Ieşirea Din MATRIX: ÎNSCENAREA - filmul de uichend

sâmbătă, 23 ianuarie 2016

ÎNSCENAREA - filmul de uichend

WAG THE DOG (1997)

Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend plin de adeavar, un film care ne aminteste cat de usor putem fi mintiti, manipulati de mass media cu ajutorul efectelor speciale de la HollyWood.

Mai intai cate ceva despre film:

"Wag the Dog (Inscenarea) este un film care te lasa pe ganduri: daca tot ceea ce ni se petrece, daca tot ceea ce ni se arata la televizor, daca tot ceea ce nu putem controla, mai ales la nivelul Presedintiei sau a Guvernului, este doar o inscenare si nu aflam nimic real despre culisele conducerii statului? Totul este o imensa fraunda pentru ca noi sa nu intelegem ce se petrece in spatele usilor inchise? Dupa vizionarea lui Wag the Dog ramai cu aceasta impresie, ca este manipulat si nu ai nicio insemnatate pe harta celor care conteaza. Impresia nu este insa amara, pentru ca suntem in prezenta unei comedii de calitate, o satira la adresa conducatorilor si a televiziunilor din SUA, care se potriveste de minune si realizatorilor de emisiuni TV din prezentul romanesc.

Pentru a musamaliza o afacere sexuala de la Casa Alba, chiar in pragul noilor alegeri pentru Presedintie, unul dintre cei mai importanti consilieri ai Presedintelui SUA, Conrad Brean (Robert de Niro), este chemat pentru a rezolva situatia prin orice mijloace si a asigura astfel o companie electorala linistita. Nimic nu este simplu insa, contracandidatul este pe pragul de dezvalui sexgate-ul printr-un clip electoral foarte inspirat (care contine, ce coincidenta, si melodia Thank Heaven for Little Girls din filmul Gigi), astfel incat sunt necesare forte suplimentare si idei nascute din cenusa. Pentru toata desfasurarea de forte, Conrad solicita ajutorului unui “nauc” producator de la Hollywood, Stanley Motss (interpretat de Dustin Hoffman). Din colaborarea celor doi, trebuie sa apara salvarea, ei trebuie sa scrie scenariul, sa regizeze si sa produca “un film” al manipularii opiniei publice.

Solutia imediata este declansarea unui razboi fictiv, dar cu implicatii majore pe piata mass-media, contra teroristilor albanezi (putea fi orice tara in aceasta situatie, chiar si Romania), gasiti “vinovati” pentru incercarea de introducere a unei bombe pe teritoriul american. Sunt mobilizate forte impresionante, scenaristi, regizori, cantareti, actori pentru construirea in cel mai mic detaliu al acestui razboi: un cantec oficial, comunicate de presa si discursuri ale presedintelui, o tanara albaneza filmata in studio ca fiind refugiata din calea unui aparent razboi civil. In cele 12 zile pana la alegeri, dinamica scenariului este alerta pentru ca nici adversarii nu stau cu mainile in san si reusesc “sa incheie” razboiul si sa contraatace.

Cei doi interpreti principali – Robert De Niro si Dustin Hoffman, impreuna cu un scenariu bine inchegat si pus la punct, fac toata savoarea filmului. Consilierul Brean este omul din umbra, cel care orchestreaza si gandeste toata amanuntele unei presedintii complicate, cea a Statelor Unite ale Americii, si care are grija ca nimic sa nu apara pe un post de televiziune fara a fi mai inainte controlat de oamenii sai. Producatorul Motss este o persoana care are tot ce isi doreste, cu exceptia recunoasterii profesionale, suferind de drama producatorilor de film, care nu sunt niciodata in prim-plan fata de actori sau regizori. Pentru el, “productia” unei minciuni este sansa carierei si nu vrea sa o piarda.

Este un film despre manipulare, despre minciuna la rang inalt, despre usurinta cu care o anumita parte a puterii poate schimba consecintele unor acte prin simpla regizare a unor fapte mincinoase, cu aparenta de adevar. Cat despre dreptate si adevar, ele nu sunt in slujba publicului, ci a puterii si chiar a presei. Si sa nu uitam moto-ul filmului, care da si titlul filmului Wag the Dog: “De ce da cainele din coada? Pentru ca este mai destept decat coada. In cazul in care coada ar fi fost mai desteapta, ea ar fi miscat cainele.” SURSA: http://filme-carti.ro

Nota Noastra: Exista din ce in ce ce mai multe dovezi care sprijina ideea ca multe dintre conflictele actuale au fost pornite tot pe baza unor manipulari ordinare mediatice, a unor stiri false, a inselarii opiniei publice prin intermediul trucurilor de tip HollyWoodian. Unele dintre cele mai celebre cazuri de manipulare mediatica si cu ajutorul caselor de filme par a fi: Aselenizarea, 11 Septembrie 2001, Invadarea Iugoslaviei , Bomba atomicaProgramul Spatialmoartea echipajului de pe naveta Chalenger, si mai nou Sandy Hook , decapitarile ISIS, refugiatii din apacazul Charlie si atacurile din Paris

VEDETI FILMUL TRADUS AICI

Un comentariu:

  1. Ar putea fi adaugate la aceasta tema doua seriale - "House of Cards" si mai ales "Veep" ( Julia Louis-Dreyfus e geniala).
    Desi pot fi considerate creatii de fictiune,ceva in genul unor satire politice,sub masca umorului se ascund o multime de reflexe si rutine ale oamenilor politici de peste tot,nu doar din SUA : incompetenta,egoismul,ipocrizia,minciuna,dispretul pentru cei care i-au ales,obsesia pentru putere,aservirea fata de lobbysti...Si completati voi lista.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...