foarte puternice.
Ne-am asigurat că programele acoperă cele mai importante domenii de viață: relaxare profundă, revitalizare și sănătate, îmbunătățirea somnului, antrenarea creierului, îmbunătățirea memoriei și învățarea accelerată, reprogramare mentală, succes financiar, eliberarea de dependențe și construirea unor relații armonioase, creșterea performanțelor sportive, amplificarea intuiției și a creativității în artă, liniștirea minții, meditație și amplificarea rezultatelor obținute în practicile spirituale.
Datorită posibilității conectării la PC, laptop ori tabletă îți poți descărca singur actualizările de software și viitoarele programe noi
Funcționalitate extinsă: acumulator Lithium polymer (similar cu cel de la telefoanele mobile). Acest lucru înseamnă că poate fi folosit absolut oriunde pentru că nu depinde de priză. Îl încarci la laptop și îl poți lua în orice loc cu tine.
Are SD card pe care poți introduce orice vrei tu (melodii preferate, afirmații, sugestii, programe audio cu informații utile, inclusiv programele noastre ulterioare pe care le vei putea descărca de pe internet direct în noul model Mind Synergy).
Noul model Mind Synergy are încoporat un mp3 player, ceea ce îți dă posibilitatea să introduci melodii care pot rula peste programele deja existente (eficiență crescută, plăcere mai mare)
Poate fi folosit acum special pentru învățare accelerată, introducând în format audio informațiile pe care vrei să le reții rapid înaintea unui examen (rezultate excepționale se obțin și când introduci afirmații și sugestii pozitive care să ruleze odată cu programele pentru creșterea sugestibilității și reprogramarea subconștientului)
Noul Mind Synergy are un design mult mai elegant, este mai mic și mai ușor (afișaj LCD mai complex și totodată mai ușor de înțeles, făcând navigarea în setul de programe mult mai plăcută și clară)
Am păstrat același preț. Am făcut toate aceste îmbunătățiri, am perfecționat calitatea sunetului și am adus relaxarea la cel mai profund nivel posibil din pasiune pentru tehnologie și dezvoltare umană, astfel încât tu să te poți bucura mai mult și mai profund de viață. Prețul noului model Mind Synergy este același cu cel de dinainte.


Cum funcționează tehnologia Mind Synergy


Principiul său de funcţionare are la bază munca de studiu şi practică a doctorului Francis LeFebure care a demonstrat că anumite senzaţii sub forma unor puncte luminoase (fosfene) generate prin stimulare cerebrală audio-vizuală (lumină şi sunet alternant stânga/ dreapta) declanşează efecte profund benefice în întreaga structură a fiinţei umane (nivel psihic, fizic şi spiritual).

Mind Synergy te conduce într-o călătorie în care poți experimenta senzații noi, intense, de a căror existență nu ai fost conștient înainte. Deseori intervine o modificare a percepției temporale și spațiale când primează sentimentul de întrepătrundere a mai multor spații (universuri). Luminile compuse ale ochelarilor (cu care un dispozitiv de stimulare cerebrală este prevăzut) produc efecte luminoase în câmpul vizual, generând o multitudine de culori și forme datorită frecvențelor și programelor riguros alese. Legătura cu fenomenele mistice este de cele mai multe ori evidentă, mai ales pentru persoanele care practică în paralel și meditația.

Pe termen lung, ședințele de stimulare cerebrală cu semnale sonore și luminoase conduc la crearea unei stări mentale foarte lucide, focalizate și flexibile. Intrarea cu ușurință în dispoziția de relaxare totală este un alt efect major care ulterior poate fi accesat fără utilizarea unui dispozitiv de tip brain machine, deoarece acest gen de tehnologie antrenează creierul să învețe reproducerea la comandă a diferitelor stări de conștiință.

