Ieşirea Din MATRIX: BUNUL WILL HUNTING

vineri, 21 august 2015

BUNUL WILL HUNTING

GOOD WILL HUNTING (1997)

Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend emotional si plin de mesaj, unul dintre cele mai bune filme ale lui Robbin Williams si ale lui Matt Damon.

Mai intâi câteva cuvinte despre acest film:

"Sunt unele filme din care nu mai ramane nimic dupa ce le dai la o parte invelisul de Oscaruri. Good Will Hunting nu face parte dintre ele.
Will Hunting e un tanar genial, cu probleme. Poate pentru ca nu s-a nascut in cartierul potrivit, n-a avut parte de educatia potrivita, de viata potrivita sau poate pentru ca se aprinde repede la manie si isi pierde capul. Si mai mult ca sigur, toate la un loc. Aparent, nu-l deranjeaza faptul ca e un simplu baiat de serviciu care spala coridoarele prestigioasei universitati MIT. Dar e genul care nu refuza nici o provocare... Asa se face ca intr-o zi, fara sa-l vada nimeni, rezolva pe tabla o problema pe care prof. Lambeau (Stellan Skarsgaard) o alesese ca sa isi incuie studentii. Uluit de solutia gasita si de faptul ca nimeni nu indrazneste sa o revendice, prof. Lambeau se hotaraste sa il gaseasca pe autor. Will Hunting, baiatul care spala pe jos, e de fapt un geniu matematic si, cand il descopera, Lambeau refuza sa-l lase sa se iroseasca. 

Numai ca Will nu vrea sa fie salvat dimpotriva, parca face totul sa se autodistruga. Nici macar prietenul lui cel mai bun, Chuckie (Ben Affleck), nu reuseste sa-l convinga sa nu dea cu piciorul sansei... Din pacate pentru Will, pe cat e de genial, pe atat e de incapatant si incrancenat sa ramana acolo unde considera ca ii e locul: alaturi de prietenii lui, intr-o viata fara ambitii si in care multe se rezolva cu pumnii nu cu mintea. Dar ranile lui cele mai dureroase nu sunt cele care i se vad pe fata, ci cele care se citesc in suflet. Mai mult, Will nu considera ca ar avea ceva de demonstrat despre el insusi. Sau ca ar merita ceva mai bun de la viata. Ironia face ca tot temperamentul lui impulsiv sa ofere solutia dorita de Lambeau. Ca sa evite un nou conflict cu politia, Will accepta sa mearga la un psiholog si sa ia cursuri de matematica. Sirul de intalniri dezastruoase cu psihologi se termina in mod fericit cu dr. Sean McGuire (Robin Williams), care are si el un trecut plin de cicatrici si gaseste calea de a deschide carapacea in care Will isi ascunsese geniul si dorinta de a trai pe masura lui."

Filmul a fost nominalizat la nouă premii Oscar, câștigând la categoriile: Cel mai bun actor în rol secundar, Robin Williams și Cel mai bun scenariu original pentru Damon și Affleck.

Nota noastra: Este un film emotionant prin care se descrie tipicul eruditului genial, dar neinteles, care are impresia ca le stie pe toate, care se simte ca este in control, ca este anti-glont, psihologic vorbind, dar care ca toata lumea poarta propriile rani, traume emotionale fara sa le constientizeze cu adevarat si fara sa le vindece.  Am regasit aceasta tipologie in cadrul diverselor grupuri spirituale unde o multime de indivizi doxa de diverse texte spirituale au impresia ca au evoluat, ca s-au vindecat, doar pentru ca ei cunosc intelectual atat de multe lucruri. Se intampla de asemenea si cu psihologii, care ei la randul lor, desi cunosc destul de bine o multime de mecanisme si resorturi interioare, nu reusesc sa-si depaseasca propriile probleme cu adevarat. Una este sa cunosti intelectual anumite lucruri si alta e sa le aplici, sa experimentezi pe propria piele si sa te vindeci si tu la randul tau cu adevarat. Filmul este un exemplu excelent despre modul cum extremele se ating, in cazul de fata prea multa inteligenta o da in prostie. Se spune ca excesul de yin generaza yang si excesul de yang genereaza yin. Nu stim totusi daca exesul de prostie  poate genera inteligenta , totusi :p Desi, lotuşii in mocirle si mlastini apar si nu odata s-au nascut genii in mijlocul norodului, parca tocmai pentru a echilibra balanta ("Din bube, mucegaiuri şi noroi/ Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi" - Arghezi).

În plus filmul reliefeaza efectele anturajului asupra noastra. Oricat de geniali ne-am simti, intr-un anturaj prost genialitatea va fi folosita prost.


VEDEŢI FILMUL TRADUS, AICI 
(CALITATE HD 720p):

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...