luni, 29 februarie 2016

ÎN INTERIORUL FRĂȚIEI - un documentar despre francmasonii britanici (29.02.2016)

INSIDE THE BROTHERHOOD (1989)

Deoarece astazi am avut o discutie pe facebook aici cu un mason foarte mandru, care practica luciferianism, magie solomonica, hatha yoga, krya yoga, kemetic, heka, demonologia, enochianismul, ca e membru Golden Dawn, m-am gandit ca ar fi de bun augur reluarea unor filme pe aceasta tema, iar astazi va readucem in memorie unul dintre primele filme publicate pe blog (in 26.11.2008).
Personal cred ca multi ajung in masonerie bine intentionati si deschisi la minte (desi nu intamplator credem ca rezoneaza cu ritualurile acestora) si poate unele dintre informatiile prezentate pe blogul nostru le va oferi un plus de disceranamant inainte de a alage aceasta cale.
Nu sunt nici radical contra masonilor, nici pentru masonerie, insa ca o nota comuna referitoare la masonii intalniti personal este faptul ca sunt foarte grandomani (au un anumit statut social care le ofera anumita putere si influenta, o stare materiala de la foarte buna in sus si impresia ca ei sunt foarte speciali, deosebiti, superiori, initiati). Le cam lipseste smerenia "iluminarii" pe care spun ca o detin si personal nu m-am simtit absolut de loc inspirat de prezenta lor, de energia pe care o degajă.
Singurul mason care mi-a placut relativ, este Oreste (pe care l-am simtit insa foarte mult in minte si nu in inima), insa in acest moment nu stiu daca mai face parte din vre-un ordin sau s-a dezis.
Cred ca exista si masoni bine intentionati, oameni de calitate, cum cred ca exista si in diversele culte religioase si in biserici si in politica si in partide si in justitie si peste tot in sistem, insa per general, masoneria o consider indoielnica (infestata de "gandaci"), din cate am studiat, iar eu personal nu sunt atras de ritualurile lor cu sortulete si fel si fel de simbologii pe care ei le considera poate, absolute (iar asta cred ca e un aspect sectar). Dar e fiecare liber sa creada in ceea ce vrea, atata timp cat prin actiunile lui nu face rau celor din jur (sigur si acest rau este relativ, binele tau, raul altora).
Identificarea lor individuala cu o secta milenara, care este evident ca a influentat cursul istoriei, le ofera un ego bombastic si o anumita condescendenta a dialogului purtat cu "profanii".
Refuz sa judec toti masonii la gramada insa nu pot sa nu remarc unele fapte ale acestora. Vorba aceea "pomul se cunoaste dupa roade si omul dupa fapte". Iar faptele lor, influenta lor secreto-discreta, impreuna cu organizatii asemanatoare, la fel de discreto-secrete (gen Bilderberg, Comisia Trilaterala, Consiliul pentru Relatii Externe, iezuitii, sionistii, liniile de sange regale, marii bancheri internationali, samd) se vede in societatea de astazi, in ciuda revolutiilor eliberatoare (pentru unii) pe care ei spun ca le-au planificat si le-au dus la indeplinire. Consider modul in care lumea arata astazi ca o opera de arta a acestor forte oculte (secreto-discrete). Poate ca punctual au facut pe moment un bine, dar joaca de-a Dumnezeu a dus adeseori, pe termen lung, la rezultate dezastruoase pentru majoritatea oamenilor ... Si nu, pentru noi nu este o lume iluminata, dupa cum cred masonii ca este (incepand din perioada Iluminista), decat poate pentru unii (pentru o elita "initiata") ci o lume pe punctul auto-distrugerii. Consider masoneria, impreuna cu organizatiile de mai sus, implicit organizatiile religioase diverse, direct responsabile de starea deplorabila in care se gaseste societatea umana si planeta la modul general.
Sigur, cauza primordiala a tuturor relelor este in interiorul nostru, iar toate aceste organizatii reflecta gradul nostru de alienare, de separare, de divizare unii fata de altii, fata de natura si viata. Insa si acest elitism mentinut artificial, aceasta lipsa de unitate ca si umanitate, ca si suflet, aceasta divizare (intre superiori si inferiori, initiati si profani, conducatori si supusi, stapani si sclavi, bogati si saraci)  incurajata, sustinuta, amplificata, cautata de aceste elite "iluminate" determina si in interiorul nostru o scindare. Este si si ... relatie de feedback. Ce-a fost mai intai, oul sau gaina? ... cocosul androgin ar spune unii ...
Apoi faptul ca se sustin unii pe altii "no matter what" este cu dus intors ... Daca tu ca judecator, datorita faptului ca esti mason, aperi un interlop mason ca ti-e fratior, aici nu mai e bine ... sau cand interesele fratiei sunt deasupra familiei si comunitatii din care faci parte, iar nu e bine. Sau daca tu ca politician, senator, ministru sau ce esti, iti folosesti puterea de influenta pentru a scapa basma curata interlopii din fratie, asta duhneste a mafie.

Iar asta se arata in filmul documentar de astazi:

"Seria documentară de 6 episoade În interiorul frăţiei (Inside the Brotherhood) explorează sinistrele secrete ale francmasonilor: coruptie, groaznice amenintari, asasinate rituale, profit personal, inselaciune, trafic de influenta, parvenire, sete de putere, etc.
Serialul a fost realizat in anul 1989 de catre jurnalistul de investigatie Martin Short impreuna cu Twenty Twenty Television. Acesta a publicat si o carte pe aceasi tema: "Inside the Brotherhood: Explosive Secrets of the Freemasons". Turul sau de forta in dezvaluirea sinistrelor secrete ale masoneriei este continuarea muncii de pionierat a lui Stephen Knight, autorul volumului "The Brotherhood: The Explosive Expose of the Secret World of the Freemasons", decedat la numai 18 luni dupa publicarea dezvaluirilor.
Primul episod dezvăluie o parte din ritualurile francmasoneriei. Foşti francmasoni, poliţişti şi clerici ne vorbesc despre infiltrarea si influenţa francmasoneriei în politica, justitie, politie, afaceri, administratie locala, în parlament şi in alte domenii in special in Londra, unde se află cea mai mare concentraţie de masoni.
Al doilea episod dezvaluie legăturile dintre francmasonerie şi corupţia din poliţie. Politistii, procurorii si judecatorii se infratesc cu criminalii si talharii in cadrul lojilor masonice.

Vezi AICI - link 1 sau AICI - link 2, primele doua episoadeAl treilea episod dezvăluie minciuna, falsitatea si actiunea interesata din spatele pretinsei activitatii caritabile a francmasoneriei. Goana dupa profit personal si putere, ce domina printre membrii inalti ai masoneriei, se manifesta prin conspiratii locale, unele chiar in detrimentul propriilor "frati".
Al patrulea episod dezvaluie francmasoneria ca fiind principala sursa a coruptiei si traficului de influenta din cadrul administratiei locale. Contracte atribuite preferential, numiri bazate pe apartenenta masonica, decizii discutabile luate fara a se declara conflictul de interese, blocarea oricaror cercetari ce ar dezvalui reteaua corupta si aparteneta la masonerie a celor implicati. Totul seamana foarte mult cu ceea ce se intampla astazi la noi in primarii si consilii locale.