„Rezultatele pe care le obținem nu doar că sunt fără precedent, dar ele sunt și revoluționare. Implicațiile și efectele sunt incredibile – explorarea creierului are o importanţă colosală, nu numai pentru combaterea dizabilităților de învățare, ci şi pentru potenţarea tuturor funcţiilor creierului. Am observat că depresia, anxietatea, insomnia, epilepsia și practic orice disfuncție mentală sunt cauzate de lipsa coerenței la nivelul creierului. Folosind dispozitive de stimulare cerebrală, putem readuce creierul la cea mai performantă stare de funcționare. Sună fantastic, dar ceea ce descoperim poate schimba radical viața tuturor oamenilor de pe Planetă.” – Dr. Siegfried Othmer, cercetător științific la Institutul EEG, Woodland Hills, California, și președinte al diviziei de neurofeedback din cadrul Asociației pentru Psihologie Aplicată și Biofeedback,Recomandări speciale


Pentru obţinerea efectelor specifice în sfera dinamizării şi stimulării mentale se recomandă una sau chiar două şedinţe zilnic cu Mind Synergy folosind acelaşi program timp de 21 de zile, preferabil în același interval orar. Urmărești pentru început să realizezi sesiuni de stimulare cerebrală folosind programele mai scurte pentru a-ți acomoda simţurile şi programele de relaxare deplină.
Efectele obţinute în urma unei şedinţe nu se opresc odată cu încheierea stimulării. Reverberaţiile produse în undele cerebrale durează săptămâni şi chiar luni de zile cu amplificări şi diminuări care depind de schemele mentale şi de ritmurile de funcţionare ale fiecărui utilizator.
Certificări și Garanții

Mind Synergy are certificare ISO 9001, standardul cu cea mai largă răspândire și aplicare în ce privește îndeplinirea condițiilor de calitate a bunurilor. Indiferent de motiv, dacă îl returnezi în 30 de zile de la achiziționare, primești banii înapoi. Certificatul de garanție ce însoțește produsul este valabil 24 de luni.


Contraindicații!


Se interzice în mod ferm folosirea acestui dispozitiv în cazul bolilor de inimă, epilepsie. Schizofrenie și în cazul altor boli psihice grave (în tratamentul cărora se folosesc neuroleptice). Achiziționarea acestui produs presupune că dumneavoastră ați luat la cunoștință și vă asumați întreaga răspundere în cazul încălcării acestor contraindicații.

CUMPĂRAȚI MIND SYNERGY II de AICI
(REDUCERE 20%)

Despre produsele AIM GROUP puteti afla mai multe in filmuletele de mai jos:


ACEST ARTICOL ESTE ŞI O RECLAMĂ
Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.

miercuri, 18 mai 2016

CREIERUL cu David Eagleman (18.05.2016)

THE BRAIN WITH DAVID EAGLEMAN (2015)

DAVID EAGLEMAN (n. 1971) este, printre altele, specialist în neuroştiinţe, membru al Consiliului Forumului Economic Internaţional, cercetător în cadrul Institutului pentru Etică şi Tehnologii Inovatoare. În 2012, a fost inclus de revista italiană Style în „Lista personalităţilor geniale" („Brightest Idea Guys").
Documentarul pe care vi-l prezentam astazi, de fapt o serie de 6 episoade (posibil primul sezon) realizate de PBS, sunt facute pe baza studiilor realizate de David Eagleman, studii publicate in cartea "INCOGNITO - Viețile secrete ale creierului", de accea vom prezenta atat cartea cat si documentarul, pe scurt.
Nu am vazut tot documentarul ci doar prima parte din 6 (Ce este realitatea?), in care este abordat un subiect care a mai fost dezbatut pe blogul nostru in special in cadrul documentarului "Secretul de dincolo de materie", insa de data asta cu dovezi mult mai clare, mai concrete care vin in completarea celor spuse atunci, aspecte spuse intr-un mod usor de inteles si chair amuzant pe alocuri. Pentru noi a fost suficient ca sa-l promovam mai departe, desi este un documentar facut de main stream media (PBS).
 In ultima vreme au inceput sa apara, incet incet si in mass media centrala ici colo, oaze de adevar, raze de lumina extrem de stralucitoare care brazdeaza plafonul gros de nori si ceata din aceasta medie corporatista extrem de intunecata.  
Speram sa nu fim dezamagiti pana la finalul seriei. 

Iata despre ce este vorba in carte si in film conform celor de la stroke.ro

"Am avut tentația de a scrie un articol gen „Știați că…” după ce am citit cartea Incognito. Viețile secrete ale creierului”, de David Eagleman. Asta pentru că sunt foarte multe lucruri pe care le ignorăm în privința funcționării creierului uman, deși cercetările neurologice sunt din ce în ce mai numeroase și interesante. Însă, practic, ar fi trebuit să copiez jumătate din carte. Rămâne să o citiți și să aflați, de pildă, de ce nu ne putem gâdila singuri (și de ce, totuși, schizofrenii o pot face), de ce 15% dintre femei pot vedea mai multe culori decât restul populației, ce este epilepsia de lob temporal și ce rol a jucat ea în „transmiterea profețiilor divine”, de ce putem omorî mult mai ușor pe cineva de la distanță și mult mai greu când ne aflăm cu acel cineva față în față, ce mecanisme cerebrale inconștiente sunt implicate atunci când ne simțim atrași de o persoană și de ce trăim, de fapt, tot timpul în trecut.

