Ieşirea Din MATRIX: KRISHNAMURTI - Discursurile din San Diego (31.03.2011)

joi, 31 martie 2011

KRISHNAMURTI - Discursurile din San Diego (31.03.2011)

JIDDU KRISHNAMURTI 
- San Diego Talks (1970)

„Este cea mai frumoasă fiinţă umană pe care am întâlnit-o vreodată" –  Bernard Shaw


La 17 februarie 1986 moare, în vârstă de 90 de ani, în California, Jiddu Krishnamurti. Politicieni, oameni de ştiinţă, scriitori din toată lumea i-au adus un ultim omagiu. Preşedintele Indiei îl defineşte ca fiind „un gigant intelectual al secolului XX”. Celebrul fizician David Bohm îl consideră „unul dintre puţinii gânditori capabili să conjuge spiritualitatea cu ştiinţa”. Ne întrebăm cu toţii ce s-a petrecut cu moştenirea pe care Krishnamurti a lăsat-o umanităţii. Considerând că el nu poseda nimic, marele filosof nici nu şi-a făcut măcar testamentul. Averea lui consta în 8 colegii şi 22 de asociaţii care îi poartă numele, o prestigioasă fundaţie culturală, o bibliotecă ce conţine cărţi şi videocasete pentru miile de „prieteni” (Krishnamurti nu a avut niciodată discipoli) răspândiţi pe întreaga suprafaţă a globului. Moştenirea spirituală şi culturală pe care ne-a lăsat-o cel ce a fost denumit „omul care nu vrea să devină  zeu” este, de fapt, mult mai controversată şi deci vie, datorită faptului că oamenii nu au găsit un răspuns satisfăcător la întrebarea:
„Cine a fost cu adevărat Krishnamurti?”


Trebuie să cunoaştem ceea ce suntem, şi nu ceea ce vrem noi să fim. Căci numai ceea ce există poate fi transformat, şi nu ceea ce dorim noi să existe.” – Krishnamurti

S-a născut la 11 mai 1895, la Madanapalle, în apropiere de Madras, într-o familie săracă, de brahmani. Era un copil ca atâţia alţii. Nu avea o inteligenţă ieşită din comun, era neastâmpărat la şcoală, până când o întâlnire i-a schimbat fulgerător şi pentru totdeauna viaţa. La vârsta de 14 ani, în 1909, în timp ce se juca pe plaja din Adyar, în apropiere de Madras, a fost descoperit de către Charles Leadbeater, prietenul spiritual al lui Annie Bessant, preşedinta Societăţii Teozofice Mondiale. Leadbeater, fost pastor al Bisericii anglicane, avea darul clarviziunii. El a declarat mai târziu: „Am rămas uimit de splendida aură energetică a acelui băiat, care nu avea nicio umbră de ego. Era omul pe care-l căutam”.

Dar ce căutau în perioada aceea membrii Societăţii Teozofice? Nici mai mult, nici mai puţin decât încarnarea lui MAITREYA, Bodhisattva al Noii Ere, un spirit superior, care se încarnează atunci când oamenii au nevoie de el. În opinia teozofilor, acest spirit s-a reîncarnat de mai multe ori în epocile precedente. Acum se pare că venise rândul acelui băiat necunoscut, care se juca pe plaja din Adyar. Din acel moment, timp de 20 de ani, viaţa lui Jiddu a fost legată de aceea a „descoperitorilor” săi, care l-au adoptat, l-au trimis să studieze în Anglia, la cele mai bune colegii, pregătindu-l pentru a-şi împlini destinul de Domn al Lumii.
Societatea Teozofică a fost fondată în 1875, în America, de către o mistică clarvăzătoare, de origine rusă, Helena Petrovna Blavatsky, cu scopul de a „forma nucleul unei noi fraternităţi universale”. Teozofii doreau să realizeze unitatea tuturor religiilor şi fondaseră în acest scop o secţiune ezoterică extrem de secretă pentru a studia magia şi ştiinţele oculte. Leadbeater făcea şi el parte din această ramură secretă a Societăţii Teozofice. În momentul întâlnirii cu Krishnamurti, această societate era foarte bogată, puternică, fiind răspândită în întreaga lume. Sediul central se găsea – şi se mai găseşte încă – în mijlocul unui splendid parc din Adyar. Astfel, tânărul Jiddu a devenit membru al acestei societăţi în ciuda protestelor tatălui sau, care a acuzat Societatea Teozofica că i-a răpit fiul. În 1911 este fondat Ordinul Internaţional al Stelei Orientului, al cărui preşedinte este chiar tânărul Krishnamurti.