Vezi AICI - link 1 sau AICI - link 2  episoadele 3 şi 4Al cincilea episod dezvăluie amestecul francmasoneriei in crima organizata si terorism si modul in care aceasta organizatie ii elimina pe cei care devin persona nongrata, prin intermediul unor crime ritualice identice cu amenintarile din timpul juramintelor facute la initierile din loja. De asemenea sunt facute o serie de dezvaluiri despre scandalul lojei masonice Propaganda due din Italia anilor 70-80.
Al saselea episod prezinta modul in care membri francmasoneriei actioneaza in cadrul statului ca indivizi ce sunt sustinuti de "frati" in detrimentul celor care nu apartin masoneriei. Astfel este posibila blocarea oricaror cercetari ce ar dezvalui reteaua de coruptie din interiorul societatii. "

Comentarii preluate de aici.

Vezi AICI - link 1 sau AICI - link 2 episoadele 5 si 6In completare studiati categoria SOCIETĂȚI OCULTE (pe care o puteți explora mai ușor în CUPRINS), în special următoarele articole și documentare:

1) ILUMINAȚI
2) ILLUMINATI - Ingeri si demoni revelati
3) SECRETUL DIN SPATELE TUTUROR SOCIETĂȚILOR SECRETE
4) POVESTEA SIONISMULUI
5) Simbolism în Uniunea Europeană, noua ordine mondială şi Illuminati
6) ORDINUL MORTII - Secretele Intunecate Din Interiorul Bohemian Grove
7) CONSPIRATIA ILLUMINATI - DEMONICA SAU REPTILIANA?

sâmbătă, 27 februarie 2016

Divizia FRINGE (de frontieră sau extremă) 27.02.2016

FRINGE (2008 - 2013)

Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un serial sf exceptional, unul din cele mai bune seriale vazute vreodata. 

Mai intai cateva cuvinte despre film:
Fringe este un film serial science fiction american coprodus de J. J. Abrams, Alex Kurtzman și Roberto Orci. Seria are în plin plan o Divizie FBI, cu sediul în Boston, Massachusetts. Echipa folosește știință "fringe" neortodoxă și tehnici FBI de investigații în investigarea unor serii de fenomene inexplicabile, adesea înspăimântătoare, denumite "tiparul" (the pattern), care se desfășoară de-a lungul globului. Serialul a fost descris ca un amestec între The X-Files, Altered States, The Twilight Zone și Dark Angel.

vineri, 26 februarie 2016

ADEVĂRURI TULBURĂTOARE cu Daniel Roxin (26.02.2016)


Dorim sa va readucem in atentie aceasta emisiune realizata de Daniel Roxin, caruia ii multumim din suflet pentru perseverenta, curajul  si tenacitatea de care da dovada saptamana de saptamana, in promovarea adevarului, de ani de zile. Felicitari Daniel si tine-o tot asa!

sâmbătă, 20 februarie 2016

GARDIENII DESTINULUI - Biroul de Ajustare

THE ADJUSTMENT BUREAU (2011)

Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend interesant care pune in discutie tema liberului arbitru. Avem sau nu liber arbitru? Exista un destin implacabil? Exista niste forte in joc care pun in scena acest destin? Filmul urmareste sa aduca unele raspunsuri.

Dar mai intai cateva cuvinte despre film (ATENTIE - Spoiler):

"Gardienii destinului (titlu original The Adjustment Bureau) este un film SF din 2011 regizat și scris de de George Nolfi. Este bazat pe povestirea Adjustment Team scrisă de Philip K. Dick în 1954.

Filmul pornește de la întrebarea dacă ne putem controla destinul sau există forțe nevăzute care să ne manipuleze? Un om vede care va fi viața viitoare planificată pentru el și își dă seama că dorește altceva. Pentru a obține acest lucru, el trebuie să o urmărească peste, sub și pe străzile New York-ului de astăzi pe singura femeie pe care a iubit-o. Fiind la un pas de a câștiga un loc în Senatul Statelor Unite, ambițiosul politician David Norris (Matt Damon) se întâlnește cu frumoasa dansatoare de balet contemporan Elise Sellas (Emily Blunt) - o femeie cum n-a mai întâlnit niciodată.

joi, 18 februarie 2016

ARE DUMNEZEU VREUN VIITOR? - dezbatere religie vs. stiinta vs. spiritualitate (18.02.2016)

ABC NEWS - NightLine With Dan Harris
Does GOD Have A Future? (2011)

Dorim sa va prezentam astazi o dezbatere extrem de interesanta pe marginea unui subiect extrem, dar extrem de sensibil, un subiect care este considerat de obicei tabu in cadrul relatiilor interumane, deoarece cel mai adesea, naste dezbateri extrem de aprinse care pot duce la ruperi de prietenii, despartiri in familie, samd. si anume despre religie vs. stiinta vs. spiritualitate. Dezbaterea a avut loc in cadrul emisiunii "NightLine with Dan Harris" de la acest post major de televiziune din statele unite, intitulat ABC NEWS, ceea ce este laudabil.

Multumim Adina pentru subtitrare si articol!

