Ieşirea Din MATRIX: Ușuraticul - filmul de uichend

sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Ușuraticul - filmul de uichend

SHALLOW HAL (2001)

Continuăm astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend simpatic, o altă comedie spumoasă, plină de substrat și de mesaj.

Despre ce este vorba: 

"De-a lungul istoriei omenirii, putine concepte au fost atât de controversate precum cel de frumusete. Filosofii, poetii si oamenii de stiintã si-au gãsit inspiratia în multiplele sale forme si mistere. Unii gãsesc frumusetea în naturã, altii într-un simplu zâmbet.

Hal Larsen (Jack Black) nu face parte din niciuna dintre aceste categorii. Pentru el, frumusetea se poate afla exclusiv printre fotomodele. Primul lucru la care se uitã când întâlneste o femeie este aspectul ei fizic. Hal nici nu s-ar gândi sã invite în oras o femeie care nu are un trup perfect, un zâmbet încântãtor si un gust desãvârsit pentru îmbrãcãminte. 

Însã dupã o sedintã de hipnozã cu un guru pe nume Tony Robbins, atitudinea lui Hal fatã de femei se schimbã cu 180 de grade: începe sã vadã frumusetea lor interioarã, în loc de cea exterioarã. Asa se face cã îi acordã atentie lui Rosemary, o femeie obezã dar plinã de bunãtate si umor. Între cei doi se înfiripã o idilã, care însã este pusã sub semnul întrebãrii atunci când Hal iese de sub efectul hipnozei. Abia atunci Hal constatã cã obiectul iubirii sale nu este nicidecum o fetiscanã mlãdioasã, ci o femeie de 135 de kilograme."

Notă: Subiectul este unul profund, complicat și implică multă reflexie, de aceea după film adăugăm un articol care vine în completarea filmului. Singurele idei care imi vin acum in minte pe acest subiect sunt:

Nu exista femei urate, ci doar femei care nu stiu sa se machieze ... Sau nu exista femeie urata, ci barbat insuficent de beat (de dragoste sau transfigurare). 

Desi frumusetea poate fi considerata subiectiva, relativa, aflata in ochiul privitorului, pentru fiecare individ in parte putand fi frumos cu totul altceva, exista cred si un grad de obiectivitate al acestei frumuseti. Daca nu ar fi asa poate nu ar mai exista concursuri de frumusete, iar daca ar exista, la aceste concursuri am gasi toate genurile, de la balsoaie de 50 de ani, dar bune gospodine si cu suflet frumos, la super modele de la Victoria Secret ... Putini sunt cei care ar spune ca Avatar de exemplu nu este un film frumos ... adica sunt unele chestii exceptional de frumoase pe care foarte foarte putini oameni le-ar considera urate sau inestetice ... Deci exista o limita a subiectivismului ... sau poate ca daca s-ar face o statistica am afla ca 99% dintre cei care ar raspunde ar spune da, chestia asta e frumoasa. Deci si subiectivitatea si relativismul au o limita ... Si chiar daca mie mi se pare ceva frumos si celorlalti 99% nu le place, atunci e greu sa spui ca acel ceva e frumos ... poate e frumos doar pentru tine. Unii se uita la un rahat cu mot si vad marea frumusete ... mai si pute frumos ... poate au gena de musca ... asta nu inseamna ca acel lucru este frumos la modul absolut. Mai exista si situatii de genul esti intr-o stare de constiinta extinsa sau pur si simplu ai o stare exceptionala in interior, iar atunci poti vedea perfectiunea si frumusetea intregii creatii, indiferent de forma exterioara a acesteia. Insa pentru starile obisnuite de constienta, documentarul recomandat la final clarifica intr-un mod frumos acest aspect relativ la frumusete.

VEDEȚI FILMUL TARDUS 

AICI - link 


Frumusetea interioara vs cea exterioara. 
Ce conteaza mai mult?

"Conceptul de frumusete s-a schimbat de-a lungul timpului. Daca lui Leonardo da Vinci ii placeau femeile voluptoase si cu rosii in obraji, asa cum sunt la noi femeile in Maramures, iata ca celor mai selectivi barbati ai vremurilor noastre le plac femeile slabe, chic si trendy. Oare mai sunt barbati care apreciaza frumusetea interioara?

