Ieşirea Din MATRIX: PSIHEDELICELE ÎMBUNĂTĂŢESC SĂNĂTATEA MENTALĂ

vineri, 2 ianuarie 2015

PSIHEDELICELE ÎMBUNĂTĂŢESC SĂNĂTATEA MENTALĂ


"Cercetătorii Pal-Orjan Johansen şi Teri Krebs de la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Trondheim au examinat statisticile privind consumul de droguri în SUA în perioada 2001 şi 2004, pe 130.000 de cetăţeni americani, dintre care 22.000 au luat un drog psihedelic, aşa cum este LSD, cel puţin o dată în viaţă.
“Nu există nicio legătură semnificativă între perioada de utilizare a diferitelor droguri psihedelice sau folosirea LSD-ului în ultimul an şi o creştere a ratei de manifestare a problemelor de sănătate mentală”, conform materialului publicat de cei doi în revista PLOS One.
Conform acestora, drogurile psihedelice, precum sunt LSD, mescalina sau aşa-numitele “ciuperci magice”, nu provoacă probleme cronice de sănătate.
“Până la urmă orice poate fi riscant; psihedelicele pot exacerba senzaţii trecătoare de anxietate şi confuzie, dar accidentele care duc la traume majore sunt foarte rare. În ultimii 50 de ani, zeci de milioane de oameni au luat droguri psihedelice şi totuşi nu există dovezi concludente cu privire la problemele pe care aceste droguri ar putea să le facă pe termen lung”, conform lui Teri Krebs.
Cercetătorii susţin că ideea conform căreia aceste droguri ar afecta sănătatea mentală provine de la un mic număr de cazuri în care pacienţi care erau deja bolnavi mental foloseau astfel de droguri.

Pe lângă faptul că nu este nociv, LSD-ul ar putea fi chiar benefic pentru sănătate

Ambii cercetători norvegieni au publicat un studiu anul trecut în revista British Journal of Psychopharmacology, prin care susţin că administrarea unei singure doze de LSD este un tratament extrem de eficient împotriva alcoolismului. De asemenea, cei doi au recomandat folosirea acestui drog pentru ajutarea persoanelor care suferă de alcoolism.

Cercetătorii de la Trondheim au mai precizat că 59% dintre pacienţii care sufereau de alcoolism şi au primit o doză de LSD, fie s-au lăsat complet de băutură, fie au continuat să bea cantităţi mult mai mici decât înainte de a lua acest drog.

 Cercetări controversate: LSD, Ecstasy şi ciupercile magice, tratamente pentru bolile fără leac?

"O serie de cercetări medicale noi, dar controversate, sugerează că LSD-ul şi alte droguri psihedelice ar putea aduce contribuţii vitale medicinei.

Până de curând, a prescrie pacienţilor ecstasy, mescalină sau ciuperci magice era o metodă garantată prin care un psihiatru îşi putea pierde fondurile de cercetare, slujba şi chiar libertatea. Acum, însă, oamenii de ştiinţă încep să suspecteze că drogurile ilegale ar putea fi cheia ce va permite tratarea unui număr de afecţiuni fără leac, de la stresul post-traumatic până la depresie.

Aceste substanţe – printre care se numără psilocibina (derivat din ciupercile magice), LSD-ul şi ecstasy – afectează modul în care gândim şi ne comportăm, provocând totodată halucinaţii şi experienţe mistice. Cu toate acestea, o serie de studii realizate în SUA şi Marea Britanie încep să releve potenţialele lor beneficii. Una dintre aceste cercetări este supusă atenţiei în cadrul unui documentar difuzat zilele aceste pe postul Channel 4 din Marea Britanie.

„Oamenii devin foarte sensibili din punct de vedere emoţional atunci când consumă ecstasy, ceea ce înseamnă că psihoterapia devine mult mai eficientă”, explică Dr. Robin Carhart-Harris, unul dintre experţii care au efectuat acest studiu. În cadrul cercetării televizate, 26 de voluntari au consumat fie o doză de ecstasy, fie un placebo. Printre participanţii la studiu se numără scriitorul Lionel Shriver şi fostul parlamentar britanic Dr. Evan Harris. După ce au ingerat doza respectivă, voluntarii au fost examinaţi cu ajutorul unui scanner cerebral de specialiştii de la Imperial College London, pentru a observa cu exactitate schimbările ce au loc în creier sub influenţa drogului.

Cercetătorii au descoperit că voluntarii care au consumat ecstasy prezentau o activitate cerebrală sporită în zona din creier asociată amintirilor pozitive, iar zona asociată amintirilor negative prezenta o activitate mai redusă decât de obicei. „Credem că acest lucru înseamnă că pacienţii care au suferit o experienţă traumatizantă ar putea, sub influenţa acestui drog, accesa această amintire mai uşor, pentru a o «suprascrie» sau a o controla”, afirmă dr. Carhart-Harris.