Eagleman adună în volumul „Incognito. Viețile secrete ale creierului” foarte multe descoperiri despre funcționarea acestei mașinării complexe și fascinante care este creierul. Acest organ de numai 1400 de grame, străbătut de miliarde de neuroni, susține viața fiecărui om și este, în continuare, un mister pe care îl vom cerceta mulți ani de acum înainte. Dar totuși ce știm despre el?

„Un neuron creează în medie zece mii de conexiuni cu neuronii învecinați. Dată fiind existența a miliarde de neuroni, aceasta înseamnă că într-un singur centrimetru cub de țesut cerebral sunt tot atâtea conexiuni câte stele în Calea Lactee.”

În funcționarea acestui conglomerat de conexiuni neuronale, conștiința este „un mărunt pasager clandestin pe un transatlantic, care se bucură de călătorie fără să bage de seamă enorma inginerie de sub punte”. Conștiința prinde „doar zvonurile a ceea ce se-ntâmplă” în funcționarea creierului. Rolul conștiinței este acela al unui director de multinațională. Nu cunoaște decât puțini angajați, nu știe cum își fac treaba, nu are cum să le urmărească activitatea în detaliu.

„Piesele conștiente ale creierului antrenează alte piese din mașinăria neurală, stabilind obiectivele și alocând resursele.”

Creierul este un „sistem automatizat de subprograme care atinge un grad mare de complexitate”, iar conștiința este mecanismul care permite comunicarea între componente, distribuie resurse si deleagă responsabilități. Atât timp cât mediul extern poate fi abordat de programele automatizate (fie moștenite, fie dobândite) ale creierului, intervenția conștiinței n-ar face decât să ducă la eșecul sau îngreunarea acțiunii. De pildă, după ce am învățat să mergem cu bicicleta, dacă am încerca să devenim conștienți de cum mergem pe bicicletă n-am mai putea să o facem.

În cadrul creierului exista niște sisteme zombi (la care nu avem acces conștient, sunt automatizate și inconștiente). Însă specializarea lor nu este definită mereu clar. Pot fi sisteme care pot face același lucru și care pot intra în conflict. Un alt rol al conștiinței este de a media cu succes în aceste conflicte și de a lua decizii. Uneori, aceste decizii se pot referi la învățarea unor noi sisteme eficiente, care în timp vor deveni și ele zombi. Flexibilitatea intelectuală presupune și imprevizibilitatea acțiunilor. Astfel, cu cât dispunem de un creier antrenat în a învăța și aplica sisteme diverse, chiar dacă uneori în conflict, cu atât vom fi mai flexibili și, în consecință, mai imprevizibili. În acest context, se poate vorbi de intuiție ca despre acel proces prin care simțim că trebuie să acționăm sau să decidem ceva fără o explicație anume, căci sunt momente în care creierul „se prinde” de multe lucruri, înainte ca informația să pătrundă în conștiința noastră.

Din această perspectivă, animalele au conștiință? Gradul de conștiință al unui animal este direct proporțional cu flexibilitatea sa intelectuală.

„Cu cât un animal pare a fi un talmeș-balmeș de subprograme care reacționează simultan și diferit la stimuli, cu atât oferă mai puține semne de conștiință, cu cât este mai capabil să se coordoneze, să amâne atingerea satisfacției și să învețe programe noi, cu atât va fi mai conștient.”

Autorul propune o nouă lege a evoluției – „Caută soluții – când găsești una, nu te opri.” Îi dă exemplu pe cei care, deși bolnavi de Alzheimer, nu își pierd capacitatea de a se descurca singuri. Asta pentru că creierul lor a fost antrenat permanent să caute soluții alternative când se lovea de obstacole și ei aplică strategii de găsire a rezolvărilor problemelor fără să rămână blocați într-un comportament ce se dovedește ineficient în confruntarea cu elementele realității din jur.

