Ieşirea Din MATRIX: Lumea dupa Monsanto

joi, 9 octombrie 2014

Lumea dupa Monsanto

Le monde selon Monsanto (2008)
The World According to Monsanto

"Documentarul ARTE despre corporatia Monsanto, este o ancheta extinsa asupra modului in care aceasta companie si-a impus produsele in SUA si pe plan mondial, cu precadere in America de Sud si India. Cu interviuri facute cu fermieri, cercetatori, oameni din institutiile cheie – cum ar fi FDA (SUA) – documentarul arata influenta politica majora pe care Monstanto o are asupra administratiei SUA pana la cele mai inalte niveluri, produsele sale modificate genetic fiind vandute, din acest motiv, sub acelasi regim ca cele naturale/organice (adica fara sa fie etichetate ca atare). 

Acest lucru deoarece in SUA FDA a aplicat, in mod total nestiintific, principiul echivalarii substantei, adica pornind de la premisa ca OMG-urile sunt la fel, ca substanta, ca produsele organice. O alta premisa falsa de la care pleaca Monstanto este ca tehnologia manipularii genetice este neutra, prin urmare depinde de om daca e folosita in rau sau bine si OMG-urile ar fi, astfel, la fel de sanatoase ca produsele organice.

Este relatat, printre altele, episodul in care Monstanto a vrut sa intre pe piata Marii Britanii. Cercetatorii implicati au studiat produsele OMG Monsanto pentru ca afirma raspicat, in momentul in care au fost intervievati pentru public, ca britanicii vor deveni cobai umani daca vor fi lasate aceste produse pe piata. Una din concluziile studiilor acestora a fost ca tehnologia manipularii genetice este problema si ca nu se poate sustine faptul ca e neutra. Cei care au tras semnalul de alarma au fost concediati; de altfel, modus operandi al Monsanto este de a actiona prin proprii sai oameni infiltrati in structurile de conducere/decizie (a se vedea si exemplul romanesc) si de a marginaliza/discredita/ataca opozantii.

Culturile OMG raspandite de Monstanto in India si America de Sud, pe de alta parte, duc la distrugerea agriculturii locale, a satelor si a tipurilor de exploatatii agricole familiale specifice acelor regiuni.


"Monsanto se prezintă ca o companie agricola care ajuta ţăranii sa aibe o producţie mai mare, reducând riscurile asupra mediului. Este liderul mondial in biotehnologii. 90 % din OMG (organisme modificate genetic) cultivate in lume ii aparţin.

  Soia roundup ready conţine o proteina care este introdusa in planta (modificata genetic) si care o face rezistenta ierbicidului Roundup.

    Creata in 1901 in statul Missouri a fost una din cele mai mari companii chimice ale secolului. Este totuşi una din companiile cele mai controversate ale erei industriale. Agent orange, aspartam, hormoni de creştere, PCB (uleiuri chimice utilizate in transformatoarele electrice – se numeşte aroclor in SUA, pyralene in Franţa si clophen in Germania – pana la interdicţia lor in 1980.) toate au fost promovate de Monsanto.

 Monsanto a ascuns poluarea cu PCB (Washington Post 2002) timp de decenii.

    Monsanto a avut autorizaţia de a îngropa PCB-urile lângă orasul Huston, dar aceasta a dus la moartea locuitorilor din apropiere datorita cancerului precum si a altor maladii legate de aceasta. PCB-ul determina intoxicarea organismului si erupţii cutanate de tip acnee.

    - 1961 după ruptura unui tub conţinând PCB, 2 muncitori au dezvoltat simptoame caracteristice hepatitei.

      -1966 pestii au murit după trei minute după ce au fost introduşi într-un loc cu PCB de către oameni de ştiinţă.

    Prof. David Carpenter spune ca toată planeta este contaminata de PCB. Cea mai cunoscuta boala determinata de PCB este cancerul. Femeile contaminate de PCB dau naştere unor copii care au un QI redus. PCB-urile reduc funcţionarea tiroidei. PCB-urile perturba hormonii sexuali.

    In 2001, 20.000 de locuitori ai oraşului Hudson au depus plângere împotriva companiei Monsanto. Compania trebuie sa plătească 7 mil. de dolari pentru a indemniza victimele, pentru a construi un spital pentru victime si a depolua site-ul, dar niciun sef al companiei nu a fost acuzat.

