Ieşirea Din MATRIX: NOUL ELDORADO - Aurul, blestemul de la Rosia Montana

marți, 15 octombrie 2013

NOUL ELDORADO - Aurul, blestemul de la Rosia Montana


NEW ELDORADO - Gold, the curse of Rosia Montana (2004)

Va prezentam astazi un documentar mai vechi despre Rosia Montana, un film realizat de Tibor Koksis in 2004, dar care este la fel de actual si acum, la 9 ani de la lansare.

DAR MAI INTAI VESTI BUNE:

”Consiliul Naţional al Audiovizualui INTERZICE reclamele pentru exploatarea ROŞIA MONTANĂ. CNA spune că reclamele induc publicul în eroare.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a interzis difuzarea spoturilor publicitare ale companiei Roşia Montană Gold Corporation. Motivul: este o campanie agresivă, socială şi politică şi nicidecum una comercială.

Membrii CNA reclamă şi faptul că spoturile au conţinut nereal.

CNA a decis, marţi, să întrerupă campania publicitară TV pentru Roşia Montană, emiţând o decizie de intrare în legalitate prin care autorii spoturilor trebuie să le modifice aşa încât să fie în conformitate cu legea, iar până atunci televiziunile nu mai pot difuza reclamele existente în prezent. Potrivit unei monitorizari CNA, televiziunile au difuzat, de la 1 septembrie, de sute de ori diversele versiuni ale reclamelor pentru Roşia Montană, potrivit hotnews.ro.

În acelaşi timp, monitorizarea arată că Pro TV, TVR 1, Realitatea TV, Digi 24 şi B1 TV sunt singurele posturi care au început să relateze despre protestele împotriva proiectului Roşia Montană din prima zi a acestora, în timp ce altele, precum Atena 1 sau Kanal D, au acoperit subiectul abia din 9 septembrie. B1 TV şi România TV sunt posturile care, din 1 septembrie, au difuzat cele mai multe spoturi legate de proiectul Roşia Montană, urmate, la o oarecare distanţă, de Antena 3.

Prezent la şedinţa CNA de marţi, avocatul companiei Roşia Montană Gold Corporation, Sergiu Creţu, a solicitat Consiliului amânarea luării unei decizii pe subiectul Roşia Montană.

"Este o campanie complexă şi trebuie să aveţi un punct de vedere al anunţătorului, a celui care a făcut campania, iar pe agenda de lucru de pe site-ul CNA nu era inclusă şi problema spoturilor care promovează proiectul Roşia Montană. Anunţătorii au fost luaţi pe nepregătite, ar fi important pentru dumneavoastră să aveţi şi acel punct de vedere şi cred că ar trebui solicitat şi punctul de vedere al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC)", a spus Sergiu Creţu, potrivit MEDIAFAX.

CNA a decis, însă, să continue discutarea subiectului, având în vedere că la Consiliu au fost primite peste 2.000 de reclamaţii privind modul în care radiodifuzorii au reflectat subiectul proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi al protestelor celor care se opun acestui proiect.

La propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Consiliul a hotărât să aplice o decizie de intrare în legalitate în privinţa celor 11 spoturi, fapt care presupune că acestea nu mai pot fi difuzate în forma actuală.

"Propun o decizie de intrare în legalitate şi oprirea campaniei. Nimic nu îi împiedică (pe susţinătorii proiectului de exploatare de la Roşia Montană, n.r.) să vină cu spoturi modificate care să fie în regulă şi care pot fi difuzate", a spus Laura Georgescu.

Decizia de oprire de la difuzarea pe TV a spoturilor de promovare a proiectului de la Roşia Montană (în forma în care au fost difuzate în perioada 1 septembrie - 6 octombrie) a fost luată de membrii CNA cu opt voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Guberat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Aceşti membri ai CNA au considerat că aceste spoturi au încălcat articolul 29, aliniatul 1, litera f din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei".