"Încă din vremuri străvechi, oamenii au încercat să-și explice fenomenele din natură, experiențele pe care le trăiau și rostul lucrurilor. Se spune că din această nevoie de înțelegere au apărut credințele în supranatural și în zeități de toate tipurile. Pe măsură ce omenirea a evoluat, explicațiile căutate de oameni s-au descoperit una câte una. Totuși, rămâneau destule lucruri neexplicate, astfel încât, credințele au avut timp să se transforme în sisteme religioase.
Până la un punct, religiile au avut o funcție benefică în sensul că au ținut în frâu agresivitatea unei omeniri cu un grad de conștiență scăzut. Însă, așa cum spune Sam Harris: "Faptul că religia a jucat un rol necesar pentru noi în trecut nu exclude posibilitatea ca acum să fie cel mai mare impediment pentru a construi o civilizație globală."
Într-adevăr, fanatismul a generat și continuă să genereze cele mai mari și mai agresive conflicte de pe glob. La nivel micro, putem observa că atunci când vine vorba de religie nu doar în discuțiile din realitate ci și în acelea online apar cele mai acide judecăți și conflicte dintre oameni.
Pentru mine e evident că nu vom ajunge niciodată să gândim la fel sau să avem aceleași păreri. În aproape nici o privință. Cu atât mai puțin probabil în privința credinței în divinitate și în semnificația pe care o dăm cuvântului Dumnezeu. De aceea evit să folosesc acest cuvânt.
Am ascultat de-a lungul timpului foarte multe povești de viață. Una mai tulburătoare ca cealaltă. Ce a fost uimitor în primii ani în care am ascultat aceste povești, a fost faptul că la finalul fiecăreia, punându-mă în locul celui ce a trăit acele experiențe, mereu ajungeam la concluzia că credințele lui sunt absolut îndreptățite, oricare ar fi acestea. Așa am ajuns să înțeleg și să accept faptul că oamenii gândesc în feluri atât de diferite, și chiar dacă modul lor de a gândi nu are nici o logică în mintea mea, știu sigur că are o logică conformă cu experiențele lor de viață și cu impactul psiho-emoțional al acelor experiențe.
Dacă credințele noastre ar rămâne la nivel personal, dacă nu le-am impune nimănui, dacă am deveni conștienți că diferențele pot coexista, atunci am trăi într-o societate armonioasă. Dar după cum știți, conflictele ce au la bază credințele religioase și fanatismul conduc la din ce în ce mai multă separare și se transformă deseori în conflicte armate.
Într-o plimbare virtuală acum ceva timp am găsit o dezbatere care m-a impresionat nu doar prin bagajul informațional, prin argumentele aduse, ci și prin modelul echilibrat al dialogului (în sensul profund al cuvântului) pe o temă atât de sensibilă: știință vs. religie. Este vorba despre o dezbatere la care participă patru oameni remarcabili:
- Dr. Deepak Chopra - medic internist, endocrinolog, specialist în Ayurveda, speaker și autor a 80 de cărți (22 bestseller New York Times) traduse în 43 de limbi vândute în peste 20 de milioane de exemplare. Conduce programe educaționale în Chopra Center (S.U.A.);
- Dr. Jean Houston - savant, filosof și cercetător al capacităților umane, este considerată una dintre principalii fondatori ai Mișcării pentru Potențialul Uman, este consilier UNICEF și este cunoscută pentru perspectivele ei interdisciplinare și notele de umor cu care le expune;
- Dr. Michael Shermer - scriitor american și specialist în istoria științei și fondator al The Skeptics Society, este cunoscut pentru critica adusă psudoștiinței și credinței în fenomene supranaturale; de aemenea este autor a mai multe cărți recunoscute pe plan internațional;
- Dr. Sam Harris - este filozof, neurolog, co-fondatorul si directorul executiv al Project Reason - organizație non-profit care promovează știința și gândirea critică; de asemenea este gazda emisiunii "Trezirea cu Sam Harris" și autor a mai multe cărți remarcabile, trei dintre ele fiind traduse și în limba română.
Consider că această dezbatere poate lumina drumul către o perspectivă echilibrată în ceea ce privește consecințele credințelor noastre și amprentele acestora asupra civilizației din care facem parte. "
SURSA: Blogul http://adinaamironesei.blogspot.ro

Nota Noastra: Daca inlocuiesti conceptul sau cuvantul Dumnezeu cu Iubire sau viata, atunci nici agnosticii, nici ateii nu prea au ce comenta. Oare ei cred in existenta vietii? Ce este viata? Plecand de la aceasta intrebare, cautand raspunsurile cred ca este o cercetare onestă. Oare cred in existenta iubirii? Si poate acesta este viitorul lui Dumnezeu... inlocuirea acestui termen perimat cu Iubire sau Viată.

VEDETI EMISIUNEA TRADUSA, AICI - link 1 sau AICI - link 2
In completare studiati si:

1) Spiritualitate vs. Religie de Stanislav Grof
2) HALUCINAȚIA ȘTIINȚEI - Dogma ca metodă de (ne)cercetare ştiinţifică
3) Cine sau ce este Dumnezeu?
4) Cine suntem noi cu adevarat?
5) CE NAIBA! - Gaura Cuantică De Iepure, Ultra Extinsă
6) Schimbarea de paradigmă s-a produs ! - Demascarea Falsei Filozofii A Ştiinţei Moderne
7) FANATISMUL - Sursa tuturor relelor

De asemenea va recomandam sa cititi cateva carti traduse care sprijina cele spuse de cele doua tabere ale acestei dezbateri (transport gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):

"TREZIREA. Ghid pentru o spiritualitate fără religie" -Sam Harris- comandă online aici-link;

"IPOTEZA DUMNEZEU - O nouă abordare a celei mai vechi dezbateri din istorie" -Gerald Benedict- comandă online aici-link;

"Viitorul lui Dumnezeu" -Deepak Chopra- comandă online aici-link"Sfârșitul credinței: religie, teroare și viitorul rațiunii" -Sam Harris- comandă online aici-link
"Supercreierul" -Deepak Chopra, Rudolph E. Tanzi- comandă online aici-link.

luni, 15 februarie 2016

Căile Vindecării (15.02.2016)


Les Chemins de la Guérison (2009)


"Căile Vindecării (Les chemins de la guérison) este un documentar realizat de Jean-Yves Bilien, în care se abordează perspective noi şi cuprinzătoare ale actului vindecător. 
Jean-Yves Bilien este un regizor specializat în realizarea de documentare de investigaţie din domeniul sănătăţii. Explorator al metodelor de terapie alternativă, el a intervievat oameni de ştiinţă, medici, psihologi, terapeuţi şi inventatori non-conformişti, pentru a umple golul informaţional prezent în rândul celor care caută soluţii pentru propria lor vindecare, în cazul în care metodele clasice şi alopate sunt depăşite. 
Fie că este vorba de vindecarea fizică, psihică sau spirituală, în documentar sunt prezentate principii simple şi profunde, care trebuiesc aplicate când vrem să realizăm o vindecare eficientă dar să şi menţinem o stare de sănătate perfectă. De asemenea, sunt prezentate influenţele gândurilor, atitudinilor emoţionale şi credinţelor în “fabricarea” unor afecţiuni, dar şi în procesul autovindecării. 
Documentarul scoate în evidenţă efectele, măsurabile ştiinţific, în cazul practicării relaxării, meditaţiei, Qi Gong-ului, efecte de bază pentru cei care vor să obţină o vindecare holistică (corp-minte-suflet) a propriei fiinţe. 
În concluzie putem afirma că documentarul este o odă adresată terapiilor neconvenţionale şi spirituale, dar şi o pledoarie pentru o viaţă plină de bucurie, de iubire, de magie, de autoapreciere, fără sentimente de frică, culpabilizare şi victimizare. Vizionare plăcută!


• Filmele lui Jean-Yves Bilien nu au primit nici o subvenţie sau ajutor străin. Ele au fost finanţate în totalitate de către el. Dacă v-a plăcut documentarul, puteţi să-l achiziţionaţi împreună cu alte documentare de acest gen pentru a contribui astfel la continuitatea acestei nobile activităţi. Pentru aceasta accesaţi filmsdocumentaires.com

Psih. Adrian Cotună"   SURSA: https://adriancotuna.wordpress.com/

VEDETI FILMUL TRADUS AICI - link 1 sau AICI - link 2


În completare studiați categoria SĂNĂTATE, pe care o puteți explora mai ușor în CUPRINS.

sâmbătă, 13 februarie 2016

PROFETUL - de Khalil Ghibran (13.02.2016)

THE PROPHET (2015)


Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend plin de suflet, un desen animat unic, realizat dupa cartea Profetul de Khalil Gibran. Mai intai cateva cuvinte despre Khalil:

"Khalil Gibran (Jubran Khalil Jubran, Djubran Khalil Djubran (născut pe 6 decembrie 1883-decedat pe 10 aprilie 1931) a fost un poet, filozof și prozator, poet și eseist libanez, unul din romanticii târzii ai literaturii arabe. A scris în engleză și arabă.
In 1894 emigreaza impreuna cu surorile sale mai mici, Marianna si Sultana, in Statele Unite, stabilindu-se la Boston. Urmeaza cursuri de specialitate in America si Liban, studiind pictura, arta fotografica, literatura araba, engleza si franceza.
Incepand cu 1905 incepe sa publice in diferite reviste din New York pamflete si scurte povestiri, toate in limba araba.
- 1905 - al-Musiqa (Muzica), o proza scurta in care este elogiata muzica in general si cea araba in special;
- 1906 - 'Ara'is al-Muruj (Nimfele din vale), o culegere de trei scurte povestiri, in care autorul isi exprima convingerile antifeudale si anticlericale;
- 1908 - al-Arwah al-Mutamclrrida (Spirite rebele) cuprinde patru povestiri, asemanatoare ca stil si spirit celor publicate in 1906. In acelasi an Gibran pleaca la Paris unde va studia artele plastice timp de doi ani si jumatate. Aici il intalneste pe Ameen Rihani precum si pe sculptorul Auguste Rodin.
Incepand cu anul 1911 se muta la New York. Publica cateva piese poetice in proza (ex. al-Ajniha al-Mutakassira - "Aripi frante", o scurta nuvela dedicata lui Mary Haskell) si ii este organizata o expozitie de pictura. In acelasi an, tatal sau moare in Liban.
In 1913 il intalneste pe Carl Gustav Jung, caruia ii face un portret. Cam prin 1916 are loc intalnirea cu Mikhail Naimy, un tanar scriitor de origine araba, cu care va lega o prietenie indelungata; ulterior, Naimy va deveni principalul sau biograf. In perioada urmatoare Gibran picteaza, scrie si publica intr-un ritm sustinut:
- 1919 - Twenty Drawings (Douazeci de desene), o colectie de desene prefatata de Alice Raphael si al-Mawakib (Procesiunea), un lung poem in limba araba, sub forma unui dialog intre un om eliberat si altul inlantuit. 
- 1920 - The Forerunner (Deschizatorul de drumuri). In acelasi an, Gibran fondeaza societatea literara "al-Rabita al-Qalamiyya" (The Pen Society) si publica la Cairo al-'Auasij (Furtuni), o culegere de eseuri in care este exprimata revolta impotriva omului devenit propriul sau sclav.
- 1923 - The Prophet (Profetul). La Cairo ii apare o noua culegere de povestiri intitulata al-Bada'i' waal-Tara'if (Noul si Miraculosul).
- 1926 - Sand and Foam (Nisip si Spuma).
- 1928 - Jesus, The Son of Man (Iisus, Fiul Omului), o incercare de a realiza un portret al lui Iisus vazut de contemporanii Sai; in esenta, asa cum se desprinde din paginile lui Gibran, figura lui Isus este aproape un duplicat al lui Almustafa din Profetul.
- 1931 - TheEarth Gods (Zeii Pamantului), un lung poem in proza constand dintr-un dialog purtat intre zeii Pamantului cu privire la destinul omului.
Kahlil Gibran moare la 10 aprilie 1931, la New York, in urma unei boli complicate (ciroza, plus un inceput de tuberculoza). Jurnalul New York Sun va titra cu litere mari: "S-a stins un profet".
Trupul i-a fost trimis in Liban, fiind ingropat la cripta manastirii Mar Sarkis. Postum, ii apar alte doua lucrari: The Wanderer (Ratacitorul), o colectie de parabole ce va vedea lumina tiparului in 1932, si The Garden of the Prophet (Gradina Profetului) in 1933." SURSA


Nota Noastra: Cartea cea mai controversata a lui Khalil a fost "Spirite rebele" , fiind acuzat de erezie de catre autoritatea otomana, care stapanea Libanul, datorita pozitiei sale anti-clericale si anti-feudale, exemplarele sale fiind arse in piata publica. Probabil acest fapt a si inspirat naratiunea povestii Profetul dupa care este facut si filmul de astazi.
Filmul este o opera de arta transpusa in animatie. La constructia acestei animatii de exceptie au contribuit mai multi artisti, cu stiluri diferite, de aceea veti observa ca exista o asa mare diversitate de conceptii artistice. Lucrarile acestora sunt redate atunci cund sunt citate paragrafe din cartea lui Gibran. 
 Pentru noi a fost una dintre cele mai emotionante filme vazute in ultima vreme si putem considera povestea lui Mustafa ca fiind o parabola a povestii sufletului in aceasta lume hodorogita sufleteste, o lume in care iubirea si adevarul sunt dispretuite, iar minciuna, lasitatea, lacomia, sunt ridicate la mare rang.

Cartea  o puteti gasi AICI (Transport gratuit)

Va recomandam sa cititi si versiunea interpretata de OSHO. 

VEDETI FILMUL TRADUS AICI - Link 1


Mai jos va oferim cateva pasaje din Profetul. Cateva dintre acestea apar si in film.

"Atunci Almitra zise: „Vorbeşte‑ne despre Iubire.”
Iar el îşi înălţă capul privind mulţimea şi o tăcere adâncă pogorî peste toţi. Apoi, cu o voce mare, începu:

„Când Iubirea vă face semn, urmaţi‑i îndemnul,
Chiar dacă drumurile‑i sunt grele şi prăpăstioase,
Şi când aripile‑i vă cuprind, supuneţi‑vă ei,
Chiar dacă sabia ascunsă‑n penaju‑i v‑ar putea răni,
Iar dacă vocea‑i vă vorbeşte, daţi‑i crezare,
Chiar dacă vocea‑i ar putea să vă sfarme visurile, asemenea vântului din miazănoapte care vă pustieşte grădinile.
Fiindcă, precum iubirea vă încunună, ea trebuie să vă şi crucifice. Precum vă face să creşteţi, ea trebuie să vă şi reteze uscăciunile.
Precum ea se ridică până la înălţimea voastră, alintându‑vă ramurile cele mai fragile care freamătă în lumina Soarelui,
Tot la fel va răzbate până în adâncul rădăcinilor voastre, zdruncinând încleştarea lor cu pământul.
Asemeni snopilor de grâu, ea vă seceră.
Vă treieră pentru a vă descoji.
Vă vântură spre a vă curăţa de pleavă.
Vă macină până la înălbirea făinii.
Vă frământă până ajungeţi foarte supuşi,
Ca apoi să vă hărăzească focului său şi să puteţi deveni pâinea sfântă la ospăţul divin.
Toate acestea vi le va da Iubirea, pentru ca, astfel, să vă puteţi cunoaşte tainele inimii şi astfel să deveniţi o parte din inima Vieţii.
Dar dacă, stăpâniţi de teamă, veţi căuta doar tihna şi plăcerea dragostei,
Atunci e mai bine să vă acoperiţi goliciunea şi să ieşiţi din treierişul Iubirii,
Spre a vă întoarce în lumea fără de anotimpuri, unde veţi râde, dar nu cu întreaga voastră bucurie şi unde veţi plânge, dar nu în toate lacrimile voastre.
Iubirea nu se dăruie decât pe sine şi nu ia decât de la sine.
Iubirea nu stăpâneşte şi nu vrea să fie stăpânită,
Fiindcă Iubirii îi este de ajuns Iubirea.
Când iubiţi, nu trebuie să spuneţi: „Creatorul e în inima mea”, ci mai degrabă: „Eu sunt în inima Creatorului”,
Şi să nu credeţi că puteţi croi singuri drumul Iubirii, fiindcă Iubirea, dacă o meritaţi, vă va arăta drumul ea însăşi.
Iubirea nu are nici o altă dorinţă decât aceea de a se împlini.
Dar dacă iubeşti şi trebuie să ai dorinţe, fie ca ele acestea să fie:
Să te topeşti şi să devii izvor ce sursurul în noapte‑şi cântă,
Să cunoşti durerea prea marii duioşii,
Să fii rănit de înţelegerea Iubirii,
Să sângerezi de bunăvoie şi bucurându‑te,
Să te trezeşti în zori cu inima întraripată şi să înalţi mulţumire pentru încă o zi de Iubire,
Să te odihneşti la ceasul amiezii şi să cugeţi la extazul Iubirii,
Să te întorci împăcat acasă la ora amurgului,
Şi apoi, să dormi înălţând în inimă o rugă pentru cel iubit, iar pe buze un cântec de laudă.”