Alte cercetări au revelat descoperiri surprinzătoare referitoare la psilocibină, un drog interzis în Marea Britanie. Observând efectele psilocibinei asupra creierului, cercetătorii afirmă că această substanţă ar putea permite conceperea unor noi tratamente pentru depresie şi pentru cefaleele agonizante.

Noutăţile ar putea părea radicale sau chiar periculoase, însă acum jumătate de secol studiile asupra efectelor drogurilor psihedelice erau foarte răspândite şi respectabile. În acea perioadă au fost publicate peste 1.000 de studii ce căutau noi metode prin care psihiatrii să ajute pacienţii, folosind substanţe halucinogene. În anii '70, însă, SUA a căzut pradă unei atitudini stricte anti-droguri, ceea ce a dus la restricţionarea cercetărilor în acest domeniu.

Acum, autorităţile încep să permită din nou efectuarea studiilor asupra drogurilor şi potenţialelor lor beneficii medicale. Cu toate acestea, cercetările în acest domeniu au fost puţine, deoarece fondurile erau greu de obţinut, iar abordarea acestui subiect putea duce la distrugerea carierei de cercetător. În ultimii ani, însă, atitudinea cadrelor medicale a început să se schimbe, un număr tot mai mare de voci afirmând că aceste substanţe pot contribui într-un mediu clinic la îmbunătăţirea vieţilor pacienţilor.
„Aceste droguri nu par să producă dependenţă”, afirmă Dr. Stephen Ross, directorul diviziei de Alcoolism şi Abuz de Droguri din cadrul Spitalului Bellevue din New York City. „Capacitatea acestor substanţe de a trata o serie de afecţiuni psihiatrice şi existenţiale este remarcabilă şi mult prea interesantă pentru a nu o studia”, a adăugat specialistul.

În SUA, sprijinul pentru aceste cercetări vine din partea organizaţiei Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, care a finanţat studii asupra tratării cu Ecstasy a stresului post-traumatic. În Marea Britanie, Fundaţia Beckley, înfiinţată în Oxford de Contesa Amanda Feilding, a iniţiat şi finanţat studii asupra efectelor drogurilor psihoactive şi asupra altor metode de modificare a conştiinţei, precum meditaţia.

„Niciunul dintre studiile realizate în Marea Britanie nu ar fi putut dus la bun sfârşit fără sprijinul Fundaţiei Beckley”, a comentat profesorul David Nutt, neuropsihofarmacolog la Imperial College London. David Nutt a coordonat consiliul însărcinat de guvernul Marii Britanii pentru a elabora politici anti-drog, însă a fost concediat după ce rapoartele consiliului au concluzionat că alcoolul şi tutunul sunt droguri mai nocive decât Ecstasy şi canabis.


Cele mai noi studii efectuate asupra Ecstasy şi a psilocibinei au fost efectuate în colaborare de Departamentul de Cercetări Psihofarmacologice din cadrul Imperial College, alături de Fundaţia Beckley, profesorul Nutt fiind coordonatorul ambelor cercetări. Fundaţia colaborează, de asemenea, cu Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, asupra unei cercetări pe tema folosirii psilocibinei în cadrul psihoterapiei, pentru a trata dependenţa de tutun. Rezultatele studiului au fost surprinzătoare, arătând o rată de succes de 100% în convingerea pacienţilor să renunţe la dependenţa de tutun.

Criticii acestor studii afirmă că cercetările contribuie la popularizarea drogurilor. Cercetătorii susţin că studiile lor nu au ca scop legalizarea sau recomandarea consumului de droguri, ci folosirea acestor substanţe în cadrul proceselor medicale pentru a trata pacienţii. O mare problemă, explică specialiştii, este faptul că printre victimele „războiului împotriva drogurilor” se numără o serie de pacienţi care suferă astăzi de afecţiuni fără tratament şi care nu au acces la substanţele care le-ar putea reduce suferinţa şi îmbunătăţi viaţa din cauza stigmei asociate acum jumătate de secol potenţialelor leacuri."
Sursa: The Telegraph si http://www.descopera.ro

AICI VEDETI FILMUL 

- Viata este doar o calatorie"


Mai multe detalii despre beneficiile psihedelicelor si multe alte informatii despre acestea gasiti explorand categoria PSIHEDELICE. In plus, va recomandam sa cititi si:

1) PLANTELE PSIHOTROPE SI CONSTIINTA - de Romuald Leterrier
2)  Ierburile sacre. Etnobotanica magica romaneasca - de Cornel Dan Niculae
3) DMT - Molecula spiritului - de Rick Strassman
4) CIUPERCILE SACRE ALE VIZIUNII - Teonanacatl- dincolo de porţile minţii - de Ralph Metzner
5) AYAHUASCA - Planta sacră a spiritelor - de Ralph Metzner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...