„Nu am înțeles, din ce am văzut până acum, care este motivul pentru care unui sindicat care luptă pentru locurile de muncă îi este refuzat dreptul la publicitate. În ceea ce ne privește, în momentul în care vom avea o motivație clară a acestui lucru, vom lua o poziție oficială”, a declarat directorul Roșia Monta Gold Corporation, Dragoș Tănase, pentru Yahoo News.”


VEZI AICI DOCUMENTARUL NEW ELDORADO



Mai jos va prezentam o lista cu unele dintre personalitatile cele mai cunoscute din Romania , sustiontoare ale proiectului RMGC.

”Lista este deschisă completărilor. Așteptăm noi sugestii însoțite de documente sau linkuri. LISTA VA FI ACTUALIZATĂ PERMANENT CU NOILE INFORMATII. Nu publicăm calomnii sau insulte.
 Ordinea este alfabetică.
1. Teodor Atanasiu, parlamentar PNL de Alba a anuntat ca va vota pentru acest proiect si a mers sa discute cu personalul de pază al RMGC blocat in galeriile nefolosite pentru a cere începerea exploatării  (http://citynews.ro/eveniment/teodor-atanasiu-si-calin-potor-vor-vota-pentru-proiectul-rosia-montana-1251544).
2. Daniel Barbu, PNL. A avizat din partea Ministerului Culturii acest proiect și este printre cei trei miniștri inițiatori ai proiectului de lege trimis în Parlament, deși conducerea PNL a declarat că nu susține proiectul.
3. Elena BăsescuPDL, a votat contra rezoluției recomandînd interzicerea mineritului cu cianuri aprobată cu o majoritate zdrobitoare de Parlamentul European.
4. Traian Băsescu, președinte, PD, PDL. A fost un susținător declarat, chiar în varianta fără renegociere și a  afirmat, in singura întîlnire pe care a avut-o cu reprezentantii Alburnus Maior, opozanții locali ai proiectului : “Sunteti bolsevici!” Vezi video complet aici: http://www.ziaristionline.ro/2011/08/29/basescu-si-salvatorii-de-la-rosia-montana-mintiti-seful-statului-sunteti-bolsevici-video-exclusiv-ziaristi-online/. Alte informatii: http://www.gandul.info/politica/misiunea-lui-basescu-pentru-guvern-rosia-montana-cupru-min-si-gazele-de-sist-plus-in-doua-saptamani-revizuiti-toate-redeventele-9506032.
5. Gigi Becali, PNG, PRM a sustinut punctul de vedere al RMGC, in dezbaterea din 5 mai 2010 cand Parlamentul European a votat pentru interzicerea mineritului cu cianuri.
6. Radu Berceanu,PD, PDL a fost primul ministru al Industriilor care a aprobat un parteneriat fără procedură competitivă cu o companie care nu avea altă activitate în acel moment (vezi interviu procuror militar Oancea la http://www.cotidianul.ro/exista-un-dosar-rosia-montana-el-trebuie-redeschis-de-dna-223595/).
7. Ionel Blănculescu, consilier neremunerat al premierului Victor Ponta și fost ministru, consultant al multor companii private, reprezintă de ani de zile punctul de vedere al Gabriel Resources in emisiuni televizate si recent a comparat pe manifestantii contra proiectului cu teroristii.
8. Mihăiță Calimente, PNL, a declarat că protestatarii contra proiectului sînt plătiți din străinătate, fiind dezavuat de propriul său partid.
9. Ion Dârzu, deputatul PSD de Alba,  a declarat că este de acord cu demararea proiectului pentru că aceasta a fost dorința exprimată de participanții la referendum, din cele 35 de localități. (4 septembrie, Ziarul Unirea). (http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/comisia-special-are-concentra-ie-mare-de-cianur). Ioan Dîrzu este membru în Comisia specială a Parlamentului pentru proiectul Roşia Montana.
10. Liviu DragneaPSD, vicepremier, și-a asumat în fața comisiei parlamentare că proiectul este favorabil dezvoltării sustenabile a României fără ca guvernul din care face parte să fi comandat, studiat și publicat o analiză cost-beneficiu a acestui proiect.