Atunci un literat spuse: "Vorbeşte-ne despre cuvânt."
Şi el începu:

"Vorbiţi atunci când încetaţi a mai avea pace cu propriile gânduri;
Când nu mai puteţi rămâne în singurătatea inimii, viaţa vi se mută pe buze, iar sunetele sunt un divertisment spre trecerea timpului.
Şi, de cele mai multe ori, în discursurile voastre, gândirea vă este pe jumătate ucisă.
Fiindcă gândirea este o pasăre a înălţimilor, care, în colivia cuvintelor, izbuteşte doar să-şi desfăşoare aripile, dar nu poate zbura.
Unii dintre voi, din teama de a fi singuri, caută tovărăşia vorbăreţilor.
Tăcerea singurătăţii le dezvăluie acestora eul lor în toată goliciunea sa şi ar dori să fugă de ei înşişi.
Unii dintre voi vorbesc şi, fără să ştie şi fără premeditare, dau la iveala un adevăr pe care ei înşişi nu-l înţeleg.
Mai sunt şi alţii care păstrează în ei adevărul, însă nu-l dau pe seama cuvintelor.
În firea acestora spiritul sălăşuieşte în ritmul tăcerii.
Când îţi întâlneşti prietenul pe marginea drumului ori în târg, fie ca spiritul să-ţi anime buzele şi să-ţi călăuzească limba.
Fie ca vocea-i prin vocea ta să grăiască auzului firii sale;
Numai astfel sufletul tău va păstra adevărul inimii tale, aşa cum buchetul vinului este cel care stăruie.
Chiar şi când i-ai uitat culoarea, iar cupa de mult nu mai este."

…atunci o femeie zise: „Vorbeşte-ne despre Bucurie şi despre Tristeţe”.
Iar el răspunse:
„Bucuria este tristeţea fără de mască
şi însăşi fântâna din care a ţâşnit râsul vostru, a fost adesea plină de lacrimi.

Şi cum ar putea să fie altfel?
Cu cât mai adânc vă sapă-n fiinţă tristeţea, cu atât mai multă bucurie veţi cuprinde în voi.
Cupa care aşteaptă vinul nu este oare aceeaşi pe care focul a ars-o în cuptorul olarului?
Iar alăuta care vă alintă sufletul, nu este acelaşi lemn, mai înainte chinuit de cuţit?
Când sunteţi veseli, scrutaţi-vă adâncul inimii şi veţi afla că ceea ce vă umple de bucurie nu-i altceva decât ceea ce şi tristeţea v-a dăruit.
Când sunteţi trişti, iarăşi scrutaţi-vă inima şi veţi vedea că, într-adevăr, lacrimile voastre vin de la ceea ce, cândva, desfătarea voastră fusese.

Unii dintre voi spun: „Bucuria este mai mare decât tristeţea”, iar alţii zic: „Nu, tristeţea este mai mare decât bucuria”.
Ci, iată, eu vă încredinţez că ele sunt de nedespărţit.
Împreună sosesc în casa voastră şi, când una se aşază cu voi la masă, nu uitaţi, cealaltă în patul vostru s-a şi culcat.
Într-adevăr, sunteţi în cumpănă, asemenea unei balanţe, între bucuriile şi tristeţile voastre.
Numai când sunteţi goliţi de voi înşivă, talerele sunt nemişcate şi în echilibru.
Când, însă, paznicul comorii vă va ridica spre a-şi cântări aurul şi argintul, va trebui ca bucuria şi tristeţea voastră să se ridice ori să se scoboare.

Într-o zi Frumuseţea şi Urâţenia s-au întâlnit pe ţărmul mării. Şi-au spus una alteia: "Hai să ne scăldăm în mare".
S-au dezbrăcat şi au înotat în apele mării. După puţin timp, Urâţenia a venit la mal, s-a îmbrăcat cu hainele Frumuseţii şi a plecat.
Frumuseţea a ieşit din apă şi nu şi-a mai găsit straiele; îi era ruşine să rămână despuiată, aşa că s-a îmbrăcat în straiele Urâţeniei. Apoi, Fumuseţea a plecat.
Şi până în ziua de azi, bărbaţii şi femeile o încurcă pe una cu cealaltă.
Cu toate acestea, sunt unii care văd faţa Frumuseţii şi o recunosc în ciuda hainelor. Şi mai sunt unii care cunosc faţa Urâţeniei, iar straiele nu o ascund de ochii lor." SURSA

Cartea  o puteti gasi AICI (Transport gratuit)

Va recomandam sa cititi si versiunea interpretata de OSHO. 

miercuri, 10 februarie 2016

NAȘTEREA NATURALĂ - Puterea transformatoare a concepției (10.02.2015)