Putina istorie   

Vechii filozofi greci vedeau o legatura intre matematica si frumusete, mai exact vedeau o frumusete aparte in obiectele de intruchipau numarul de aur. Iar mai nou, cercetatorii considera ca oamenii care au trasaturi ale fetei simetrice si proportionate asemeni numarului de aur sunt considerati mai atractivi decat ceilalti.  Asa au ajuns artistii greci si romani la idealul de frumusete masculin care era definit ca inalt, musculos, cu picioare lungi, par des, frunte mare – semn al inteligentei, sprancene groase, un nas mare si gura mai mica, falci puternice. Simetria insemna lipsa unor defecte care ar fi putut fi mostenite genetic.  

Societatea moderna si ambalajul pe care ni-l arata  

Iata care este si parerea psihologului Eugen Popa despre ce conteaza mai mult intre frumusetea interioara si cea exterioara in zilele noastre: “Daca vorbim in termeni generali, exista o tendinta catre punerea in prim plan a aspectului exterior a frumusetii pur fizice. Societatea moderna pune foarte mare pret pe “look”, pe “ambalaj”, din ratiuni de cele mai multe ori, mercantile. Produsele din magazine sunt puse in ambalaje sclipitoare, care sa atraga atentia, de exemplu.   In ceea ce priveste oamenii, lucrurile se leaga foarte mult de modul in care sunt intelese relatiile interumane, care par sa nu mai aiba loc decat la nivel superficial, epidermic.  Din punct de vedere statistic, intr-adevar, conteaza mai mult frumusetea exterioara, insa, la nivel profund, aceasta nu are nicio valoare daca nu este insotita si de altceva. Frumusetea exterioara este cea care atrage dar cea interioara este cea care mentine si sustine relatiile. Un corp frumos atrage atentia si curiozitatea si poate un prim gest de admiratie, dar, din fericire, pentru cei mai multi oameni nu este suficient doar acest lucru.   Deoarece se vorbeste de unitatea biopsihosiciala, de cele mai multe ori este imposibil sa despartim cele doua aspecte. Mai exact, un om frumos pe interior, este frumos si pe exterior, deoarece trupul este expresia sufletului, a psihicului. Trairile interioare isi pun amprenta fizica in fizionomia individului, de aceea este imposibil sa pacalesti simtul estetic al unui om minimal avizat”.  Frumusetea interioara inseamna “atitudine pozitiva fata de tine, fata de ceilalti si fata de mediu”, spune psihologul Eugen Popa. “Un om frumos pe interior nu va putea face rau nimanui, nici siesi si nici mediului in care traieste. Este in armonie cu sine si se accepta asa cum este. Frumusetea interioara este acel “ceva” inefabil care face ca un om sa fie placut si dorit, in care ceilalti au incredere si alaturi de care se simt bine.” 

De ce prefera barbatii femei frumoase si nu neaparat inteligente? 

 Daca exista vreo diferenta intre barbati si femei iti spune tot psihologul. Care ce apreciaza mai mult si de ce? “Este clara diferenta dintre barbati si femei, in aceasta privinta. Femeile se multumesc mai usor cu un barbat care nu arata extraordinar, dar care are o viata interioara interesanta, iar barbaţii prefera femeile frumoase si nu neaparat bogate pe interior. Trebuie sa recunoastem, insa, ca acest lucru se datoreaza si realitatii obiective. Chiar daca pare exagerat si discriminativ, oferta de barbati cu adevarat frumosi, este foarte redusa, comparativ cu cea a femeilor, iar acestea au fost nevoite sa se indrepte catre alt gen de frumusete. La un nivel mai profund, fiecare om cauta ceea ce-i lipseste: Femeile cauta puterea barbatului iar barbatul cauta frumusetea femeii. Nu intamplator exista sintagmele: “sexul frumos” si “sexul puternic” E adevarat, in ziua de azi, in care sex-rolurile par sa se amestece, femeile incep tot mai mult sa aprecieze frumusetea fizica a barbatilor”, adauga psihologul Eugen Popa."


In completare vedeti si documentarul: WHY BEAUTY MATTERS.

De asemenea recomandam sa revedeti filmul AMERICAN BEAUTY cu alti ochi poate acum, sa intelegeti ca avand o stare sufleteasca deosebita, transfiguratoare, poti vedea frumusetea in orice.

Un comentariu:

  1. Notiunea de "Usuraticul" denota o nota de umor, de blandete, manipuland prin cuvinte/traducere realitatea jalnica, fiind vorba, in fapt, doar de un alt curvar, adica ceea ce este un barbat normal...curvia si preacurvia fiind demult "normalitate"....trista decadere in animalitate!

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...