11. Ion Dumitrel, PD, PDL, președinte consiliu județean Alba, care a dat mai multe avize anulate de instanțe.
13. Iulian Iancu, PSDpropus preşedintele Comisiei speciale privind Roşia Montană (ulterior infirmat), a blocat în 2008, în Comisia pentru Industrii, o iniţiativă legislativă pentru interzicerea mineritului cu cianuri. http://adevarul.ro/news/politica/viitorul-presedinte-comisiei-rosia-montana-infavoarea-mineritului-cianuri-1_52373aa7c7b855ff568e01d4/index.html.
14 Florin Iordache, deputat PSD de Olt a susținut în Parlamentul României pe 3 septembrie o declaraţie politică intitulată "Roşia Montană - un proiect important pentru România". (http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/comisia-special-are-concentra-ie-mare-de-cianur).
15. Mugur Isărescu a semnat ca prim ministru în anul 2000 H.G. 73/2000, privind aprobarea unei licente de concesiune a activitatii de exloatare, inclusiv la Rosia Montana, cu sub 20% participare pentru statul român, la finele mai multor proceduri de o legalitate îndoielnică.
16, 17, 18. Petre LuhanMarian Jean Marinescu și Iosif Matula, europarlamentari ai PDLcare au votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se recomanda interzicerea folosirii cianurilor în minerit.
       19.  Catalin Potor, Parlamentar PC l-a insotit pe Teordor Atanasiu la aceeasi intalnire cu personalul RMGC, sustinand la fal ca va vota proiectul, in Parlament.
       20.  Victor-Viorel Ponta, PSD, prim ministru, a promovat afacerea Roșia Montană ca proiect de lege în Parlamentul României, deși bănuia că a existat corupție pe traseul acestei promovări. A decarat că “Probabil RMGC a cumparat politicieni, dar nu am date”, dar nu a sesizat vreun organ de anchetă. (http://www.business24.ro/victor-ponta/prim-ministru/ponta-probabil-rosia-montana-gold-corporation-a-cumparat-politicieni-dar-nu-am-date-1535360) De asemenea a vizitat personalul de pază al RMGC blocat in galeriile nefolosite pentru a cere începerea exploatării, deși știa că nu erau mineri, ci alți angajați ai companiei. 
       21.  Rovana PlumbPSD, Ministrul Mediului, a afirmat ca proiectul este “cel mai sigur din Europa” fără nici o bază documentară în acest sens și a declarat că avizul de mediu se va da pe considerente politice, și nu de mediu, în funcție de decizia parlamentară. http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-15531050-rovana-plumb-acordul-ministerului-mediului-pentru-rosia-montana-functie-decizia-parlamentului.htm.
       22.  Dan SovaPSD, Ministrul Marilor Proiecte, a fost initiator al proiectului deși ar fi trebuit să se recuze, dat fiind că mama sa,  Ana-Diculescu Sova a fost cel puțin  pînă în decembrie 2012 avocatul RGMC. Nu a organizat consultarea publică legală. Surse :http://www.avocatura.com/av.2113-ana-diculescu-sova.html ;http://www.legalmarketing.ro/articol.php?q=2206.
       23.  Calin Popescu-TariceanuPNL, din postura de Ministrul Industriei si Comertului, care a aprobat prin adresa 120377/NS/7.06.1997 crearea societatii mixte cu Gabriel Resources Ltd. în condiții dezavantajoase pentru statul român.
24, 25.     Cristian Preda și Theodor Stolojan,europarlamentari ai PDL care au votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se recomanda interzicerea folosirii cianurilor în minerit.
26.  Răzvan Theodorescua semnat primul certificat de descarcare arheologică pentru masivul Cîrnic. Acesta a fost emis de Comisia Nationala de Arheologie in decembrie 2003, şi oficializat in ianuarie 2004, de Ministerul Culturii, cand ministru era academicianul Razvan Theodorescu. Acest certificat de descarcare a fost atacat in justitie de Asociatia Alburnus Maior (http://www.romaniacurata.ro/update-ltigtdescarcarea-arheologicalt-igt-la-rosia-montana-este-ilegal-1659.htm). În 2003 Răzvan Theodorescu a demis întreaga Comisie Națională a Monumentelor Istorice pentru că votase împotriva acordării certificatului de descărcare arhologică pentru Masivul Cârnic.