BIRTH AS WE KNOW IT (2006)
Nașterea așa cum o știm

Acesta este un subiect pe care doream să-l dezbatem de ceva vreme, deoarece am observat că in ciuda multiplelor informatii existente pe net, multe femei, mamici si nu numai, considera nasterea cel mai adesea un eveniment traumtic, dureros. Multe femei considera fantezii, povesti de adormit copiii, aberatii sau pura nebunie ideea nasterii naturale, insa iata ca in lume exista deja milioane de femei, care nasc in felul acesta (in film se spune ca acum, aproape jumatate din femeile din tarile civilizate prefera astfel de nastere - in Romania insa, lipsa de educatie, de sustinere statala, financiara procentul este pe dos, iar femeile nu numai ca fug de nasterea naturala, ba mai mult apeleaza la cezariana). 
Poate ca un impact deosebit asupra constiintei umanitatii si al femeilor in special, il are si cartea de povesti nemuritoare, Biblia, unde scrie in Geneză (Facerea 3.16 - Iar femeii Iahve i-a zis: "Voi înmulţi mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni"). Cumva femeile crestine, musulmane si evreice, au acceptat ca pe o "vointa divina", o soarta care s-a imprimat in inconstientul colectiv, aceasta idee ca trebuie sa sufere, sa se zvarcoleasca in chinuri, ca vorba aceea s-au nascut "pacatoase" si asa vrea satanicul Iahve, lol ...
Dar iata ca se poate si altfel, se poate sa nasti cu gratie, cu bucurie, cu extaz chiar, asa cum personal cred ca e firesc si natural sa fie acest proces. Daca este asa placut sa concepi, iar natura a facut toate eforturile sa faca acest proces minunat, de ce ar fi facut ca nasterea sa fie atat de chinuitoare? Nu a facut, insa omul modern e rupt de natura, plin de rani emotionale, blocat, fricos, handicapat sufleteste, iar asta se reflecta si asupra nasterii care este afectata de o mentalitate rigida, nenaturala si o viata traita fara iubire, acceptare de sine.
In film apare si Nassim Haramein cu sotia lui Amber care au facut publica povestea nasterii copilului lor, o nastere care a devenit una foarte celebra si de referinta la nivel planetar. Aceasta nastere v-am prezentat-o in trecere in alt articol de pe blog dedicat lui Nassim (vezi filmuletul aici).
Se promoveaza in toate mediile mass media ideea ca ca nasterea este un chin, tocmai pentru a steriliza psihic populatia si a le face sa nu-si mai doreasca copii. Exista in ultima vreme o campanie desantata prin care ni se sugereaza ca suntem prea multi si ca prin toate mijloacele, metodele, indiferent cat de inumane ar fi se doreste in primul rand o sterilizare a populatiei (prin vaccinuri, alimentatie, medicamente in special), dar si psihologica, pentru o reducere grabita a numarului de oameni. In Romania acest proces se simte semnificativ, populatia se reduce in fiecare an. medicii ginecologi sunt vanati, maternitatile inchise, femeile sunt din ce in ce mai bolnave si este mai mult decat evident, pentru cei care au ochi sa vada, ca traim intr-o societate in care nu se mai incurajeaza procreerea, iubirea, sanatatea, armonia ... ci dimpotriva.
Așa că am făcut un efort și am tradus acest documentar extrem de inspirațional, care vine cu o înțelegere destul de completă și complexa a acestui eveniment important din viața oamenilor, în special a mamelor și copiilor. 
Este un film revoluționar care vizează să lumineze viitorii părinți în legătură cu impactul concepției conștiente, a sarcinii și nașterii asupra speciei noastre. În acest film producătoarea acestuia, Elena Tonetti -Vladimirova ne împărtășește experiența ei de viață, ea fiind una dintre creatorii mișcării  “Conscious Birth” (Naștere Conștientă) din Rusia la începuturile anilor 1980.
La inceputuri programele concepute in cadrul mișcării includeau un program de pregătire foarte eficient pentru naștere, care culmina cu taberele de nașteri din perioada verii de la Marea Neagră, unde femeile dădeau naștere copiilor lor în lagune cu apă mică și caldă. 
În film sunt prezentate 11 nașteri naturale (deci atenție, imaginile sunt explicite), iar acestea includ nașteri acasă, în apă, naștere de gemeni, naștere pelviană și o naștere realizată de una singură de către Tanya Sargunas - o recunoscută moașă spirituală și o pionieră a mișcării "Conscious Birth" din Rusia. 
Comunitatea moașelor numește acest film "cel mai profund și mai complet ghid către naștere conștientă, din lume" deoarece transmite un mesaj foarte puternic în legătură cu ceea ce înseamnă nașterea conștientă și plină de grație.
În film sunt discutate de asemenea și alte teme importante cum ar fi Circumcizia, Sexualitatea nașterii (posibilitatea obținerii orgasmului și a extazului mistic și vindecarea unor traume emoționale prin naștere), implicațiile cezarianei și imprimarea limbică, aspecte științifice extrem de importante și poate, neștiute de mulți, despre acest mister numit naștere.
In ceea ce priveste cezariana sunt enorm de multe studii psihologice care semnaleaza consecintele pe termen scurt, mediu si lung asupra copilului si adultului de mai tarziu ... In privinta asta povestirea spusa in film este relevanta: "O familie observa doi coconi anticipând apariția a doi fluturi. Copiii erau uimiți de cât de mult efort depune săracul fluture să se strecoare afară prin deschizătura coconului. Așa că au decis să scutească al doilea fluture de toată această strădanie așa că au tăiat ușor coconul și au scos fluturele afară. Sărăcuțul nu a mai fost niciodată capabil să zboare. Se pare că exact acea zbatere, pompează fluidele în aripi și le activează." 
Din 1982 Elena Vladimirova a fost implicată în predarea programului ei de pregătire pentru naștere naturală și pentru eliberarea traumei nașterii. La cursurile ei numite  ''Birth Into Being'' Birthshops (Nașterea spre ființare - Naștersishop) includ exerciții de respirație, mișcări grațioase, de vindecare emoțională care conduc adeseori la nașteri extatice pentru ambii părinți.
“Nașterea în sine, este doar ultimul acord în acest proces fascinant de auto descoperire", spune Vladimirova, “După ce pregătirea este realizată, nașterea copilului se desfășoară natural în toată splendoarea.” Se accentueaza de foarte multe ori cat de importanta este pregatirea pentru nastere. Daca femeia nu-si vindeca trauma propriei nasteri este foarte psobil sa perpetueze mai departe aceasta trauma. Apoi ceea ce mi s-a parut fascinat, este un aspect pe care Elena Vladimirova il spune ca fiind poate, unul dintre cele mai importante lucruri din timpul nasterii si anume, miscarea in spirala, gratiosa, lina, delicata, a corpului care creaza o canalizare a energiei intr-un mod foarte eficient si o nastere mai usoara. Inca odata vedem aparitia acestui tipar universal, al spiralei, al torului chiar si aici.
Vladimirova crede că documentarul ei oferă o șansă ca să creăm o profundă schimbare în lume prin a arăta impactul semnificativ pe care nașterea conștientă o are asupra părinților și nou născuților: “Oamenii au avut mereu acces la cea mai profundă formă de vindecare prin aducerea unei vieți noi în această lume. Noi putem să ne reconectăm acum cu sursa noastră și să dăm naștere natural, în felul în care noi, ca și specie, am știut mereu.”