    Roundup este numele comercial dat de Monsanto pentru “glifosat“, un ierbicid considerat biodegradabil si bun pentru mediu. Firma a fost condamnata de doua ori pentru publicitate mincinoasa. Prima data a fost in 1996 la New York si a doua oara in Franţa. Numeroase studii ştiinţifice dovedesc ca Roundup este foarte toxic. El provoacă disfuncţii ale diviziunii celulare, conform unui studiu al prof. Robert Bellé, care munceşte pentru CNRS si Inst. Pierre et Marie Curie. Prof. Robert Bellé spune ca celulele, iniţial nu sunt canceroase, dar începând cu un anumit moment apar modificări in ele, iar modificarea principala este de a deveni instabila din punct de vedere genetic si aceasta prima dereglare a fost observata in prezenta ierbicidului Roundup care induce aceste prime etape ce conduc la cancer. Dar cancerele le vom vedea in 30-40 de ani. Deci trebuie sa alarmam opinia publica asupra subiectului. Concluzia este ca am ascuns toxicitatea ierbicidului Roundup pentru a promova dezvoltarea OGM-urilor.

    După Monsanto cultura cu soia modificata genetic a fost autorizata prima data in SUA in 1996.

    Cum se face ca soia modificata genetic este rezistenta la Roundup? Cercetătorii au selectat o gena provenind dintr-o bacterie care a fost fixata pe particule microscopice si cu care au fost bombardate celulele de soia. Gena penetrează ADN-ul si fabrica o proteina care permite plantei sa fie rezistenta la Roundup. Când ierbicidul e pulverizat el omoară toate buruienile in afara de soia.

    Dan Glickman, ministru agriculturii in timpul lui Bill Clinton spune ca daca n-ar fi admis aceasta tehnologie putea fi considerat împotriva progresului, si ar fi putut fi sancţionat chiar de membrii guvernului.

    Food and Drog Administration (FDA), agenţia care se ocupa cu securitatea alimentara si a medicamentelor spune ca alimentele obţinute prin modificare genetica sunt supuse aceloraşi principii precum alimentele tradiţionale. James Maryanski, responsabil cu biotehnologiile intre 1985-2006 spune ca nu a fost nevoie sa creeze noi legi cu privire la OGM. Aceasta a fost o decizie politica si nu ştiinţifică. FDA considera ca o planta modificata genetic este echivalenta cu una care nu este. Motivul a fost ca genele introduse in plante prin biotehnologie produc proteine asemănătoare cu cele care sunt consumate de secole. FDA spune ca daca introducem o gena intr-o planta, aceasta este ADN, si cum acesta se consuma de mult timp putem conclude ca aceasta planta este sigura.

    Hormonul de creştere bovina, produs de Monsanto, este un hormon transgenetic injectat vacilor pentru a creste cu 20% producţia de lapte. Acest hormon ameninţă sănătatea noastră. El este comercializat de Monsanto sub numele de Posilac din 1994. Richard Burroughs a declarat ca date ştiinţifice au fost manipulate cu privire la acest hormon. Maladii precum infecţia ugerului la vaci au fost ascunse.

    In 1990 prof. Samuel Epstein a publicat un studiu ştiinţific cu privire la acesta. Schimbările fiziologice ale animalelor care au primit hormonul sunt catastrofale. De exemplu ovarul drept care a primit hormonul este mărit cu 42-44% ceea ce dovedeşte ca sunt probleme grave in ceea ce priveşte reproducerea. Cum vacile suferă des de mamita (infecţia ugerului) exista puroi in lapte. In plus datorita tratamentului bolii se observa antibiotic in compoziţia laptelui. Constatam, de altfel, si o creştere importanta a factorului insulinic de creştere (IGF-1). Prin urmare hormonul a fost interzis in Europa si Canada.

    Un prim aditiv alimentar care a fost pe piaţă a provocat o mare epidemie. L-triptofano (un acid aminat) in 1989 a omorât zeci de persoane (37) si a făcut sute de bolnavi (mai mult de 1000 de handicapaţi), provocând o boala EMS. Arpad Pusztay, un om de ştiinţă ce muncea in Scotia, entuziasmat de apariţia OGM-urilor in Marea Britanie a făcut studii asupra lectinei, o proteina cu funcţii insecticide ce protejează plantele împotriva puricilor. Astfel s-au creat cartofi care rezista acestor insecte prin introducerea unei gene provenind din ghiocel, si care fabrice lectina. Aceşti cartofi au fost testaţi pe cobai. S-au constatat 2 efecte:

    - primul o proliferare a celulelor in stomac, si aceasta nu este bine (facilitează dezvoltarea tumorilor cauzate de produse chimice)
    - sistemul imunitar al stomacului era “supraexcitat”

    Astfel au considerat ca tehnica de inerţie a genei era de vina si nu modificare in sine
    Cum aceste studii a interesat Monsanto si profesorul a fost dat afara imediat după publicarea lor, a ajuns la concluzia ca studiile ştiinţifice nu sunt deloc independente de politica. Biroul lui Tony Blayer a făcut presiuni asupra directorului.

 10 ani după ce a fost scoasa pe piaţă Soia roundup ready reprezinta 90% din producţia de soia americana si 70 % din produsele americane conţin OGM-uri, o consecinţă a echivalentei alimentelor (OGM cu non-OGM).
   