       28.  Gabriela Vrânceanu Firea, PSD, membru în comisia parlamentară, s-a antepronunțat în favoarea proiectului.
       29.  Traian Ungureanu, europarlamentar PDL a votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se limita folosirea cianurilor în minerit și a făcut proiectului propagandă în scris.
       30.  Adina Vălean,  inițiatoarea unei dezbateri pro-minerit în Parlamentul European, finantata de catre RMCG (http://think.hotnews.ro/rmgc-promoveaza-mineritul-in-parlamentul-european.html).
       31 si 32. Toni Greblă (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL) au iniţiat în 2011 o propunerea legislativă Pl-x. 549/2009, adoptată de Senatul României, care modifica legea minelelor. Conform Art. 102 din proiect orice investitor privat care obţinea o licenţă de exploatare avea dreptul să exproprieze proprietăţile vizate. Legea a fost respinsă de Camera Deputaţilor, după ce aceasta a fost pusă în spaţiul public în legătură cu Roşia Montana în urma protestului Alburnus Maior, dar articole din proiect au fost incluse în legea privind explotarea aurului de la Roşia Montana adoptată de guvernul Ponta. Greblă a declarat că proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană trebuie să continue, întrucât aduce avantaje mari, în special oamenilor care locuiesc acolo (3 septembrie, ziare.com)Toni Greblă face parte din comisia specială a Parlamentului pentru proiectul Roşia Montana. (http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/comisia-special-are-concentra-ie-mare-de-cianur).
       33. Dan Radu Ruşanu (PNL) a contrasemnat din partea Ministerului Finanţelor- împreună cu Radu Berceanu(PDL ) din partea Ministerului Industriei şi Comerţului şi  Mihail Ianăş, din partea Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ulterior manager al unei firme care aparţinea lui Frank Timiş potrivit riseproject.ro) - Hotărârea Guvernului nr. 639/25 septembrie 1999. Pe baza acestei hotărâri Mihai Ianăş a semnat în 1999 tranferul licenţei de concesiune de  exploatare  de la Mininvest către Gabriel Resources (principalul acţionar al RMGC.(Declaraţie Dan Ioan Popescu în Parlamentul României, 10  decembrie 2002, riseproject.ro).
34. Dan Ioan Popescu (fost ministru PSD) a făcut  în parlamentul României în 10 decembrie 2002 declaraţii pro-RMGC. Acestea se regăsesc în mesajele transmise de RMGC şi de actualul Guvern în favoarea legii: "utilizarea cianurilor în prepararea minereului auro-argentifer cu concentraţie scăzută în metal reprezintă singura metodă aplicată în întreaga lume pentru recuperarea în condiţii de eficienţă economică a aurului şi argintului"; "cei care protestează că statul român nu câştigă suficient judecă, încă, după o logică depăşită, după logica: "Nu ne vindem ţara!" Le spun, însă, acestora, că poporul român a depăşit demult acest complex"; "actualul Guvern (guvernul Năstase n.a) analizează cu maximă responsabilitate toate aspectele economice, sociale şi de mediu pe care le implică acest proiect". "având, însă, în vedere importanţa deosebită şi impactul investiţiei de la Roşia Montană, cea mai mare investiţie din sectorul minier din Europa şi probabil din lume în acest moment, Guvernul intenţionează ca după obţinerea tuturor avizelor necesare să revină în Parlament". (http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=5367&idm=11&idl=1).