În completare cititi si:

De asemenea va recomandam cartea :

Jurnal de sarcina. Sfaturi pentru o nastere naturala si un bebe sanatos - Ligia Pop (pe care o puteti cumpara de AICI transport gratuit)

VEDEȚI DOCUMENTARUL TRADUS, AICI - link 1sau AICI - link 2luni, 8 februarie 2016

MOKSHANANDA - Despre non-dualitate (8.02.2016)

"Mokshananda, născut Joe Sousa din părinți portughezi și este educat ca romano-catolic, Mokshananda a început căutarea lui spirituală la vârsta de 8 ani, când a privit  pentru prima oară printr-un telescop la stele și a devenit intrigat de acest univers vast. 
Pe măsură ce crește, se îndepărtează de biserică, în cele din urmă deoarece nu prea înțelege ce se predă acolo și a început studiul său personal a lumii fizice pe care el a iubit-o studiind astronomie, meteorologie, fizică, chimie, biologie, antropologie, economie, etc. Mai târziu s-a licențiat în economie la Universitatea de Stat din San Jose. În încercarea sa de a înțelege lumea naturală, a studiat multe lucruri, dar la început a renunțat la Dumnezeu, neînțelegând spiritualitatea deloc în raport cu ceea ce el considera important. Se considera mai mult un om de știință, un umanist, și în cele din urmă un animal din specia Homo Sapiens pe o planetă ciudată în jurul unei stele obscure în galaxia Calea Lactee.
  In ani de studiu a lumii exterioare, el trecut cu vederea interioriorul (lumea interioară), studiul de sine, și a capatat o boală sufletească. După ani de consum de droguri și alcool, precum și prin gratie, a aterizat la AA(Alcoolici Anonimi) în 1986. Aici a început munca sa interioară. 
El a pornit pe calea spirituala cu psihoterapia, cunoașterea corporală, și cu studiul cu un shaman format în tradiția indo-americană. În 1990 Mokshananda, fără intenție, se intalneste cu cel ce avea să-i fie primul mentor, Gurumayi. Acesta a fost un alt moment de grație. Cu Gurumayi, el a început meditația și auto-cunoașterea.
  Între timp, Mokshananda se întoarce la școală și obține Masterul în Psihologie Clinică, mai târziu devenind terapeut matrimonial și familiar licentiat. În acest timp, Mokshananda a dat peste lucrările și a realizărilor lui Ken Wilber care, poate mai mult decât oricare alt profesor, a influențat perspectiva din care Mokshananda învață acum. În 1995, Mokshananda avut o experiență profundă de trezire in Satsang cu Gurumayi, care i-a arătat "Ceea ce este dintotdeauna deja aici" : mereu prezenta coștientizare a propriului Sine. În 1998, Mokshananda l-a întâlnit Adyashanti, un profesor in tradiția Zen budistă, care a lucrat cu Mokshananda pe îndoielile rămase. În 1999, Adyashanti i-a oferit libertatea a preda, si l-a numit Mokshananda, ceea ce în sanscrită înseamnă "fericirea eliberării" (Adyashanti apoi l-a numit pe Mokshananda ca "Mokie"). În 2008, Ken Wilber l-a pe invitat Mokshananda să predea, ca parte a Centrului Spiritual Integral, ceea ce Mokshananda acceptă cu recunoștință.
   Mokshananda locuiește în Santa Cruz, CA, si în plus față de practica sa in psihoterapie, el oferă Satsanguri, cursuri intensive, retrageri și Dokusan (consiliere spirituala privată). 
   Interviul cu  Mokshananda , cuprinde următoarele întrebări :  
*   Cum a început totul pentru tine ?  Oare este necesar să urmezi o anumită cale ?  Oare ceea ce căutăm se află peste tot sau în altă parte ?  Oare problema este faptul că ești un căutător ?  Cum îți modelează cunoașterea interesul tău pentru știință ?  Oare non-dualitatea este un proces evoluționist ?  Oare rolul dascălului este încă necesar ?  Dacă suntem deja "în acea stare", ce mai înseamnă trezirea ?  Oare căutarea nu face decât să mai adauge un filtru la ceea ce există deja ? "
SURSA: http://viatamergeinaintepenet.blogspot.ro

VEDEȚI INTERVIUL TRADUS AICI - link 1 sau AICI - link 2In Romania exista traduse cartile ADVAITA VEDANTA (despre NON DUALITATE)Lumina cunoasterii non-duale - Advaita Bodha DipikaESENTIAL IN ADVAITA VEDANTA si alte carti despre VEDANTA aici.
De asemenea va recomandam cartile lui Nisargaddata  Maharajah : "Realitatea Ultima" si "Eu sunt acela. Dialoguri despre absolut." Cartile lui Ramana Maharishi : "Evanghelia lui Ramana Maharishi", "Invataturile lui Ramana" de Arthur Osbourne"Biografia lui Ramana" de Gabriele Ebert .
 In completare studiati categoria NON - DUALITATE pe care o puteti explora mai usor in CUPRINS.

sâmbătă, 6 februarie 2016

Lucy (6.02. 2016)

LUCY (2014)

Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend interesant care se doreste a fi un fel de imaginare a intruparii unei fiinte cu calitati divine, insa ca si in alte filme de acest gen, este evident ca imaginatia scenaristului este limitata de propria conceptie despre lume, esentialmente materialista. 
Ca de obicei in filmele holywoodiene, aspectele ce tin de suflet, conștiință sunt ignorate, filmul concentrându-se doar pe aspectele materiale. Oricum, chiar și așa este o explorare fascinantă a acestui plan care ne poate ajuta să ne imaginăm cam cum ar fi să avem anumite potențialități latente trezite, o fantezie bine realizata.

Mai întâi , despre ce este vorba in film:

" Ideea centrală a acestuia este aceea că oamenii, deși au un creier complex, nu sunt capabili a descifra și utiliza întreaga capacitate a lui, astfel pierzându-se în plăcerile vieții și uitând de tot ideea de evoluție.
Scarlett Johansson, protagonista filmului, ce ia înfățișarea lui Lucy, trece de la o viață plictisitoare, în care trebuia să învețe pentru examene și să piardă timpul cu prietenii și familia, la una nebună, în care luptă pentru a supraviețui și pentru a apăra ceva foarte prețios de niște răufăcători, fiind nevoită chiar să omoare.

vineri, 5 februarie 2016

BUTHAN - Regatul Fericirii (5.02.2016)


BUTHAN - The Bay Of Bengal
and Land Of Thunder Dragon 

Vă prezentăm astăzi un articol și un documentar despre Buthan, o țară ce pare o oază de fericire în mijlocul unei lumi destul de întunecate. Documentarul este realizat de Michael Palin în colaborare cu Discovery si face parte din mini seria de 6 episoade despre Himalaya, acesta fiind chiar ultimul. Însă înainte de film, iată câteva informații despre această tară unică în lume, considerata de unii ultima/-ul Shangri-la (Shangri-La a devenit sinonim cu paradisul pe pământ, în special cu tărâmul Utopia din munții Himalaya - o țară în permanență fericită, izolată de lumea exterioară).


"În timp ce lumea intreagă este măcinată de crize și războaie, în timp ce marea majoritate a pământenilor se zbate să suprviețuiască într-o lume, ce a deraiat complet de la normalitate, undeva, sus, pe coastele Munților ce ating Cerul, locuiesc fericiții supuși ai Regelui-Dragon, din Regatul Dragonului-Tunet. Nu, nu e un început de poveste!..
Regatul Bhutan este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Este un regat mic, situat între India și China, pe versantul sudic al marelui Masiv Himalayan. În funcție de altitudine, Bhutanul are mai multe zone climaterice – de la montană la subtropicală. Butanezii își denumesc regatul Druk Youl sau Druk Cenden (țara dragonului ce stăpânește tunetul). Multe milenii la rând țara a fost perfect izolată de lumea exterioară de către masivul Himalaya. ceea ce a permis păstrarea nealterată a unei culturi autentice, unice și fascinante. Religa oficială a Bhutanului este buddhismul tantric.


