Ieşirea Din MATRIX: JOHN CARTER de pe Marte

duminică, 5 iunie 2016

JOHN CARTER de pe Marte

JOHN CARTER (2012)

Continuăm astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend foarte spectaculos, epic, care a trecut credem noi, prea putin remarcat prin mediul cinefililor pasionati de SF desi e comparabil prin spectaculozitate si efecte cu majoritatea filmelor de gen foarte vestite gen Avatar, Jupiter Ascending samd.

Dar mai intai cateva cuvinte despre film (atentie, spoilere):
"Inspirată din romanul “A Princess of Mars” al autorului Edgar Rice Burroughs, primul volum dintr-o serie de 11 care a fost publicat în anul 1912, fantezia SF “John Carter” îl are în centrul acţiunii pe eroul cu acelaşi nume, un veteran al Războiului Civil, care a luptat de partea Confederaţiei şi care s-a ascuns din calea indienilor apaşi într-o peşteră, fără să ştie că este vorba despre o poartă a timpului şi că va fi teleportat pe planeta Barsoom (Marte). Deşi iniţial planeta Marte se asemană cu Terra în ceea ce priveşte condiţiile de mediu, subţierea atmosferei şi secarea oceanelor au transformat-o într-o regiune aridă şi neospitalieră, iar conflictul de proporţii epice dintre Red Martians şi Green Martians a adus-o în pragul distrugerii. John Carter este luat prizonier de către Green Martians, creaturi barbare de culoare verde, cu patru braţe şi cu o înălţime de peste 3,5 metri, dar reuşeşte să evadeze şi îi ajută pe Tars Tarkas, prinţesa Dejah Thoris şi poporul lor de Red Martians să îşi înfrunte duşmanii. Dându-şi seama că poate înclina balanţa victoriei într-o parte sau în alta datorită forţei lui superioare şi că în mâinile sale stă salvarea planetei Barsoom, John Carter se îndrăgosteşte de frumoasa Dejah Thoris şi luptă alături de ea.
Povestea e, în linii mari, simplă şi uşor de urmărit, în special pentru că formula ei este întipărită adânc în imaginarul colectiv - eroul care salvează prinţesa de care se îndrăgosteşte. Acţiunea din film pare pe alocuri naivă, deoarece preia destul de exact actiunea cărţii din 1912 (şi navele apar cam cum erau imaginate în acei ani - un stil steam punk, cam cum şi le imagina Jules Verne, dacă e să fac o comparaţie) şi cam toate premisele filmului au fost deja duse mai departe de Dune, Star Wars, Avatar, într-un mod mai credibil şi mai spectaculos...

Mai mult, spectatorul obişnuit al genului nu se va trezi, în timpul vizionării, punându-şi întrebarea "cum i-o fi venit autorului ideea asta...?", esenţială - până la urmă - pentru science-fiction, fie el şi soft, puternic impregnat de genul fantasy - precum e John Carter. Şi asta pentru că unul dintre punctele forte ale personajului John Carter - capacitatea de a face nişte salturi de zeci de metri înălţime şi chiar de a zbura - explicată prin diferenţa de gravitaţie dintre Pământ şi Marte o vedeam la Superman. Puterile lui John Carter pe Marte arată exact precum puterile lui Superman pe Pământ. Dar John Carter a sfidat gravitaţia înaintea lui Superman. Obişnuit cu gravitaţia de pe Pământ, odată ajuns pe Marte descoperă că are dintr-o dată puteri fizice amplificate... Expicaţia legată de gravitaţie (asupra căreia reflectează personajul lui Mark Strong, un Thern pornit să distrugă planeta Marte) dă acel strat realist riguros şi raţional ce sprijină restul elementelor fantastice, conferindu-le credibilitate. Dar spectatorul nu va rămâne mut de uimire. Cu toate acestea, John Carter merită văzut - unul dintre motive fiind amuzantul proces prin care John Carter (Taylor Kitsch) se adaptează noii gravitaţii de pe Barsoom (Marte).