Dacă doar auziţi adevărul, fără să-l trăiţi, atunci viaţa voastră va fi plină de confuzii lamentabile.” – Krishnamurti

Începând cu anul 1922, Jiddu începe să sufere de acele „crize mistice”, care nu îl vor părăsi toată viaţa. Acestea îi provocau câteodată un fel de dedublare a personalităţii, fiind în acelaşi timp şi un misterios izvor de inspiraţie. Respectat, adorat, înconjurat de bogăţii, Krishnamurti era un om foarte puternic, fără totuşi a profita de acest lucru în vreun fel. În realitate însă el suferea, simţindu-se prizonierul unui destin pe care nu îl simţea al său. Astfel, încetul cu încetul, el începe să îşi dezvolte o viziune proprie, originală, asupra lumii, viziune care nu avea nimic comun cu aceea a Societăţii Teozofice.

În 1929 se produce a doua mare schimbare în viaţa lui Krishnamurti. Omul care era predestinat să devină un idol devine distrugătorul tuturor idolilor, începând cu el însuşi. Abandonează Societatea Teozofică, închide Ordinul Stelei Orientului, renunţă la onoruri, restituie donaţii (printre care şi un castel în Olanda, împreună cu cele 200 de hectare de teren din jurul lui). Rămâne singur, dar liber. Şi aşa va rămâne până la sfârşitul vieţii sale.

În următorii 60 de ani, Krishnamurti va călători în întreaga lume, ţinând discursuri în faţa unor mulţimi din ce în ce mai numeroase. Noul său motto era: „Fiecare trebuie să se transforme pe sine însuşi pentru a putea transforma lumea”, iar noul său program cuprindea mai multe idei revoluţionare: „Doresc să eliberez omul de condiţionările şi de fricile sale. Nu vreau să fondez o nouă religie. Însăşi ideea de a conduce pe cineva este antisocială şi anti-spirituală. Eu nu vreau să învăţ nimic, pe nimeni. Nu sunt adeptul unei credinţe. Vreau doar să vă arăt calea prin care se poate ajunge la adevărata cunoaştere. Dacă fiecare din noi reuşeşte să se transforme pe sine însuşi, va reuşi să transforme apoi lumea, fiind capabil să arate şi altora calea, declanşând astfel o reacţie în lanţ.” Acesta este un apel sublim la eliberarea de tot ceea ce ne înlănţuie şi ne împiedică să vedem adevărata faţă a Realităţii. Acest lucru se poate realiza numai pornind de la o etică a responsabilităţii individuale: „Trebuie să căutăm adevărul singuri, în noi înşine. Lumea începe cu noi. Dacă întreaga noastră existenţă nu facem altceva decât să-i imităm pe cei pe care i-am ales drept modele, atunci nu ne va mai rămâne loc pentru adevărata realitate şi pentru Adevărul Suprem. Să ne eliberăm de ceea ce credem că am cunoaşte!”
Acest apel împotriva autorităţii de orice fel i-a adus lui Krishnamurti admiraţia şi prietenia a numeroşi intelectuali „rebeli”, printre care şi Aldous Huxley, care, în 1961, îi scria unui prieten: „Este cel mai impresionant discurs pe care l-am auzit vreodată. Era ca şi cum l-aş fi ascultat pe însuşi Buddha”. Tot Huxley a scris şi prefaţa uneia dintre cele mai celebre cărţi ale lui Krishnamurti, „Prima şi ultima libertate”.