Ministerul Fericirii

Guvernul Bhutanului a considerat că este absurd să se bazeze în evaluarea bunăstării populației țării pe asemenea indicatori irelevanți ca PIB (produsul intern brut) Așa că a inventat un alt indicator – Gross National Happiness (Indicatorul Național al Fericirii) Acesta a fost legiferat prin Art.9 al Constituției Bhutanului, care sună așa: ”Scopul principal al activității Guvernului este atingerea fericirii de către fiecare cetățean al țării”! Întreaga strategie de dezvoltare națională se bazează, dacă vă vine să credeți, pe acest Gross National Happiness! Așa că a apărut un nou minister – Ministerul Fericirii. (Recunosc, eu am rămas ca la dentist, citind asta!)
Ministerul Fericirii a organizat câteva conferințe internaționale, la care au fost invitați mai mulți specialiști de frunte din Occident (incluzând câțiva laureați Nobel în economie) în scopul dezvoltării unor strategii și metode de calcul performante a Indicatorului Național de Fericire, o rezultantă a situației economice din țară plus nivelul de satisfacție al populației. Unul dintre termenii principali în această formulă elaborată este… zâmbetul și frecvența lui!


”Sunteți fericiți?”
Înterbarea ”Sunteți fericiți?” este adresată oficial tuturor cetățenilor în timpul recensământului populației. La ultimul recensământ din 2005, 45,2% din bhutanezi au răspuns ”sunt foarte fericit”, 51,6% ”sunt fericit” și doar 3,2% ”nu sunt fericit”.
Ce alte ”stranietăți” mai există în Regatul Dragonului Tunet?
Tradițile sunt păstrate cu sfințenie.
Bhutanul își protejează cu strășnicie tradițiile milenare, moștenite de la strămoșii lor. În acest scop în țară este restricționat turismul și alpinismul. Până recent, pentru a obține viză, o persoană fizică trebuia să fie invitată personal de un membru al familiei regale.Deplasarea în afara capitalei se face numai în grupuri organizate și numai cu ghid oficial
Televiziunea a apărut abia în 1999, fiind unica țară de pe Terra în care încă nu exista la acea vreme nici un post TV .
Primul cotidian – 2012.
Bhutanul are un singur medic psihiatru.
Nu există foame sau criminalitate și practic, nu există corupție.


Este interzisă uciderea animalelor. Majoritatea bhutanezilor sunt vegetarieni. Pentru cei ce mănâncă carne, aceasta este exportată din India vecină.
Cetățenilor Bhutanului li se impune prin lege să aibă costum național.
Avocatura este o meserie interzisă în Bhutan. Un Decret Regal special spune: ”Nu vor fi admise în sala de judecată persoane, care sunt în stare să transforme negrul în alb și albul în negru” (oooh… deja îmi vine să plâng!) :))))


Regele Bhutanului este cel mai tânăr monarh din lume ( e născut în 1980), fiind extrem de iubit și respectat printre supuși, dar și peste hotarele regatului. După căsătoria sa cu o frumoasă fiică de aviator ( nu a contat sângele nobil,ci iubirea! :))), indicele de fericire la nivel național a crescut cu câteva procente. (wooow, asta deja suă a conștiință colectivă, ca în stupul de albine!) 
Alteța Sa este foarte preocupat de sănătatea poporului său – Bhutan este prima țară din lume unde fumatul a fost interzis peste tot.
Industrie grea nu prea există, deoarece Guvernul are mai mare grijă de situația ecologică a regatului. Peste jumătate din teritoriu este declarată Parc Național, în care vânatul este interzis, la fel ca și tăierea pădurilor.
Este interzis importul de îngrășăminte chimice. Tot ce crește în Bhutan este ecologic pur.


Vă întrebați, (mai ales, dacă sunteți politician) pe ce se bazează bunăstarea țării? 80% din populație practică agricultura ecologică și productia de textile, majoritatea de manufactură. Exporturile de orez și fructe eco, dar și de energie electrică produsă de multiplele hidrocentrale susțin cu brio economia țării.
Oamenii locuiesc în case mari, spațioase de 2-3 nivele, împrăștiate prin defilee și pe versanți. Piscurile sunt rezervate celor peste 200 de mănăstiri, constuite prin sec.VII de însuși Regele Tibetului. Orașele sunt mici. Cel mai populat, capitala Timphu, are 40 mii de locuitori. Puținii occidentali, care au vizitat Regatul Dragonului povestesc uimiți, cum totul în jur inspiră armonie și pace: un țăran milos,care bandajează grijuliu aripa unui corb rănit, singurul polițist rutier din capitala țării, care se plictisește la locul de muncă, proprietarii de câini, care își piaptănă tacticos în fiecare dimineață patrupedele, în semn de recunoștință, că le-au păzit de duhurile Nopții, incantațiile nazale ale monahilor și expresiile binevoitoare de pe fețele trecătorilor.
Acesta e Regatul de sub nori al Dragonului Tunet, locul unde fericirea e la ea acasă. Sună a Paradis terestru, sau….a film SF… nu-i așa?..

VEDETI DOCUMENTARUL TRADUS, AICI - link 1 
sau AICI - link 2 (parola: fymaaa)

miercuri, 3 februarie 2016

MISTERE LA GRANITELE CUNOASTERII - O emisiune de exceptie (3.02.2015)


In ultima vreme am urmarit majoritatea emisiunilor "Mistere la Granitele Cunoasterii" facute de Daniel Roxin si dorim sa va oferim si dvs. un reminder (o readucere in atentie) a acestora. Sunt abordate extrem de multe subiecte interesante care merita cunoscute, lucruri adeseori noi, fascinante, secrete chiar.  Fiecare emisiune ar merita analizata separat deoarece se spun asa de multe lucruri, insa timpul este limitat. Va invitam cu caldura sa le urmariti. Merita ... sunt de exceptie. Deja playlistul cuprinde 44 de emisiuni, deci sunt foarte, foarte, foarte multe informatii.

luni, 1 februarie 2016

CORRADO MALANGA - Omagiu pentru articolele, cartile si filmele sale (1.02.2015)


Astazi postam poate, ultimul articol dedicat fascinantului cercetator Corrado Malanga. In acest moment am epuizat cam toate filmele si scrierile traduse ale lui Corrado, insa Alexandra, traducatoarea, ne mai poate surprinde si pe viitor cu alte materiale. Multumim Alexandra pentru munca ta imensa.

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

UNIVERSUL CONECTAT - ce-ar fi dacă Nassim Haramein ar avea dreptate? (15.12.2016)

THE  CONNECTED UNIVERSE (2016) „Unui fractal infinit, aflat în rotaţie, cum îi defineşti centrul ? Orice punct este centrul său...

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?
Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE. Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa
1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...