Aș numi-o o carte tocmai bună pentru a afla cum să faci față manipulărilor din publicitate și politică. În aceste domenii, se folosesc des două informații despre creierul uman pe care noi tindem să le ignorăm când ne formăm o opinie despre un produs sau despre un om. Prima se referă la efectul de simplă expunere – expunerea repetată la un obiect sau un chip anume te va determina să îl preferi altora. A doua este legată de efectul de iluzie a adevărului – suntem mai înclinați să credem că o afirmație e adevărată dacă am mai auzit-o (indiferent dacă e adevărată sau falsă). Nu-i așa că acum înțelegem de ce același politician rămâne în funcție mult timp (indiferent de calitățile și acțiunile sale) și de ce unele produse sunt consumate des (deși calitatea lor e îndoielnică)? Creierul nostru funcționează după niște „coordonate” și dacă le cunoaștem ne putem schimba și comportamentul și deciziile, deci însăși calitatea vieții pe care o ducem.

Modificările aduse de tumori, atacuri cerebrale sau de consumul de droguri în funcționarea creierului ne arată că „identitatea unui om depinde în mod esențial de starea creierului său”. Dar, în același timp, „mintea depinde de integritatea neuronilor, dar nu neuronii sunt cei care gândesc.” Principiul emergenței (conform căruia mai multe elemente laolaltă formează un întreg ceva mai mare decât suma lor) este cel care guvernează funcționarea creierului uman – „… întregul poate prezenta o proprietate nouă, de care nu se bucură în sine nici una dintre părți”.

Autorul prezintă numeroase experimente care dovedesc atât importanța moștenirii genetice, cât și cea a influenței mediul extern, a experiențelor personale în acest mediu. De pildă, există anumite combinații de gene ce predispun la agresivitate, însă dacă mediul în care a trăit individul a fost crescut și educat în spiritul colaborării și înțelegerii, având atașamente afective sănătoase în familie și în comunitatea sa, și experiențele sale nu l-au expus la traume și neglijență, aceste gene nu se vor manifesta niciodată.

Incognito. Viețile secrete ale creierului” (2011), de David Eagleman /// Punctaj personal***** /// Editura Humanitas (2016) /// Traducere: Ovidiu Solonar

Îndemnul cunoașterii de sine, vechi de când lumea, capătă noi valențe dacă ținem cont de noile descoperiri din neurologie. Acel „eu” conștient e doar o părticică din ceea ce suntem noi. Există o mulțime de programe și subprograme neurologice care susțin existența a numeroase „euri” care pot ieși la iveală în diverse situații – când bem prea mult, când suntem epuizați, când consumăm droguri, când o parte a creierului e afectată de prezența unei tumori sau de un atac cerebral etc. Dar anumite procese inconștiente pot ieși la suprafață, adică pot deveni conștiente, și în situații de stres, de competiție, de trăriri emoționale intense. Descoperim uneori despre noi înșine lucruri de care nu știam, dar asta înseamnă doar că atunci le-am conștientizat, nu înseamnă că ele nu erau acolo, modelându-ne comportamentul și deciziile. În plus, în noi, pot coexista „euri” contradictorii, aflate în conflict, fiecare luptându-se să ia deciziile pe care le crede potrivite la un moment dat.

„În fiecare dintre noi mai este cineva pe care nu-l cunoaștem.” (C.G. Jung)

Autorul este preocupat de elaborarea unor politici sociale și juridice adaptate descoperirilor din neurologie. În acest context, vorbește despre modul în care lobii noștri frontali, care se dezvoltă până la vârsta de 20 de ani, trebuie antrenați să controleze impulsivitatea și să gestioneze amânările. Mulți infractori sunt incapabili să își controleze agresivitatea deoarece lobii lor frontali fie nu au fost niciodată antrenați în procesul amânării satisfacțiilor și al controlului impulsurilor, fie sunt afectați de vreo disfuncționalitate. Eagleman dă exemple de oameni care acum 100 de ani au fost condamnați pentru anumite fapte și astăzi, cu cunoștințele de acum, n-ar mai fi primit aceeași pedeapsă, pentru că se iau în calcul în sistemul judiciar suferințele cerebrale, fizice și psihice ce pot fi probate.


„Legile eficiente au nevoie de modele de comportament eficiente: înțelegerea nu doar a felului în care vrem să se comporte oamenii, ci a felului în care se comportă de fapt.”