Întreaga mea viaţă am luptat pentru a mă elibera: de prietenii mei, de cărţile mele de problemele de serviciu. Voi trebuie să vă luptaţi pentru aceeaşi libertate. Trebuie să existe o revoluţie continuă în interiorul vostru.” – Krishnamurti

Oraşul elveţian Saanen a devenit centrul mişcării în care s-au implicat toţi prietenii lui Krishnamurti, de la simpli curioşi, la eminenţi oameni de ştiinţă. Timp de 25 de ani, din 1961 până în 1985, aici au avut loc întâlnirile internaţionale dintre Jiddu Krishnamurti şi prietenii săi. În această perioadă el s-a preocupat foarte mult şi de problemele pe care le ridica pedagogia modernă: „Sistemul nostru educativ se bazează pe ceea ce trebuie să gândim, nu pe modul în care ar trebui să gândim. Trebuie să-i învăţăm pe cei tineri cum să-şi folosească mintea cu ajutorul meditaţiei”.

Celor care doreau să-l ajute cu donaţii el le răspundea invariabil: „Folosiţi aceşti bani pentru a fonda şcoli”. Astfel au luat naştere numeroasele colegii care îi poartă numele, acestea fiind răspândite pe întreaga suprafaţă a globului.

În ultimul său discurs, cu o lună înainte de a muri, Krishnamurti face din nou un apel la ascultătorii săi: „Aceasta este ultima mea vizită. Tot ceea ce vă cer este să nu mă zeificaţi. Vă rog să nu îmi construiţi vreun templu sau vreun muzeu. Aceasta ar fi în contradicţie cu toate învăţăturile mele”. Dorinţa  sa a fost respectată.

Încheiem această scurtă prezentare a vieţii lui Jiddu Krishnamurti, una dintre cele mai misterioase personalităţi ale acestui secol, cu cuvintele biografei şi prietenei sale, Mary Lutyens: „Lucrul cel mai extraordinar referitor la viaţa lui Krishnamurti este că profeţiile referitoare la misiunea sa spirituală, care au fost făcute încă din copilărie, s-au adeverit în întregime, numai că într-o manieră foarte diferită faţă de ceea ce se credea atunci ”.
Articol preluat din Revista Yoga Magazin nr. 11"
In completare studiati celelalte documentare si articole cu/despre Jiddu in categoria JIDDU KRISHNAMURTI (pe care o puteti explora mai usor in CUPRINS) si cititi cartile lui Krishnamurti ("Viata Eliberata"," Eliberarea de cunoscut"," Sfarsitul timpului" si/sau "Jurnalul" ).
Multumim Viorel Jodes pentru aceste traduceri! Fii fericit!

VEDETI TOATE CELE 4 PARTI ALE DISCURSULUI, TRADUSE, AICI:



DOWNLOAD RAPID 
(toate cele 4 parti)

14 comentarii:

  1. E incredibil acest om!
    Pentru mine e cel mai intelept om dupa Iisus.

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitari pentru aceste filmulete,asteptam de mult ceva cu Krishnamurti din partea voastra,va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum puntem downloada si noi aceste conferinte ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Aici http://fymaaa.info/Utile.html gasesti niste informatii utile in aceasta directie.