Filmul ilustrează povestea fostului căpitan militar John Carter (Taylor Kitsch), care, profund afectat de efectele Razboiului Civil, ajunge să dezerteze. Urmărit de oamenii legii şi de indieni apaşi, se ascunde într-o peşteră, fără să ştie că este vorba despre o poartă a timpului şi că va fi teleportat pe planeta Barsoom (Marte). Acolo devine, imediat, implicat într-un conflict de proporţii între locuitorii planetei. Aici îl cunoaşte pe Tars Tarkas (Willem Dafoe), un extraterestru simpatic şi curajos - conducătorul populaţiei Tharks, un marţian verde, cu patru braţe, precum şi pe fermecătoarea prinţesă Dejah Thoris (Lynn Collins), determinată să-şi păstreze cu orice preţ independenţa. Pe măsură ce John Carter îşi asumă rolul salvării ei şi a speciei de care aceasta aparţine, relaţia dintre cei doi devine tot mai apropiată. Cuplul John Carter şi Dejah Thoris e modelul cuplului Han Solo şi Prinţesa Leia din Războiul Stelelor. Însăşi vestimentaţia lui Dejah Thoris (aşa cum a fost pictată de Frank Frazetta) devin bikini spaţiali ai prinţesei Leia...

Gravitaţia scăzută de pe Marte devine un avantaj pentru personajul principal, transformându-l dintr-un om obişnuit, într-un erou cu puteri excepţionale. Dezertor într-o lume, erou în acest nou univers, fostul căpitan militar înţelege că soarta planetei Barsoom depinde de el, asumându-şi în final lupta pentru salvarea civilizaţiei care l-a adoptat.

Regizorul Andrew Stanton, câştigător al premiilor Oscar pentru Finding Nemo şi Wall-E, un fan al cărţilor lui Edgar Rice Burroughs încă din copilărie, explică: „Pentru că subiectul a fost scris cu atât de mult timp în urmă, este o sursă de inspiraţie pentru multe dintre poveştile science fiction – este ca o revistă de benzi desenate înaintea apariţiei benzilor desenate sau ca o poveste de aventuri înainte ca acestea să devină un gen literar în sine”. Producţia redă peisaje fantastice impresionante şi recreează arhitectura unei lumi aflate în prag de distrugere, locuită de trei civilizaţii diferite: Zodanga, Helium şi Thark, fiecare cu un stil arhitectural distinct. Explicând ce efecte speciale au fost folosite pentru construirea unei lumi fantastice de asemenea amploare, Nathan Crowly, scenograful, povesteşte: "Am creat ceea ce aş numi 'modernism antic' şi l-am transpus la dimensiunile de 3,5 metri, înălţimea populaţiei Thark".

Unul dintre elementele care vor tăia respiraţia spectatorului e reţeaua albastră de nervuri - portal al Thernilor către alte planete, pastişată atât vizual cât şi conceptual de James Cameron în Avatar.

Un clasic de aventuri,... ca pentru băieţi

- James Cameron, la lansarea Avatar, oferă un omagiu: "Cu Avatar, cred eu, am dat la o parte toate filmele astea pentru fete şi am reuşit un clasic de aventuri, ca pentru băieţi, ceva pe tiparul lui Edgar Rice Burroughs, John Carter of Mars" (New Yorker, 26 oct 2009).

- George Lucas, atunci când începe lucrul la Star Wars, proiectează filmul ca "ceva în marea tradiţie a lui Edgar Rice Burroughs, John Carter of Mars".

- La sequel-ul pentru Star Wars, The Empire Strikes Back, scenarista Leigh Brackett declara: "am făcut cunoştinţă foarte devreme cu Edgar Rice Burroughs...Mi-a schimbat viaţa".

- Ray Bradbury, autorul lui Fahrenheit 451, i-a dat lui Burroughs meritul de a trezi dorinţa de cunoaştere şi de aventură: "A prezentat poveşti de dragoste şi de aventuri unei întregi generaţii de băieţi, motivându-i să reuşească şi sa fie speciali...Burroughs ne-a făcut să ajungem pe lună."
- Arthur C.Clarke era pasionat în copilărie de cărţile cu John Carter." SURSA

Nota: Poate ca mesajele spirituale sau de suflet ale filmului nu sunt foarte evidente de acesta data, insa ca nota generala, pe langa efectele speciale de exceptie, pot fi remarcate sacrificul de sine, curajul, prietenia si iubirea, ceea ce e suficient. Suntem impresionati. Vizionare placuta!

VEZI FILMUL 720p HD, TRADUS

AICI - link 1 sau AICI - link 2


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...