El face chiar câteva propuneri (dând exemple din sistemul judiciar american) de cum s-ar putea introduce metode de reabilitare eficiente a deținuților, de cum s-ar ajunge la acordarea unor pedepse potrivite, de cum s-ar putea implementa anumite politici sociale care să încurajeze comportamentele bune și de cum s-ar putea elabora politici proactive de prevenire a comportamentelor infracționale. Toate aceste propuneri au la bază cunoștințele pe care le deținem în prezent despre funcționarea creierului uman.

„… atunci când înțelegem cum operează de fapt creierul și de ce controlul impulsurilor eșuează la unele persoane, putem dezvolta noi strategii pentru a îmbunătăți procesul de luare a deciziilor pe termen lung și pentru a înclina balanța în favoarea acestuia.”

Eagleman vorbește și despre mitul egalității care spune că toți suntem capabili în mod egal să luăm decizii, să avem control asupra impulsurilor și să înțelegem consecințele faptelor noastre. El subliniază că ne naștem cu creiere diferite, cu posibilități diferite și nu se poate face o ierarhie în care să îi clasificăm pe oameni după niște criterii fixe. Oamenii nu vin pe lume cu același capacități și, în plus, în timpul vieții, au experiențe extrem de diferite care le modelează funcționarea cerebrală, după cum și funcționarea cerebrală influențează experiențele pe care le trăiesc. Aceaste experiențe sunt unice pentru fiecare și nu pot fi repetate.

„… dacă creierul nostru ar fi într-atât de simplu, încât să fie înțeles, nu am fi suficient de inteligenți ca să-l înțelegem.”

Crescut într-o familie de oameni de știință, cu o mamă biolog și un tată fizician, David Eagleman și-a urmat propriul drum în lumea științei fiind preocupat de funcționalitatea creierului în general și, în special, de modul în care percepem timpul.

În copilărie, a căzut de pe acoperișul unei case și, adult fiind, a aflat că experiența a durat mai puțin de o secundă, în timp ce el simțise că durase cu mult mai mult. Care sunt mecanismele care fac ca modul în care creierul percepe și își amintește un eveniment traumatic să ne pară ca având o durată mai lungă? E doar una dintre întrebările la care a căutat Eagleman răspuns de-a lungul anilor în domeniul cercetărilor neurologice. În urma experimentelor făcute, a aflat și că fiecare dintre noi trăim în trecut. Asta pentru că creierului nostru îi ia un timp să proceseze și să sincronizeze stimulii externi. Deci, când noi devenim conștienți de petrecerea unui lucru, el deja e consumat și multe altele s-au petrecut.

David Eagleman este directorul Laboratorului de Percepție și Acțiune din cadrul Facultății de Medicină Baylor (Houston, Texas), unde coordonează și Centrul de Cercetare în Neuroștiințe și Legislație. Este membru al Consiliului Forumului Economic Internațional și cercetător în cadrul Institutului pentru Etică și Tehnologii Inovatoare. Studiile sale privesc de asemenea capacitatea de adaptare a creierului, sinestezia și interconexiunile dintre neuroștiințe și sistemul juridic.

În 2015, a realizat câteva documentare intitulate „The Brain with David Eagleman”. În 2016, documentarele au fost nominalizate la Premiile Emmy. Experimente privind funcționarea percepției au demonstrat că viziunea noastră asupra lumii, intermediată de simțuri (văz, auz, miros, pipăit, gust etc.), nu reflectă exact mediul din jur, ci percepțiile sunt construcții ale creierului ajustate în funcție de așteptările noastre în legătură cu ceea ce vedem/auzim/mirosim etc. și în funcție de experiențele anterioare personale. Observăm diferențe perceptive doar atunci când așteptările noastre sunt înșelate sau atunci când ni se atrage atenția că trebuie să căutăm ceva anume în câmpul perceptiv. Practic, ne construim propria realitate, creierul decizând ce să rețină și ce să excludă, cum să sincronizeze ceea ce receptează și cum să elimine ceea ce nu îi este de folos.

David Eagleman este fondatorul mișcării „possibilian” prin care promovează spiritul creativ și dorința de explorare a lumii." SURSA

Cartea poate fi cumparat de AICI (TRANSPORT GRATUIT)

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

UNIVERSUL CONECTAT - ce-ar fi dacă Nassim Haramein ar avea dreptate? (15.12.2016)

THE  CONNECTED UNIVERSE (2016) „Unui fractal infinit, aflat în rotaţie, cum îi defineşti centrul ? Orice punct este centrul său...

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?
Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE. Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa
1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...