    RăspundețiȘtergere
  5. În primul rând vreau sa va multumesc pentru munca care o faceti si informatiile pe care le aduceti la cunostiinta românilor, informatii vaste, complexe, contradictorii care te fac sa vezi lumea într-un mod total diferit, de fapt sa o vezi asa cum e. Krishnamurti e clar un mare gânditor care a ajuns la concluziile pe care le prezinta prin autoanaliza in meditatie si nu doar prin acumulare de informatii asa cum e structurat învatamântul la ora actuala. Ideile sale le gasesti si la alti sa spunem liber ganditori contemporani cum ar fi Anthony De Mello (care pot sa spun ca mi-a deschis mie ochii), Eckhart Tolle, Wayne Dyer, dar si gânditori antici ca Lao-Tzu, Buddha (Siddhartha). Cum spune Anthony De Mello, daca vrei sa fi liber trebuie în primul rând sa uiti tot ceea ce ai învatat la scoala, toata conditionarea societatii.
    Faptul ca a abandonat Societatea Teozofica nu ma mira deloc, deoarece aceasta societate oculta ,luciferiana nu are nimic de a face cu eliberarea omului în modul în care Krishnamurti o prezinta. Aceasta societate are un mare inamic si acela este Isus Hristos pe care vor sa-l reduca la nivelul unui mit, iar ideile Helenei Blavatsky despre Isus le puteti vedea în filmul Zeitgeist. Se stie ca Hitler era un mare admirator al lucrarilor si ideilor lui Blavatsky, se spune chiar ca avea langa patul lui lucrarea Doctrina Secreta a acesteia. Blavatsky a influentat foarte mult miscarea masonica americana si constituie de fapt bazele religiei lor luciferiene, babiloniene, religia elitelor. Pentru ca asa cum era în Babilon si în Egiptul antic, elitele aveau o religie iar masele alta. Istoria se repeta, nu-i asa? Dar în spatele masonilor, teozofilor, mormonilor, martorilor lui Iehova, miscarii New Age, sta temutul Ordin al Iezuitilor care are un singur scop instaurarea Noii Ordini Mondiale si a unei religii mondiale sub conducerea Papei, si asta prin orice mijloace, marea deceptie e în plina desfasurare. Stiu ca Anthony De Mello a fost un preot iezuit, dar era unul controversat si nu prea placut de biserica catolica pe care o ataca subtil prin lucrarile sale.
    Pe scurt am dorit sa prezint parerea mea umila si poate o modalitate de a analiza informatiile pe care le gasiti pe acest site extraordinar de altfel, cu o minte deschisa la toate informatiile iar adevarul se va arata singur.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim pentru aprecieri si pentru timpul investit in scrierea acestui comentariu :) Am prezentat si noi un documentar despre aceasta teorie destul de probabila a super conspiratiei iezuite care le-ar cuprinde pe toate.
    http://fymaaa.blogspot.com/2009/04/secretul-din-spatele-tuturor.html
    Noi am explicat totusi unde e cauza raului la modul fundamental in acel articol.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut.
    Imi poti explica si mie cum sa pun subtitrarea peste film? Ca vroiam sa traduc niste documentare.
    Si inca un lucru. Cum sa pun pe blog filmuletele de pe vimeo? ca mie imi apare ca pot incarca doar de pe youtube.
    Va multumesc din inima pentru treaba extraordinara pe care o faceti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Aici gasesti niste informatii utile http://www.computerica.ro/divxland-media-subtitler-editor/ .
    Ca sa pui pe blog videoul trebuie sa iei codul embed (majoritatea site-urilor care ofera online video ofera si codul embed si sa-l potrivesti in editorul HTML al blogului).

    Multumim pentru aprecieri!

    RăspundețiȘtergere
  9. superbe informatii si bine venite ( chiar si in Montreal ) ....bafta pe viitor .

    RăspundețiȘtergere
  10. din nou din Montreal ... ce s-a intamplat cu filmarile lui jiddu ??? unde le mai pot urmari - cu subtitrare ???
    toate cele bune .

    RăspundețiȘtergere
  11. Cine vrea sa afle mai multe despre acest om poate sa intre pe
    Krishnamurti.Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  12. O sa le urcam pe cat de curand posibil pe un alt server. Ne pare rau ca nu mai sunt, momentan. Reveniti curand.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mulțumesc mult. Și felicitări pentru munca depusa.
    Materialele de calitate superioara. La un alt nivel. Mersi 🙏

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...