35.
 Alexandru Muraru (PNL) directorul Institutului Naţional al Patrimoniului pentru lipsa de transparenţă privind existenţa unui protocol confidenţial încheiat în 2011 între INP şi RMGC care condiţionează finanţarea de către RMGC a lucrăririlor de restaurare a patrimoniului din perimetrul exploatării de acordarea avizelor de către autorităţi, nu doar cele din domeniul cultural. (http://bistrita.citynews.ro/eveniment/directorul-patrimoniului-autoritatile-locale-nu-vor-ca-rosia-montana-sa-intre-patrimoniul).
       36. Ioan Dîrzu PSD, membru în comisia parlamentară, s-a antepronunţat în favoarea proiectului.

       37. Mihai Razvan Ungureanu, Forta Civica, a facut o prioritate din acest proiect cind a fost prim ministru, declarind ca nu e ecologist, vezi http://www.ziare.com/mihai-razvan-ungureanu/premier/ungureanu-rosia-montana-este-o-prioritate-1162444. 
38. Mihai Ianaspreşedinte ANRM 1997-2000 este cel care a semnat împreună cu Radu Berceanu şi Dan Radu Ruşanu, legea care permitea transferul uneri concesiuni de explotare şi ulterior a semnat personal tranferul concesiunii de exploatare de la Mininvest la RMGC.  Mihail Ianăș a negociat și semnat din partea statului un act prin care RMGC sponsorizează calatorii de documentare pentru angajati ai Huvernului si ai ANM la Rio de Janeiro si Las Vegas. După expirarea mandatului de şef ANRM a devenit director la una dintre firmele lui Frank Timiş, Regal Petroleum: http://www.riseproject.ro/articol/afacerea-rosia-montana-excursii-in-las-vegas-si-la-rio-pentru-functionarii-statului/;
39. Sorin Horia Rădulescu, vicepreședintele ANRM;
40 si 41 Gicu Boroși și Laurențiu Bogatu, ambii directori generali în ANRM, deplasari pe banii RMGC.
42. Adriean Videanu PDL, fost ministru al economiei a declarat pe 18 decembrie 2009 ca isi doreste ca proiectul Rosia Montana sa inceapa "cat mai curand posibil, cu actualul investitor, Gabriel Resources". In 2012 in timpul mandatului lui Adriean Videanu, Gabriel Resources a initiat o majorare de capital pentru RMGC, o operatiune inca neclarificată încă, la care Minvest, subordonata Ministerului Economie, nu a participat. Videanu a declarat ca statul roman s-a imprumutat la Gabriel Resources pentru a-şi menţine  cota de 19% din proiectul Roşia Montană: http://www.ziare.com/adriean-videanu/rosia-montana/adriean-videanu-vrea-sa-includa-rosia-montana-in-viitorul-program-de-guvernare-979038.
43. Ioan Talpeş, fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu, a organizat in 2002  la Snagov o reuniune a serviciilor secrete din NATO, sponsorizată de Frank Timiş fondatorul Gabriel Resources acţionar principal al RMGC: http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-investigatii/frank-vasile-timis-si-securitatea/.”

SURSA: http://www.romaniacurata.ro
44. Toata presa care face reclama RMGC-ului prin acele spoturi manipulatoare si care isi tine gura inchisa in fata tradarii nationale. (n.n.)

Mai jos gasiti  un kit de activist prin care sa cereti excluderea Gabriel Resources de la bursa din Toronto.