 Monsanto a falsificat studii cu privire la efectul cancerigen al dioxinei. Istoria începe in Nitro, o uzina a companiei Monsanto din Virginia care fabrica un ierbicid puternic 2,4,5,T, si unde a avut loc o explozie in 1949. Ca urmare 228 muncitorii prezentau o boala desfigurantă: cloracneia, datorata dioxinei, un subprodus al ierbicidului in cauza. 2,4,5 T este componenta principala al “agentului orange” folosit de armata americana in timpul războiului din Vietnam. In anii 1960 au fost împrăştiaţi 40 mil. de litri de produs in sudul tarii, sau 400 Kg de dioxina pura, fiind contaminaţi 3 milioane de oameni dintre care mii de soldaţi americani. Dioxina provoacă cancer si grave disfuncţii genetice. In 1978 soldaţi americani veterani au purtat plângere împotriva celor care au fabricat “agentul orange“, dar studiile au fost falsificate spunând ca pentru om nu este cancerigena.

    In 1996 Monsanto publica un studiu cu privire la cobaii hrăniţi cu soia OGM, ştiind foarte bine sa disimuleze problema, folosind cobai in vârsta, si dând date foarte puţine.

    In America de Nord si cea de Sud precum si in Asia si Australia OGM-urile au invadat culturile, in 10 ani acestea întinzându-se pe 100 de milioane de ha.

    70 % sunt rezistente la Roundup si 30% au fost manipulate sa fabrice un insecticid numit BT.

    Compania are brevete, numite si drepturi de proprietate intelectuale pe care si le apără cu ferocitate.

    In America de Nord fiecare fermier care cumpără seminţe OGM trebuie sa semneze un contract cu firma prin care se angajează sa respecte brevetele asupra genei modificate. Astfel nu au dreptul sa păstreze seminţe pentru anul următor. Monsanto promite ca daca găseşte seminţe in campurile unor fermieri (modificate genetic) vor ajunge la un acord profitabil pentru fermier si Monsanto. In realitate nu este aşa.

    Troy Roush a fost atacat in justiţie de Monsanto pentru ca avea pe campul sau soia roundup ready. El a fost victima a ceea ce se numeşte in SUA “politia genei”. Agricultorii au ajuns sa le fie frica de vecini, de teama sa nu fie denunţaţi de ei firmei Monsanto, care vor sa controleze sămânţa si sa posede viaţa astfel.

    Monsanto a cumpărat intre 1995 si 2005 cca 50 de firme in întreaga lume care produceau soia, bumbac, porumb, grau, cartofi, roşii. Devine îngrijorător acest monopol din ce in ce mai mare care este interesat in special de tarile pe cale de dezvoltare, precum India.

    India este cel de-al treilea mare producător de bumbac din lume. Monsanto a cumpărat in 1999 Maico, cea mai mare companie producătoare de bumbac in tara. Doi ani mai târziu guvernul autorizează culturile BT (numit bollgard) care conţin un ierbicid împotriva viermelui american, un parazit al bumbacului. In 2006 in culturile de bumbac BT s-a observat o boala “rizotomia“, in care tija plantei este “filandroasa“. Cu timpul aceasta boala s-a observat si in culturile de plante nemodificate genetic.

    Pe piaţă a început sa fie foarte dificil pentru a găsi seminţe non-BT. Azi in India Monsanto controlează aproape in totalitate seminţele de bumbac. O maniera de a impune aceste seminţe modificate genetic care se vând de 4 ori mai scump decat cele nemodificate. Pentru a le procura ţăranii sunt obligaţi sa se împrumute, iar caz ca recolta nu este buna se vad intraţi intr-o spirala infernala. Au fost oameni care s-au sinucis, band litri de insecticid si încercând sa protesteze astfel situaţiei. Este un dezastru complet. Ţăranii nu numai ca sunt obligaţi sa cumpere sămânţa mai scumpa dar trebuie sa cumpere si ingrasamintele si insecticide a căror cantitate nu este neglijabila.

    Monsanto testează cca 20 de plante in care a introdus gena BT: mustarul, vânătă, conopida precum si altele.
Sursa rezumatului:
http://corortodox.blogspot.fr/
SURSA: http://abcul.sanatatii.ro

VEDETI FILMUL TRADUS  AICI (HD) 
LUMEA DUPA MONSANTO

Pentru a viziona acest film subtitrat oferiți-ne o DONAȚIE pentru a vă împrumuta accesul (doar la acest film) prin Paypal, Revolut (pe id-ul @stefanrmsv), TransferGo sau transfer bancar - detalii AICI 

Cei care au Donat deja până acum, vor primi accesul la cerere, doar să ne spună/amintească în email 

sau pe celelalte canale de Contact. Cei care donați anunțați-ne prin email (sau celelalte forme de CONTACT) ca să vă înregistrăm în baza noastră de date.

In completare studiati categoria CODEX ALIMENTARIUS pe care o puteti explora mai usor in CUPRINS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...