„ DESPRE CE ESTE VORBA?
Gabriel Resources Ltd., proprietarul majoritar al RMGC, a fost listată, în 1997, la bursa din Vancouver şi Toronto în mod ilegal, deoarece la acea dată nu deţinea niciun fel de drepturi asupra zăcămintelor de aur de la Roşia Montana. De atunci şi până în prezent firma a minţit în mod sistematic investitorii, încălcând astfel grav reglementările specifice ale bursei.
CUM PROCEDĂM?
Simplu, adresând, cât mai mulţi dintre noi:
1.) o PLÂNGERE OFICIALĂ către Autoritatea de Control a Bursei din Toronto, Ontario Securities Commission (OSC);
2.) o SCRISOARE DESCHISĂ către cele mai importante instituţii publice din Canada, care au tangenţă cu activitatea minieră respectiv cu proiectul RMGC de la Roşia Montană, prin care le explicăm motivul pentru care OSC trebuie să dea curs plângerii împotriva Gabriel Resources Ltd.- deoarece aceasta întruneşte toate condiţiile cerute de lege.


CE VA URMA APOI?
1.) OSC Toronto va trebui să investigheze – cel puţin teoretic – incriminările aduse prin plângere şi să ia o hotărâre ‘judecatorească’ privind eventuala sistare a tranzacţionării acţiunior Gabriel Resources sau chiar o excludere a acestei firme de la bursă. Dacă reuşim acest lucru ar fi o premieră atât în istoria bursei din Toronto cât şi a industriei mineritului la nivel mondial!
2.) La nivel de opinie publică canadiană sperăm să conştientizăm cetăţenii acestei ţări că profiturile de la bursa din Toronto se fac pe spinarea milioanelor de cetăţeni din întreaga lume, în ale căror ţări se implementează proiecte gen “Roşia Montană”!
IMPORTANT! Până în prezent OSC s-a ferit să dea curs unor plângeri similare pentru a NU crea un precedent şi pentru a apăra interesele acestui sector economic pe cât de profitabil pentru Canada, pe atât de distructiv şi nociv pentru ţările ‘tintă’ a companiilor miniere listate la bursa din Toronto.
Tocmai din acest motiv trebuie să spargem ‘gheaţa’ şi ‘embargoul’ la OSC şi la instituţiile de vârf ale statului canadian, cu o ‘rafală’ de plângeri şi scrisori deschise. Aşa cum în România zecile de mii de protestatari din stradă au spart embargoul media impus subiectului Roşia Montană, tot aşa şi câteva zeci, sute sau chiar mii de PLÂNGERI şi SCRISORI DESCHISE vor sparge embargoul canadian! Veţi vedea!


CE “RISCURI” VĂ ASUMAŢI?
Unul singur: Acela de a nu primi niciun răspuns şi de a fi ‘pierdut’ o ‘investitie’ de timp de 30 de minute.


CARE E RĂSPLATA?
1. Sancţionarea firmei Gabriel Resources Ltd. de către OSC, cu amenzi de milioane de dolari;
2. Prăbuşirea drastică a cursului acţiunilor Gabriel;
3. Sistarea tranzacţiilor cu acţiuni Gabriel;
4. Posibil chiar EXCLUDEREA firmei de la bursă.
…Ceea ce ar însemna GAME OVER pentru Roşia Montana Gold Corporation şi proiectul lor de jefuire şi distrugere a Munţilor Apuseni!
AŢI INŢELES MIZA ACŢIUNII?
Perfect! Atunci urmaţi paşii de mai jos. Dacă nu aţi înţeles întru totul explicaţiile de mai sus, recitiţi, vă rugăm, mesajul şi aprofundaţi subiectul deschizând linkurile din SCRISOAREA DESCHISĂ de mai jos.


KIT ACTIVIST :
2. Scrieţi cu mâna datele dvs. de contact la pag. 7
3. Trimiteţi plângerea prin FAX sau Postă/Curierat la OSC, la :


Ontario Securities Commission
20 Queen Street West, Suite 1903,
Toronto, ON M5H 3S8
Attention : Manager, Inquiries and Contact Centre
Fax : 001-416-593-8122


4. Trimiteţi SCRISOAREA DESCHISĂ de mai jos, prin copy-paste, către adresele de email indicate. Ataşaţi şi plângerea către OSC. Personalizaţi mesajul Dvs., dacă doriţi, folosind un ton decent şi un discurs raţional.IMPORTANT: Includeţi titlul scrisorii la ‘subject’.
5. Share, forward şi like la această campanie online, pe toate canalele tale de comunicare!
6. Fii încrezător! Implicarea civică, democraţia şi statul de drept vor învinge mafia corporaţiilor!
7. UNIŢI SALVĂM ROŞIA MONTANĂ!
………………………………………………………..

OPEN LETTER
Enough is enough!
Exclude Gabriel Resources Ltd. and other ‘mining monsters’ from Toronto Stock Exchange!

To the investors and brokers of Gabriel Resources Ltd.
To the media institutions in Canada (Bloomberg, Toronto StarThe Globe and MailCBC The Guardian,Mining, )

Concerning the future of mining ‘zombie’ Gabriel Resources Ltd. (GBU) listed at Toronto Stock Exchange
In September 2013 Romania was blackmailed and threatened by the CEO of a Toronto listed junior mining company (Gabriel Resources Ltd. / GBU), with filing a 4 Billion USD lawsuit against the Romanian state, should our parliament reject the so called “RMGC draft law”. The draft law would give Gabriel Resources owned RMGC, a Romania based mining company, unprecendented privileges and exemptions from Constitution and other laws in order to start Europe’s biggest open-cast gold an silver mine in the picturesque historic village of Rosia Montana (Verespatak in Hungarian) in Western Transylvania. A mine that would destroy nature, unique cultural heritage und communities in a densely inhabited area.
Very basic knowledge of democratic rules would have taught Gabriel Resources that a state can’t be sued and held responsible for the decision of its parliament over a draft law written by the lawyers of Gabriel Resources and signed by the government in favor of a private mining company listed in tax heavens and in Canada. It is astonishing to see such a lack of political knowledge, psychological skills and human empathy at one of the Canada’s best paid CEO’s in the mining sector.
While GBU tries to mislead the people into believing that the words of its CEO were misunderstood, tens of thousands of Romanian citizens are protesting in the streets against this project, against the draft law and against the government along with its Prime Minister Victor Ponta. There has never been so much collective indignation against this so called “world class gold mining project” that’s supposed to “provide substantial economic, environmental, cultural and social benefits to the region around the mine and to other parts of Romania, […] for the long term sustainable future of the area and its local community which do not exist today”. Believe it or not, this is what investors and officials get to read in the September press releases of GBU! Does Gabriel Resources live in completely different reality than ours, maybe?
However, despite the company’s struggle to promote Rosia Montana as a village of poor miners with no other future but mining, the reality is different. The village of Rosia Montana, unique for its archeological remains, scenic beauty and cultural heritage, is being appreciated by over thirty thousand tourists every year. Rosia Montana could even become a UNESCO world heritage site once the mining project be officially canceled.
Contrary to GBU’s false statements in its listing documents (see 1997-Prospectus, pages 27+), the gold deposit in Rosia Montana does NOT belong to RMGC/GBU but to the Romanian state and its citizens, since the mining company has NEVER become a legal owner of it. Official documents (RO) can prove this beyond any reasonable doubt, should Canadian authorities (i.e. the Ontario Securities Commission – OSC) start an investigation. Instead, there is serious doubt if RMGC is still a legally functioning company at all. According to lawyers specialized in commercial law, RMGC has ceased to exist as from the end of 2009 (RO) based on an Alba County Court decision – without RMGC’s CEO denying it when asked about it on TV (RO).
Moreover, a former Minister of Justice states that RMGC’s license No. 47/1999 has expired (RO) long ago, in 2000. Still, nobody knows so far why such a corporate ‘zombie’ is still listed at the Toronto Stock Exchange (TSX) and its shares are still being traded for millions of dollars every year. We know for sure that there are dozens of mining monsters like GBU all over the world, including Southeastern Europe (Bulgaria, Greece, Turkey). They are called Dundee PreciousHellas GoldEurogoldBarrick GoldTVI PacificAnvil Mining and most of them are Canadian and/or listed at the Toronto Stock Exchange. Various reports show that Canadian mining companies are among the worst in the world.
We appreciate that there are recent transparency initiatives of Canadian mining entities and there is serious criticism of Canadian mining companies even by the Ontario Securities Commission – OSC. However the Canadian Parliament voted against a bill for more accountability of Canadian mining companies abroad – since that would harm the economic interests of the 180 Billion Dollar mining sector in Canada. Also, OSC has refused so far to investigate allegations of breach of the Ontario Securities Act by TSX listed mining companies – as long as the complaints came from Nongovernmental Organizations and simple citizens. We call this discrimination and complicity.
Therefore, we make a public appeal to the Ontario Securities Commission, the Toronto Stock Exchange, Canadian state authorities, companies, brokers, lobby organizations and other bodies related to the mining industry as well as to the media to help us break the ice at OSC and give our complaints against Gabriel Resources Ltd. a true chance for being investigated and solved. Enough is enough!
Our message:

To the Ontario Security Commission: You will soon receive this official complaint from NGO’s and citizens from Romania and around the world, concerning GBU’s breaches of the Ontario Securities Act as well as breaches by other similar mining companies listed at Toronto Stock Exchange. Please initiate true and in-depth investigations of the serious allegations against these companies and take decisions about their future at TSX accordingly!

To the Government of Canada: Encourage OSC to take its duty seriously and start a true and in-depth investigation of the allegations against GBU and other irresponsible mining companies worldwide.
To the Parliament of Canada and other legislative assemblies: Tighten government control of Canadian mining operations abroad by voting again on the Bill C-300, put forward by MP John McKay.
To the Canadian Embassy in Romania: Stop lobbying in favor of RMGC and GBU and help the Ontario Security Commission with true and detailed information about RMGC’s year long practice of political bribe, media embargo and censorship, community manipulation and destruction as well as about the countless breaches of law and reporting requirements during the establishment and development of the Rosia Montana project.
To the investors and brokers of Gabriel Resources Ltd. shares: Be aware that GBU’s alleged gold properties in Rosia Montana are a scam as well as its alleged exploitation license No. 47/1999 – just that nobody talked about it long enough and loudly enough for you to notice it. Even RMGC’s legal existence and activity after 2009 may prove to be a lie. Please take notice of the huge scale and exponentially growing dynamics of the recent protests against GBU’s Rosia Montana project3 and inform your customers accordingly and responsibly (See Scotia Capital’s decision to suspend rating on GBU).
To the associations of mining professionals in Canada: Help us clean your business in our countries or we will clean our countries from your businesses! Do never forget that we don’t actually need you and your projects but you do need us to realize your projects!

In other words: Join us in our efforts or leave us!

Best wishes!
………………….
Email contacts:
james.moore@parl.gc.ca ,
john.baird@parl.gc.ca ,
info@parl.gc.ca ,
page_program@ontla.ola.org ,
communications@mining.ca ,
inquiries@osc.gov.on.ca ,
info@pdac.ca ,
editors@stockhouse.com ,
ereguly@globeandmail.com ,
mpotter@thestar.ca ,
isavu@bloomberg.net , jagomez@bloomberg.net ,
cjamasmie@mining.com , akomnenic@mining.com ,
letters@theguardian.com ”

SURSA: http://scinteia.eu
BONUS

VEDETI AICI SI O EMISIUNE TV PE MARGINEA SUBIECTULUI ROSIA MONTANA

Procurorul militar GHEORGHE OANCEA - dezvaluiri despre dosarul ROSIA MONTANA 1/2 (ESCROCHERIA RMGC)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...